.
Κατηγορία Honda
Τρίτη, 08 Μαρτίου 2016 19:22

TEST Honda Africa Twin - Οι πρώτες εντυπώσεις

 

Φιλικό, μανιτζέβελο, ευπροσάρμοστο

 

Μετά το hype, τις spy pics, τα δελτία τύπου, τις ανακοινώσεις, και την επίσημη παγκόσμια παρουσίαση, ήρθε η ώρα να δοκιμάσουμε και εμείς, στην Ελλάδα, το πολυαναμενόμενο Honda CRF1000L Africa Twin. Διαβάστε τις αρχικές μας εντυπώσεις, από την πρώτη μέρα της δοκιμής μας.

africa twin 14

Πριν αρχίσουμε να σας βομβαρδίζουμε με στοιχεία, εικόνες και λέξεις, να σημειώσουμε πως οι αρχικές εντυπώσεις είναι πάντα... οι αρχικές εντυπώσεις. Δυνατές μεν, αρχικές δε. Για αυτό το λόγο κι εμείς δοκιμάζουμε κάθε μοτοσυκλέτα μία εβδομάδα. Για να μετουσιωθούν οι αρχικές εντυπώσεις σε κάτι κατασταλαγμένο, και όσο το δυνατόν ολοκληρωμένο. Δεν είναι σπάνιο οι αρχικές εντυπώσεις να αλλάζουν, ακόμα και να χάνουν τη σημασία τους, όταν σιγά-σιγά βγαίνουν στην επιφάνεια τα δυνατά χαρακτηριστικά του εκάστοτε δικύκλου, τα οποία δεν είναι πάντα αναγνωρίσιμα με το καλημέρα.

africa twin 23

Με το καλημέρα πάντως δύο είναι τα σημεία που κάνουν εντύπωση. Η ποιότητα κατασκευής. Και κατόπιν η φιλικότητα, η ευπροσαρμοστικότητα του Africa Twin σε όλες τις καταστάσεις.

Ποιότητα & εργονομία Honda

Ποιοτική βαφή -είχαμε στην κατοχή μας το πανέμορφο τρικολόρ χρώμα με έμφαση στο λευκό-, άριστη συναρμογή μεταλλικών και πλαστικών μερών, απουσία τριγμών.

africa twin 3

Ψηφιακά όργανα που ξεχωρίζουν με το μαύρο φόντο και τους λευκούς χαρακτήρες (όχι πάντως τα πιο ευκρινή στο δυνατό φως, καθώς το μαύρο φόντο προκαλεί αρκετές αντανακλάσεις), νέοι εργονομικοί διακόπτες. Και με τον διακόπτη SEL (Selection) στο αριστερό γκριπ, για να αλλάζετε ενδείξεις στην οθόνη από το τιμόνι.

africa twin 5

Σημειώστε και την έξυπνη μίζα που ενσωματώνεται στο Kill Switch -πιστεύουμε για πρώτη φορά σε μοτοσυκλέτα της Honda. Φιλικότητα είπαμε; Αυτή κάνει την εμφάνιση της και στην χρηστική πλευρά του Africa Twin, καθώς ABS και Traction Control απενεργοποιούνται πανεύκολα με 2 κουμπιά, κι έτσι δεν χρειάζεται να μπαίνετε σε μενού, να ψάχνετε τα... υπομενού, κλπ. Το ABS απενεργοποιείται με κουμπί στην κονσόλα, και το TC με κουμπί πίσω από τον αριστερό διακόπτη (απενεργοποιείται και εν κινήσει). Προσοχή μόνο να θυμάστε πως τα συστήματα ασφαλείας ξαναμπαίνουν μπροστά μετά από κάθε σβήσιμο του διακόπτη.

Φιλικότητα Honda

Μεγάλη σέλα αναβάτη, και επίπεδη. Το αφρώδες δεν υποχωρεί εύκολα, και στην αρχή αναρωτιέσαι μήπως τελικά θα αποδειχθεί σκληρή. Μόλις όμως αρχίζεις και τρως τα χιλιόμετρα, ανακαλύπτεις πως όχι, είναι ακριβώς όσο σκληρή χρειάζεται, δεν κουράζει -τουλάχιστον στην πρώτη μισή μέρα που ξοδέψαμε στη σέλα της.

africa twin 6

Το ωραίο είναι πως ο αναβάτης μπορεί να καθίσει τουλάχιστον σε 3 θέσεις, και να νιώσει το ίδιο άνετα. Εγώ, με ύψος 1.70 αισθάνθηκα καλύτερα στη μέση της σέλας, παρατήρησα όμως πως θα μπορούσα να καθίσω πιο μπροστά, αλλά και στο πίσω μέρος της, δίχως να υπάρχει γούβα που να σε περιορίζει στις κινήσεις. Καλή λεπτομέρεια που θα βολέψει αρκετά διαφορετικά ύψη. Το πόδι περνάει με μικρή προσπάθεια πάνω από τη σχετικά χαμηλή σέλα, ενώ εγώ χρειάστηκε να βγαίνω ελαφρώς από τη σέλα για να πατάω όλο το πέλμα του ποδιού κάτω. Στα 208 κιλά, πούπουλο δεν την λες, αλλά στον Adventure χώρο με τα πολλά κυβικά αυτό είναι ένα απολύτως λογικό βάρος.

africa twin 12

Γωνίες ποδιών και χεριών είναι χαλαρές, ενώ η ζελατίνα εκτρέπει τον αέρα στο πάνω μέρος του κράνους μου -φάουλ το γεγονός πως δεν ρυθμίζει, όταν σήμερα οι αντίπαλοι διαθέτουν ζελατίνες ρυθμιζόμενες με το ένα χέρι εν κινήσει. Οι χούφτες κόβουν ένα μέρος του αέρα, δεν προστατεύουν τελείως όμως τα χέρια. Τα φλας παραμένουν πάντα αναμμένα για να σας βλέπουν πιο εύκολα οι άλλοι, ενώ αναβοσβήνουν όταν τα θέσετε σε λειτουργία.

Στίψε το, στρίψε το, κάν' το ότι θες

Το γκάζι είναι ανεπαίσθητα κοφτό στις πολύ χαμηλές στροφές, και θέλει μικρή συνήθεια από τον αναβάτη για απόλυτη ακρίβεια. Ο ήχος είναι όμορφος, αν και περιορισμένος. Οι αναρτήσεις αποδεικνύονται πολύ μαλακές, απορροφώντας υποδειγματικά τις ανωμαλίες σε δρόμο και χώμα.

africa twin 15

Σε ανωμαλίες και μικρά αλματάκια στο χώμα ακούγεται πολύ η αλυσίδα. Τώρα στην ουσία. Το "κάν' το ότι θες" είναι το δυνατότερο σημείο του Africa, που γίνεται αντιληπτό από τα πρώτα κιόλας μέτρα. Ο κινητήρας έχει δύναμη, αλλά δεν τρομάζει, ιδίως αν φέρει κανείς στο μυαλό του τα τέρατα των 160 ίππων. Όμως σε καθημερινές συνθήκες, σε ασκήσεις ακριβείας, και στο χώμα, οι 100 ίπποι είναι ένα άφθαστο bonus. Προσωπικά πιστεύω πως τα έξτρα άλογα ίσως λείψουν σε όσους ταξιδεύουν δικάβαλοι με 180-200+ σε αυτοκινητόδρομους του εξωτερικού, και σε κανέναν άλλο.

honda/2016/africa_twin_bikeit/proti_epafi/africa_twin_9.jpg" target="_blank" class="legacy-image jcepopup">honda/2016/africa_twin_bikeit/proti_epafi/africa_twin_9.jpg" alt="africa twin 9" width="560" height="373" />

Η δύναμη, η ροπή και η ελαστικότητα του Africa μαζί με την αγαστή συνεργασία από πλαίσιο και αναρτήσεις (λειτουργούν άψογα ως σύνολο, με ένα ιδανικό μείγμα ενδοτικότητας και ακαμψίας), παρέχουν πολύτιμη αίσθηση στον αναβάτη, ο οποίος μπορεί να την εκμεταλλευτεί για να πάει άνετα... γρήγορα σε όλα τα τερέν! Άριστα τα φρένα, πολύ καλό το ABS, υπέρ του δέοντος παρεμβατικό το Traction Control. Η πρώτη μέρα είχε και φωτογράφηση στο χώμα, όπου το Africa έλαμψε.

honda/2016/africa_twin_bikeit/proti_epafi/africa_twin_13.jpg" target="_blank" class="legacy-image jcepopup">honda/2016/africa_twin_bikeit/proti_epafi/africa_twin_13.jpg" alt="africa twin 13" width="560" height="373" />

Διασκεδαστικό και ικανό, σταθερότατο πάνω από όλες τις ανωμαλίες σε ένα πολύ κατσαρό τερέν, δεν κούνησε το τιμόνι ποτέ και πουθενά, όσο και αν το πιέσαμε! Η μέρα έκλεισε με διαδρομή στην Αττική Οδό, με 100-120 νόμιμα χιλιόμετρα την ώρα, και με το όργανο να δείχνει κατανάλωση 4,3-4,4 λίτρα στα 100 χιλιόμετρα, που ανέβηκε στα 4,7 όταν ανοίξαμε και είδαμε εύκολα 2-3 φορές 150-160 χλμ/ώρα. Ειδική μνεία οφείλουμε να κάνουμε στα πραγματικά εξαιρετικά φώτα της μοτοσυκλέτας. Σύντομα κοντά σας, με ακόμα περισσότερες πληροφορίες, και φυσικά και με το ολοκληρωμένο τεστ του Bikeit.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Honda
Μοντέλο CRF 1000L Africa Twin
Αντιπρόσωπος Αφοι Σαρακάκη Α.Ε.Β.Ε.
Τιμή Αναμένεται
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος Τετράχρονος, δικύλινδρος εν σειρά, με στρόφαλο 270˚, υγρόψυκτος, τετραβάλβιδος, Unicam
Διάμετρος x διαδρομή (mm) 92x75,1
Χωρητικότητα (cc) 998
Συμπίεση (:1) Δ.Α.
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικός ψεκασμός PGM-FI 
Ανάφλεξη Ψηφιακή
Εκκίνηση Μίζα
Κιβώτιο ταχυτήτων 6 σχέσεων / DCT
Συμπλέκτης Υγρός πολύδισκος, υδραυλικός, με σπηροδειδή ελατήρια, ολίσθησης / DCT: Αυτόματο 6- σχέσεων με οδηγικά προγράμματα για εντός και εκτός δρόμου χρήσεις 
Πρωτεύουσα μετάδοση 1,934 (64/33)
Τελική μετάδοση Γρανάζια αλυσίδα - 2,687 (43/16)
   
Πλαίσιο  
Τύπος Ατσάλινο, ημίδιπλο,  κλειστό
Μεταξόνιο (mm) 1575
Ίχνος (mm) Δ.Α.
Γωνία κάστερ (°) Δ.Α.
Μήκος (mm) 2335
Πλάτος (mm) 875 / DTC: 930
Ύψος (mm) 1475
Απόσταση εδάφους (mm) 250
Ύψος σέλας (mm) 850/870
Ρεζερβουάρ (lt) 18,8
Χωρητικότητα λαδιού (lt) 3,8
Βάρος (kg) 208kg (STD), 212 kg (ABS), 222kg (DCT)
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα της Showa διαμέτρου 45mm πλήρως ρυθμιζόμενο, διαδρομή τροχού 230mm
Πίσω Μονό αμορτισέρ με μοχλισμό Pro-Link, πλήρως ρυθμιζόμενο, διαδρομή 220mm
   
Ελαστικά  
Μπροστά 90/90-21
Πίσω 150/70 - 18
   
Φρένα  
Μπροστά Δύο δίσκοι διαμέτρου 310mm με ακτινικής τοποθέτησης δαγκάνες τεσσάρων εμβόλων της Nissin και ABS 
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 256mm με δαγκάνα δύο εμβόλων και ABS / DCT: Μοχλός χειρόφρενου (Lever-Lock Type Parking Brake System) με μία δαγκάνα έξτρα
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/σ.α.λ.) 95 / 7.500
Ροπή εργοστασίου (Nm/σ.α.λ. 9,8 / 6.000
   
   
   
Honda Selectable Torque Control System (HSTC) * HSTC 3-επιπέδων +  Δυνατότητα Απενεργοποίησης (*ABS & DCT μοντέλο μόνο, όχι στο μοντέλο STD)

Φωτογραφίες

{gallery}tests/onoff/honda/2016/africa_twin_bikeit/proti_epafi{/gallery}

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 12 Μαϊος 2017 13:21

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon