.
Κατηγορία MV Agusta
Πέμπτη, 08 Ιανουαρίου 2015 12:28

Test - MV Agusta Stradale 800 - 2015

Ελβετικός σουγιάς

 


Του Thierry Sarasyn

Το νέο MV Agusta Stradale 800 διαφέρει σημαντικά από το DNA του. Διαθέτει βέβαια έναν sport και καλοσχεδιασμένο – ακόμη και οπτικά, κινητήρα, αλλά η αλήθεια είναι ότι με αυτή την μοτοσυκλέτα, η MV προσφέρει πολύ περισσότερα από “sport” στον αναβάτη. Το ίδιο άλλωστε δήλωσε και ο team manager της MV Agusta στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Superbike, κατά την διάρκεια του δείπνου: “Αυτός ο κινητήρας είναι ένας ελβετικός σουγιάς για τις μοτοσυκλέτες, μπορείς να κάνεις σχεδόν τα πάντα, να δημιουργήσεις μοτοσυκλέτες που καλύπτουν τις περισσότερες ανάγκες”.

Σύστημα EAS

Η MV παρουσίασε το νέο Stradale 800 πριν λίγο καιρό μέσω teasers τα οποία δεν ήταν ξεκάθαρα σχετικά με την εμφάνιση. Ξέραμε όμως ότι η νέα μοτοσυκλέτα θα ήταν λεπτή, όπως οι υπόλοιπες 800, αλλά με τουριστικές βλέψεις. Η νέα Stradale 800 χρησιμοποιεί τον ίδιο τρικύλινδρο κινητήρα απόδοσης 115 ίππων που συναντάμε και στο Dragster ενώ δανείζεται και τα μοντέρνα ηλεκτρονικά συστήματα - το σύστημα EAS επιτρέπει τις αλλαγές σχέσεων χωρίς χρήση συμπλέκτη. Αυτό συνδέεται με το quick shifter για γρήγορες αλλαγές ταχυτήτων, αλλά αυτό δεν είναι ένα μεγάλο νέο, μιας και το έχουμε δει ξανά στις μοτοσυκλέτες της MV.

Το σύστημα αυτό ουσιαστικά μειώνει τον χρόνο ανάμεσα στις αλλαγές σχέσεων, αλλά η MV δεν το τοποθέτησε ακριβώς γι’ αυτό, αλλά για να προσφέρει άνεση κατά την οδήγηση, δίνοντας στον αναβάτη την δυνατότητα να οδηγεί χωρίς την χρήση συμπλέκτη. Γι’ αυτό ακριβώς, ήταν και το πρώτο πράγμα που δοκιμάσαμε στην βόλτα μας, προσπαθώντας να δούμε αν όντως το quick sifter μπορεί να λειτουργήσει με χαμηλές στροφές περιστροφής στον κινητήρα, μιας και έχουμε συνδέσει την χρήση του με υψηλές στροφές και γρήγορες αλλαγές.

Και όντως, λειτουργεί πολύ καλά, με τον κινητήρα να δουλεύει ξεκούραστα, αφήνοντας τον αναβάτη να αλλάζει σχέσεις ξεκούραστα. Τόσο άνετα, που ενθουσιαστήκαμε με το σύστημα EAS, με την ακρίβεια που αλλάζει σχέσεις σε όποιο ρυθμό οδήγησης επιλέξει ο αναβάτης. Τόσο καλά, που μετά το τεστ, σκεπτόμασταν ότι μπορεί να αντικαταστήσει ακριβές εναλλακτικές λύσεις, όπως το κιβώτιο διπλού συμπλέκτη της Honda – dual clutch transmission, με την άριστη λειτουργία του – απλά εδώ έχεις λεβιέ, και χρησιμοποιείς το αριστερό σου πόδι για αλλαγές. Ο υδραυλικός συμπλέκτης παραμένει φυσικά με άριστη λειτουργία στο Stradale 800 αλλά ξέρεις ότι έχεις σημαντική βοήθεια από το σύστημα EAS.

Δυνατή καρδιά


Η καρδιά του νέου Stradale είναι ο τρικύλινδρος κινητήρας 800 κυβικών εκατοστών που έχουμε δει στο F3, στο Rivale και το Dragster, με απόδοση 115 ίππων, και ηλεκτρονικά συστήμα όπως το MVICS να προσφέρει τον απόλυτο έλεγχο και ρυθμίσεις για κάθε γούστο. Το ηλεκτρονικό πακέτο προσφέρει τέσσερις ρυθμίσεις στην ηλεκτρονική ανάφλεξη, με μία custom για να την φτιάχνει ο αναβάτης όπως θέλει, και τις standard, Rain, Normal και Sport. Αυτές προσφέρουν τέσσερα διαφορετικά επίπεδα ροπής και ιπποδύναμης, ανάλογα τις συνθήκες οδήγησης.

Υπάρχουν οκτώ επίπεδα ρύθμισης του traction control, ώστε να φτάνει η δύναμη στο δρόμο όπως επιθυμεί ο αναβάτης και να μπορεί να ανοίξει απότομα το γκάζι, ή όχι, ανάλογα με το γλίστρημα του τροχού που τον “εκφράζει”. Έχουμε και τρία επίπεδα ρύθμισης της απόκρισης του γκαζιού, αλλά και σύστημα περιορισμού ανασήκωσης του πίσω τροχού, κατά το απότομο φρενάρισμα. Όλα αυτά, για την ασφάλεια του αναβάτη, ώστε να μπορεί να αξιοποιεί τις ικανότητες του Stradale, χωρίς φόβο.

Παίξαμε αρκετά επιλέγοντας διαφορετικές ρυθμίσεις για το traction control και διαπιστώσαμε ότι θα καλύψει κάθε απαίτηση, ειδικά αν η άσφαλτος έχει νερό, ή η πίστα, σκόνη, περιορίζοντας την ολίσθηση. Αν θέλεις να απολαύσεις πραγματικά την μοτοσυκλέτα, θα πρέπει να ρυθμίσεις την απόδοση στο Sport ώστε να πάρεις από τον τρικύλινδρο κινητήρα την δύναμη που έχει. Είναι γεμάτος στις χαμηλές στροφές, αλλά στις μεσαίες έρχεται η δύναμη να σου δείξει τα θετικά της σημεία, αφού μπορείς να τριγυρνάς ώρες απολαμβάνοντας την διάρκεια και την μετάβαση από αυτό το σημείο στροφών. Υπάρχει επίσης σύστημα ABS, αλλά νιώσαμε ότι στην στεγνή και καλή Ισπανική άσφαλτο, δεν ενεργοποιείτο συχνά κατά την διάρκεια της δοκιμής. Αυτό φυσικά οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στα εξαιρετικά ελαστικά Pirelli Diablo Rosso II αλλά και στο γενικότερο στήσιμο του Stradale.

Ιδανικό στήσιμο


Το μπροστινό σύστημα της Marzocchi με διάμετρο 43mm αλλά και το αμορτισέρ της Sachs είναι άψογα ρυθμισμένα για την μοτοσυκλέτα παραγωγής. Αλλά γι’ αυτόν που είναι ελαφρύτερος ή βαρύτερος από τον μέσο αναβάτη, υπάρχει δυνατότητα ρύθμισης τους. Το πλαίσιο είναι κάτι περισσότερο από ένα αντίγραφο της υπόλοιπης σειράς στα 800 κυβικά εκατοστά, αφού οι μηχανικοί δοκίμασαν πολλές ρυθμίσεις, αλλά και πολλά διαφορετικά ψαλίδια. Το αποτέλεσμα είναι μία μοτοσυκλέτα με μεγάλη σταθερότητα και απίστευτη ευκολία στην αλλαγή κατεύθυνσης.

Ο συνδυασμός του πλαισίου, των αναρτήσεων και του κινητήρα, ήταν τελικά ο καλύτερος που θα μπορούσαμε να έχουμε οδηγώντας στους ισπανικούς επαρχιακούς δρόμους. Σταθερότητα, άμεση αλλαγή κατεύθυνσης, πολύ καλά φρένα, στιβαρότητα σε όλες τις ταχύτητες, και ένας κινητήρας που από τις 2.000 σ.α.λ. είναι διαθέσιμος για οδήγηση.

Από τις χαμηλές στροφές νιώθεις το τράβηγμα το οποίο συνεχίζεται ασταμάτητα μέχρι και πάνω από τις 10.000σ.α.λ., κάτι που σημαίνει ότι, αυτός ο κινητήρας είναι ιδανικός για καθημερινές μετακινήσεις, αλλά και τόσο sport όπως ο κινητήρας μίας supersport μοτοσυκλέτας. Σίγουρα είναι περίεργο για μία “τουριστική” μοτοσυκλέτα όπως η Stradale να πηγαίνει σε γρήγορους ρυθμούς, αλλά μπορεί να το κάνει άνετα, και με τις κατάλληλες ρυθμίσεις στις αναρτήσεις, θα ικανοποιήσει πολλούς αναβάτες.
Αλλά όλοι αυτοί που θέλουν μία μοτοσυκλέτα για sport οδήγηση, πιθανότατα δεν θα κοιτάξουν την MV Agusta Stradale 800, αν και θα ήταν μία πολύ καλή λύση για τους γρήγορους “τουρίστες”. Η MV Agusta θέλει ένα μερίδιο από την πίτα των τουριστικών μοτοσυκλετών, οπότε, ας ρίξουμε μία καλύτερη ματιά σε αυτές τις δυνατότητες.

Τουρίστας;


Ας μιλήσουμε απευθείας για τουριστικές δυνατότητες: Το ρεζερβουάρ έχει περιορισμένη χωρητικότητα και αντίστοιχα αυτονομία, που θα είναι πολύ καλό αν καταφέρει να φτάσει στα 300 χιλιόμετρα. Οι βαλίτσες του επίσης είναι μικρής χωρητικότητας και περιορίζουν την μεταφορά. Αν και δείχνουν μεγάλες, τελικά δεν είναι τέτοιες, και για παράδειγμα, δεν μπορείς να τοποθετήσεις ένα κράνος εκεί. Αυτό δυστυχώς είναι το μεγαλύτερο μειονέκτημα σε αυτή την μοτοσυκλέτα που είναι εκπληκτικής σχεδίασης σε άλλους τομείς.

Όμως, στην χρηστικότητα, η MV επέλεξε να μπορούν να αφαιρεθούν εύκολα ώστε να απολαύσεις sport οδήγηση – συναντάμε ξανά τον χαρακτηρισμό, ότι και να κάνουμε. Απλά για βασικός εξοπλισμός σε τουριστική μοτοσυκλέτα, οι βαλίτσες είναι μικρές. Θα προτείναμε λοιπόν το Stradale 800 ως ιδανική μοτοσυκλέτα για σβέλτα ταξίδια απόστασης έως 500 χιλιόμετρα. Αλλά υπάρχουν σημαντικότερα πράγματα που μπορείς να κάνεις με αυτήν: Να οδηγήσεις σε καθημερινές συνθήκες άνετα, να ταξιδέψεις με τον ροπάτο κινητήρα, να συνδυάσεις χρήσεις που κάνεις με ένα scooter και μία sport μοτοσυκλέτα. Και τελικά, αν είχες την επιλογή να οδηγάς ένα scooter ή ένα Stradale 800 καθημερινά – στο οποίο να αποθηκεύεις και κάποια πράγματα, ποια θα ήταν η επιλογή σου;

Για το 2015 η MV Agusta θα κατασκευάσει 1500 Stradale, και αν λάβουμε υπόψη μας την ευελιξία, την συμπεριφορά και την χρηστικότητα της, αυτή μοτοσυκλέτα, μπορεί τελικά να είναι ένας ιδανικός συνδυασμός χρήσεων.
Έχοντας ως καρδιά έναν μοναδικό κινητήρα, η Stradale 800 ούτε υπόσχεται, ούτε ξεπερνά τις προσδοκίες κάποιου αναφορικά με τον τουρισμό. Γι’ αυτή την χρήση άλλωστε, έρχεται το Turismo Veloce.
Με την τιμή της να βρίσκεται στα 13,890 euros στο Βέλγιο και 15.590 euros στην Ολλανδία, το κοινό της, είναι συγκεκριμένο και ξεκάθαρο αναφορικά με τις χρήσεις που θέλει να κάνει.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής MV Agusta
Μοντέλο Stradale 800
Αντιπρόσωπος Hellinmoto A.E.
Τιμή Αναμένεται
Εγγύηση 2 χρόνια
Κινητήρας
Τύπος 4Τ, 3Κ, Υ/Ψ, 2ΕΕΚ, 4Β/Κ
Κυβισμός (κ.εκ.) 798
Διάμετρος x Διαδρομή (mm) 79  x 54,3
Συμπίεση (:1)  13,3
Τροφοδοσία  Ηλεκτρονικός ψεκασμός MVICS με τρία μπέκ και σύστημα ride by wire της Mikuni με σώματα διαμέτρου 47 χιλιοστών
Σύστημα εξαγωγής  3 σε  1
Λίπανση  υγρό κάρτερ, αντλία λαδιού
Εκκίνηση Μίζα
Συμπλέκτης  Υγρός πολύδισκος μηχανικός
Μετάδοση  6 σχέσεων με αλυσίδα
Πρωτεύουσα μετάδοση Γρανάζια - 36/19 (3,315)
1η  2,846 (37/13)
2η  2,125 (34/16)
1,777 (32/18)
1,578 (30/19)
1,428 (30/21)
1,318 (29/22)
Τελική μετάδοση 2,562 (41/16)
Πλαίσιο
Τύπος   Χαλύβδινο τύπου Trellis με σωλήνες στρογγυλής διατομής
Κάστερ (°)  23,7
Ίχνος (mm)  109
Μεταξόνιο (mm)  1.460
Ύψος σέλας (mm)  870
Απόσταση εδάφους (mm) 125
Μήκος (mm)  2130
Πλάτος (mm)  890
Ύψος (mm)  Δ.Α.
Βάρος (kg)   181
Ρεζερβουάρ/ Ρεζέρβα (λτ)  16lt
Αναρτήσεις
Μπροστά Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα διαμέτρου 43mm της Marzocchi, πλήρως ρυθμιζόμενο. Διαδρομή τροχού 150mm
Πίσω  Μονό αμορτισέρ μοχλισμού  της Sachs, πλήρως ρυθμιζόμενο. Διαδρομή τροχού 150mm
Ελαστικά
Μπροστά  120/70-17 Pirelli Diablo Rosso II
Πίσω   180/55-17 Pirelli Diablo Rosso II
Φρένα
Μπροστά Δύο δίσκοι διαμέτρου 320mm με ακτινικής τοποθέτησης δαγκάνες τεσσάρων εμβόλων της Brembo
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 220mm με δαγκάνα δύο εμβόλων της Brembo
Εξοπλισμός
Ψηφιακό ταχύμετρο, αναλογικό στροφόμετρο, ολικός και δύο μερικοί χιλιομετρητές, ένδειξη θερμοκρασίας, καυσίμου, ψεκασμού, χιλιομετρητή ρεζέρβας, ώρας, φώτα, φλας, λάδια, ψεκασμό, bluetooth, immobilizer, Ride by Wire, Torque control (τέσσερις χάρτες), Traction Control (οκτώ ρυθμίσεις), Shift Assisted MV EAS 2.0
Επιδόσεις
Ισχύς εργοστασίου (ίπποι/σαλ)  115 / 11.000
Ροπή εργοστασίου (Kg/σαλ)  8 / 9.000

Φωτογραφίες οδήγησης

Φωτογραφίες λεπτομερειών

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 08 Ιανουαρίου 2015 13:06

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Test - MV Agusta Turismo Veloce 2015 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon