.
Κατηγορία Kawasaki
Τρίτη, 13 Ιανουαρίου 2015 20:28

Test – Kawasaki Versys 650 / 1000 – 2015

Περισσότερο απ' όσο πληρώνεις!

 

Του Thierry Sarasyn

Οι νέες Kawasaki Versys 650 και 1000 είναι κάτι περισσότερο από μοτοσυκλέτες γενικής χρήσης. Είναι κοινό μυστικό επίσης ότι οι πωλήσεις των εταιριών κινούνται γύρω από τις adventure μοτοσυκλέτες, και όχι γύρω από τις sport μοτοσυκλέτες. Η Kawasaki συνδυάζει την adventure με την sport χρήση και με σημαντικές αλλαγές στα δύο της μοντέλα, στοχεύει στο ιδιαίτερο αυτό κοινό και δείχνει ότι μπορεί να κλέψει μεγάλο μερίδιο της αγοράς.

Δύο διαφορετικές μοτοσυκλέτες


Καταρχάς, είναι σίγουρα δύσκολο να κρίνεις δύο διαφορετικές μοτοσυκλέτες, όσο ίδιες και αν είναι αυτές, την ίδια μέρα, με διαφορά κυβισμού. Στην Σικελία, κοντά στην Έτνα, στο ενεργό αυτό ηφαίστειο, η Kawasaki μας έδωσε την ευκαιρία να οδηγήσουμε και τα δύο νέα μοντέλα, Versys 650 και 1000. Όσο και αν μοιράζονται το ίδιο όνομα, αυτές οι μοτοσυκλέτες είναι τόσο διαφορετικές. Με κύρια διαφορά, την διάταξη των κυλίνδρων, και όχι τόσο τον κυβισμό. Η μικρή, 650, είναι δικύλινδρη εν σειρά, η μεγάλη, 1000, τετρακύλινδρη εν σειρά.

Απλά το όνομα στοχεύει στο ίδιο κοινό, και ουσιαστικά, έχουμε μία ελαφριά και μία βαρύτερη έκδοση. Και αυτό, σίγουρα αφορά τους αναβάτες που στοχεύουν να χρησιμοποιήσουν περισσότερο την μοτοσυκλέτα τους εντός ή εκτός… της χώρας τους.
Στην πράξη, άνδρες και γυναίκες αναβάτες χρησιμοποιούν την μοτοσυκλέτα τους περισσότερο ίσως από το 95% σε ασφαλτοστρωμμένους δρόμους, αναζητώντας ωραίες στροφές, επαρχιακές διαδρομές, μέχρι να καταλύσουν σε κάποιο ξενοδοχείο ή camping. Μία ιδανική χρήση για το Versys 650, το οποίο με την ροπή του δικύλινδρου κινητήρα και την ελαφριά αίσθηση, θα φανεί ξεκούραστο στον αναβάτη.
Ή ακόμη, κάποιο αναβάτες θέλουν να διεκπεραιώσουν μία διαδρομή, πηγαίνοντας γρήγορα στο σημείο του προορισμού, οδηγώντας με μεγάλη μέση ωριαία ταχύτητα. Η άνεση παίζει σημαντικό ρόλο, σημείο στο οποίο ο τετρακύλινδρος κινητήρας του Versys 1000, θα φανεί περισσότερο συμπαθής προς κάθε αναβάτη. Όποια και να είναι η χρήση όμως, η εστίαση των αναβατών, παραμένει στην άσφαλτο, και οι διαφορές μεταξύ του 650 και του 1000, παραμένουν ασύγκριτες, αφού το ελαφρύτερο και πιο ευέλικτο 650, που έχει και στενότερο ρεζερβουάρ – αυξημένης χωρητικότητας στα 21 από 19 λίτρα του προηγούμενου, προσφέρει περισσότερη άνεση στην επαρχία, και το βαρύτερο και πιο γρήγορο 1000, με το φαρδύτερο ρεζερβουάρ και το στιβαρότερο πλαίσιο, στην εθνική.

Και οι δύο κινητήρες ωστόσο συμβάλλουν και διαφορετικά στην εικόνα της μοτοσυκλέτας στην οποία βρίσκονται τοποθετημένοι, εκτός από την ουσιαστική διαφορά που αφορά στην απόδοση τους.
Ότι άλλο, περισσότερο σε δύναμη ή βάρος και όγκο, θα ήταν δύσκολο να οδηγηθεί από άντρες με μέτρια εμπειρία ή γυναίκες που δεν έχουν τα απαραίτητα μπράτσα. Η σειρά Versys διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά που μπορούν να μαγνητίσουν κάθε επιπέδου αναβάτη, ανεξάρτητα από το φύλο του, με ομαλή καμπύλη απόδοσης, και φιλική συμπεριφορά. Απλά στα νέα μοντέλα του 2015, οι αλλαγές που έγιναν, βελτίωσαν σημαντικά την αισθητική εικόνα, αλλά και την χρηστική τους πλευρά.

Versys 650 ABS / LT


Εμφανείς οι αλλαγές στο νέο Versys 650 το οποίο διαθέτει φαρδύτερο fairing με δύο προβολείς και ψηλότερη ζελατίνα, η οποία ρυθμίζει χωρίς εργαλεία και προστατεύει εξαιρετικά στο ταξίδι. Το νέο Versys 650 διαθέτει την ίδια φιλικότητα και σπιρτάδα που είχε το παλιό μοντέλο, με την δύναμη να έχει πλέον πέντε περισσότερα άλογα φτάνοντας στα 69, αλλά πλέον να αυτά να κινούν πέντε περισσότερα κιλά, φτάνοντας στα 209 συνολικά. Δεν μπορούμε να πούμε ότι εκπλαγήκαμε από την απόδοση μιας και η Kawasaki δεν σκόπευε ούτως ή άλλως να κατασκευάσει μία μοτοσυκλέτα για γρήγορους αναβάτες. Τα χαρακτηριστικά του κινητήρα όμως είναι περισσότερο φιλικά πλέον με την ροπή του να εμφανίζεται από το πρώτο άνοιγμα του γκαζιού ευκολότερα από πριν.

Η Kawasaki δεν έμεινε στον κινητήρα τον οποίο απλά βελτίωσε στα σημεία, προχώρησε στην βελτίωση του Versys σε άλλους τομείς όπου έπρεπε να γίνουν αλλαγές. Τα φρένα, είναι αισθητά καλύτερα και είναι μία βελτίωση που χρειαζόταν και έγινε σωστά. Διαθέτουν νέους δίσκους και δαγκάνες, αλλά και μεγαλύτερης διαμέτρου δίσκο 250mm για πίσω. Σε συνδυασμό με τα νέο μπροστινό ανεστραμμένο σύστημα ανάρτησης που διαθέτει ξεχωριστές ρυθμίσεις απόσβεσης συμπίεσης και επαναφοράς σε κάθε καλάμι, αλλά και το στιβαρότερο πλαίσιο, το νέο Versys 650 είναι πιο σταθερό και ακριβές, τόσο στην οδήγηση στις στροφές, όσο και στο φρενάρισμα μέσα σε αυτές.
Αν επίσης θέλετε να οδηγήσετε γρήγορα με sport ρυθμούς, το Versys 650 θα σας βοηθήσει, όπως και ο μονόδρομος συμπλέκτης, ο οποίος στα κατεβάσματα ταχυτήτων θα διατηρήσει τον τροχό σταθερό στο έδαφος δίχως αναπηδήσεις. Σύστημα Traction Control – KTRC, δεν ήρθε στο 650, αλλά ο χαρακτήρας του κινητήρα, δείχνει ότι ακόμη δεν το χρειάζεται.

Αν επιπρόσθετα εξοπλίσεις το Versys 650 με τον προαιρετικό εξοπλισμό που αφορά στις δύο πλαϊνές βαλίτσες – που χωρούν άνετα ένα κράνος η κάθε μία, και το top case – που χωράει δύο κράνη, θα ταξιδέψεις άνετα στο σημείο που επιλέγεις. Το νέο ισχυρότερο υποπλαίσιο έχει κατασκευαστεί με γνώμονα το φόρτωμα. Ίσως βέβαια τα 214 κιλά του συνόλου να φανούν πολλά για τα 69 άλογα του κινητήρα, αλλά για εκδρομές κάθε τύπου, αυτός ο εξαιρετικής απόδοσης στις χαμηλές και μεσαίες στροφές κινητήρας, θα φανεί ιδανικός σύμμαχος για εξορμήσεις του σαββατοκύριακου και των διακοπών γενικότερα. Η διαφορά αν θέλεις να κινηθείς γρήγορα, θα είναι στα καύσιμα και την αυξημένη κατανάλωση, όπου, σε γρήγορους ρυθμούς κατά την διάρκεια της παρουσίασης, φτάσαμε να καταναλώνουμε ακόμη και 6 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα διαδρομής – αυτό μεταφράζεται ως 300 χιλιόμετρα αυτονομίας, νούμερο αρκετά καλό για τέτοιου τύπου μοτοσυκλέτα. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι αγοράζεις πολλή περισσότερη μοτοσυκλέτα απ’ ότι πληρώνεις, μιας και η τιμή στην Ελλάδα βρίσκεται στα 7.790euro χωρίς ABS και στα 8.190euro με αυτό.

Versys 1000 ABS LT


Μία μέρα μετά την δοκιμή του νέου Versys 650, ήταν η σειρά του 1000 να κάνουμε την διαδρομή που είχε επιλεχθεί στην Σικελία. Με 8 εκατοστά μακρύτερο μοτοσυκλέτα, 5 εκατοστά ψηλότερη και 34 κιλά βαρύτερη, το Versys 1000, ήταν ξεκάθαρα πιο δύσκολο. Αλλά όταν ανέβεις πάνω του, όλα δείχνουν βολικά, απλά έχεις την βαριά αίσθηση, λόγω και της προηγούμενης εμπειρίας με το 650. Ο τετρακύλινδρος εν σειρά κινητήρας προέρχεται από το Z και σε αυτή την έκδοση αποδίδει 120 ίππους. Ξανά η Kawasaki προσφέρει επιπλέον δύναμη αλλά με στόχο στους καθημερινούς αναβάτες, και όχι μόνο στους λάτρεις της ταχύτητας. Έτσι, η δύναμη είναι διαθέσιμη από τις 2.000σ.α.λ. και όταν ανοίγεις το γκάζι, νιώθεις την ομαλή επιτάχυνση.

Το νεύρο εμφανίζεται ανάμεσα στις 5.000 – 7.000 σ.α.λ. όπου θα συναντήσουμε και κάποιες δονήσεις του κινητήρα, αλλά μόνο που πολύ παρατηρητικοί θα το προσέξουν. Το νέο Versys 1000 έχει απλώς έναν πολύ ευχάριστο κινητήρα ο οποίος προσαρμόζεται για κάθε χρήση στον δρόμο αλλά και στον τουρισμό. Διαθέτει νέο φαρδύτερο fairing το οποίο προσφέρει πολύ καλή προστασία με την ρυθμιζόμενη κατά 35 εκατοστά ζελατίνα, και ίσως για τους άνω του 1.80μ, να χρειαστεί έξτρα ζελατίνα.
Το πλαίσιο είναι στιβαρό και ανεξάρτητα αν οδηγείς και με τις τρεις βαλίτσες, όπως και στο 650, η μοτοσυκλέτα παραμένει σταθερή. Η δύναμη του κινητήρα είναι αρκετή ώστε να τις φορτώσεις και να ταξιδέψεις σε κάθε είδους διαδρομή βασιζόμενος στους τέσσερις κυλίνδρους που λειτουργούν ακούραστα από τις χαμηλές στροφές.
Ανάλογα με το βάρος, μπορείς να ρυθμίσεις τις αναρτήσεις στο σημείο που επιθυμείς, με τα ανάλογα εργαλεία βέβαια, και να φέρεις την μοτοσυκλέτα στο επίπεδο που επιθυμείς.

Και καθώς οδηγούσαμε, η άσφαλτος ήταν κρύα και εμείς είχαμε ήδη αρχίσει να πιέζουμε στα όρια. Τα κρύα Bridgestone Battlax T 30 δεν άργησαν να ζεσταθούν και να μας δώσουν το κράτημα που θέλαμε, ενώ ταιριάζουν σωστά με τα χαρακτηριστικά του sport πλαισίου. Ωστόσο, το ABS λειτουργούσε εξαιρετικά στα όρια χωρίς να παρεμβαίνει ενοχλητικά στα απότομα φρεναρίσματα. Τα φρένα του είναι προοδευτικά αλλά όχι τόσο απότομα ώστε να επηρεάσουν αρνητικά το σύνολο. Δεν υπάρχουν εκπλήξεις και μπορείς να οδηγήσεις όσο σου επιτρέπει ο χαρακτήρας του κινητήρα, με το πλαίσιο και τις αναρτήσεις να συνηγορούν.

Περίσσευμα παντού


Έχεις επίσης περίσσευμα δύναμης όποια στιγμή θέλεις, για χαλαρή οδήγηση, για άνοιγμα του γκαζιού με λάθος σχέση, για επιταχύνσεις και γρήγορη οδήγηση. Σίγουρα δεν είναι η δύναμη ενός σύγχρονου superbike τετρακύλινδρου εν σειρά 1000 κυβικών εκατοστών, αλλά οι 120 ίπποι του είναι κάτι περισσότερο από αρκετοί για όλες τις συνθήκες.

Ο συμπλέκτης υποβοήθησης και ελεγχόμενης ολίσθησης βοηθάει στα κατεβάσματα σχέσεων, ενώ το ηλεκτρονικό σύστημα KTRC που ρυθμίζει σε τρία στάδια, συμβάλλει στην σταθερότητα κατά το άνοιγμα του γκαζιού.
Το νέο ηλεκτρονικό πολυόργανο είναι στο πλάτος του 650, μόνο που το ταχύμετρο και οι η οθόνη LCD είναι οριζόντια, και είναι εμφανέστατα. Και στις δύο μοτοσυκλέτες άλλωστε τα όργανα είναι ευκρινέστατα, απλά η Kawasaki διαφοροποιεί την σχεδίαση δίνοντας διαφορετικό χαρακτήρα σε κάθε μία. Και το νέο Versys 1000 έχει τα πάντα που έχει το 650, αλλά σε περίσσευμα: Περισσότερους κυλίνδρους, περισσότερη δύναμη, περισσότερα κιλά, περισσότερη δύναμη. Αλλά θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότιτο νέο Versys 1000 σε καμία περίπτωση δεν θα σε κάνει να πιστέψεις ότι όλα αυτά τα “περισσότερα” σε ξεπερνούν.  

Αυτή είναι η έκπληξη που σου επιφυλάσσει για το τέλος το νέο Versys 1000, το οποίο στα 13.490euro που κοστίζει στην Ελλάδα, προσφέρει για μία ακόμη φορά περισσότερα από όσα πληρώνεις. Και σίγουρα θα είναι πολύ ανταγωνιστικό στην κατηγορία του.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Μοντέλο Kawasaki Versys 1000 / 650
Αντιπρόσωπος ΤΕΟΜΟΤΟ Α.Ε.
Τιμή (euro) 13.490euro / 7.790euro (ABS - 8.190euro)
Εγγύηση 2 Χρόνια
Κινητήρας
Τύπος Τετράχρονος, υγρόψυκτος, τετρακύλινδρος, 16βάλβιδος, 2ΕΕΚ (Δικύλινδρος, DOHC, οκταβάλβιδος)
Κυβισμός(κ.εκ.) 1043 (649)
Διάμετρος x διαδρομή (mm x mm) 77 x 56 (83 x 60)
Συμπίεση (:1) 10,3 (10,8)
Τροφοδοσία ψεκασμός με σώματα διαμέτρου 38mm της Keihin
Σύστημα εξαγωγής 4 σε 1 (2 σε 1)
Λίπανση  αντλία λαδιού
Εκκίνηση  μίζα
Συμπλέκτης υγρός πολύδισκος
Κιβώτιο 6 σχέσεις
Πρωτεύουσα σχέση 1.627 (83/51) {2.095 (88/42)}
1η σχέση 2.692 (35/13) {2.438 (39/16)}
2η σχέση 1.950 (39/20) {1.714 (36/21}
3η σχέση 1.529 (26/17) {1.333 (32/24)}
4η σχέση
1.304 (30/23) {1.111 (30/27)}
5η σχέση 1.136 (25/22) {0.966 (28/29)}
6η σχέση 0.958 (23/24) {0.852 (23/27)}
Τελική μετάδοση 2.867 (43/15) {3.067 (46/15)}
Πλαίσιο
Τύπος δοκών αλουμινίου 
Μήκος (mm) 2240 (2,165)
Πλάτος (mm) 895 (840)
Ύψος  (mm) 1400 (1.400)
Μεταξόνιο (mm) 1520 (1,415)
Γωνία κάστερ (°) 27 (25)
ίχνος (mm) 106 (108)
Ύψος σέλας (mm) 840 (840)
Απόσταση εδάφους (mm) 150 (170)
Βάρος (kg)  235 (216)
Ρεζερβουάρ / Ρεζέρβα lt) 21 (21)
Αναρτήσεις
Μπροστά Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα της ΚΥΒ, διάμετρος 43mm, διαδρομή 150mm, απόσβεση επαναφοράς, προφόρτιση ελατηρίων (41mm)
Πίσω Μονό αμορτισέρ έκκεντρα τοποθετημένο της ΚΥΒ, προφόρτιση ελατηρίου και ρύθμιση απόσβεσης συμπίεσης και επαναφοράς. Διαδρομή 150mm (145mm)
Φρένα
Μπροστά Δύο δίσκοι διαμέτρου 310mm με δαγκάνες 4 εμβόλων (300mm)
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 250mm με δαγκάνα ενός εμβόλου
Τροχοί
Μπροστά 120/70-17
Πίσω 180/55-17 (160/60-17)
Εξοπλισμός Αναλογικό στροφόμετρο, δύο οθόνες υγρών κρυστάλλων με ενδείξεις για ταχύμετρο, θερμόμετρο, ολικό και δύο μερικοί χιλιομετρητές, στάθμη καυσίμου, ρολόϊ, τρέχουσα, μέση κατανάλωση, υπολοιπόμενη αυτονομία, θερμοκρασία περιβάλλοντος, ενδεικτικές λυχνίες για νεκρά, φώτα, φλας, ρεζέρβα, πίεση λαδιού, υψηλή θερμοκρασία και καλή λειτουργία μονάδας ECU
Επιδόσεις
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm) 120 / 9.000 (69 / 8.500)
Ροπή στον τροχό (kg/rpm)  10,4/7.500 (6,5 / 7.000)

Φωτογραφίες οδήγησης

Φωτογραφίες οδήγησης

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 14 Ιανουαρίου 2015 00:38

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test – Kawasaki KLX 150L 2014 Test - Kawasaki Versys 650 2015 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon