.
Κατηγορία Yamaha
Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2022 14:22

Test - Yamaha Tenere 700 World Raid 2022

Έκαστη στο είδος της και η World Raid στο adventure!

Ο χαρακτηρισμός adventure έχει πάρα πολλές έννοιες. Υπάρχουν adventure καφετέριας και adventure περιπέτειας. Η νέα Yamaha Tenere 700 World Raid ανήκει στην δεύτερη κατηγορία, αυξάνοντας τις δυνατότητες της απλής έκδοσης στην πραγματική adventure χρήση.

Του Τάκη Μανιάτη / Ηλία Τσανικλίδη

Το σημαντικότερο βήμα

Next Horizon. Αυτό ήταν το motto της Yamaha στην παρουσίαση της νέας Yamaha Tenere 700 World Raid στην Ισπανία, όπου βρεθήκαμε λίγους μήνες πριν, για να οδηγήσουμε την νέα εκδοχή του ονόματος Tenere. Ενός ονόματος με ιστορία που ξεκινάει πίσω στο 1984, αναγεννιέται το 2019 αναδιαμορφώνοντας την μεσαία κατηγορία adventure, μετρώντας πλέον τρεις εκδόσεις: Την απλή, την Rally, και την World Raid, εκδόσεις για κάθε διαφορετική χρήση που καλείται να κάνει έκαστος αναβάτης. Από το commuting και τις μικρές ή μεγάλες χωμάτινες αποδράσεις, από τις μεγαλύτερες και πιο απαιτητικές χωμάτινες διαδρομές και αγώνες Rally, αλλά και από τα ατελείωτα ταξίδια περιπέτειας, σε κάθε χώρα, σε κάθε ήπειρο, από άσφαλτο ή χώμα.

Γι' αυτό, πήραμε την νέα Yamaha Tenere 700 World Raid και ανεβήκαμε στις ψηλότερες κορυφές της Ευρυτανίας, στα "Κοκκάλια", έναν ιστορικής σημασίας τόπο, με οδήγηση στις κορυφές των 2.000 μέτρων, αλλά και σε όλους τους δασικούς, χωμάτινους και ασφάλτινους της περιοχής, προκειμένου να ζήσουμε κι εμείς την περιπέτεια. Να την οδηγήσουμε σε πραγματικές συνθήκες, να δούμε για ποιους λόγους διαφέρει από τις άλλες δύο εκδόσεις αυτή η World Raid, και αν είναι αρκετές οι αλλαγές που υπέστη για να διαμορφώσει ''χαρακτήρα''.

20220911_160705-web.jpgΜε το μεγαλύτερο ρεζερβουάρ των 23 λίτρων, 7 περισσότερα από το απλό μοντέλο, με μεγαλύτερο όγκο στο μπροστινό τμήμα, καλύτερη προστασία από τον αέρα με αεροδυναμικά βοηθήματα και ψηλότερη ζελατίνα. Η οπτική διαφορά ξεχωρίζει το μοντέλο από τα άλλα δύο, με τις δύο τάπες πλήρωσης καυσίμου ανάμεσα στις οποίες πλέον τερματίζει η σέλα, πλέον βλέπεις και το πανέμορφο αμορτισέρ τιμονιού της Ohlins το οποίο ρυθμίζεται σε 18 θέσεις αλλά και την νέα έγχρωμη οθόνη κάθετης τοποθέτησης, η οποία έχει εξελιχθεί και είναι αισθητά πιο σύγχρονη από την απλή (πλέον την φοράνε και οι άλλες εκδόσεις Tenere).

Αλλά το σημαντικότερο ''βήμα'' της Yamaha εδώ, ήταν κάτι που κανονικά θα περιμέναμε στις άλλες εκδόσεις: Οι διαφορετικές αναρτήσεις της KYB με 230/220 χιλιοστά διαδρομής (+20 χιλιοστά), οι οποίες κάνουν και την τεράστια διαφορά στην οδήγηση. Τόσο διαφορετικές που σε κάνουν να αναρωτιέσαι γιατί τοποθετήθηκαν σε αυτή την τουριστική έκδοση, και όχι στις πιο χωμάτινες που προηγήθηκαν.

A15A5684-web.jpg

Η τρίτη εκδοχή

Από την κυκλοφορία του Tenere το 2019 μέχρι σήμερα ,η Yamaha εστίαζε κάθε χρόνο σε μικρές αλλαγές (χρωματισμοί-εξοπλισμός) του μοντέλου. Λογικό βέβαια καθώς ήταν ένα μοντέλο καινούριο με φοβερή απήχηση και ελάχιστα μειονεκτήματα, και γιατί να το πειράξεις άλλωστε, αν κάνει τη δουλειά για την οποία έχει σχεδιαστεί.

Η νέα έκδοση, World Raid, είναι πιο ψηλή από την απλή, είναι πιο δύσκολο να ανέβεις πάνω της με την σέλα να βρίσκεται στα 890 χιλιοστά από 875, και την απόσταση εδάφους αυξημένη από 240mm σε 255mm. Έχει κάτι μαρσπιέ αλουμινένια τεράστια στα οποία στέκεσαι όρθιος ξεκούραστα, σαν να είσαι σε φυσική θέση και να πατάς στο πάτωμα, ενώ βρίσκεις άνετα το τιμόνι και μετακινείσαι εύκολα στο μήκος της σέλας η οποία σκαρφαλώνει ανάμεσα στα ρεζερβουάρ - ουσιαστικά το μπροστινό τμήμα της δεν χρησιμοποιείται. Το ρεζερβουάρ είναι φαρδύ στα πόδια και το νιώθεις αφού ακουμπάς τα γόνατα, αλλά δεν είναι κάτι που θα σε ενοχλήσει και συνηθίζεται γρήγορα.

A15A6337-web.jpgΠίσω, το φτερό και η σέλα παραμένουν ίδια, με το ίδιο πρόβλημα φόρτωσης, αφού διαθέτει μόνο βίδες συγκράτησης στις οποίες μπορείς να προσαρμόσεις σχάρα για να εκμεταλλευτείς τις δυνατότητες δεσίματος.

Είναι αυτή η πρώτη οπτική επαφή με το World Raid που σου τραβάει το μάτι στον όγκο του θηριώδους ρεζερβουάρ 23 λίτρων, καθώς υπάρχει μια ασυμμετρία με το πίσω μέρος της μοτοσυκλέτας. Βέβαια η χαμηλή τοποθέτηση του βοηθάει αρκετά στο μάτι αλλά και στην οδήγηση, αφού το κέντρο βάρους κατεβαίνει χαμηλότερα από το απλό Tenere, του οποίου το ρεζερβουάρ εξέχει περισσότερο προς τα επάνω.

Με το που ξεκινήσουν να γυρνάνε οι τροχοί το έξτρα βάρος (+15 κιλά) εξαφανίζεται. Έχεις την ίδια ανάλαφρη αίσθηση που έχεις και με το απλό Tenere και αυτό είναι μεγάλη επιτυχία της Yamaha, καθώς παρά τα 220 κιλά, η κατανομή βάρους είναι πανομοιότυπη.

Από την πόλη έρχομαι...

Η κίνηση στην πόλη γίνεται σχεδόν το ίδιο εύκολα, και λέμε σχεδόν, γιατί πάντα έχεις μια σκέψη ότι η μοτοσυκλέτα προεξέχει λίγο παραπάνω, χωρίς όμως αυτό να δημιουργεί οποιοδήποτε πρόβλημα. Η αυξημένη διαδρομή αναρτήσεων και το έξτρα βάρος θα φανούν περίεργα μόνο στον εξοικειωμένο με το απλό Tenere αναβάτη, και σίγουρα, το δεύτερο θα φανεί περισσότερο φιλικό και εύχρηστο σε κίνηση στην πόλη.

A15A5780-web.jpgΔεν είναι όμως η πόλη το τερέν που θα κρίνει τις ικανότητες του World Raid. Στην εθνική οδό και σε μεγαλύτερες ταχύτητες αρχίζει να δείχνει τις αρετές του, και εμείς κινηθήκαμε τόσο σε εθνική οδό με ταχύτητες ανάμεσα στα 140-160χ.α.ω., αλλά και σε επαρχιακές οδούς με ταχύτητες στα όρια.

Ο αναβάτης είναι καλύτερα προστατευμένος εδώ καθώς η ζελατίνα είναι 15mm ψηλότερη και υπάρχουν και τα πλαϊνά αεροδυναμικά βοηθήματα που συμβάλουν στην προστασία του αναβάτη.

Τα πόδια επίσης κρύβονται πολύ ωραία πίσω από ρεζερβουάρ και η σέλα είναι αρκετά άνετη - υπάρχει και πιο άνετη αν το επιθυμεί ο αναβάτης. Το κυριότερο όμως είναι ότι το World Raid πατάει γερά στην άσφαλτο κι ας φοράει αναρτήσεις με μεγαλύτερες διαδρομές, κι ας είναι ψηλότερο συνολικά. Το πλήρως ρυθμιζόμενο μπροστινό της KYB, σε συνεργασία με το νέο αμορτισέρ καρφώνουν το World Raid στην άσφαλτο ακόμα και σε υψηλές ταχύτητες. Έτσι τα χιλιόμετρα της εθνικής οδού περνούν γρήγορα και ξεκούραστα μέσα από την ζελατίνα και η άνεση με την οποία διεκπεραιώνει τις μεγάλες ευθείες δείχνει τον λόγο ύπαρξης του μοντέλου. Του αρέσει να τρώει χιλιόμετρα, είτε αυτά είναι εθνική οδός με τέρμα γκάζι, είτε είναι επαρχιακός δρόμος με χαλαρή διάθεση. Και καταφέρνει να διατηρεί τα χαρακτηριστικά του απλού Tenere στο ασφάλτινο στροφιλίκι, με την παιχνιδιάρικη αίσθηση να έχει παραμείνει. Είναι πιο μαλακό σε συμπιέσεις, αλλά μπορείς να το κάνεις ό,τι θες, χωρίς να το ζορίσεις ή να ζοριστείς. Το στήσιμό του, η ομαλή απόδοση της δύναμης, η ευκολία στην αλλαγή κατεύθυνσης, σου λύνει τα χέρια και σε αφήνει να οδηγάς ξεκούραστα για ώρες. Δεν είναι όμως πιο σφιχτό από το απλό Tenere στην άσφαλτο, είναι πιο μαλακό, κάτι που το κάνει και πιο τουριστικό και μάλλον περιορίζει τις ορέξεις για sport οδήγηση συγκριτικά ανάμεσα στις δύο εκδόσεις.

... και στην κορφή κανέλα!

Αλλά κακά τα ψέματα. Tenere = Χώμα. Και αυτό ήταν το μεγάλο στοίχημα, να δούμε τι ακριβώς γίνεται σε αυτό το σημείο, και αν χάλασε η συνταγή προς όφελος της άνεσης στην άσφαλτο.

A15A5920_2-web.jpgΤο πρώτο που συναντάς όταν κάνεις την μετάβαση από άσφαλτο σε χώμα, είναι η δυσκολία να απενεργοποιήσεις το ABS. Το ωραίο κουμπάκι που συναντήσαμε στο απλό Tenere, με το οποίο απενεργοποιείται άμεσα το ABS,απουσιάζει εδώ, και στην θέση του βρίσκεται ένα το οποίο το ενεργοποιεί άμεσα - όταν π.χ. επιστρέψεις από χώμα σε άσφαλτο. Η απενεργοποίηση γίνεται πλέον μέσα από το menu, με την χρήση μιας ροδέλας στον δεξί διακόπτη, η οποία ελέγχεται με τον δεξί αντίχειρα, και θα έλεγα ότι δεν είναι και πολύ εύχρηστη. Για να απενεργοποιήσεις το ABS, γυρνάς τη ροδέλα, βρίσκεις το menu που θες να μπεις (ABS), πατάς και μπαίνεις στο επόμενο menu (επιλογή χρήσης του ABS), και μετά το απενεργοποιείς. Όχι κάτι τόσο πρακτικό για off road διαδρομές, το οποίο σε συνδυασμό με το γεγονός ότι αν σβήσεις τον κινητήρα - ακόμα και με το Run/Off, το ABS ενεργοποιείται ξανά. Η λύση σε αυτό το θέμα έρχεται αν σβήσεις τον κινητήρα με τον συμπλέκτη, και προφανώς θα προτιμούσαμε να απενεργοποιείται ευκολότερα και να παραμένει απενεργοποιημένο όταν σβήνει ο κινητήρας.

Εκεί λοιπόν που ορκιζόμασταν ότι το World Raid φτιάχτηκε για τους ασφάλτινους ταξιδιάρηδες που μπορεί να πατήσουν και λίγο χώμα, με το που πάτησαν λίγα μέτρα χώμα οι τροχοί, νιώσαμε αμέσως ότι οι αναρτήσεις του ανεβάζουν το μεγάλο Tenere σε άλλο επίπεδο. Με την αυξημένη διαδρομή αλλά και τις νέες ρυθμίσεις τους δημιουργούν ένα μαγικό χαλί πάνω στο οποίο πλέει η μοτοσυκλέτα και σε συνδυασμό με το ρυθμιζόμενο σταμπιλιζατέρ τιμονιού της Ohlins, η World Raid περνάει από σαμαράκια και λακκούβες σχεδόν χωρίς χέρια.

A15A5772-web.jpgΓια ερασιτέχνες και μη

Είναι σταθερή ακόμα και σε γρήγορη οδήγηση όπου το μπροστινό σύστημα σε συνδυασμό με το αμορτισέρ τιμονιού σε γεμίζουν αυτοπεποίθηση να κάνεις το κάτι παραπάνω. Κινείσαι άφοβα, αδιαφορώντας για ανωμαλίες και πέτρες, ανεβάζεις ταχύτητα κινούμενος σταθερά και με ασφάλεια, με τις αναρτήσεις να καταπίνουν ότι υπάρχει στο χώμα, διατηρώντας την μοτοσυκλέτα στην ευθεία και στην γραμμή που έχεις επιλέξει. Πιο ενδοτικές στα χτυπήματα, πιο ομαλές σε συμπεριφορά, πιο γραμμικές σε απόδοση, δημιουργώντας τελικά μία μοτοσυκλέτα πολύ πιο σταθερή, πιο ασφαλή και άνετη από την απλή ή την Rally έκδοση!

Μπορείς να την οδηγήσεις χαλαρά απολαμβάνοντας βόλτα στην εξοχή, είτε καθιστός χαλαρά, είτε όρθιος επιθετικά, να ανοίγεις το γκάζι και να περνάει πάνω από κάθε είδους ανωμαλία με ασφάλεια, χωρίς να ζορίζεται, χωρίς να σε ζορίζει.

A15A5957-web.jpgΤο βάρος δεν φαίνεται στο χώμα, το ύψος επίσης, ειδικά αν κινείσαι με ροή, ενώ μόνο όταν σταματήσεις θα καταλάβεις ότι απευθύνεται σε πιο ψηλούς αναβάτες. Το μεγαλύτερο ρεζερβουάρ και η ζελατίνα, δεν ενοχλούν όταν είσαι όρθιος, αφού συνηθίζονται γρήγορα.

Ο κινητήρας, λειτουργεί εξαιρετικά, ροπάτα και αβίαστα, σε ότι χρήση και αν του βάλεις να κάνει. Από την άσφαλτο όπου νιώθεις να υπολείπεται σε γκάζι του μεγέθους της μοτοσυκλέτας, αλλά τελικά ταιριάζει άριστα στις επαρχιακές οδούς. Από το χώμα στο οποίο βάζει άνετα την δύναμη στο έδαφος, χωρίς να σου λείπει κάτι, δημιουργώντας μία μοτοσυκλέτα που δεν σε ''τεντώνει'', ούτε σου λείπει δύναμη.

A15A5762-web.jpgΈχεις όση δύναμη θες, όση ροπή χρειάζεται για να ανέβεις και στην ψηλότερη κορυφή, όση ελαστικότητα απαιτείται για να μην παίζεις συνεχώς με το κιβώτιο ταχυτήτων. Δεν έχει σύστημα πρόσφυσης Traction Control, κάτι που είχαμε επισημάνει από την παρουσίαση στην Ισπανία, και αναρωτιόμασταν γιατί να μην υπάρχει. Κι όμως, ο κινητήρας, μας απέδειξε ακόμη μία φορά ότι αποδίδει φιλικά, και δεν σπινάρει, αρκεί να μην το παρακάνεις, όντας όμως μία έλλειψη που θα θέλαμε να δούμε σε επόμενο μοντέλο.

Ανάμεικτα συναισθήματα

Επιστρέφοντας στην Αθήνα από την Εθνική οδό, με ταχύτητες ανάμεσα στα 120-140χ.α.ω. τελική πάνω από 200χ.α.ω και αυτονομία που ξεπερνά τα 400 χιλιόμετρα,  σκέφτεσαι διάφορα, όπως την άνεση με την οποία η νέα Yamaha Tenere 700 World Raid ταιριάζει σε δύο κόσμους, στον ασφάλτινο και στον χωμάτινο. Από άσφαλτο και εθνική οδό, σε στενούς επαρχιακούς με καλή ή κακή άσφαλτο, σε χωμάτινους δασικούς και μονοπάτια απάτητα, μέχρι και ανέβασμα σε γλιστερές off road διαδρομές στα 2.000 μέτρα.

A15A5742-web.jpgΣε μία διαδρομή η οποία ταιριάζει γάντι στις ορέξεις ενός adventure αναβάτη, για μία μοτοσυκλέτα που έρχεται να καλύψει αυτή ακριβώς τη χρήση.

Είναι η Yamaha Tenere 700 World Raid η μοτοσυκλέτα στην οποία όλες οι αλλαγές ταιριάζουν γάντι; Όχι, μιας και το μεγαλύτερο ρεζερβουάρ δεν είναι κάτι το οποίο θα σε κάνει να επιλέξεις αυτήν αντί για την μικρότερης χωρητικότητας καυσίμου απλή Tenere ή την Rally. Άλλωστε, τόσο οι αποστάσεις της Ελλάδας, όσο και τα after market μεγαλύτερης χωρητικότητας ρεζερβουάρ για το απλό Tenere, θα ήταν λύση για κάποιον που θα επέλεγε την απλή έκδοση.

Από την άλλη μεριά όμως, η αναβάθμιση στις αναρτήσεις και η τοποθέτηση του stabilizater της Ohlins, είναι καθοριστικός παράγοντας λόγος για την αγορά της World Raid.

Η ύπαρξη μεγαλύτερου ρεζερβουάρ, και της ψηλότερης ζελατίνας / πλαϊνών προστατευτικών, είναι σημεία που θα συνέβαλλαν στην επιλογή της, για κάποιον που κάνει συχνά ταξίδια.

Οι υπόλοιποι, χωμάτινοι αναβάτες adventure, θα ήθελαν ιδανικά ένα Tenere 700 Rally με αυτές τις εκπληκτικές αναρτήσεις της KYB.

Στην τελική όμως, μετατροπές ή βελτιώσεις μπορεί να κάνει οποιοσδήποτε σε μία μοτοσυκλέτα, να την φέρει στα μέτρα του, να την ελαφρύνει, να φτιάξει αναρτήσεις ή να προσθέσει εξοπλισμό. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, η Yamaha καταφέρνει να συνθέσει μία μοτοσυκλέτα που δημιουργεί μία νέα κατηγορία, χωρίς αντίπαλο. Τέτοια μοτοσυκλέτα adventure, σε τέτοιο κυβισμό, δεν υπάρχει σε καμία εταιρία.

A15A5699_-_Αντιγραφή-web.jpgΈκαστη στο είδος της

Η Yamaha προσφέρει έναν κορυφαίο συνδυασμό ευχρηστίας και φιλικότητας με αστείρευτες δυνατότητες, συνδυάζοντας έναν γνώριμο ροπάτο κινητήρα σε ένα άριστο σύνολο, βελτιωμένο τόσο ως προς τον χωμάτινο χαρακτήρα, αλλά και προς τον τουριστικό.

Η νέα Yamaha Tenere 700 World Raid είναι τελικά μία off road adventure Α κεφαλαίο, στοχεύοντας σε εκδρομές περιπέτειας εντός και εκτός δρόμου, προσφέροντας ταυτόχρονα άνεση στον αναβάτη και καθημερινή μετακίνηση με χαρακτήρα, ίσως η καλύτερη εκδοχή των Tenere.

Μία πολύ τίμια επιλογή η οποία θα σου προσφέρει adventure σε ότι οδηγικό επίπεδο και αν bρίσκεσαι, θα σε ταξιδέψει από άσφαλτο και χώμα ανεξαρτήτως ταχύτητας και βαθμού δυσκολίας, με την αποδεδειγμένη αξιοπιστία της να αποτελεί ένα σημαντικό κριτήριο για την απόκτησή της.

Με το κόστος στα 13.900euro βρίσκεται σε μία κλίμακα που την βάζει σε συναγωνισμό με μεγαλύτερου κυβισμού μοτοσυκλέτες, πλουσιότερες ίσως σε εξοπλισμό και επιδόσεις. Αν αγοράζεις με το κυβικό, αυτή δεν είναι η μοτοσυκλέτα που ψάχνεις, σε αυτά τα χρήματα. Αν το κριτήριο είναι καθαρά χρηστικό, η νέα Yamaha Tenere 700 World Raid, είναι μοναδική.A15A5927-web.jpg

Εξοπλισμός αναβάτη

Κράνος Airoh Commander, jacket Nordcode Senegal, παντελόνι Nordcode Senegal, μπότες Forma Adventure, γάντια Five X-Rider από MOTOMARKET

Κατασκευαστής Yamaha
Μοντέλο Ténéré 700 World Raid
Αντιπρόσωπος ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ Α.Ε.Ε.
Τιμή 13.900
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4Τ, 2K, Υ/Ψ, DOHC, 4β/Κ
Κυβισμός (cc) 689
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 80x68,6
Συμπίεση (:1)  11,5
Τροφοδοσία  Ηλεκτρονικός ψεκασμός
Σύστημα εξαγωγής  2 σε 1
Λίπανση  υγρό κάρτερ
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  Υγρός πολύδισκος
Μετάδοση 6 σχέσεων με αλυσίδα
   
Πλαίσιο  
Τύπος   Ατσάλινο, διπλής ραχοκοκκαλιάς
Κάστερ (°)  27,4
Ίχνος (mm) 105
Μεταξόνιο (mm) 1.590
Ύψος σέλας (mm) 880
Μήκος (mm) 2.370
Πλάτος (mm) 915
Ύψος (mm) 1.490
Απόσταση εδάφους (mm) 255
Βάρος (πλήρες, kg)   220
Ρεζερβουάρ (lt)  23
Χωρητικότητα λαδιού (lt) 3
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο πιρούνι KYB διάμετρος καλαμιών 43mm, διαδομή 230mm. πλήρως ρυθμιζόμενο 
Πίσω  Αμορτισέρ KYB με μοχλικό, διαδρομή 220mm, πλήρως ρυθμιζόμενο
   
Ελαστικά  
Μπροστά 90/90-21''
Πίσω  150/70-18''
   
Φρένα  
Μπροστά Δύο κυματιστοί δίσκοι διαμέτρου 282mm, δαγκάνες Brembo 2 εμβόλων, ABS
Φρένα Δίσκος διαμέτρου 265mm,  δαγκάνα ενός εμβόλου Brembo, ABS
   
Εξοπλισμός  
  Ψηφιακή οθόνη, ταχύμετρο και στροφόμετρο, ολικός, δύο μερικοί χιλιομετρητές, δείκτης, καυσίμου, ένδειξη θεθμοκρασίας περιβάλλοντος, επιλεγμένης ταχύτητας, μέσης και στιγμιαίας κατανάλωσης, ώρας, ενδείξεις για, χαρτογράφηση, αφαιρούμενο ABS, Stabilizater τιμονιού της Ohlins ρυθμιζόμενο σε 18 θέσεις
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm)  72,4/9.000
Ροπή εργοστασίου (kgm/rpm)  6,9/6.500

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 11 Απριλίου 2023 21:00

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - Yamaha Tenere 700 Black - 2022 Video Test Ride - Yamaha Tenere 700 Black Edition 2023 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon