.
Κατηγορία Triumph
Δευτέρα, 23 Απριλίου 2012 14:42

Test – Triumph Tiger 800 ABS

 

Σωτήριο ABS

 




Του Τάκη Μανιάτη

Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Το Tiger 800 της Triumph ήρθε και έφερε τα πάνω κάτω σε μία κατηγορία που συνδυάζει τα πάντα: Δύναμη, ευχρηστία, πολυχρηστικότητα, άνεση και επιδόσεις. Το Tiger 800 με το ABS σφραγίζει με την ασφάλεια του συστήματος πέδησης τα ήδη θετικά στοιχεία.

Ιδανική λύση

Ενάμιση χρόνο πριν, η Triumph έκανε την κίνηση της και εισχώρησε στην “μεγαλομεσαία” κατηγορία των on/off με το Tiger 800, σε δύο εκδόσεις. Την ασφάλτινη, με τους τροχούς 19 και 17 ιντσών και τους χυτούς αλουμινένιους τροχούς, και την χωμάτινη, που χαρακτηρίζεται εκτός από τους ακτινωτούς τροχούς διαστάσεων 21 / 17 ιντσών, από τα αρτικόλεξα XC και άλλες μικροαλλαγές.
Η απλή έκδοση είναι αυτή που ενδιέφερε τους περισσότερους αναβάτες που επιζητούν από μία τέτοιους είδους μοτοσυκλέτα, το γρήγορο ταξίδι, την άνεση για δύο επιβαίνοντες, την δύναμη τους τρικύλινδρου κινητήρα, την στιβαρότητα. Όλα αυτά τα κάλυπτε το πρώτο μοντέλο που έφτασε στην αγορά, στο οποίο όμως απουσίαζε το ABS από το σύστημα πέδησης.

Τα πρώτα μοντέλα δεν πρόσφεραν την δυνατότητα επιλογής του συστήματος αντιμπλοκαρίσματος το οποίο έφτασε στην αγορά λίγους μήνες μετά, με μία επιβάρυνση της τάξεως των 900euro. Αν και από την πρώτη δοκιμή του Tiger 800 είχαμε μείνει απόλυτα ικανοποιημένοι από τα φρένα του, που ήταν δυνατά, αν και με έλλειψη αίσθησης στην αρχική διαδρομή, σε γενικές γραμμές το σύνολο ήταν εκπληκτικό, και πολύ προσιτό οικονομικά. Στα 8.990euro, η Triumph πρόσφερε απλόχερα επιδόσεις, χαρακτήρα, δύναμη, οδηγική απόλαυση, σε οικονομικά επίπεδα  που μόνο κάποιοι Ιάπωνες κατασκευαστές έχουν καταφέρει να παραμένουν.

Σωτήριο ABS

Η έκδοση με το ABS δεν διαφέρει από την απλή οπτικά. Πρόκειται για την ίδια μοτοσυκλέτα η οποία σε κανένα σημείο δεν αναγράφει ότι διαθέτει τέτοιο σύστημα, και πρέπει το μάτι του ειδικού να ψάξει στα φρένα για να βρει τις διαφορές. Οι δίσκοι παραμένουν ίδιοι, 300mm μπροστά με δαγκάνες δύο εμβόλων, και 255mm πίσω με ένα έμβολο. Οι δαγκάνες είναι ίδιες όπως και οι τρόμπες και προέρχονται από την Nissin, ενώ στο σύστημα παρεμβάλλεται το σύστημα ABS της ίδιας εταιρίας, το οποίο ξεχωρίζει από τους αισθητήρες που βρίσκονται τοποθετημένοι πάνω στους δίσκους. Ταυτόχρονα, το σύστημα μπορεί να απενεργοποιηθεί αν θελήσει ο αναβάτης, από ειδικό μπουτόν που βρίσκεται στον πίνακα οργάνων.
Το σύστημα ABS που χρησιμοποιεί το Tiger 800 λειτουργεί εξαιρετικά.

Μπορείς να πατήσεις άφοβα τα φρένα δίχως να σκεφτείς τι θα γίνει αν μπλοκάρουν οι τροχοί. Η δύναμη του συστήματος υφίσταται όπως και στο μοντέλο δίχως ABS, και σου δίνει την αίσθηση ότι θα φρενάρεις με ασφάλεια όσα χιλιόμετρα και αν έχεις στο κοντέρ. Αυτό που αλλάζει τώρα είναι πως το ABS επιδρά αθόρυβα και τιθασεύει την δύναμη των φρένων, που προσπαθούν να μπλοκάρουν τους τροχούς. Οι δαγκάνες πιέζουν με δύναμη τα τακάκια αλλά το ABS επιδρώντας άμεσα στους γλιστερούς δρόμους, αφήνει τους τροχούς να γυρίσουν όσο πρέπει έτσι ώστε να γλιτώσουν τον αναβάτη από μία πτώση. Το σύστημα δεν σε ενοχλεί με την λειτουργία του, λειτουργεί πολύ καλά, καταφέρνοντας να διατηρήσει μία πολύ καλή ισορροπία ανάμεσα στον έλεγχο της δύναμης των φρένων και την μείωση της απόστασης του φρεναρίσματος. Η απόσταση μειώνεται σημαντικά στο φρενάρισμα σε σχέση με το απλό μοντέλο και σίγουρα η ασφάλεια που προσφέρει το ABS είναι δεδομένη. Λειτουργεί τόσο καλά που ακόμη και σε νερά ή σε που γλιστερό οδόστρωμα, δεν παραξενεύει η λειτουργία του, ούτε επιμηκύνει το φρενάρισμα σημαντικά. Η μοτοσυκλέτα διατηρεί την πορεία της και ο αναβάτης ξένοιαστος ασχολείται μόνο με την επιλογή εξόδου διαφυγής, μιας και μπορεί φρενάροντας να αλλάξει πορεία.

Ιδανική λύση

Το Tiger 800 ABS είναι μία μοτοσυκλέτα που θα κινηθεί με υψηλές ταχύτητες σε ρυθμούς ταξιδίου, θα βολέψει για μετακίνηση μέσα στην πόλη, ενώ η ρυθμιζόμενη σέλα του και οι μεγάλοι χώροι για δύο επιβαίνοντες την κάνουν να φαντάζει ιδανική για μικτή χρήση. Η έκδοση με ABS έρχεται να προσφέρει ασφάλεια σε ένα ήδη κορυφαίο σύνολο το οποίο με την λειτουργία του θα καλύψει τόσο τους μέτριου επιπέδου αναβάτες όσο και τους πιο ψαγμένους οδηγικά. Αξίζει και με το παραπάνω τα 900euro διαφοράς από την απλή έκδοση κάτι το οποίο ο ιδιοκτήτης θα εξαργυρώσει τόσο από την καθημερινή μετακίνηση, όσο και από την μεταπώληση της μοτοσυκλέτας.

Φωτογραφίες


Τεχνικά χαρακτηριστικά

Μοντέλο Triumph Tiger 800 ABS
Αντιπρόσωπος Ηλιοφιλ Α.Ε.
Τιμή 9.890euro
Εγγύηση 2 χρόνια
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
Τύπος 4Τ, 3Κ, Υ/Ψ, 2ΕΕΚ, 4Β/Κ
Κυβισμός (κ.εκ.) 799
Διάμετρος x Διαδρομή (χιλ) 74  x 61,9
Συμπίεση (:1) 11,1
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικός ψεκασμός
Σύστημα εξαγωγής 3 σε  1
Λίπανση υγρό κάρτερ, αντλία λαδιού
Εκκίνηση Μίζα
Συμπλέκτης Υγρός πολύδισκος μηχανικός
Μετάδοση 6 σχέσεων με αλυσίδα
2,312 (37/16)
1,857 (39/21)
1,500 (36/24)
1,285 (27/21)
1,136 (25/22)
1,66 (85/51)
Τελική μετάδοση 3,125 (50/16
ΠΛΑΙΣΙΟ
Τύπος Χαλύβδινο σωληνωτό
Κάστερ (°) 23,7
Ίχνος (χιλ) 86
Μεταξόνιο (χιλ) 1.555
Ύψος σέλας (χιλ) 810/840
Μήκος (χιλ) 2215
Πλάτος (χιλ) 795
Ύψος (χιλ) 1350
Βάρος (kg) 210
Ρεζερβουάρ/ Ρεζέρβα (λτ) 19-Ιαν
ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ
Μπροστά Τύπος / Διαδρομή (χιλ) Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα 43mm /  διαδρομή τροχού 180mm / καμία ρύθμιση
Πίσω Μονό αμορτισέρ μοχλισμού  / διαδρομή τροχού 170mm / ΠΕ
Ελαστικά μπροστά 100/90-19
Πίσω 150/70-17
Φρένα μπροστά Δύο δίσκοι διαμέτρου 300mm με  δαγκάνες δύο εμβόλων της Nissin και ABS
Φρένα πίσω Δίσκος διαμέτρου 255mm με δαγκάνα ενός εμβόλου της Nissin και ABS
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
Ψηφιακό ταχύμετρο, αναλογικό στροφόμετρο, ολικός και δύο μερικοί χιλιομετρητές, ένδειξη θερμοκρασίας, καυσίμου, ψεκασμού, χιλιομετρητή ρεζέρβας, ώρας, φώτα, φλας, λάδια, ψεκασμό
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
Ισχύς εργοστασίου (ίπποι/σαλ) 95 / 9.300
Ροπή εργοστασίου (Nm/σαλ) 79 / 7.850

Διαβάστε το πλήρες τεστ του Triumph Tiger 800, του Tiger 800 XC ή απολαύστε το video test, και το συγκριτικό με το BMW F 800 GS

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
ΒΙΚΕΙΤ! Γράφτηκε από
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 24 Μαϊος 2014 15:59

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Triumph Tiger Explorer 1200 - Πρώτο τεστ στην Ελλάδα! »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon