.
Κατηγορία Kawasaki
Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου 2015 11:56

Test - Kawasaki Versys 1000 2015

 

Το στοίχημα

 

 

Του Βασίλη Κωστάκου
 
Συνεργάστηκε ο Τάκης Μανιάτης
 
Όταν πριν από μερικά χρόνια η Kawasaki παρουσίασε το Versys 1000, αποφάσισε να κολυμπήσει σε βαθιά νερά, καθώς το ιαπωνικό μοντέλο ήταν το πρώτο τετρακύλινδρο εν σειρά, σε μια κατηγορία που σαν κανόνα έχει τα πάσης φύσεως δικύλινδρα. Και μπορεί το αποτέλεσμα να ήταν αρκετά ενδιαφέρον, όμως η Kawasaki φρόντισε να "σαμποτάρει" τον ίδιο της τον εαυτό καθώς το Versys είχε μια αμφιλεγόμενη, αδιάφορη εμφάνιση. Το 2015 επιστρέφει με ένα ανανεωμένο 1000άρι που έχει σαφώς εμφανισιακά τη σφραγίδα της ιαπωνικής εταιρίας.

Τα νέα ρούχα


Τα τελευταία χρόνια, είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα-επιλογή της Kawasaki να δίνει στα δίτροχά της, ακόμα και στο παπί, μια εξεζητημένη, επιθετική εμφάνιση - κλασική sport Kawasaki θα έλεγε κανείς. Με εντυπωσιακές στιλιστικές γραμμές που νομίζεις ότι έχουν προκύψει από κάποιο καρτούν, που τόσο αγαπούν στη χώρα του ανατέλλοντος ήλιου, τα μοντέλα της εν λόγω εταιρίας ξεχωρίζουν από τον ανταγωνισμό, άσχετα εάν αρέσουν ή φαντάζουν "υπερβολικά". Φυσικά μερικές φορές προσεγγίζουν την υπερβολή και ίσως για αυτό το λόγο θέλησαν να διαφοροποιηθούν με το πρώτο Versys, παρουσιάζοντας μια διαφορετική, πιο συντηρητική σε εμφάνιση μοτοσυκλέτα.

Βέβαια το πείραμα μάλλον δεν τους πέτυχε, αφού είχε ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα και γι' αυτό επιστρέφουν σε αυτό που τους χαρακτηρίζει, ακόμα και σε ένα μοντέλο που ευελπιστεί να γίνει μια απλή και εύχρηστη multi –purpose μοτοσυκλέτα. To νέο εντυπωσιακό μούτρο, με τους δύο προβολείς εκατέρωθεν και το αιχμηρό του σχήμα, τραβά το βλέμμα και σίγουρα σε προδιαθέτει να βρεθείς στη σέλα του νέου Versys. Ακόμα και η εξάτμιση απέκτησε όψη "Kawasaki", καθώς άφησε το μαύρο ματ και απέκτησε μια λαμπερή ασημί όψη με πιο περίτεχνα και πολύπλοκα τελειώματα, για να ταιριάζει στο νέο στυλ της μοτοσυκλέτας.

Και η σχάρα άλλαξε σχήμα και δεν μοιάζει πλέον παράταιρη, αλλά είναι ένα ενιαίο κομμάτι της μοτοσυκλέτας, ενώ πολύ έξυπνα έχουν ενσωματωθεί σε αυτή πρακτικές χειρολαβές για τον συνεπιβάτη, αλλά και βάσεις για τις πλαϊνές βαλίτσες που προσφέρονται σαν αξεσουάρ, στον ίδιο χρωματισμό με το Versys. Αυτά τα στιλιστικά στοιχεία κάνουν το νέο Versys να μοιάζει τόσο διαφορετικό από το προγενέστερο μοντέλο που σίγουρα κάποιοι θα μιλήσουν για νέα μοτοσυκλέτα. Αλλά δεν είναι μόνο αυτά.

Αλλαγές ουσίας


Μπορεί η πιο μεγάλη και εντυπωσιακή αλλαγή στο Versys να είναι η εμφάνιση αλλά η Kawasaki προχώρησε σε κάποιες ουσιαστικές αλλαγές- βελτιώσεις που μπορεί εύκολα να μην γίνουν αντιληπτές.

Όπως για παράδειγμα οι εμπρός δίσκοι του φρένου που κράτησαν το σχήμα τους αλλά μεγάλωσαν κατά 10 χιλιοστά, δηλαδή από τα 300 έφτασαν στα 310, και σε συνδυασμό με τα τακάκια που απέκτησαν νέα σύνθεση πάστας υπόσχονται καλύτερο φρενάρισμα. Οι δαγκάνες της Tokico παρέμειναν, αν και θα προτιμούσαμε να είναι ακτινικά τοποθετημένες όπως στις περισσότερες σύγχρονες μοτοσυκλέτες. Ίσως η Kawasaki δεν προέβη σε κάτι τέτοιο σε αυτό με σκοπό να κάνει αυτή την αλλαγή σε μεταγενέστερο Versys. Πάντως το παράδοξο είναι ότι τα φρένα είναι μια μίξη δύο εταιριών. Εκτός τις εμπρός δαγκάνες, τα υπόλοιπα (τρόμπα εμπρός- τρόμπα πίσω-δαγκάνα πίσω) προέρχονται από την Nissin. Μια περισσότερο εμφανής αλλαγή είναι και το νέο μπροστινό σύστημα, που πλέον είναι της Showa (αντί για ΚΥΒ) αλλά με ίδια χαρακτηριστικά - δηλαδή με 43 χιλιοστά διάμετρο και 150 χιλιοστά διαδρομή. Διαθέτει προφόρτιση ελατηρίου και απόσβεση επαναφοράς (στη δεξιά μπουκάλα) και σύμφωνα με της εταιρία έχει επιλεγεί μαλακότερη λειτουργία σε σχέση με το προγενέστερο.

Νέο είναι επίσης και το πίσω αμορτισέρ, Showa αντί ΚΥΒ, με επίσης αναθεωρημένο setting- προς το πιο άνετο- με ρύθμιση προφόρτισης του ελατηρίου και απόσβεσης επαναφοράς. Φυσικά ο κινητήρας δεν θα μπορούσε να μείνει χωρίς κάποια βελτίωση, που όμως σαν στόχο είχε, όχι την μεγαλύτερη απόδοση, αλλά την καλύτερη και οικονομικότερη λειτουργία. Παρ’ όλα αυτά, κάποιες τροποποιήσεις στην εισαγωγή καυσίμου αύξησαν την ιπποδύναμη ανεβάζοντάς την στους 120 ίππους, με την ροπή να διατηρείται σταθερή αλλά η μέγιστη τιμή της να εμφανίζεται 200 στροφές χαμηλότερα σε σχέση με τον προηγούμενο κινητήρα.

Η διπλή χαρτογράφηση της μονάδας ελέγχου του κινητήρα παραμένει, προσφέροντας έτσι μια μειωμένη κατά 25% απόδοση για όταν οι συνθήκες το απαιτούν. Νέα είναι και η ζελατίνα που ρυθμίζεται χειροκίνητα και προσφέρει μεγαλύτερο εύρος ρύθμισης. Τέλος τα ελαστικά προέρχονται από διαφορετικό εργοστάσιο (Bridgestone αντί Pirelli) αλλά έχουν και πιο ασφάλτινο προσανατολισμό (Τ30 αντί Scorpion Trail) στις ίδιες όμως διαστάσεις, 120/70-17 και 180/55-17. Πάντως είναι άξιο απορίας πως οι Ιάπωνες μηχανικοί βελτιώνοντας ένα μοντέλο, ακόμα και στα σημεία, κατάφεραν να του προσθέσουν 11 παραπάνω κιλά, φτάνοντας αισίως στα 250.

Τα φαινόμενα απατούν


Κοιτάζοντας το Versys πιστεύεις ότι πρόκειται για μια άγρια, πληθωρική μοτοσυκλέτα, που θέλεις "χέρια" για να την οδηγήσεις. Δηλαδή, πως είναι μια "αντρική" μοτοσυκλέτα. Σε αυτό μερίδιο ευθύνης φέρει και ο τετρακύλινδρος κινητήρας που φαντάζει μεγάλος και πιστεύουμε ότι ήταν και ένας σημαντικός λόγος που το προηγούμενο μοντέλο δεν είχε την αποδοχή που του ταίριαζε στις δυνατότητες του Versys –πέρα από την ομολογουμένως ιδιαίτερη αισθητική. Φυσικά τίποτα από αυτά δεν ισχύει καθώς αυτό που νιώθεις όταν οδηγάς το ιαπωνικό 1000άρι είναι σαφώς μια ανάλαφρη αίσθηση μιας μοτοσυκλέτας, σίγουρα πολύ μικρότερου κυβισμού αλλά και διαστάσεων, και επ' ουδενί ενός μοντέλου με βάρος στο ένα τέταρτο του τόνου.

Σύμφωνα με τη μόδα το τιμόνι είναι πολύ μεγάλο –και σχετικά χαμηλά- για να επιτρέπει καλύτερο έλεγχο στους χειρισμούς, κάτι που θα αγαπήσουν ιδιαίτερα οι ψηλόσωμοι αναβάτες, αλλά έτσι οι καθρέπτες αναγκαστικά εξέχουν αρκετά καθιστώντας την οδήγηση ανάμεσα στα σταματημένα αυτοκίνητα μια άσκηση ισορροπίας και απόστασης εκατοστών. Πέρα όμως από αυτό, το Versys 1000 μέσα στην κίνηση της πόλης δεν θα δυσανασχετήσει πουθενά, και θα ελίσσεται με ευκολία και ασφάλεια. Οι αναρτήσεις έχουν μαλακή και άνετη λειτουργία καθιστώντας το Versys ένα μαγικό χαλί μέσα στην πόλη, περνώντας τις λακκούβες χωρίς τίποτα να μεταφερθεί στον οδηγό, πέραν από τις εγκάρσιες ανωμαλίες του δρόμου, όπου οι αναρτήσεις δεν προλαβαίνουν να αποσβέσουν το κτύπημα.

Και τα φρένα διακρίνονται και αυτά για τα φιλικότητά τους, καθώς είναι απόλυτα γραμμικά, χωρίς το αρχικό δάγκωμα των σπορ μοντέλων της Kawasaki, και απλά χρειάζεται να βάλεις λίγο παραπάνω δύναμη σε σχέση με αυτά. Όσο πιο δυνατά πιέσεις τη μανέτα τόσο πιο έντονο το φρενάρισμα, που με παρουσία του πολύ καλού ABS της Bosch, δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείς για τυχόν μπλοκάρισμα. Σε αντίθεση με το πίσω που είναι ευαίσθητο και δυνατό και ενεργοποιεί συνεχώς το ABS, νιώθοντας το χαρακτηριστικό κτύπημα που δημιουργεί η ανάδραση, στο πεντάλ του φρένου.

Στο ρελαντί


Σε συνθήκες πόλης τα ελαστικά της Bridgestone λειτουργούν καλά αλλά χρειάζονται ώρα οδήγησης για να ζεσταθούν, κάτι όχι πάντα ιδιαίτερα εφικτό, με τις συνεχείς στάσεις μέσα στα αστικά κέντρα. Αρωγός ευκολίας στην κίνηση της πόλης είναι και ο μηχανικός συμπλέκτης του Versys, που βάζει τα γυαλιά σε πολλούς υδραυλικούς –για να μην πούμε σε όλους- με τη μαλακή αίσθηση που έχει, χωρίς να κουράζει καθόλου το αριστερό χέρι από τη συνεχή χρήση του, ενώ είναι ταυτόχρονα και ιδιαίτερα άμεσος, προσφέροντας καλή πληροφόρηση.

Μάλιστα η Kawasaki για να αντιμετωπίσει το ισχυρό φρένο του κινητήρα στα κατεβάσματα χρησιμοποιεί συμπλέκτη περιορισμένης ολίσθησης για όσους θέλουν να οδηγήσουν το 1000άρι σε σπορ ρυθμούς. Δύο στοιχεία χαρακτηρίζουν τους τετρακύλινδρους σε σειρά κινητήρες, το ένα είναι το πλάτος τους και το άλλο η ελαστικότητά στην λειτουργία τους. Η Kawasaki έχοντας προσπεράσει το πρώτο (και αρνητικό) στοιχείο με τον καλύτερο τρόπο, αφού πουθενά στην οδήγηση στην πόλη δεν σε ενοχλούν οι διαστάσεις του κινητήρα, εκμεταλλεύεται με τον καλύτερο τρόπο το δεύτερο. Μπορεί ο κινητήρας να προέρχεται από το σπορ Ζ1000 έχουν γίνει όμως όλες οι απαραίτητες αλλαγές για να ταιριάξει στον χαρακτήρα του Versys.

Αυτό ενίσχυσε ακόμα περισσότερο την ελαστικότητα του κινητήρα σε σημείο να αναρωτιέσαι γιατί χρειάζονται τόσες ταχύτητες όταν κινείσαι σε χαλαρούς ρυθμούς. Επιλέγοντας το πρόγραμμα «L», που προσφέρει μικρότερη ισχύ κατά 25%, μπορείς να κουμπώσεις την 6η με 40 χλμ/ώρα και απλά να ανοίξεις το γκάζι από το ρελαντί, και το Versys 1000 θα επιταχύνει ομαλά χωρίς κανένα ενδοιασμό, ανεβάζοντας στροφές γρήγορα.
Με αυτήν την απόδοση του κινητήρα –και την ανάλαφρη αίσθηση- μπορούμε να πούμε ότι μπορείς να οδηγείς όλη μέρα μέσα στο κέντρο χωρίς κούραση. Εννοείται ότι σε χαλαρούς ρυθμούς η κατανάλωση πέφτει δραματικά, χωρίς ποτέ να γίνει αντιληπτή ή απαραίτητη η μειωμένη απόδοση.

Sport και Touring


Στο πρόγραμμα "F" ο κινητήρας προσφέρει στον αναβάτη όλη του την ισχύ σε κάθε άνοιγμα του γκαζιού, και μπορεί τα 120 άλογα να ακούγονται λίγα σε σχέση με κάποια νέα 1200άρια Adventure, αλλά ο τρόπος απόδοσης τους είναι που σε κάνει να νιώθεις ότι το Versys έχει πολύ γκάζι. Χωρίς κάποιο δισταγμό, ο τετρακύλινδρος ανεβάζει γρήγορα στροφές σε κάθε περιστροφή του γκαζιού, αδιαφορώντας για το που βρισκόταν ο δείκτης του στροφόμετρου λίγο πριν.

Και η ήρεμη και ευέλικτη μοτοσυκλέτα, που κινείται σαν παπί μέσα στην κίνηση, μεταμορφώνεται σε ένα ευχάριστο playbike. Και όλα αυτά με ασφάλεια καθώς το traction control της Kawasaki λειτουργεί υποδειγματικά, παρεμβαίνοντας διακριτικά σε όποια υπερβολή κάνεις, ανάλογα βέβαια και με το επίπεδο "προστασίας" που έχεις επιλέξει (υπάρχουν τρεις λειτουργίες του KTRC, με τη 3η για χρήση σε συνθήκες μειωμένης πρόσφυσης). Αγοράζοντας βέβαια ένα 1000άρι δεν κοιτάς την απόδοσή του μέσα στην κίνηση –αν και στην σημερινή εποχή που έχουμε μια μοτοσυκλέτα για τα πάντα, και αυτό είναι πολύ σημαντικό- αλλά πως συμπεριφέρεται εκτός πόλης, στο ταξίδι ή στην σπορ οδήγηση.

Και σε αυτούς τους τομείς το Versys 1000 τα καταφέρνει εξαιρετικά καλά. Το φαρδύ τιμόνι, η όρθια θέση οδήγησης και η μεγάλη και άνετη σέλα σε βοηθούν να καλύψεις άνετα την αυτονομία που σου προσφέρει το ρεζερβουάρ των 21 λίτρων, πριν χρειαστείς κάποια στάση. Και εδώ είναι που ουσιαστικά η σχεδιαστική επιτυχία της Kawasaki το μειονέκτημα του πλάτος του κινητήρα το χρησιμοποιεί υπέρ της, προσφέροντας καλή προστασία στον οδηγό, χωρίς να προβεί σε υπερβολές που ακολουθούν άλλες δικύλινδρες μοτοσυκλέτες σε αυτή την κατηγορία. Η ζελατίνα ρυθμίζεται χειροκίνητα και στην ψηλότερη θέση στέλνει τον αέρα πάνω από το κράνος ακόμα και ψηλόσωμων οδηγών, ενώ το σχετικά μικρό της μέγεθος δεν περιορίζει την ορατότητα.

Άνεση και ταχύτητα


Προστατευμένος από τον αέρα, ο ιδιοκτήτης του Versys θα γκρινιάξει για το κρύο στα χέρια, καθώς απουσιάζουν οι χούφτες λόγω σπορ σχεδίασης, αλλά η Kawasaki έχει προνοήσει και γι' αυτό, προσφέροντας μια πλειάδα αξεσουάρ (χούφτες, κάγκελα, top box, πλαϊνές βαλίτσες, προβολείς ομίχλης, θερμαινόμενα γκριπ) για να μεταμορφώσετε το 1000άρι σε ένα ταξιδευτή μεγάλων αποστάσεων. Ευτυχώς το κεντρικό σταντ ανήκει στο βασικό εξοπλισμό, έτσι το λάδωμα της αλυσίδας, το φόρτωμα, ή ακόμη και η αφαίρεση των τροχών, δεν θα αποτελέσουν μια μικρή οδύσσεια. Και ενώ θα περίμενε κανείς ότι ο 17άρης εμπρός τροχός, που τόσο βοηθάει στην ευελιξία της μοτοσυκλέτας μέσα στην πόλη, θα κάνει το Versys 1000 νευρικό στα πολλά χιλιόμετρα, θα μας εκπλήξει ευχάριστα με την σταθερότητα που προσδίδει. Σε ταχύτητες ταξιδιού το Versys δεν παρουσιάζει καμία νευρικότητα, με τα πράγματα βέβαια να μην αλλάζουν δραματικά ακόμα και κοντά στην τελική ταχύτητά του.

Αυτό βέβαια όταν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές καθώς όπως είναι αναμενόμενο η ανάλαφρη αίσθηση του Versys να επηρεάζεται αρκετά από τους δυνατούς ανέμους. Αυτό διορθώνεται επιλέγοντας λίγο πιο σφικτές ρυθμίσεις στις αναρτήσεις, χάνοντας όμως κομμάτι από την μεγάλη άνεση που προσφέρει το multi- purpose της Kawasaki. Επίσης όποιος θέλει να επικεντρωθεί στη σπορ οδήγηση, τομέα που τα καταφέρνει ιδιαίτερα καλά το Versys, θα πρέπει να ψαχτεί με το setting των αναρτήσεων πειράζοντας τα "κλικ" αν και το μεγαλύτερο κομμάτι των ιδιοκτητών θα προτιμήσει τις άνετες all-round ρυθμίσεις. Τα ελαστικά Bridgestone θα δώσουν το κάτι παραπάνω στην σπορ οδήγηση αλλά είναι και αυτά που βάζουν όρια στην εκτός δρόμου οδήγηση. Οι μαλακές αναρτήσεις του Versys θα το βοηθήσουν να κινηθεί άνετα σε ομαλό χωματόδρομο αλλά τα αμιγώς ασφάλτινα λάστιχα – με τον 17άρη εμπρός τροχό-δεν θα βοηθήσουν για κάτι παραπάνω.

Λογική και χρηστικότητα


Τα 13.490 € που στοιχίζει το Versys ακούγονται οριακά λογικά σε σχέση με αυτά που προσφέρει ο ανταγωνισμός και η ιαπωνική μοτοσυκλέτα θα καλύψει το 90% των αναγκών ενός αναβάτη που χρειάζεται ένα δίτροχο για όλες τις δουλειές. Και μέσα στην κίνηση της πόλης, και μικρά ή μακρινά ταξίδια και σπορ οδήγηση όταν η διάθεση του το απαιτεί. Με ατού τον τρόπο απόδοσης του κινητήρα και την μεγάλη ευκολία του στους χειρισμούς το Versys 1000 αντιμετωπίζει επάξια τον ανταγωνισμό, ενώ είναι τόσο παιχνιδιάρικο που σε κάνει να αναρωτιέσαι εάν τελικά αξίζει να αγοράσεις το Ζ1000 από το οποίο και προήλθε, αποδεικνύοντας και κάτι άλλο: Πως τελικά, η Kawasaki κέρδισε το στοίχημα που έπαιξε με το προηγούμενο μοντέλο!

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Μοντέλο Kawasaki Versys 1000
Αντιπρόσωπος ΤΕΟΜΟΤΟ Α.Ε.
Τιμή (euro) 13.690
Εγγύηση 2 Χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος Τετράχρονος, υγρόψυκτος, τετρακύλινδρος, 16βάλβιδος, 2ΕΕΚ
Κυβισμός(κ.εκ.) 1043
Διάμετρος x διαδρομή (mm x mm) 77 x 56
Συμπίεση (:1) 10,3
Τροφοδοσία ψεκασμός με σώματα διαμέτρου 38mm της Keihin
Σύστημα εξαγωγής 4 σε 1 
Λίπανση  αντλία λαδιού
Εκκίνηση  μίζα
Συμπλέκτης υγρός πολύδισκος
Κιβώτιο 6 σχέσεις
Πρωτεύουσα σχέση 1.627 (83/51)
1η σχέση 2.692 (35/13)
2η σχέση 1.950 (39/20)
3η σχέση 1.529 (26/17)
4η σχέση
1.304 (30/23)
5η σχέση 1.136 (25/22)
6η σχέση 0.958 (23/24) 
Τελική μετάδοση 2.867 (43/15)
   
Πλαίσιο  
Τύπος δοκών αλουμινίου 
Μήκος (mm) 2.240
Πλάτος (mm) 895
Ύψος  (mm) 1.400
Μεταξόνιο (mm) 1.520
Γωνία κάστερ (°) 27
ίχνος (mm) 106
Ύψος σέλας (mm) 840
Απόσταση εδάφους (mm) 150
Βάρος (kg)  235
Ρεζερβουάρ / Ρεζέρβα lt) 21
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα της ΚΥΒ, διάμετρος 43mm, διαδρομή 150mm, απόσβεση επαναφοράς, προφόρτιση ελατηρίων 
Πίσω Μονό αμορτισέρ έκκεντρα τοποθετημένο της ΚΥΒ, προφόρτιση ελατηρίου και ρύθμιση απόσβεσης συμπίεσης και επαναφοράς. Διαδρομή 150mm
   
Φρένα  
Μπροστά Δύο δίσκοι διαμέτρου 310mm με δαγκάνες 4 εμβόλων
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 250mm με δαγκάνα ενός εμβόλου
   
Τροχοί  
Μπροστά 120/70-17
Πίσω 180/55-17
   
Εξοπλισμός Αναλογικό στροφόμετρο, δύο οθόνες υγρών κρυστάλλων με ενδείξεις για ταχύμετρο, θερμόμετρο, ολικό και δύο μερικοί χιλιομετρητές, στάθμη καυσίμου, ρολόϊ, τρέχουσα, μέση κατανάλωση, υπολοιπόμενη αυτονομία, θερμοκρασία περιβάλλοντος, ενδεικτικές λυχνίες για νεκρά, φώτα, φλας, ρεζέρβα, πίεση λαδιού, υψηλή θερμοκρασία και καλή λειτουργία μονάδας ECU
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm) 120 / 9.000 
Ροπή στον τροχό (kg/rpm)  10,4/7.500

Φωτογραφίες οδήγησης

Φωτογραφίες λεπτομερειών

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου 2015 13:54

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon