.
Κατηγορία Yamaha
Παρασκευή, 07 Σεπτεμβρίου 2018 14:49

TEST – Yamaha Tracer 900 2018

Δημοκρατικώς ανανεωμένο

Κείμενο: Σπύρος Τσαντήλας

Φωτό: Βασίλης Κωστάκος

Ήταν εξαρχής σαφές πως η Yamaha χτύπησε φλέβα χρυσού με την τρικύλινδρη οικογένεια των ΜΤ της, επιτυχία που απογειώθηκε όταν ο CP3 τρικύλινδρος κινητήρας μετακόμισε το 2016 στην καρδιά μιας πιο ψηλής, adventure sport μοτοσυκλέτας.

DSC 9515 2

To Tracer 900 έγινε ακαριαίο best seller και παρέα με το MT-09 γράφουν ιστορία στην Ελληνική αγορά, συνδυάζοντας τα δύο πιο αγαπημένα προσόντα που αναζητά ο Έλληνας μοτοσυκλετιστής: γκάζια και προσιτή τιμή. Αν μη τι άλλο, τόσο το ΜΤ-09 όσο και το Tracer τα έχουν σε ικανοποιητικότατο βαθμό.

Δημοσκοπικές τάσεις

Μετά από δύο χρόνια στο κουρμπέτι, η Yamaha αποφάσισε να προχωρήσει σε μια ανανέωση του Tracer 900, παρότι αυτή δεν ήταν ακριβώς επιβεβλημένη. Ούτε του έλειπε κάτι, ούτε και είχε να ζηλέψει πολλά από τον ανταγωνισμό που παίζει στα ανάλογα επίπεδα τιμής – γιατί, μπορείς να βρεις μοτοσυκλέτες με πολύ περισσότερο γκάζι και εξοπλισμό μεν, αρκετά πληρώνοντας αρκετά περισσότερα δε.

Η Yamaha λοιπόν έκανε μια δημοσκόπηση σε ιδιοκτήτες Tracer για να δει τι θα μπορούσε να βελτιώσει στη μοτοσυκλέτα της. Οι αλλαγές που επέλεξαν να κάνουν στο μοντέλο για το 2018 ήταν στοχευμένες, δεν προσέθεσαν στην τιμή του και δεν άλλαξαν στον παραμικρό τον χαρακτήρα του. Για την ακρίβεια, αν δεν τα βάλεις δίπλα-δίπλα δε θα αντιληφθείς και πολλά από όσα άλλαξαν.

DSC 9531 2

Αυτά ξεκινούν από ένα γενικό φρεσκάρισμα στην εμφάνιση, μεγαλύτερο ανεμοθώρακα που ρυθμίζεται πανεύκολα καθ’ ύψος με το χέρι και ο οποίος, σε συνδυασμό με τις νέες χούφτες, υπόσχεται βελτιωμένη αεροδυναμική προστασία.

Έχουμε ακόμη στενότερο τιμόνι για περισσότερη ευκολία στην πόλη, ενώ οι σέλες και των δύο επιβαινόντων είναι νέες. Η σέλα του αναβάτη πλέον μπορεί να ρυθμιστεί σε δύο θέσεις με υψομετρική διαφορά 15 χιλιοστών.

Η σημαντικότερη ίσως αλλαγή αφορά στο νέο ψαλίδι, το οποίο είναι λίγο μακρύτερο και μεγαλώνει ανάλογα και το μεταξόνιο κατά 60 χιλιοστά. Αυτή η αλλαγή αποσκοπεί στο να διευρύνει την τουριστική άνεση, κάνοντάς το πιο σταθερό στον ανοικτό δρόμο, ειδικά όταν είναι δικάβαλο και φορτωμένο.

Τρεις και να καίνε

Στα μηχανικά μέρη του Tracer 900 δε συναντάμε αλλαγές, και αυτό δεν είναι καθόλου κακό. Εδώ που τα λέμε, ο τρικύλινδρος των 847 κυβικών είναι να θηριάκι της φύσης, γεμάτος, ροπάτος και γραμμικός από το ρελαντί ως τα κόκκινα, με όσο γκάζι χρειάζεται ρεαλιστικά κανείς σε μια τουριστική μοτοσυκλέτα – κι ας είναι “μόνο” 115 άλογα.

DSC 9516 2

Επιταχύνει πολύ γρήγορα, βλέπει 200άρες όπου και όποτε και θα εξυπηρετήσει τον ιδιοκτήτη του σε μια πληθώρα χρήσεων που ξεκινούν από τη βαρετή καθημερινότητα της ασφυκτικής κίνησης, και φτάνουν μέχρι τον γύρο του κόσμου.

Συνοδεύεται από τυπικό εξοπλισμό ασφαλείας, με ένα εύχρηστο και ρυθμιζόμενο traction control, καθώς και τους παραδοσιακούς χάρτες ανάφλεξης D-Mode – πραγματικά αναρωτιέμαι αν κανείς έχει επιλέξει ποτέ κάτι άλλο από τον ισχυρότερο.

DSC 9528 2

Στα ωραία του θα πρέπει να συμπεριλάβουμε και την ικανότητά του να κρατά σχετικά χαμηλά τη μέση του κατανάλωση, φλερτάροντας εύκολα με τιμές γύρω στα 6.5 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα χωρίς να απαιτείται υπερβολική εγκράτεια από τον αναβάτη.

Η τιμή αυτή θα σκαρφαλώσει αν θες να κάνεις σερί ταξίδι στον αυτοκινητόδρομο με 200, προφανώς, αλλά σε αυτήν την περίπτωση καλύτερα να ανησυχείς περισσότερο για τα άσπρα αυτοκίνητα με τα μπλε καρούμπαλα, παρά για το πόση βενζίνη θα κάψεις.

Επί του πρακτέου

Υπάρχουν πράγματα που κρίνονται με την πρώτη. Η ζελατίνα, για παράδειγμα, φαρδύτερη σε όλη της την επιφάνεια, σαφέστατα και προσφέρει καλύτερη κάλυψη στον αναβάτη. Και πάλι θα αφήσει τους ώμους έξω από την περιοχή κάλυψης – τουλάχιστον σε αναβάτες με τον δικό μου, πλουσιοπάροχο, όγκο – αλλά είναι σαφώς αποδοτικότερη από πριν.

Η εύκολη ρύθμιση με το χέρι χωρίς καν να χρειαστεί να κουνηθείς από τη σέλα είναι ένα ακόμη προτέρημα.

Το τιμόνι είναι εμφανώς πιο κοντό, πάντως σε καμιά περίπτωση δεν επηρεάζει αρνητικά τον έλεγχο της μοτοσυκλέτας. Απεναντίας, είναι πρακτικότερο στην κίνηση και σε καμιά περίπτωση δε με έκανε να σκεφτώ πως θα το προτιμούσα μακρύτερο.

DSC 9451 2

Το μακρύτερο ψαλίδι είναι ένα σημείο που αρχικά δεν είχα καν προσέξει πριν διαβάσω γι’ αυτό και αυτό απλά σημαίνει πως στην καθημερινή χρήση δεν έγινε καν αντιληπτό. Το Tracer ήταν εξαρχής μια πολύ καλοστημένη μοτοσυκλέτα που στρίβει ευχάριστα, σταθερά και με ασφάλεια και αυτό δεν άλλαξε με το πιο πρόσφατο μοντέλο.

Αναμφίβολα το στροφιλίκι είναι ένα πεδίο που το Tracer 900 λάμπει καθώς έχει όλα τα προσόντα για να στρίψε βαθιά και γρήγορα, αλλά και τα φρένα για να κάνει τον αναβάτη του να νιώσει ασφαλής. Χαρακτηρίζεται από σωστές αποσβέσεις στις αναρτήσεις του και επαρκή πληροφόρηση για τον αναβάτη ώστε να πιέζει τη μοτοσυκλέτα χωρίς να φοβάται το ασαφές όριο. Το Tracer διατηρεί άσβεστο τον σπορτίφ χαρακτήρα του και είναι μονίμως πρόθυμο να παρεκτραπεί.

Τώρα, αν σε αυτόν τον χαρακτήρα προσθέσουμε λίγη παραπάνω άνεση στο φορτωμένο ταξίδι, μόνο καλό μπορεί να θεωρηθεί αυτό.

Ο διάδοχος του θρόνου

Στην ουσία το Tracer 900 είναι η απαλλαγή του TDM 900, ο διάδοχος που ήρθε, βελτίωσε το έργο του προκατόχου του και στρογγυλοκάθησε στον θρόνο του. Αν και τρικύλινδρο, από την πρώτη στιγμή που παρουσιάστηκε το μεγάλο Tracer είναι το TDM της νέας εποχής, κάνει τα ίδια και καλύτερα.

Η ανανέωση της Yamaha για το 2019 είναι πολύ μετρημένη, σε επιλεγμένα σημεία που προφανώς βγήκαν από την έρευνα αγοράς που προηγήθηκε και ήταν εκείνα που θα μπορούσαν να κάνουν σε κάποιον βαθμό τη διαφορά χωρίς να προσθέσουν σε κόστος.

DSC 9556 2

Υπό αυτή τη σκοπιά, το όλο εγχείρημα πέτυχε τον στόχο του. Το νέο Tracer 900 έχει παραπλήσια τιμή, από τα €10,900 στα 11,150, παραμένει φρέσκο και αποδοτικό, χωρίς να έχει χάσει σε τίποτε από πριν.

Είναι πάντα μια εξαιρετική επιλογή στην κατηγορία του, ίσως μια από τις καλύτερες αν τη δούμε σφαιρικά, δηλαδή συνυπολογίζοντας ικανότητες και κόστος.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Yamaha Motor
Μοντέλο Tracer 900
Αντιπρόσωπος ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ Α.Ε.Ε.
Τιμή €11,150
Εγγύηση 2 χρόνια
Κινητήρας  
Τύπος 3κύλινδρος, τετράχρονος, 12βάλβιδος, υγρόψυκτος, 2ΕΕΚ
Κυβισμός (c.c.) 847
Συμπίεση (:1) 11.5
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 78 x 59.1
Τροφοδοσία Ψεκασμός
Σύστημα εξαγωγής 3-σε-1
Λίπανση Υγρό κάρτερ με αντλία λαδιού
Συμπλέκτης Μηχανικός
Κιβώτιο ταχυτήτων 6 σχέσεων
Μετάδοση Αλυσίδα
Πλαίσιο  
Τύπος  Αλουμινένιο
Κάστερ (°) 24
Ίχνος (mm) 137
Πλάτος  (mm) 850
Μεταξόνιο (mm) 1,500
Ύψος (mm) 1,375-1,430
Ύψος σέλας (mm) 850-865
Απόσταση εδάφους (mm) 135
Βάρος γεμάτο (kg) 214
Ρεζερβουάρ / Ρεζέρβα (lt) 18
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι, διαδρομή 137 mm
Πίσω Ένα αμορτισέρ, διαδρομή 142 mm
Ελαστικά  
μπροστά 120/70-17
Πίσω 180/55-17
Φρένα  
Μπροστά Δύο δίσκοι 298 mm / ακτινικές δαγκάνες 4 εμβόλων
Πίσω Δίσκος 245 mm / δαγκάνα 1 εμβόλου
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (ίπποι / στροφές) 115 / 10,000
Ροπή εργοστασίου (χλγρμ / στροφές) 8.9 / 8,500

Φωτογραφίες κίνησης

Φωτογραφίες λεπτομερειών

Φωτογραφίες στατικές

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 07 Σεπτεμβρίου 2018 15:23

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon