.
Κατηγορία Kawasaki
Τετάρτη, 22 Ιουλίου 2015 22:49

Test - Kawasaki Versys 650 2015

 

Φιλικότερο, τουριστικότερο!

 

 

Του Τάκη Μανιάτη

Συνεργάστηκε ο Θανάσης Μαρινόπουλος

Μπορεί η κατηγορία των 650 κυβικών εκατοστών στην κατηγορία On / off, να έχει περάσει δύσκολες μέρες τα τελευταία χρόνια, η Kawasaki όμως με το νέο Versys 650, δίνει μία αρκετά τονωτική ένεση και μοιράζει ξανά τα χαρτιά της τράπουλας.

Τουριστικές βλέψεις


Με νέα σχεδίαση που το βάζει για τα καλά στην σύγχρονη εποχή, το νέο Versys 650 της Kawasaki επανέρχεται, να πάρει όγκο πωλήσεων από το best seller της κατηγορίας, Suzuki V-Strom 650. Τι του έλειπε για να σταθεί δίπλα του με αξιώσεις? Ο όγκος και οι τουριστικές δυνατότητες, σημείο στο οποίο η Kawasaki εστίασε, σχεδίασε, δημιούργησε, πραγματοποίησε!
Το νέο Versys 650 έχει πάρει αρκετό όγκο μπροστά σε σχέση με τον προκάτοχο, με τα δύο άθλημα φανάρια τοποθετημένα δίπλα - δίπλα, να αντικαθιστούν το κάθετο φανάρι του παρελθόντος. Καλύτερο φως, ευρεία δέσμη, πιο καλή κάλυψη του δρόμου, την νύχτα φυσικά. Και σαφώς, πιο όμορφο, πιο γραμμωμένο, πιο επιθετικό, το fering συμβάλλει ώστε η ανανεωμένη μοτοσυκλέτα να δείχνει για περισσότερα κυβικά σε σχέση με τον προκάτοχο. Γιατί όπως καλά γνωρίζουμε, όλοι θέλουν την ευκολία στην μετακίνηση που προσδίδουν οι μικρές διαστάσεις, αλλά όλοι μαγεύονται επίσης από τον όγκο που προσθέτουν τα περιφερειακά. Και στην περίπτωση του Versys, διατηρείται η ομοιογένεια, δημιουργώντας ένα σύνολο που δεν δείχνει ξένο συνολικά.

Μόνη αρνητική αίσθηση οπτικά, αν το κοιτάξεις από το πλάι, είναι πως το πίσω τμήμα είναι μικρότερο σε όγκο σε σχέση με το μπροστά, αφού εκεί, δεν έχει προβλεφθεί μία μεγαλύτερη και μακρύτερη ουρά με τοποθετημένη από το εργοστάσιο σχάρα. Τόσο για πρακτικούς λόγους, όσο και για σχεδιαστικούς. Είναι δύσκολο να δέσεις πράγματα εκεί και θα χρειαστεί επέμβαση από τον ιδιοκτήτη σε τοποθέτηση σχάρας. Βέβαια διαθέτει εξαιρετικές χειρολαβές για τον συνεπιβάτη, ο οποίος θα κάτσει άνετα, αλλά θα ανέβει δύσκολα στην σέλα, αφού στο πίσω τμήμα της, είναι ψηλή.

Στην πράξη, οι αλλαγές που έγιναν στο μπροστινό τμήμα, δημιούργησαν ένα νέο Versys που είναι όσο φαρδύ χρειάζεται ώστε να καλύπτει τον αναβάτη από τον αέρα, για να ταξιδεύει άνετα. Η μεγαλύτερη κατά 1,7 φορές ζελατίνα του fering σε σχέση με το παλαιότερο μοντέλο (σύμφωνα με την Kawasaki) είναι αρκετά φαρδιά και ρυθμίζει μάλιστα εις ύψος κατά 60 χιλιοστά, με δύο πλαστικές μεγάλες βίδες (χειροκίνητα) στο μπροστινό τμήμα. Ο χειροκίνητος μηχανισμός είναι πανεύκολος στην χρήση και ακόμη και πάνω από 1.85μ, να είσαι, η ζελατίνα θα σε προστατέψει πολύ καλά και δεν θα χρειαστεί αντικατάσταση με μεγαλύτερη.

 Άνετο και φιλικό


Ως τουριστική μοτοσυκλέτα, θα πρέπει να είναι άνετη. Και η θέση του αναβάτη είναι άνετη και τοποθετεί το σώμα περήφανα, με το τιμόνι να έρχεται ακριβώς στα χέρια σου όπως τα απλώνεις μπροστά. Η Kawasaki έχει φροντίσει ώστε οι βάσεις του, να έρχονται προς τα πίσω, αφήνοντας τον κεντρικό διακόπτη σε θέση που δεν θα σε δυσκολέψει στο κλείδωμα. Τα γόνατα κουμπώνουν άριστα στο ρεζερβουάρ και προστατεύονται από τον αέρα, ενώ δεν κουράζονται από την γωνία που σχηματίζουν. Η αιτία - που θα κάνει τους άνω του μετρίου σε ύψος αναβάτες να χαρούν, είναι η μετατόπιση των μαρσπιέ 15 χιλιοστά προς τα κάτω, και 20 προς τα εμπρός. Συνολικά, η θέση οδήγησης είναι βελτιωμένη, αφήνοντας περισσότερο χώρο στον αναβάτη, όντας πιο ξεκούραστη σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο σε καθημερινές ή τουριστικές συνθήκες.

Τον τουριστικό τομέα στο μπροστινό τμήμα, σημείο όπου έχανε πόντους το Versys, τον βελτίωσε. Η υπόλοιπη μοτοσυκλέτα, συνεχίζει να προσφέρει την ευκολία στην καθημερινή μετακίνηση, μιας και οι διαστάσεις της δεν άλλαξαν. Συνεχίζει να είναι το γνωστό μικρούλι και ευέλικτο σε συνθήκες πόλης Versys, με τον 17άρη μπροστινό τροχό να προσθέτει πόντους στην "γρήγορη" συμπεριφορά και στο εύκολο στρίψιμο, όπως βέβαια κάνει και η "γρήγορη" γεωμετρία του. Οι δύο 17άριδες τροχοί, τονίζουν την άθλημα συμπεριφορά του αφού στις στροφές το Versys τοποθετείται με άνεση και παραμένει σταθερό, όσο και αν το πιέσεις. Έχει εξαιρετικά φρένα, με το νέο μπροστινό που αποτελείται από νέες δαγκάνες της Nissin να κερδίζει τις εντυπώσεις, προσφέροντας πολύ καλή αίσθηση αλλά και δύναμη, τόση ώστε να φρενάρεις ακόμη και με ένα δάκτυλο στην μανέτα. Η προοδευτικότητα του σε οδηγεί σε ένα δυνατό φρενάρισμα, χωρίς να αφήνει περιθώρια στο να ενεργοποιηθεί το ABS. Αντίθετα όμως, το πάτημα του πίσω φρένου με τον μεγαλύτερο δίσκο στα 250 χιλιοστά από 220, οδηγεί το ABS σε άμεση ενεργοποίηση, μιας και το πίσω τμήμα ελαφραίνει στιγμιαία, λόγω και της μπροστόβαρης κατανομής της μοτοσυκλέτας. Τα φρένα γενικά, είναι πολύ βελτιωμένα σε σχέση με τον προκάτοχο, κυρίως σε δύναμη αλλά και αίσθηση.

 Sport χαρακτήρας

Η Kawasaki φημίζεται για τις αθλητικές μοτοσυκλέτες της, και τον χαρακτήρα που φροντίζει να δώσει σε κάθε μοτοσυκλέτα που παράγει. Έτσι και στο Versys 650, παρά τον τουριστικό χαρακτήρα, διατηρείται και η άθλημα φιλοσοφία της Kawasaki σε αυτήν την σαφώς πιο ταξιδιάρικη έκδοση του ανανεωμένου Versys 650, το οποίο διατηρεί επίσης τον ίδιο εν σειρά δικύλινδρο κινητήρα. Βελτιωμένος όμως, με πέντε έξτρα ανακοινώσιμους ίππους στην κορύφωση, φτάνοντας τους 69 στις 8.500σ.α.λ., από 64 στις 8.000σ.α.λ. του προηγούμενου μοντέλου. Ωστόσο, στην πράξη - στο δυναμόμετρο δηλαδή, ο κινητήρας είναι όντως πιο δυνατός, αποδίδοντας 2,8 περισσότερους ίππους. Αυτή η διαφορά των περισσότερων από 500 στροφών στην κορύφωση όπου έρχεται και η μέγιστη απόδοση, δεν λειτούργησε αρνητικά στην πράξη, αφού η ζωντάνια στο άνοιγμα του γκαζιού, περισσεύει. Στις χαμηλές στροφές μόνο, αν ανοίξεις απότομα το γκάζι διακρίνεις ένα κόμπιασμα, αλλά σε γενικές γραμμές, η λειτουργία του είναι ομαλή.

Τόσο ομαλή που μπορείς να έχεις όποια σχέση έχεις και να παίζεις με το γκάζι, σε χαμηλές στροφές, αδιαφορώντας για '' βηξίματα '' ή κομπιάσματα στην απόδοση. Ο δικύλινδρος ανεβάζει στροφές πανεύκολα, και φτάνεις γρήγορα να οδηγείς με 6η και τελευταία σχέση στο κιβώτιο, ακόμη και με ταχύτητες κοντά στα 50χ.α.ω. Και από εκεί, μπορείς να ανοίξεις όλο το γκάζι άφοβα. Η ροπή του σε ξελασπώνει, αλλά από δύναμη και επιταχύνσεις, δεν θα τρελαθείς κιόλας - μετά τις 6.000σ.α.λ. θα δείξει ουσιαστικά την δύναμη του. Γεγονός είναι ότι θα σε πάει χαλαρή βόλτα με ταχύτητες κοντά στα 100-120χ.α.ω, με άνεση, ενώ αν θέλεις, θα το "πλακώσεις" και στα 180χ.α.ω για να διεκπεραιώσεις αποστάσεις. Και μόνο σε τόσο γρήγορες ταχύτητες θα νιώσεις τους υψίσυχνους κραδασμούς που εμφανίζονται στα μαρσπιέ, δικαιώνοντας την Kawasaki που τονίζει ότι βελτίωσε συνολικά την λειτουργία του δικύλινδρου κινητήρα. Και όλα αυτά, με μικρή κατανάλωση, αφού όταν γεμίσεις το ρεζερβουάρ δεν μπορείς παρά να είσαι χαρούμενος, όταν σου εμφανίζει αυτονομία 475 χιλιόμετρα! Με κατανάλωση κοντά στα 5 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα, και τις περισσότερες φορές, στα 4 λίτρα - με την λειτουργία ECO (το σύστημα οικονομίας που έχει ο κινητήρας και εμπλουτίζει το μείγμα με αέρα), οι εκδρομές παίρνουν άλλη διάσταση.

 Μοιράζει ξανά την τράπουλα

Έχοντας βελτιώσει την εικόνα του μπροστινού μέρους του fering, η Kawasaki φρόντισε να επεκτείνει το fering και προς τα κάτω, με νέα μαύρα πλαστικά πλαϊνά τα οποία καλύπτουν τον κινητήρα εκατέρωθεν. Στην πράξη δεν προσφέρουν κάτι στην αεροδυναμική, αλλά τονίζουν τον όγκο του μπροστινού τμήματος. Περνώντας σε περιφερειακές ουσιαστικές διαφορές όμως, συναντάμε το νέο ανεστραμμένο μπροστινό της Showa, το οποίο ρυθμίζει ως προς την απόσβεση συμπίεσης από το αριστερό άνω τμήμα του, και την απόσβεση επαναφορας, από το δεξί. Τα κόκκινα καπάκια των καλαμιών με τους ρυθμιστές, είναι απλά το κερασάκι στην τούρτα ενός μπροστινού συστήματος που έρχεται εύκολα στα μέτρα κάθε αναβάτη, ρυθμίζοντας το απλώς με ένα ίσιο κατσαβίδι.

Το μπροστινό σύστημα είναι μαλακό και άνετο και απορροφά τις λακκούβες με άνεση. Το αμορτισέρ είναι σκληρό - απουσιάζει η ρύθμιση απόσβεσης επαναφοράς του προηγούμενου μοντέλου και έχει τοποθετηθεί όμως υδραυλική προφόρτιση ελατηρίου ώστε να το φέρνεις στα μέτρα σου αναλόγως φορτώματος. Στην παρούσα φάση, το αμορτισέρ με ένα άτομο ήταν απότομο στην λειτουργία του, και με δύο, συμπιεζόταν προοδευτικότερα και πολύ πιο άνετα.
Μικρές πινελιές συμπληρώνουν την εξαιρετική εικόνα, με τα νέα και μεγαλύτερα όργανα, τα οποία έχουν κατανεμημένες καλύτερα τις ενδείξεις, συμπεριλαμβανομένης και της ένδειξης σχέσης κιβωτίου ταχυτήτων (ανήκει στον έξτρα εξοπλισμό), αλλά και του νέου πίσω φωτιστικού σώματος με λάμπες LED και φυμέ κρύσταλλο.

Ο αθλητισμός χαρακτήρας του νέου Versys 650 διαφαίνεται μονομιάς και θα σε συντροφέψει σε κάθε βόλτα, ενώ θα σου δώσει παράλληλα την εμπιστοσύνη να το τοποθετήσεις στις στροφές με '' στρητάδικες '' γραμμές, απολαμβάνοντας οδήγηση. Χωρίς να διαθέτει κάποιο ηλεκτρονικό σύστημα για έξτρα ασφάλεια, όπως το σύστημα Ελέγχου Πρόσφυσης, αλλά ούτε κάποια ρύθμιση της απόδοσης μέσω του χάρτη της ηλεκτρονικής ανάφλεξης, το Versys 650 καταφέρνει να σε κερδίζει με την απλότητα στην οδήγηση.
Σε κάθε περίπτωση, η ευκολία στην καθημερινή μετακίνηση αλλά και η πολυχρηστικότητα, είναι τα σημείο ατού που έχει να δείξει στον αναβάτη το νέο Versys. Ήταν φιλικό, τώρα έγινε ακόμη πιο βολικό, αλλά και όμορφο, όπως και χρηστικό σε μεγαλύτερες αποστάσεις.
Και αν μη τι άλλο, μία τόσο χρηστική πρόταση που κοστίζει € 7.990, γίνεται μία τίμια αγορά που σίγουρα θα μοιράσει ξανά την τράπουλα στην κατηγορία.

 Τεχνικά χαρακτηριστικά

Μοντέλο Kawasaki Versys 650
Αντιπρόσωπος TEOMOTO Α.Ε.
Τιμή (σε ευρώ) 7.790 / 8.190 με ABS
Εγγύηση 2 Χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος Τετράχρονος, υγρόψυκτος, 2ΕΕΚ, δικύλινδρος, DOHC, οκταβάλβιδος
Κυβισμός (κ.εκ.) 649
Διάμετρος x διαδρομή (mm x mm) 83 x 60
Συμπίεση (: 1) 10,8
Τροφοδοσία ψεκασμός με σώματα διαμέτρου 38 χιλιοστών της Keihin
Σύστημα εξαγωγής 2 σε 1
Λίπανση  αντλία λαδιού
Εκκίνηση  μίζα
Συμπλέκτης υγρός πολύδισκος
Κιβώτιο 6 σχέσεις
Πρωτεύουσα σχέση 2.095 (88/42)
1η σχέση 2.438 (39/16)
2η σχέση 1.714 (36/21
3η σχέση 1.333 (32/24)
4η σχέση
1.111 (30/27)
5η σχέση 0.966 (28/29)
6η σχέση 0.852 (23/27)
Τελική μετάδοση 3.067 (46/15)
   
Πλαίσιο  
Τύπος δοκών αλουμινίου 
Μήκος (mm) 2
Πλάτος (mm) 840
Ύψος (mm) 1.400
Μεταξόνιο (mm) 1.415
Γωνία κάστερ ( ° ) 25
ίχνος (mm) 108
Ύψος σέλας ( mm ) 840
Απόσταση εδάφους (mm) 170
Βάρος (kg)  216
Ρεζερβουάρ / Ρεζέρβα lt) 21
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα της ΚΥΒ, διάμετρος 41 χιλιοστά, διαδρομή 150mm, απόσβεση επαναφοράς, προφόρτιση ελατηρίων
Πίσω Μονό αμορτισέρ έκκεντρα τοποθετημένο της ΚΥΒ, προφόρτιση ελατηρίου και ρύθμιση απόσβεσης συμπίεσης και επαναφοράς. Διαδρομή 145 χιλιοστά 
   
Φρένα  
Μπροστά Δύο δίσκοι διαμέτρου 300 χιλιοστών με δαγκάνες 4 εμβόλων 
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 250 χιλιοστών με δαγκάνα ενός εμβόλου
   
Τροχοί  
Μπροστά 120 / 70-17
Πίσω 160 / 60-17
   
Εξοπλισμός Αναλογικό στροφόμετρο, δύο οθόνες υγρών κρυστάλλων με ενδείξεις για ταχύμετρο, θερμόμετρο, ολικό και δύο μερικοί χιλιομετρητές, στάθμη καυσίμου, ρολόϊ, τρέχουσα, μέση κατανάλωση, υπολοιπόμενη αυτονομία, θερμοκρασία περιβάλλοντος, ενδεικτικές λυχνίες για νεκρά, φώτα, φλας, ρεζέρβα, πίεση λαδιού, υψηλή θερμοκρασία και καλή λειτουργία μονάδας ECU
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp / rpm) 69/8500
Ροπή στον τροχό (kg / rpm)  6,5 / 7.000

 Διάγραμμα δυναμομέτρησης

Πιο γεμάτο σε όλη την καμπύλη εμφανίζεται το νέο Versys 650, με μικρές διαφορές όμως έως τις μεσαίες στροφές. Από εκεί και πάνω, ο κινητήρας διατηρεί περισσότερα άλογα για περισσότερες στροφές, και στην κορύφωση, αποδίδει 2,8 ίππους περισσότερους από το προηγούμενο μοντέλο, φτάνοντας στο δυναμόμετρο, τους καθορίζεται σε 64,22 αντί για 61,42.

 Φωτογραφίες οδήγησης

 Φωτογραφίες λεπτομερειών

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 04 Αυγούστου 2015 11:52

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test – Kawasaki Versys 650 / 1000 – 2015 Test - Kawasaki Versys 1000 2015 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon