.
Κατηγορία MV Agusta
Τρίτη, 28 Απριλίου 2015 13:34

Test - MV Agusta Turismo Veloce 2015

Στόχος... η MV Agusta!

 

Του Thierry Sarasyn

Στην ελίτ των "ψηλών" μοτοσυκλετών τουρισμού στοχεύει η MV Agusta με την παρουσίαση της νέας Turismo Veloce. Και για την ακρίβεια, στους ίδιους τους πελάτες της εταιρίας οι οποίοι αποζητούν τις ίδιες υψηλές προδιαγραφές του ιταλικού εργοστασίου, να τους συνοδεύουν και στο ταξίδι.

Οδήγηση GT


Είναι πάντα ευχάριστο να πηγαίνεις σε μία press conference παρουσία του Giovanni Castiglioni αυτοπροσώπως. Αν και δεν ξέρουμε αν το κάνει για επικοινωνιακούς λόγους, το αφεντικό της MV δεν μασάει ποτέ τα λόγια του. Έτσι, ενώ οι περισσότερες εταιρείες του χώρου επιλέγουν να κρατάνε κλειστά τα χαρτιά τους για το μέλλον, ο κος Castiglioni μας ενημέρωσε ότι δεκαεπτά συνολικά νέα μοντέλα πρόκειται να παρουσιαστούν από την MV Agusta στα επόμενα τέσσερα χρόνια. Και όχι μόνο αυτό.

“H MV σχεδιάζει μια νέα σειρά στην κατηγορία των τετρακύλινδρων μοτοσυκλετών” συμπλήρωσε, για να συνεχίσει λέγοντας: “το νέο Turismo Veloce είναι ιδανικό για κάποιον που έχει ήδη μία μοτοσυκλέτα και αναζητά μία δεύτερη, όπως για παράδειγμα ένας ιδιοκτήτης Ferrari, που χρησιμοποιεί ένα δεύτερο αυτοκίνητο για τις καθημερινές μετακινήσεις του. Αντίστοιχα, ένας ιδιοκτήτης μιας F4 που αναζητά μια δεύτερη MV για καθημερινή χρήση και άνετη οδήγηση, θα βρει στο Turismo Veloce αυτό ακριβώς που ζητάει. Εμείς απευθυνόμαστε στους αναβάτες εκείνους που είναι ήδη ιδιοκτήτες μιας MV και τους προτείνουμε το Turismo Veloce έναντι μιας μοτοσυκλέτας από άλλη εταιρεία. Για εμάς το MT-09 της Yamaha για παράδειγμα δεν αποτελεί ανταγωνισμό. Εμείς θέλουμε πιο high-end πελάτες”. Μπορείτε να σκεφτείτε και να πείτε ό,τι θέλετε, το σίγουρο πάντως είναι ότι ποτέ δεν βαριέσαι όταν μιλάει ο GC!

Πώς όμως θα καταφέρει η MV να αλλάξει τα μυαλά και τις προτιμήσεις του αγοραστικού κοινού, όταν έχει να ανταγωνιστεί μεγάλα ονόματα, που έχουν αποδείξει την αξία τους εδώ και χρόνια; Ducati Multistrada, Triumph Tiger 800 XRX, BMW R1200GS, ακόμη και η S1000XR, έχουν το φανατικό κοινό τους και όχι άδικα. Η απάντηση λέγεται οδήγηση GT. Μπορεί το όνομα του νέου Turismo Veloce να είναι σχήμα οξύμωρο, αφού τουρισμός και γρήγορη οδήγηση δεν πάνε μαζί, αυτές τις δύο έννοιες όμως προσπάθησε να παντρέψει η MV και τα κατάφερε. Σπορ οδήγηση και μεγάλες αποστάσεις, με περισσότερη άνεση από μια σπορ μοτοσυκλέτα και λιγότερο βάρος από μια tourer. Το νέο Turismo Veloce έρχεται για να στρογγυλοκαθήσει στη μεσσαία κατηγορία, ανάμεσα στις ελαφριές μοτοσυκλέτες και στις (μερικές φορές πολύ) βαριές μοτοσυκλέτες τουρισμού.

Δύναμη στη διάθεσή σου


Η MV ήδη από τα τέλη του 2013 είχε ανακοινώσει την πρόθεσή της να λανσάρει το Turismo Veloce, παρ΄ όλα αυτά η έκδοση Lusso με τις semi-active αναρτήσεις και το cornering ABS δεν είναι ακόμη διαθέσιμη. Βρισκόταν έτοιμη στο Varese, στο εργοστάσιο, αλλά για γυρίσματα τηλεοπτικού spot. Και πέρα από την προσωρινή μη-διαθεσιμότητα της έκδοσης Lusso, μη νομίζετε ότι η στάνταρ έκδοση υστερεί και πολύ. Διαθέτει ένα διευρυμένο πακέτο ηλεκτρονικών, που περιλαμβάνει ABS, τρεις επιλογές στη χαρτογράφηση του κινητήρα, traction control, quick shift, slipper clutch, Bluetooth, cruise control, τέσσερα διαφορετικά modes στην απόδοση, γκάζι ride-by-wire, μία 12βολτη πρίζα και δύο εισόδους USB. Ο κινητήρας του Turismo Veloce είναι ο γνωστός και αξιόπιστος τρικύλινδρος της MV σε μια έκδοση με λιγότερους ίππους, από 148 στους 110hp. Οπότε θα λέγαμε ότι το Turismo Veloce αποτελεί την εναλλακτική πρόταση του Multistrada και όχι τον βασικό ανταγωνιστή του, αφού το Ducati έχει περισσότερα κυβικά και αποδίδει 160 ίππους και ζυγίζει 18 κιλά περισσότερο, με το MV να ζυγίζει 191 κιλά. Η βασική διαφορά λοιπόν ανάμεσα στις δύο αυτές μοτοσυκλέτες είναι, από τη μία μεριά ευελιξία και από την άλλη περισσότερη δύναμη και κυβικά.

Εδώ θα πρέπει να πούμε όμως ότι οι 110 ίπποι δεν είναι και λίγοι, και ειδικά αν οδηγάς σε επαρχιακούς δρόμους με στροφές, εκεί όπου το Turismo Veloce βρίσκεται στο στοιχείο του δηλαδή. Ένας γερμανικός αυτοκινητόδρομος μπορεί να μην είναι το συγγενές του περιβάλλον, αν και εκεί ακόμα θα ανταπεξέλθει άριστα, με κάτι παραπάνω από ικανοποιητική δύναμη, με τη ρυθμιζόμενη ζελατίνα και την ξεκούραστη στάση οδήγησης. Αν σου αρέσει να ταξιδεύεις όμως, θα πάρεις τον επαρχιακό δρόμο και όχι τον αυτοκινητόδρομο. Αυτό είναι το πνεύμα της GT οδήγησης και οι δρόμοι της Γαλλικής Ριβιέρας πολύ ορθά επιλέχθηκαν για την παρουσίαση.

 Προοδευτικό στα πάντα


Η απόκριση του ride-by-wire γκαζιού είναι προοδευτική και η on-off αίσθηση των πρώτων βερσιόν δεν υφίσταται πλέον. Και για να το ξεκαθαρίσουμε, οι 110 ίπποι προσφέρονται για πολύ καλές σπορ επιδόσεις. Κατά τη διάρκεια του τεστ οδηγήσαμε ως επι το πλείστον σε sports mode, όμως η εναλλαγή ανάμεσα στα modes γίνεται πολύ εύκολα χωρίς κανένα πρόβλημα. Αρκεί να πατήσεις το αντίστοιχο κουμπί και το σύστημα προσαρμόζεται ανάλογα στην επιλογή σου. Πανεύκολο.
Το Turismo Veloce είναι και παραμένει όμως μια μοτοσυκλέτα MV, συνεπώς όσο και κατά νου να έχει κανείς την χαλαρή τουριστική οδήγηση, όταν το οδηγήσει, λες και ένα αόρατο χέρι (ή πόδι;) τον σπρώχνει προς την σπορ οδήγηση. Το quick shifter είναι εξ’ ορισμού ένα gadget της σπορ οδήγησης, αλλά ακόμη κι όταν χαλαρώσαμε την οδήγησή μας, συνεχίσαμε να το χρησιμοποιούμε. Το γκάζι στην οδήγηση ανοίγει ομαλότατα και ποτέ δεν μας παρουσίασε κάποιο σκορτσάρισμα κατά την επιτάχυνση. Οι ιθύνοντες της MV μας ενημέρωσαν ότι το 90% της δύναμης του Turismo βρίσκεται από τις 3.000 στροφές και πάνω και, αν και σπάνια χρειάστηκε να πιέσουμε τη μοτοσυκλέτα στα κόκκινα, εντούτοις είχαμε την αίσθηση ότι όλη η διασκέδαση κρύβεται εκεί, στις 5.000 στροφές και πάνω.

Με τις δύο ιδιαίτερα αναβαθμισμένες βαλίτσες, το συνολικό φάρδος στο πίσω μέρος φτάνει τα 810mm, ενώ στο τιμόνι, από καθρέφτη σε καθρέφτη φτάνει τα 900mm, πράγμα που σημαίνει ότι αν περάσεις το μπροστινό μέρος της μοτοσυκλέτας από στενό πέρασμα, δεν σε απασχολούν οι βαλίτσες. Κι αυτό είναι μια σημαντική λεπτομέρεια, που δεν διαθέτουν όλες οι μοτοσυκλέτες, και η έλλειψή της είναι υπαίτια για αρκετές πτώσεις στην καλύτερη, ή και ατυχήματα στην χειρότερη περίπτωση. Στο Turismo Veloce λοιπόν, οι βαλίτσες είναι ένα θέμα που παύει να σε απασχολεί, και μιας και είναι και άρτιες στυλιστικά δεν έχεις κανένα ιδιαίτερο λόγος να τις βγάζεις. Αν το επιλέξεις όμως, αυτό είναι μια πολύ απλή διαδικασία. Και μιλώντας για ντιζάιν, αυτό το υπερυψωμένο πίσω μέρος του Turismo είναι σίγουρο ότι θα αναπαραχθεί και σε άλλα μοντέλα από την MV, αλλά θεωρούμε σίγουρο ότι θα το δούμε και σε άλλες μοτοσυκλέτες στο μέλλον!

Μοτοσυκλέτα - σταθμός


Συνοψίζοντας θα λέγαμε ότι το νέο Turismo Veloce της MV Agusta είναι μια εντυπωσιακά εύκολη μοτοσυκλέτα κι ενδεχομένως η ευκολότερη της ιταλικής εταιρείας. Ένας εκ των μηχανικών της ομάδας της MV μας εξήγησε ότι ο λόγος για τον οποίο άργησε τόσο πολύ το λανσάρισμα του συγκεκριμένου μοντέλου είναι διότι είχε πάρει εντελώς διαφορετική κατεύθυνση. Είχε επικεντρωθεί περισσότερο στο επιθετικό στυλ παρά στην άνετη οδήγηση. Όμως όλη η ουσία του Turismo βρίσκεται εκεί. Και ας μην ξεχνάμε ότι με μια πιο διαχειρίσιμη δύναμη μπορείς να πας πιο μακριά. Αν προσθέσουμε σε αυτό και έναν άριστο κινητήρα και ένα εξαιρετικό ντιζάιν , καταλαβαίνουμε γιατί ο Giovanni Castiglioni έκανε εκείνη την αρχική δήλωση, ότι δεν θεωρεί το Yamaha MT09 Tracer σαν αντίπαλο. Λαμβάνοντας υπόψη ακόμη τον εξοπλισμό και το ηλεκτρονικό πακέτο, τότε τα συν 5.000 ευρώ στο ταμπελάκι της τιμής του MV σε σχέση με το Yamaha έχουν απόλυτη λογική ή τουλάχιστον αυτά τα χαρακτηριστικά θα λειτουργήσουν δελεαστικά για μια μερίδα του αγοραστικού κοινού.
Όπως και να το δούμε πάντως, το μόνο βέβαιο είναι ότι το νέο Turismo Veloce είναι η νέα μοτοσυκλέτα – σταθμός στην ιστορία της MV Agusta.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής MV Agusta
Μοντέλο Turismo Veloce 800
Αντιπρόσωπος Hellinmoto A.E.
Τιμή Αναμένεται
Εγγύηση 2 χρόνια
Κινητήρας
Τύπος 4Τ, 3Κ, Υ/Ψ, 2ΕΕΚ, 4Β/Κ
Κυβισμός (κ.εκ.) 798
Διάμετρος x Διαδρομή (χιλ) 79  x 54,3
Συμπίεση (:1)  13,3
Τροφοδοσία  Ηλεκτρονικός ψεκασμός 
Σύστημα εξαγωγής  3 σε  1
Λίπανση  υγρό κάρτερ, αντλία λαδιού
Εκκίνηση Μίζα
Συμπλέκτης  Υγρός πολύδισκος μηχανικός
Μετάδοση  6 σχέσεων με αλυσίδα
Πρωτεύουσα μετάδοση Γρανάζια - 36/19 (3,315)
1η  2,846 (37/13)
2η  2,187 (35/16)
1,777 (32/18)
1,500 (30/20)
1,318 (29/22)
1,190 (21/25)
Τελική μετάδοση 2,562 (41/16)
Πλαίσιο
Τύπος   Χαλύβδινο τύπου Trellis με σωλήνες στρογγυλής διατομής
Κάστερ (°)  23,7
Ίχνος (mm)  108
Μεταξόνιο (mm)  1.460
Ύψος σέλας (mm)  850
Μήκος (mm)  2137
Πλάτος (mm)  900
Απόσταση εδάφους (mm) 140
Ύψος (mm)  Δ.Α.
Βάρος (kg)   192
Ρεζερβουάρ/ Ρεζέρβα (λτ)  22lt
Αναρτήσεις
Μπροστά Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα διαμέτρου 43mm της Marzocchi, πλήρως ρυθμιζόμενο. Διαδρομή τροχού 160mm  (Lusso - ημιενεργητική MVCSC - MV Agusta Chassis Stability Control)
Πίσω  Μονό αμορτισέρ μοχλισμού  της Sachs, πλήρως ρυθμιζόμενο. Διαδρομή τροχού 165mm (Lusso - ημιενεργητική MVCSC - MV Agusta Chassis Stability Control)
Ελαστικά
Μπροστά  120/70-17
Πίσω   190/55-17
Φρένα
Μπροστά Δίσκοι διαμέτρου 320mm με δαγκάνες τεσσάρων εμβόλων ακτινικής τοποθέτησης της Brembo και σύστημα ABS της Bosch 9Plus με Lift Up
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 220mm με δαγκάνα δύο εμβόλων της Brembo και σύστημα ABS της Bosch 9Plus με Lift Up
Εξοπλισμός
Ψηφιακό ταχύμετρο, αναλογικό στροφόμετρο, ολικός και δύο μερικοί χιλιομετρητές, ένδειξη θερμοκρασίας, καυσίμου, ψεκασμού, χιλιομετρητή ρεζέρβας, ώρας, φώτα, φλας, λάδια, ψεκασμό, bluetooth, immobilizer, Ride by Wire, Torque control (τέσσερις χάρτες), Traction Control (οκτώ ρυθμίσεις), Shift Assisted
Επιδόσεις
Ισχύς εργοστασίου (ίπποι/σαλ)  110 / 10.000
Ροπή εργοστασίου (Nm/σαλ)  85 / 8.000

Φωτογραφίες οδήγησης

Φωτογραφίες λεπτομερειών

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 28 Απριλίου 2015 14:59

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - MV Agusta Stradale 800 - 2015 Test – MV Agusta Turismo Veloce 800 Rosso 2020 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon