.
Κατηγορία Honda
Δευτέρα, 18 Φεβρουαρίου 2019 16:35

Test - Honda CRF 450 XR - Αποστολή στην Ιταλία

Νέα εποχή XR!

Του Τάκη Μανιάτη

Οι παλιοί αναπολούν τα XR, οι νέοι πρέπει να τα μάθουν για να δουν πως ήταν οι πραγματικές μοτοσυκλέτες διπλής χρήσης. Τα XR έκαναν τα πάντα “τότε” και φαίνεται ότι με το νέο CRF 450 XR της RedMoto, θα τα ξανακάνουν!

Γενιές επί γενεών γαλουχήθηκαν σε ένα Honda XR 185, 200, 250, 350, 500, ή 600. Σε αγώνες κυριάρχησαν, πρωταθλήματα κέρδισαν, στις καφετέριες ήταν τα ''αλάνια'', σούζες έστηναν, ταξίδια ατελείωτα πήγαιναν, οργώνοντας κάθε διαδρομή. Ήταν η μοτοσυκλέτα διπλής χρήσης που γύριζε πάντα στο σπίτι έχοντας διανύσει κάθε φορά διαφορετική διαδρομή, έτοιμη για να πάει στο γραφείο με τα καθημερινά της ρούχα.

Και το είχαμε μπροστά μας ξανά, στην παρουσίαση της Honda RedMoto στην Ιταλία, φτιαγμένο από την ιταλική εταιρία, έτοιμο να γυρίσει ξανά το χρόνο πίσω, τότε που μία μοτοσυκλέτα ήταν αρκετή για να κάνεις τα πάντα και να περνάς καλά.

Το νέο CRF 450XR ήταν μαζί μας στην Γένοβα, δίπλα από τις αγωνιστικές RX Enduro που είχαμε πάει να οδηγήσουμε. Σαφείς οδηγίες έλεγαν να μη βγάζουμε φωτογραφίες το νέο μοντέλο, μιας και η Honda RedMoto, το προόριζε αποκλειστικά για την ιταλική αγορά.

Από το L στο XR

Είναι μία μοτοσυκλέτα που βασίστηκε στο CRF450L που παρουσιάστηκε το 2018 ως Dual Sport, μόνο που στην περίπτωση του XR, τα άλογα από 22 έγιναν 43.

engine right

Η RedMoto, πήρε το L και το έκανε XR, δημιουργώντας νέα αυτοκόλλητα στα πλαίσια των καταξιωμένων XR, αλλά δεν έμεινε μόνο εκεί. Ο εξοπλισμός δρόμου είναι ίδιος, με το μεταλλικό ρεζερβουάρ με τάπα που κλειδώνει, την κεντρική κλειδαριά αλλά και το κοντέρ, να είναι ίδια. Στην περίπτωση του XR, η RedMoto άλλαξε τον χάρτη της ηλεκτρονικής ανάφλεξης, την εξάτμιση με μία της Termignoni ενώ αφαίρεσε και την περιοριστική εισαγωγή καυσίμου, με αποτέλεσμα να αποδίδει στην νέα του μορφή, 43 άλογα.

Υπάρχει φυσικά το βεντιλατέρ που είδαμε στην έκδοση L, εξωτερική τρόμπα νερού για αυξημένη ψύξη, διακόπτες για καθημερινή χρήση, και φλας - τα οποία είχαν αφαιρεθεί.

Σε σχέση με τα CRF 450 RX Enduro, διαθέτει μεγαλύτερο ρεζερβουάρ καυσίμου, διαφορετική μάσκα και όργανο, κλειδαριά και εξοπλισμό δρόμου και μοιάζει ως τη μοτοσυκλέτα που θα ήθελε να έχει στο γκαράζ του ο κάτοχος μεγάλης adventure για να παίζει άφοβα τα σαββατοκύριακα.

piso2

Με ελαφρώς μεγαλύτερη γεωμετρία στις 28.5 μοίρες από 27.4 των CRF RX, μακρύτερο μεταξόνιο στα 1500 mm από 1477, μεγαλύτερο ίχνος στα 122 από 116 mm και βαρύτερο συνολικά κατά 15 κιλά, το νέο XR ξεχωρίζει από την αγωνιστική σειρά.

Κάτι που διαπιστώσαμε στην μισάωρη βόλτα που κάναμε στην ειδικά σχεδιασμένη διαδρομή enduro και στους διπλανούς δασικούς χωματόδρομους, μόλις οι Ιταλοί της RedMoto χαλάρωσαν και μας το έδωσαν για οδήγηση.

Οδηγώντας

Με χαμηλότερη σέλα στα 940 χιλιοστά από 960 (ελέω κοντύντερου αμορτισέρ από μοχλισμό), είναι το ίδιο στενό με την αγωνιστική σειρά και ο όγκος του ρεζερβουάρ στο τελείωμα της σέλας μπροστά δεν ενοχλεί καθόλου.

Καταλαβαίνεις αμέσως πως πρόκειται για το XR από τις μαλακότερες αναρτήσεις, μιας και στην αρχική τους διαδρομή είναι πιο άνετες. Η θέση οδήγησης είναι ίδια, ενώ μπορώ να πω ότι με το XR νιώθεις πιο οικεία από την αγωνιστική σειρά, από την πρώτη στιγμή.

action4

Η μοτοσυκλέτα της γρήγορης δοκιμής διέθετε χωμάτινα ελαστικά, ενώ είχε αφαιρεθεί και η ογκώδης βάση της πινακίδας - όπως θα την έκανε δηλαδή ο κάθε ιδιώτης για να ανταπεξέλθει σε διπλής χρήσης συνθήκες.

Σταθερή, στιβαρή αλλά και προβλέψιμη στους ανοιχτούς χωματόδρομους, με τις αναρτήσεις να φροντίζουν για την ομαλή συμπεριφορά, φαινόταν πιο φιλικό από τα πρώτα μέτρα, αλλά ακόμη και στην πίστα.

Περί γκαζιού

Έχει αρκετό γκάζι σε κάθε σημείο της καμπύλης, προσφέρει επιτάχυνση στο άνοιγμα του γκαζιού και νιώθεις το τράβηγμα, κάνει σούζες με άνεση και, όταν χρειαστείς τη συμβολή του γκαζιού, θα την έχεις.

Μάλιστα, ο κινητήρας αποδίδει τόσο γραμμικά που μπορείς να ανοίξεις το γκάζι πολύ πιο εύκολα από το αντίστοιχο CRF 450 RX Enduro. Στην φιλική συμπεριφορά παίζει ρόλο τόσο η γραμμική καμπύλη, όσο και η διαφορετική κλιμάκωση του κιβωτίου 6 σχέσεων που χρησιμοποιεί. Οι σχέσεις είναι πιο κοντά μεταξύ τους, κι έτσι, σε κάθε διαδρομή ο αναβάτης δεν χρειάζεται να χρησιμοποιεί συμπλέκτη ή να επιλέγει γραμμές και να οδηγεί επιθετικά.

engine left

Είναι αρκετά δυνατό για να κάνεις τόσο πολεμική όσο και ερασιτεχνική χρήση. Είναι μαλακό, με αναρτήσεις σεταρισμένες έτσι ώστε να περνάει ανωμαλίες ξεκούραστα χωρίς να φτάνει κάποιο χτύπημα στον αναβάτη. Θα λέγαμε ότι είναι πολύ πιο άνετο και από την σειρά RX Enduro που είναι σαφώς πιο αγωνιστικά σε συμπεριφορά.

Θα λέγαμε επίσης ότι έχει φιλική συμπεριφορά και ακριβώς την δύναμη που θα ήθελε ο ερασιτέχνης αναβάτης για να κάνει τη βόλτα του στο βουνό με αξιοπρέπεια.

Το νέο XR είναι η μοτοσυκλέτα που λείπει αυτή τη στιγμή από την αγορά, για τον ερασιτέχνη που θέλει μία μοτοσυκλέτα για την καθημερινή του χρήση και τις βόλτες enduro ή adventure του σαββατοκύριακου. Το απόλυτο παιχνίδι για να παίζεις στις λάσπες, στους χωματόδρομους και στα μονοπάτια, με άνεση οδήγησης στην άσφαλτο νόμιμα, σε συνδυασμό με μικρό κόστος σε περίπτωση πτώσης.

Η δύναμη δεν παίζει ρόλο σε αυτές τις συνθήκες, αλλά το XR την έχει ώστε να μπορείς να πας σε μία μακρινή διαδρομή άνετα ή να ανέβεις μία αντιπυρική ξεκούραστα.

Η χαρά του ερασιτέχνη

Το XR είναι η μοτοσυκλέτα που θα ήθελε ο κάθε ερασιτέχνης για να κάνει την βόλτα του στο βουνό, σε δασικούς χωματόδρομους και να απολαμβάνει την βόλτα του ξεκούραστα όλη μέρα.

Μία μοτοσυκλέτα που έχει ως στόχο να επαναφέρει την ευχρηστία των XR στην διπλή χρήση και το εκδρομικό enduro, σε γρήγορους χωματόδρομους, με μεγάλη αυτονομία.

 DM59975

Το νέο CRF 450XR προέρχεται από την CRF 450L και, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες CRF - RX που φτάνουν στην RedMoto στην Ιταλία για έγκριση τύπου, αυτή δεν το έχει ανάγκη - έρχεται ήδη από την Ιαπωνία έτσι και απλά μεταποιείται και βαπτίζεται σε XR.

Η σύντομη εμπειρία μας με την νέα CRF 450XR έδειξε πως μία τέτοια μοτοσυκλέτα θα πετύχαινε τον σκοπό της στην αγορά, αν είχε και λογικό κόστος. Το βασικό της πρόβλημα όμως δεν είναι αυτό, αλλά το ότι οι πιστοί θα πρέπει να περιμένουν, μιας και δεν έχει ανακοινωθεί η εισαγωγή του στην Ελλάδα, καθώς η RedMoto το κρατά αποκλειστικά για την ιταλική αγορά...

Φωτογραφίες κίνησης

Φωτογραφίες στατικών 1

Φωτογραφίες στατικών 2

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 18 Φεβρουαρίου 2019 16:36

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « TEST - Honda CRF450L 2018 TEST - Honda CB500X 2019 - Αποστολή Τενερίφη »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon