.
Κατηγορία Honda
Πέμπτη, 24 Δεκεμβρίου 2015 15:27

Test - Honda CRF 1000L Africa Twin 2016 - Αποστολή στην Αφρική

 

Η επιστροφή του θρύλου

 

 

Του Thierry Dricot
 
Εάν έπρεπε να επιλέξουμε την πιο εμβληματική γιαπωνέζικη μοτοσυκλέτα, τότε αυτή θα είναι σίγουρα η Honda Africa Twin. Όλα ξεκίνησαν από τον διακαή πόθο της Honda να κερδίσει το ράλι Dakar, έτσι ολόκληρο το κόνσεπτ της Africa Twin βασίστηκε πάνω στα Rally Raids. Το λανσάρισμα έγινε πίσω στο μακρινό 1988, με το πρώτο NXR, τη θρυλική αυτή αγωνιστική μοτοσυκλέτα Dakar, καθώς και τη βασική έκδοση 650 XRV Africa Twin.

Σεβασμός στην Ιστορία


Eκτός κι αν κατέβηκες πρόσφατα από τον Άρη, τότε ήδη θα έχεις ακούσει ότι η Honda ετοίμαζε τον διάδοχο της θρυλικής μοτοσυκλέτας. Και δεν θα μπορούσε να επιλεγεί κανένα καλύτερο μέρος για την επίσημη παρουσίασή της, από πού αλλού; Την Αφρική. Τηn νότια Αφρική συγκεκριμένα.

Είναι ωραίο που η Honda θέλει να μας εμφυσήσει τον δέοντα σεβασμό για το Africa Twin, με ένα δημοσιογραφικό Test Event στην Αφρική, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι η μοτοσυκλέτα δεν θα εξεταστεί εις βάθος. Αντιθέτως, μας δόθηκε η ευκαιρία να την οδηγήσουμε σε πολλά και διαφορετικά τερέν. Στη νότια Αφρική συναντάς τα πάντα, από ανοιχτούς δρόμους με φανταστική άσφαλτο, μέχρι χωματόδρομους και αμμόλοφους. Δεν θα μπορούσαμε να σκεφτούμε τίποτα καλύτερο.

Μάλιστα η Honda είχε ζητήσει από τους δημοσιογράφους που θα παραβρίσκονταν να διαθέτουν ικανότητες οδήγησης off-road, επομένως ήταν από την αρχή προφανές ότι σε καμία περίπτωση δεν θα επρόκειτο για ένα επιφανειακό τεστ.
Μετά από όλη αυτή τη φρενίτιδα που ακολούθησε της ανακοίνωσης για τον διάδοχο του ιστορικού μοντέλου, η Honda δεν είχε περιθώρια να φανεί κατώτερη της ιστορίας της. Η νέα Africa Twin δεν θα αρκούσε να είναι απλώς μια άριστη μοτοσυκλέτα, αλλά θα έπρεπε να φέρει ολόκληρη την κληρονομιά της, διακριτικά και με αξιοπρέπεια.

Εκ πρώτης όψης, φαίνεται να τα έχει καταφέρει. Η πρώτη Africa Twin ήταν περιπετειώδης μεν αλλά και υπάκουη, ενώ η νέα έκδοση φαίνεται ελαφρώς πιο επιθετική. Επίσης είναι εξαιρετικά λεπτή, δίνοντας την αίσθηση ότι καβαλάς μια μοτοσυκλέτα 800 κυβικών εκατοστών.

"Μόλις" 95 ίπποι


Σε ό,τι αφορά στη δύναμη, σαφώς δεν μιλάμε για “κανόνι”. Η CRF1000L Africa Twin διαθέτει “μόλις” 95 ίππους, οι οποίοι μπορεί στα χαρτιά να φαίνονται λίγοι, στην πραγματικότητα όμως είναι αρκετοί στον δρόμο και υπέρ-αρκετοί εκτός αυτού. Ο δικύλινδρος εν σειρά κινητήρας περικλείει όλη την τεχνογνωσία της Honda μέχρι σήμερα: Πρώτον, είναι δικύλινδρος εν σειρά, αντί για V, όπως στο πρώτο Africa. Ειδικά το μέγεθος έπαιξε ρόλο εδώ.

Όπως αρμόζει σε μια CRF - την αγωνιστική σειρά motocross και enduro, η νέα Africa Twin διαθέτει σύστημα κίνησης εκκεντροφόρων Unicam, με στόχο τη μείωση τόσο του βάρους όσο και του όγκου. Στα 988 κυβικά έχει στρόφαλο 270° με διπλό διάστημα ανάφλεξης και επιλογή χαρτογράφησης, και όλο αυτό ενσωματώνεται σε ένα διπλό ατσάλινο πλαίσιο. Επίσης εδώ παίζει ρόλο και η συγκέντρωση της μάζας.

Με βάρος 232 κιλά (242 η έκδοση DCT), το νέο Africa Twin δεν ανήκει ακριβώς στην κατηγορία “φτερού”. Διαθέτει ωστόσο ρεζερβουάρ χωρητικότητας 19 λίτρων (18,8 για την ακρίβεια), αρκετή για την κατανάλωση 4,6 λίτρων στα 100 χιλιόμετρα. Μέση κατανάλωση κατά τη διάρκεια του (όχι και τόσο συντηρητικού) τεστ μας, καταγράψαμε 5,1 λίτρα - νούμερο εκπληκτικό για τον κυβισμό και την απόδοση.

Δεν θα αναλύσουμε τα τεχνικά χαρακτηριστικά, αλλά λάβετε υπόψη όμως ότι οι αναρτήσεις της Showa προσφέρουν 230 χιλιοστά διαδρομής μπροστά και 220mm, πίσω, με την απόσταση από το έδαφος να βρίσκεται στα 250 χιλιοστά, με στάνταρ προστατευτική ποδιά αλουμινίου για τον κινητήρα. Με τέτοια νούμερα, σαφώς και οι βλέψεις, είναι για οδήγηση εκτός δρόμου.

Λεπτή και στιβαρή


Εστιάζοντας στις λεπτομέρειες, δεν μπορούμε παρά να εντυπωσιαστούμε από το φινίρισμα αυτής της μοτοσυκλέτας. Οι συγκολλήσεις είναι άψογες, δεν θα δεις πουθενά χαλαρά καλώδια και η ποιότητα κατασκευής είναι εν γένει υψηλή. Βλέπουμε το κιβώτιο DCT που στην περίπτωση δεν εξέχει δεξιά όπως στο Integra αλλά και μία δεύτερη δαγκάνα στον πίσω τροχό που χρησιμεύει ως χειρόφρενο. Επίσης παρατηρούμε τα τέσσερα διαφορετικά χρώματα του Africa Twin, πώς φαίνονται κάτω από τον αφρικανικό ήλιο: Μαύρο ματ, ασημί, κόκκινο και το τρίχρωμο CRF 1000L, σε λευκό φόντο.

Αυτό το τελευταίο έρχεται πιο κοντά στα χρώματα του προκατόχου του - του τελευταίου με τις φλόγες, που πρωτοκυκλοφόρησε το 1993, και σύμφωνα με τους περισσότερους, είναι και το πιο όμορφο. Εμείς αμφιαταλαντευόμαστε ανάμεσα σε αυτό και το κόκκινο πάντως. Αν όμως έπρεπε οπωσδήποτε να αποφασίσουμε, θα συμφωνούσαμε στο τρίχρωμο Africa.

Ξεκίνησα την οδήγηση πάνω στην στάνταρ έκδοση, με μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων. Η θέση οδήγησης είναι πολύ φυσική και τα χέρια βρίσκουν άνετα τη θέση τους στο τιμόνι. Η σέλα συνεισφέρει στην όλη λεπτή εικόνα της μοτοσυκλέτας, είναι όμως και πολύ άνετη. Για τον συνεπιβάτη, διατίθενται και δύο μεγάλες χειρολαβές. Το κλειδί στη μίζα γυρίζει και ο πίνακας οργάνων φωτίζεται δυνατά. Θα σου πάρει λίγη ώρα μέχρι να συνηθίσεις, τόσο τον όγκο των πληροφοριών που εμφανίζονται στην οθόνη, όσο και το γεγονός ότι οι ενδείξεις εμφανίζονται κάθετα η μία από την άλλη.

Γρήγορα όμως το οικειοποιείσαι, καθώς τα πάντα φαίνονται οργανωμένα. Μόνο μειονέκτημα θα λέγαμε ότι είναι το κοντέρ, το οποίο εμφανίζεται στυλ γραφήματος, κάνοντάς δύσκολα στην ανάγνωση τα νούμερα. Στα θετικά είναι το γεγονός πως ο πίνακας οργάνων διαβάζεται άνετα ακόμη και κάτω από έντονη ηλιοφάνεια. Ρυθμίζουμε τη θέση οδήγησης (ανάμεσα στα 850 και 870 χιλιοστά) και ξεκινάμε.

Αίσθηση ελευθερίας


Ο δικύλινδρος κινητήρας παράγει έναν γεμάτο, ευχάριστο ήχο. Από τα πρώτα κιόλας μέτρα νιώθεις άνετα πάνω στη μοτοσυκλέτα, λες κι έχεις διανύσει χιλιόμετρα μαζί της και την ξέρεις καλά. Η πρώτη εντύπωση της απόδοσης του κινητήρα είναι ίσως κάπως απογοητευτική. Για πολλά χρόνια οι εταιρείες αγωνίζονταν πώς θα κάνουν τις Adventure μοτοσυκλέτες τους πιο ισχυρές.

Έτσι τώρα θα πρέπει να επαναπροσδιορίσεις τα standards σου για να καταλάβεις ότι 95 ίπποι δεν είναι λίγοι. Εξάλλου το νέο Africa Twin έχει δύο πρόσωπα: Μέχρι τις 6.000 σ.α.λ. σου θυμίζει τον παλιό εαυτό του 750, πολύ γραμμικό χωρίς εξάρσεις. Από εκεί και πέρα όμως δείχνει το άλλο του πρόσωπο, έναν πιο πικάντικο κινητήρα που αποδίδει δυνατά μέχρι τον "κόφτη". Έτσι λοιπόν, εάν είστε πολύ φορτωμένοι θα πρέπει να λάβετε υπόψη ότι στις χαμηλές και μεσαίες στροφές, λειτουργεί ''τουριστικά''. Επιπροσθέτως το Africa Twin φαίνεται ψευδώς υποτονικό. Κάτι σαν το VFR1200FΑπλά άνοιξε το γκάζι για να δεις τις επιδόσεις και την σταθερότητα της μοτοσυκλέτας - μέχρι τα 205χ.α.ω. που την πήγαμε εμείς, ενώ δείχνει να έχει κι άλλο.

Η ζελατίνα απωθεί αποτελεσματικά την πίεση του αέρα ακόμη και στην ευθεία, κινούμενος με 150 χ.α.ω. και φαίνεται ότι είναι αρκετή για μέσου ύψους αναβάτες.
Στο βάθος δεσπόζουν οι πρώτες βουνοκορφές και μαζί τους οι ελικοειδείς δρόμοι. Η ώρα του παιχνιδιού πλησιάζει. Η πλήρως ρυθμιζόμενη ανάρτηση στις στάνταρ ρυθμίσεις της ανταποκρίνεται καλά.

Η οδηγική συμπεριφορά στο δρόμο είναι εξαιρετική και σου επιτρέπει ακόμη και επιθετική οδήγηση - κάτι που συμβαίνει πάνω από τις 6.000σ.α.λ. περιστροφής. Δεν χρειάζεται όμως να είσαι επιφυλακτικός, μπορείς να πλακωθείς στα φρένα, να πλαγιάσεις, να κάνεις ό,τι θέλεις. Σε αργή οδήγηση, το Africa Twin δείχνει πόσο ρωμαλαίο κινητήρα διαθέτει, αν ανοίξεις το γκάζι όμως σου δείχνει και το πόσο σκληρός είναι.

Ογδόντα ρυθμίσεις!


H Honda δεν χρειάζεται μαθήματα κατασκευής κιβωτίων ταχυτήτων. Έτσι και πάλι, οι σχέσεις μοιράζουν ομοιόμορφα την δύναμη, επειδή η συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα έχει κατασκευαστεί για να διανύει – εκτός των άλλων – και μεγάλες αποστάσεις, τότε θεωρούμε ότι ένα cruise control θα ήταν απαραίτητο - το συναντάμε σε πολλές μοτοσυκλέτες της κατηγορίας. Για τους πιο μεγαλόσωμους αναβάτες επίσης, μια ψηλότερη ζελατίνα θα ήταν ευπρόσδεκτη (μιλάμε για ύψος άνω του 1.90μ), ενώ η ήδη υπάρχουσα δεν είναι ρυθμιζόμενη.

Στην λίστα μας να προσθέσουμε ακόμη μια πρίζα 12V και το κεντρικό σταντ – τα οποία δεν υπάρχουν στην standard έκδοση: Το σταντ κοστίζει 224euro στον προαιρετικό εξοπλισμό. Το να τα έχει αυτά μια σύγχρονη μοτοσυκλέτα δεν θεωρούμε ότι αντίκειται στη φιλοσοφία περί "επιστροφής στην ουσία" που ακούγεται πολύ τώρα τελευταία, απλά πιστεύουμε ότι μία πρίζα φόρτισης για το GPS και ένα κεντρικό σταντ για να λιπαίνεις την αλυσίδα σου, είναι απαραίτητα

Παρ’ όλα αυτά, στον στάνταρ εξοπλισμό βρίσκουμε traction control με τρεις ρυθμίσεις και ABS. Διαθέσιμη είναι και η έκδοση με Dual Clutch Transmission (DCT) στα 1.190euro - η επιλογή είναι δική σου, ανάλογα με το στυλ οδήγησης. Εάν οδηγείς με το DCT σε D-mode, τότε έχεις μία πλήρως αυτοματοποιημένη μοτοσυκλέτα, άνετη και εύκολη, αλλά αν επιλέξετε την ρύθμιση S-mode έχετε τρεις επιλογές: S1, S2 και S3.

Όσο πιο μεγάλος ο αριθμός, τόσο πιο σπορ η οδηγική συμπεριφορά. Στην επιλογή S3, ο κινητήρας ανεβάζει περισσότερες στροφές πριν αλλάξει ταχύτητα. Στην επιλογή MT-mode (Manual Transmission) σου επιτρέπει να κάνεις τις αλλαγές μόνος σου με το πόδι, όπως σε μία κλασική μοτοσυκλέτα, ή χειροκίνητα, με τη βοήθεια των κουμπιών στον αριστερό διακόπτη. Είναι πολύ παιχνιδιάρικο και θυμίζει PlayStation!

Και στην πράξη;


Πατώντας το κουμπί S στα μοντέλα με DCTβελτιώνεται η πρόσφυση σε όλα τα modes οδήγησης. Αν σε αυτό προσθέσουμε και τον αισθητήρα ολίσθησης, τότε καταλαβαίνουμε ότι το ηλεκτρονικό πακέτο σε βοηθά να διατηρείς τον απόλυτο έλεγχο κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Ο συνδυασμός DCT, HSTC (torque control) και το ABS (το οποίο απενεργοποιείται στον πίσω τροχό για οδήγηση εκτός δρόμου) επιτρέπει στον αναβάτη να επιλέξει την κατάλληλη ρύθμιση μέσα από 80 συνολικά διαθέσιμες.

Αν έχεις 80 λοιπόν διαφορετικές ρυθμίσεις, τότε σίγουρα θα βρεις εκείνη που σου ταιριάζει, ενώ φυσικά τα πάντα αναγράφονται στον πίνακα οργάνων.
Χρειάζεσαι λίγο χρόνο μέχρι να απαλλαγείς από τις παλιές συνήθειες. Τα πρώτα λεπτά το αριστερό σου χέρι αναζητά συνεχώς τον συμπλέκτη, γρήγορα όμως το συνηθίζεις, επιλέγοντας στον ανοιχτό δρόμο το Automatic, και όταν έρθει η ώρα για παιχνίδι ή σε δύσκολα τερέν, το Μanual.

Μη γνωρίζοντας τι να περιμένω, αλλάζω σε automatic mode και εντυπωσιάζομαι. Λες και το DCT προαισθάνεται ποια ταχύτητα θέλω να επιλέξω. Στα μονοπάτια γεμάτα πέτρες και βιτριολικές στροφές το αποτέλεσμα είναι ακόμη πιο εντυπωσιακό. Το DCT αλλάζει λες και είναι σε απ’ ευθείας σύνδεση με το μυαλό σου. Οδηγήσαμε σε S2 και S3 και σε καμία φάση δεν αντιμετωπίσαμε το παραμικρό πρόβλημα.

Καθώς τα ηλεκτρονικά είναι ευαίσθητα στην κλίση της μοτοσυκλέτας, όσο πιο δυνατό είναι το φρενάρισμα, ειδικά σε κατηφόρες, τόσο πιο παρεμβατικό το traction control. Ο ήλιος χτυπά τα κράνη μας. Εδώ είναι Αφρική, κι αυτό είναι το νέο Africa Twin. Και είναι ακόμη καλύτερο εκτός δρόμου, όπως η Honda το οραματίστηκε. Όσο περισσότερο το πιέζεις, τόσα περισσότερα σου δίνει. Και στην έκδοση manual όσο και με το κιβώτιο DCT, το νέο Africa Twin είναι απολαυστικό, σκληρό, εύκολο, παιχνιδιάρικο.

Η απόφαση


Περάσαμε δύο ημέρες εντατικής οδήγησης. Στο τέλος της πρώτης ημέρας ήμασταν ικανοποιημένοι, είχαμε όμως κάποιες ελάσσονος σημασίας παρατηρήσεις. Στο τέλος της δεύτερης ημέρας, την οποία περάσαμε ως επί το πλείστον οδηγώντας εκτός δρόμου, ήμασταν – το λιγότερο - εντυπωσιασμένοι. Η Honda ανακοίνωσε ότι η τιμή του νέου CRF1000L Africa Twin θα βρίσκεται στα 13.135 ευρώ με ABS / TCS, ενώ η έκδοση με το DCT ανεβαίνει λίγο παραπάνω στα 14.325 (τιμές Βελγίου). Οι τιμές αυτές είναι αρκετά χαμηλότερες από του ανταγωνισμού, έτσι η τιμή της δεν θα σταθεί εμπόδιο στην απόκτησή της. Κι έπειτα από την οδήγηση στη Νότιο Αφρική, τολμούμε να πούμε, πως ούτε ο κινητήρας της μπορεί να σταθεί εμπόδιο.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Honda
Μοντέλο CRF 1000L Africa Twin
Αντιπρόσωπος Αφοι Σαρακάκη Α.Ε.Β.Ε.
Τιμή Αναμένεται
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος Τετράχρονος, δικύλινδρος εν σειρά, με στρόφαλο 270˚, υγρόψυκτος, τετραβάλβιδος, Unicam
Διάμετρος x διαδρομή (mm) 92x75,1
Χωρητικότητα (cc) 998
Συμπίεση (:1) Δ.Α.
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικός ψεκασμός PGM-FI 
Ανάφλεξη Ψηφιακή
Εκκίνηση Μίζα
Κιβώτιο ταχυτήτων 6 σχέσεων / DCT
Συμπλέκτης Υγρός πολύδισκος, υδραυλικός, με σπηροδειδή ελατήρια, ολίσθησης / DCT: Αυτόματο 6- σχέσεων με οδηγικά προγράμματα για εντός και εκτός δρόμου χρήσεις 
Πρωτεύουσα μετάδοση 1,934 (64/33)
Τελική μετάδοση Γρανάζια αλυσίδα - 2,687 (43/16)
   
Πλαίσιο  
Τύπος Ατσάλινο, ημίδιπλο,  κλειστό
Μεταξόνιο (mm) 1575
Ίχνος (mm) Δ.Α.
Γωνία κάστερ (°) Δ.Α.
Μήκος (mm) 2335
Πλάτος (mm) 875 / DTC: 930
Ύψος (mm) 1475
Απόσταση εδάφους (mm) 250
Ύψος σέλας (mm) 850/870
Ρεζερβουάρ (lt) 18,8
Χωρητικότητα λαδιού (lt) 3,8
Βάρος (kg) 208kg (STD), 212 kg (ABS), 222kg (DCT)
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα της Showa διαμέτρου 45mm πλήρως ρυθμιζόμενο, διαδρομή τροχού 230mm
Πίσω Μονό αμορτισέρ με μοχλισμό Pro-Link, πλήρως ρυθμιζόμενο, διαδρομή 220mm
   
Ελαστικά  
Μπροστά 90/90-21
Πίσω 150/70 - 18
   
Φρένα  
Μπροστά Δύο δίσκοι διαμέτρου 310mm με ακτινικής τοποθέτησης δαγκάνες τεσσάρων εμβόλων της Nissin και ABS 
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 256mm με δαγκάνα δύο εμβόλων και ABS / DCT: Μοχλός χειρόφρενου (Lever-Lock Type Parking Brake System) με μία δαγκάνα έξτρα
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/σ.α.λ.) 95 / 7.500
Ροπή εργοστασίου (Nm/σ.α.λ. 9,8 / 6.000
   
   
   
Honda Selectable Torque Control System (HSTC) * HSTC 3-επιπέδων +  Δυνατότητα Απενεργοποίησης (*ABS & DCT μοντέλο μόνο, όχι στο μοντέλο STD)

Φωτογραφίες οδήγησης

Φωτογραφίες λεπτομερειών

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 08 Μαρτίου 2016 09:20

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon