.
Κατηγορία Honda
Τετάρτη, 03 Οκτωβρίου 2018 16:00

TEST - Honda CRF450L 2018

Η επιστροφή του on-off

Κείμενο: Aviad Avrahami
Φωτό: Honda

Η Honda επεκτείνει τη γκάμα μοτοσυκλετών διπλής χρήσης της με την παρουσίαση του CRF450L – του τρίτου μέλους της οικογένειας L δίπλα στα CRF250L και CRF1000L Africa Twin, όπου το L σημαίνει legal, δηλαδή νόμιμο για τον δρόμο.

68085 Honda CRF450L YM19 016

Σε αντίθεση με το 250, μια ευχάριστη και μαλακή μοτοσυκλέτα εξελιγμένη από το μηδέν, το CRF450L ήρθε στον κόσμο από την εντελώς αντίθετη κατεύθυνση: αυτή είναι στην ουσία η motocross μοτοσυκλέτα της Honda - το CRF450R –και στην οποία χρειάστηκε να γίνει πολλή δουλειά ώστε να γίνει νόμιμο για τον δρόμο. Παρεμπιπτόντως, σχεδόν το 70% του CRF450L προέρχεται απευθείας από το R.

Από το R στο L

Ο κινητήρας προέρχεται από την R έκδοση, η οποία αρχικά αποδίδει γύρω στα 60 άλογα. Αντικαθιστώντας εξαρτήματα όπως ο στρόφαλος, ο εκκεντροφόρος και το σύστημα χρονισμού το αποτέλεσμα έφερε σημαντική μείωση της ιπποδύναμης και η σχέση συμπίεσης έπεσε από το 13.9 στο 12.0:1. Το τελικό αποτέλεσμα μετρά 25 hp στις 7,500 rpm, κυρίως λόγω των αυστηρών περιορισμών που επιβάλλουν οι Euro 4 στις μοτοσυκλέτες με πινακίδα, ενώ και η ροπή είναι σημαντικά χαμηλότερη στα 3.26 kg.m και κορυφώνεται μόλις στις 3,500 rpm, με ιδιαίτερα επίπεδη καμπύλη απόδοσης σε όλο το εύρος λειτουργίας.

CRF450L ENGINE

Διαθέτει κιβώτιο έξι σχέσεων και το κύκλωμα ψύξης περιλαμβάνει και βεντιλατέρ. Επίσης, τα πλαϊνά καπάκια του κινητήρα έγιναν πιο χοντρά και ενισχυμένης ανθεκτικότητας.

Το πλαίσιο έρχεται κατευθείαν από την έκδοση R, όπως και τα φρένα. Οι αναρτήσεις της Showa, ένα από τα καλύτερα συστήματα στον χώρο του ΜΧ, προσαρμόστηκαν στη λογική της διπλής χρήσης. Ο πίσω τροχός αντικαταστάθηκε με 18 ιντσών και χρησιμοποιήθηκαν λάστιχα 50/50 της Ιαπωνικής IRC.

68134 Honda CRF450L YM19 027

Η εργονομία πρακτικά παρέμεινε ίδια με του R, ωστόσο στη γεωμετρία της μοτοσυκλέτας μάκρυνε το ψαλίδι κατά 18 mm ώστε να μεγαλώσει ανάλογα και το μεταξόνιο για περισσότερη σταθερότητα.

Μετά από όλες αυτές τις αλλαγές, το πέρασμα του CRF στον δρόμο απαίτησε την προσθήκη συγκεκριμένου εξοπλισμού. Το CRF450L υποδέχτηκε ένα νέο ηλεκτρικό κύκλωμα που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, προβολείς (μαζί με τη μπροστινή μάσκα), φλας, κόρνα, λασπωτήρα πίσω, καθρέπτες και μίζα, ενώ για να κρατηθεί το βάρος χαμηλά προστέθηκε μια μπαταρία λιθίου-ιόντων που ζυγίζει περίπου ένα κιλό.

Δυναμική έκπληξη

Ας αρχίσουμε λοιπόν με τη δυναμική του συμπεριφορά, γιατί για μας αυτή είναι η μεγάλη έκπληξη του CRF450L: ακόμη και με όλον τον εξοπλισμό δρόμου και τη μεγάλη εξάτμιση που περιλαμβάνει και καταλύτη, ανεβάζοντας το συνολικό βάρος στα 130 κιλά, η μοτοσυκλέτα συμπεριφέρεται άψογα!

68314 Honda CRF450L YM19 176

Οι αναρτήσεις του απορροφούν σωστά τις ανωμαλίες και το διατηρούν σταθερό, οι υδραυλικές του αποσβέσεις παραμένουν ανάμεσα στις κορυφαίες του χώρου. Στην ουσία, η συμπεριφορά του είναι σχεδόν πανομοιότυπη με τις αντίστοιχες enduro μοτοσυκλέτες της κατηγορίας του κι αυτό παρά το επιπλέον βάρος. Δε μας προκαλεί έκπληξη, καθώς το μακρύ μεταξόνιο κάνει το CRF450L πολύ σταθερό.

Εύσημα και προβλήματα

Ας μιλήσουμε τώρα για τον κινητήρα, η βάση του οποίου είναι το μοτέρ του CRF450R. Οι αλλαγές που έγιναν για να προσαρμοστεί σε enduro χρήση φούσκωσαν την καμπύλη ροπής και τώρα μπορείς να αφήσεις τον συμπλέκτη από πολύ χαμηλές στροφές. Προσθέστε σε αυτό την άμεση και ακριβή απόκριση του γκαζιού και έχετε ένα άριστο και φιλικό κινητήρα enduro που μπορεί να γίνει ένας πιστός φίλος του πρωτάρη και εξίσου εύκολα να ικανοποιήσει τους πιο έμπειρους αναβάτες. Η μέγιστη ροπή, διαθέσιμη ήδη από τις 3,500 rpm, επιτρέπει το short shifting προσφέροντας όλη τη δύναμη που χρειάζεται σε χαμηλές στροφές. Σε αυτό το σημείο οι μηχανικοί της Honda έκαναν εξαιρετική δουλειά.

68280 Honda CRF450L YM19 157

Οπότε πού είναι το πρόβλημα; Μάλλον στην μέγιστη ισχύ. Οι 25 ίπποι είναι όσοι χρειάζονται για να οδηγήσεις εκτός δρόμου – ειδικά όταν η απόκριση του κινητήρα είναι τόσο γρήγορη και ακριβής όσο σε μια επαγγελματική αγωνιστική μοτοσυκλέτα – μα δεν επαρκούν για τον δόμο. Η έλλειψη δύναμης είναι εμφανέστατη όταν ανοίγεις το γκάζι στον δρόμο και περιμένεις την επιτάχυνση ενός 450, καθώς αυτό που παίρνεις μοιάζει περισσότερο με 250.

68315 Honda CRF450L YM19 177

Το όριο μπαίνει από τις προδιαγραφές Euro 4. Στις ΗΠΑ πωλείται και έκδοση 45 ίππων και οι διαφορές αυτής από την Ευρωπαϊκή έκδοση εντοπίζονται στο σύστημα διαχείρισης του κινητήρα και τον αεραγωγό ανάμεσα στο φιλτροκούτι και την εισαγωγή του κυλίνδρου. Η αντικατάσταση αυτών των εξαρτημάτων θα φέρει τον κινητήρα στα επίπεδα των 45 ίππων. Παρόλα αυτά, η Honda σκοπεύει να παρουσιάσει ένα αγωνιστικό κιτ που θα περιλαμβάνει εξάτμιση, κεντρική μονάδα ελέγχου και αεραγωγό.

Με αυτό η μοτοσυκλέτα θα έχει όλη τη δύναμη που χρειάζεται, οπότε, σε συνδυασμό με την εξαιρετική συμπεριφορά και τις κορυφαίες αναρτήσεις του, θα έρθει όσο πιο κοντά γίνεται στην αγωνιστική έκδοση του CRF.

Στην πράξη

Σε πρώτη επαφή είναι κάπως περίεργο να καβαλάς ένα αγωνιστικό motocross και να βλέπεις καθρέπτες και φλας, αλλά αυτό είναι το CRF450L.

Η θέση οδήγησης είναι μάχιμη και η εργονομία ίδια με αυτή των motocross μοντέλων της Honda Αυτό σημαίνει μια πολύ επίπεδη σέλα, φαρδύ τιμόνι Renthal και φαρδιά μαρσπιέ που μοιάζουν φτηνότερα από αυτά του ΜΧ.

68300 Honda CRF450L YM19 166

Αυτή η εργονομία και σέλα δεν ψήνουν για οδήγηση σε μεγάλες αποστάσεις, αλλά η ουσία είναι πως CRF450L δε φτιάχτηκε για οδικά ταξίδια, αλλά σίγουρα είναι μέσα στο ρεπερτόριό του οι μικρές αστικές μετακινήσεις και, φυσικά, η οδήγηση από και προς τη χωμάτινη βόλτα.

Η μέγιστη ταχύτητα που είδαμε ήταν 130 km/h με έκτη στο κιβώτιο. Θα θέλαμε σαφώς λίγη περισσότερη δύναμη και ταχύτητα – κάτι σαν 150 θα ήταν καλά – μιας και το μηχανικό σύνολο οπωσδήποτε είναι ικανότατο να το προσφέρει.

68565 GoldWing Press 2018

Η ποιότητα κατασκευής, τα εξαρτήματα και το φινίρισμα στέκονται πολύ ψηλά, όπως περιμένει κανείς από τη γραμμή παραγωγής της Honda και, κάτι εξαιρετικά σημαντικό, το ηλεκτρικό κύκλωμα και ο εξοπλισμός δρόμου δε μοιάζουν να ήρθαν ουρανοκατέβατα από μια άλλη μοτοσυκλέτα. Η μηχανολογική δουλειά που έχει γίνει ήταν προσεκτικά διεξοδική με στόχο να ενσωματώσει όλα τα πρόσθετα συστήματα και εξαρτήματα και όλα να δείχνουν αρμονικά και υψηλής ποιότητας.

Μας άρεσαν τα LED φώτα, ειδικά τα μπροστινά. Αρχικά έδειχναν περίεργα, αλλά το μπροστινό φωτιστικό σώμα ήταν άριστο, ενεργειακά αποδοτικό και ενδεικτικό του πώς θα είναι όλα στο μέλλον. Τα όργανα είναι πρακτικά μια οθόνη LCD που επίσης περιλαμβάνει υπολογισμό κατανάλωσης καυσίμου. Το ρεζερβουάρ, επί τη ευκαιρία, είναι φτιαγμένο από τιτάνιο και χωρά 7.6 λίτρα, αρκετά για σχεδόν 200 χιλιόμετρα οδήγησης.

Γεμίζοντας τα κενά

Το Honda CRF450L είναι πολύ σημαντικό, πρωτίστως γιατί γεμίζει ένα μεγάλο κενό στις μοτοσυκλέτες διπλής χρήσης. Υπάρχουν πολλές μοτοσυκλέτες enduro αλλά πραγματικά σπανίζουν αυτές που να προσφέρουν πραγματικές χωματερές ικανότητες. Το Suzuki DR-Z400S είναι ένα εξαιρετικό on-off, μα είναι ήδη 18 ετών και τα μειονεκτήματα του χρόνου πλέον το βαραίνουν. Το Yamaha WR250R δεν εισάγεται πλέον στην Ευρωπαϊκή Ένωση γιατί δεν περνά προδιαγραφές Euro 4.

Το CRF450L είναι η μοτοσυκλέτα που υποτίθεται πως θα συμπληρώσει αυτό το κενό. Το μεγάλο του πλεονέκτημα είναι η ικανότητα να ταξιδέψει προς και από τον προορισμό της χωμάτινης εξόρμησης, εξαφανίζοντας έτσι την ανάγκη μεταφοράς με αυτοκίνητο. Για πολλούς μοτοσυκλετιστές, αυτό είναι ένα σπουδαίο ατού.

68116 Honda CRF450L YM19 025

Οι αποστάσεις μεταξύ μικρών σέρβις είναι 1,000 km, τιμή πιο κοντά σε αγωνιστικές enduro παρά σε τυπικές on-off, ωστόσο η Honda τονίζει πως το μεγάλο σέρβις του κινητήρα γίνεται μόνο κάθε δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα. Ενδιάμεσα, κάτι παραπάνω από ένα λίτρο λάδι και, φυσικά, μερικοί έλεγχοι.

Θέλουμε ήδη να καβαλήσουμε το Honda CRF450L με τη σωστή μονάδα διαχείρισης του κινητήρα και με πιο κατάλληλα λάστιχα, καθώς είμαστε σίγουροι πως αυτή η μοτοσυκλέτα είναι μια ιδανική on-off, ειδικά με την πιο ελεύθερη ρύθμιση του κινητήρα.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Honda
Μοντέλο CRF450L
Αντιπρόσωπος Αφοί Σαρακάκη ΑΕΒΜΕ
Τιμή Αναμένεται
Εγγύηση Αναμένεται
   
Κινητήρας  
Τύπος Μονοκύλινδρος, υγρόψυκτος, τετραβάλβιδος, 1EEK Unicam
Καύσιμο Αμόλυβδη βενζίνη
Διάμετρος x Διαδρομή 96 x 62.1 mm
Κυβισμός 449 cc
Σχέση συμπίεσης 12:1
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικός ψεκασμός PGM-FI
Ανάφλεξη Ηλεκτρονική CDI
Εκκίνηση Μίζα
Κιβώτιο 6 σχέσεων
Συμπλέκτης Yγρός, πολύδισκος
Πρωτεύουσα μετάδοση Γρανάζια
Τελική μετάδοση Γρανάζια - αλυσίδα
   
Πλαίσιο  
Τύπος Ατσάλινο δύο δοκών
Μήκος 2,280 mm
Πλάτος 825 mm
Ύψος 1,260 mm
Ελάχιστη απόσταση από έδαφος 315 mm
Ύψος σέλας:  940 mm
Μεταξόνιο:  1,500 mm
Ίχνος:  122 mm
Γωνία κάστερ:  28.5
Ρεζερβουάρ 7.6 lt
Βάρος 130.8 kg (γεμάτη)
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι Showa 41 mm
Πίσω Αμορτισέρ Showa monoshock με μοχλικό Pro-Link
   
Τροχοί / ελαστικά  
Μπροστά 80/100-21
Πίσω 120/80-18
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος
Πίσω Δίσκος
   
Επιδόσεις  
Μέγιστη ισχύς στον στρόφαλο 25 hp / 7,500 rpm
Μέγιστη ροπή στον στρόφαλο 3.26 kg.m / 3,500 rpm

Φωτογραφίες Στατικών και Λεπτομερειών

Φωτογραφίες Κίνησης

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 03 Οκτωβρίου 2018 16:26

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « TEST - Honda NC 750 X DCT Test - Honda CRF 450 XR - Αποστολή στην Ιταλία »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon