.
Κατηγορία Ducati
Κυριακή, 19 Οκτωβρίου 2014 19:52

Test – Ducati Multistrada 1200 S – 2014

Άμεση επαφή με τον ουρανό

 

Του Τάκη Μανιάτη

Συνεργάστηκε ο Γιάννης Ψάλτης

Με το σύστημα ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενων αναρτήσεων Skyhook, η Ducati περνάει την Multistrada 1200 σε άλλο επίπεδο: Σε άμεση επαφή με τον ουρανό.

Καταγωγή και ηρεμία


Το 2013 ήταν η χρονιά που η Ducati άλλαξε την sport touring adventure μοτοσυκλέτα της, Multistrada 1200, χρησιμοποιώντας τον κινητήρα Testastreta 11° και απόδοσης 150 ίππων. Η ονομασία του κινητήρα προέρχεται από τις μοίρες κλίσης των βαλβίδων, βασική διαφορά από το 1198 Superbike στο οποίο χρησιμοποιείτο.

Οι αλλαγές όμως δεν περιορίστηκαν μόνο στις βαλβίδες, αφού στόχος ήταν η άνεση κατά το άνοιγμα του γκαζιού, με περιορισμό του σκορτσαρίσματος που προκαλείται κατά την απότομη επιτάχυνση σε χαμηλές στροφές. Για να το πετύχει αυτό η Ducati, προχώρησε σε τοποθέτηση δεύτερου μπουζί ανά κύλινδρο ώστε να έχει τέλεια καύση, ενώ βοήθησε και η νέα γωνία τοποθέτησης των μπεκ, για αμεσότερη πλήρωση του θαλάμου καύσης. Αν και η Ducati με αυτές τις αλλαγές υποστηρίζει ότι η μέγιστη ιπποδύναμη παρέμεινε ίδια με του προηγούμενου μοντέλου, στους 150 ανακοινώσιμους και 135 περίπου στο δυναμόμετρο, η δική μας μέτρηση έδειξε 124 ίππους (από δυναμόμετρο σε δυναμόμετρο, και από μοτοσυκλέτα σε μοτοσυκλέτα, η μέτρηση μπορεί να έχει απόκλιση), αλλά παροιμιώδης διαφορά στην γραμμικότητα κατά το άνοιγμα του γκαζιού. Τώρα ο κινητήρας μπορεί να λειτουργεί ξεκούραστα ακόμη και κάτω από τις 3.000σ.α.λ. και ο αναβάτης να ανοίγει το γκάζι ξένοιαστα, δίχως να τρέμει από τα σκορτσαρίσματα που προκαλούσε ο V2 στην αλυσίδα και μεταφέρονταν σε όλη την μοτοσυκλέτα.

Η ομαλότητα πλέον είναι διακριτή κατά την επιτάχυνση και η τραχύτητα του παρελθόντος έχει παραμείνει εκεί. Η άνοδος των στροφών έρχεται με περισσότερη ευκολία και η ευστροφία του κινητήρα δείχνει ότι η βόλτα με την συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα θα είναι πιο συναρπαστική από παλιά. Δεν θα νιώσεις περισσότερη δύναμη, αλλά θα ανακαλύψεις κάτι άγνωστο για την παλιά Multistrada: Την άνεση να την οδηγάς και σε αργούς ρυθμούς, δίχως να χρειάζεται να έχεις το νου σου συνέχεια στον συμπλέκτη, ώστε να ελέγχεις μόνιμα την απόδοση της δύναμης. Και όταν χρειαστεί, θα βιώσεις την γνωστή επιτάχυνση του V2 κινητήρα που θα φτάσει την τελική της ταχύτητα μέχρι τα 265 χιλιόμετρα υπό συνθήκες, θυμίζοντας την αγωνιστική καταγωγή της εταιρίας.

Ηλεκτρονική συμβολή


Η μία προσπάθεια της Ducati για ομαλοποίηση της νέας Multistrada πέτυχε με τις μηχανικές βελτιώσεις στον κινητήρα του 1198, με την δύναμη να έρχεται πιο ομαλά. Στην τελευταία Multistrada όμως συναντάμε και το ηλεκτρονικό σύστημα Traction Control το οποίο ρυθμίζει σε 8 διαφορετικές θέσεις ώστε να παρέχει την πρόσφυση που θέλει ο αναβάτης, αλλά και την ρύθμιση της ηλεκτρονικής ανάφλεξης σε τέσσερις ρυθμίσεις, Sport, Urban, Touring και Enduro. Η διαφορά στην απόδοση της δύναμης και τον τρόπο με τον οποίο αυτή φτάνει στο έδαφος είναι μεγάλη, μιας και εκτός ότι μειώνεται η μέγιστη δύναμη, έχουμε και αλλαγή στην απόκριση του γκαζιού. Τα ηλεκτρονικά συστήματα συνεργάζονται μεταξύ τους ώστε στο απότομο άνοιγμα του γκαζιού Ride by Wire να έχει περισσότερη ή λιγότερη απόκριση, ανάλογα το προεπιλεγμένο mode.

Ουσιαστικά, η Ducati σου δίνει την δυνατότητα να επιλέγεις τον τρόπο με τον οποίο θα αποδίδεται η δύναμη και να φτιάχνεις την μοτοσυκλέτα εύκολα και γρήγορα στα μέτρα σου, να ρυθμίζεις τα ηλεκτρονικά συστήματα, δημιουργώντας την ιδανική προσωπική σχέση. Αυτή η σχέση γίνεται πιο δυνατή όσο αρχίζεις και καταλαβαίνεις την διαφορά που έχουν τα ηλεκτρονικά συστήματα στην οδήγηση, μιας και η διαφορά στην απόδοση μεταξύ τους είναι μεγάλη. Ο κινητήρας φτάνει τους 124 και 122 ίππους στις ρυθμίσεις Sport και Touring και 91,2 και 91,8 στις Urban και Enduro, από 150 και 100 ανακοινώσιμους ίππους αντίστοιχα.

Επιπρόσθετα, το νέο σύστημα της Bosch 9ΜΕ, ρυθμίζει σε τρεις διαφορετικές παραμέτρους, στην κανονική καθημερινή χρήση Urban, στην γρήγορη οδήγηση Sport και στην εκτός δρόμου – Εnduro, ώστε να ελέγχει το ποσοστό εμπλοκής του συστήματος αντιμπλοκαρίσματος ABS, ανάλογα τις απαιτήσεις του αναβάτη. Λειτουργεί συνδυαστικά στις ρυθμίσεις της χαρτογράφησης Urban και Touring, με την μανέτα του μπροστινού φρένου να ενεργοποιεί και το πίσω φρένο, μοιράζοντας την δύναμη και βελτιώνοντας το φρενάρισμα. Το ίδιο σύστημα, αποτρέπει το σήκωμα του πίσω τροχού στα απότομα φρεναρίσματα. Και η οδήγηση γίνεται παιχνίδι, αφού η δύναμη ελέγχεται πλήρως, το άνοιγμα του γκαζιού γίνεται με άνεση ακόμη και από μέτριου επιπέδου αναβάτη, και η ακινητοποίηση της μοτοσυκλέτας, ασφαλέστερη.

 Η επαφή με τον ουρανό


Προσθέτοντας ηλεκτρονικά συστήματα διαχείρισης της δύναμης, σύστημα ελέγχου της απόδοσης, αλλά και του φρεναρίσματος, η Ducati έδωσε στην Multistrada αυτό που της έλειπε: Φιλικότητα. Και πρόσθεσε άλλο ένα σημείο που διαφοροποιεί τελείως την απλή έκδοση, με αυτήν με τα χαρακτηριστικά αρτικόλεξα DSS. Η ειδοποιός διαφορά, έγκειται στο σύστημα αναρτήσεων Skyhook, το οποίο κάνει ακριβώς αυτό που λέει το όνομά του: Πετάει γάντζο (hook) στον ουρανό (sky). Και πως το κάνει αυτό; Μέσω αισθητήρων, οι ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενες αναρτήσεις δημιουργούν ένα σταθερό σημείο πάνω από την μοτοσυκλέτα, και προσπαθούν να κρατήσουν σταθερή – οριζόντια την Multistrada. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει οι αναρτήσεις να αποσβένουν όποια ανωμαλία υπάρχει στο έδαφος, χωρίς αυτή να φτάνει στην μοτοσυκλέτα. Και θα πρέπει να αποσβένουν και όποια ανωμαλία δημιουργείται από την ίδια την μοτοσυκλέτα, κατά το άνοιγμα και κλείσιμο του γκαζιού, και κατά την πίεση των φρένων. Κατά την επιτάχυνση, και κατά την επιβράδυνση. Αν είναι δυνατόν να συμβεί κάτι τέτοιο, η πρόσφυση – που είναι και το ζητούμενο πάντα, θα βρίσκεται σε κορυφαία επίπεδα.

Και αυτό ακριβώς, καταφέρνει να κάνει το σύστημα DSS – Ducati Skyhook System, το οποίο επεμβαίνει ηλεκτρονικά, μέσω ρυθμιστών, στις αναρτήσεις, και αλλάζει ανάλογα τις αποσβέσεις επαναφοράς και συμπίεσης. Ανάλογα το άνοιγμα του γκαζιού, σκληραίνει το αμορτισέρ, ώστε να μην μεταβάλλεται το βάρος προς τα πίσω. Ανάλογα το κλείσιμο του γκαζιού, και το πάτημα των φρένων, σκληραίνει το μπροστινό σύστημα, ώστε να μην συμπιέζεται όσο στις συμβατικές αναρτήσεις. Ταυτόχρονα, οι επαναφορές λειτουργούν ανάλογα ώστε να μην φτάνουν χτυπήματα στα χέρια και στο σώμα, μιας και εκείνη την ώρα, κάνουν και την δουλειά τους, διατηρώντας την πρόσφυση των ελαστικών στο δρόμο. Το ζητούμενο, επιτυγχάνεται, και είναι η διατήρηση της μοτοσυκλέτας οριζόντια ως προς το έδαφος, με την μέγιστη απόσβεση, άνεση και ασφάλεια, που θα μπορούσε κάποιος να έχει. Χωρίς να ασχολείται με τις αναρτήσεις, ρυθμίζοντας απλώς από το “μαγικό κουμπί”, στο επίπεδο άνεσης που σε ενδιαφέρει.

 Διαφορά στην αίσθηση


Αυτό που αλλάζει σε σχέση με τις συμβατικές αναρτήσεις, είναι σε πρώτη φάση η σχέση του αναβάτη με τις αναρτήσεις. Δεν χρειάζεται να είσαι μάγος των ρυθμίσεων, να καταλαβαίνεις “τι κάνει” η μοτοσυκλέτα, πως αντιδρά στο άνοιγμα ή κλείσιμο του γκαζιού, πως φρενάρει, και να πιάσεις το κατσαβίδι και να την ρυθμίσεις στα μέτρα σου. Το κάνει αυτή, μόνη της, συνδυάζοντας τα ηλεκτρονικά συστήματα που διαθέτει, προσφέροντάς σου το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα.

Στον αντίποδα, δεν έχεις την αίσθηση της προοδευτικής συμπίεσης που έχει μία μοτοσυκλέτα με συμβατικές αναρτήσεις, αφού αυτή έρχεται στην πορεία, ανάλογα το άνοιγμα του γκαζιού, το πάτημα του φρένου, την απόκριση στο γκάζι, την πίεση στα φρένα. Δεν έχεις επίσης την συμπίεση του μπροστινού συστήματος κατά την επιβράδυνση, το οποίο επιδρά στην μείωση του ίχνους της γεωμετρίας και βοηθά στο στρίψιμο. Έχεις όμως την άνεση να περνάς από λακκούβες και καπάκια υπονόμων με τις αναρτήσεις να δουλεύουν “υπερωρίες” και στην σέλα και στα χέρια σου, να φτάνουν το ελάχιστο δυνατό τον χτυπημάτων, δείχνοντας ότι το σύστημα DSS, κάνει εκπληκτική δουλειά.

Λειτουργεί ιδανικά με έναν επιβαίνοντα στην σέλα, υπερβολικά καλά σε περιπτώσεις με δύο επιβαίνοντες και βάρος στις πλαϊνές βαλίτσες. Το σύστημα καταλαβαίνει αμέσως το βάρος που έχει και ρυθμίζει ανάλογα τις αναρτήσεις ώστε να προσαρμόζονται γρήγορα στις συνθήκες οδήγησης. Αναμφίβολα, είναι ένα σύστημα το οποίο όντας ημιενεργητικό, διαπιστώνει τις απαιτήσεις του αναβάτη κατά την οδήγηση, και προσφέρει τα μέγιστα στην άνεση και την ασφάλεια. Σύστημα το οποίο αξίζει και με το παραπάνω τα χρήματά του, ειδικά στην περίπτωση που η μοτοσυκλέτα θα χρησιμοποιείται για τουρισμό, με αργό ή sport ρυθμό.

 Ιδανική Multistrada


Η ανανεωμένη έκδοση της Multistrada 1200 με τους ισχυρότερους προβολείς LED, με το νέας σχεδίασης fairing και την ψηλότερη κατά 18mm και φαρδύτερη κατά 43mm ρυθμιζόμενη πανεύκολα σε ύψος ζελατίνα (60mm προς τα πάνω), είναι πιο χρηστική. Με πιο άνετη θέση οδήγησης λόγω του αυξημένου μήκους της μπροστινής σέλας, χωρίς να έχει περιοριστεί η άνεση του συνεπιβάτη. Με τα ηλεκτρονικά συστήματα να αναλαμβάνουν την διαχείρισης της δύναμης, και την ηλεκτρονική ημιενεργητική ανάρτηση DSS να διατηρεί την άνεση σε υψηλά επίπεδα, η ασφάλεια αυξάνεται σημαντικά στην συγκεκριμένη έκδοση.

Με ελαστικά της Pirelli Angel GT που ταιριάζουν στον sport τουριστικό χαρακτήρα, με κορυφαία ποιότητα στην βαφή και στην συναρμογή των μεταλλικών και πλαστικών μερών, με μαγνητικό κλειδί, αλλά και δύσχρηστους διακόπτες, η καλύτερη των Multistrada είναι εδώ.
Το σύστημα Skyhook κάνει την διαφορά σε σχέση με την απλή έκδοση, και αξίζει τα χρήματά του και με το παραπάνω. Δημιουργεί μία μοτοσυκλέτα η οποία με την συμβολή των ημιενεργητικών αναρτήσεων είναι πιο μαλακιά, πιο προοδευτική στην λειτουργία της, πιο ομαλή σε κάθε είδους διαδρομή και σίγουρα, πιο ασφαλής.

Διάγραμμα δυναμομέτρησης


Στο διάγραμμα φαίνονται οι διαφορές σε σχέση με τις τέσσερις διαφορετικές ρυθμίσεις που δίνουν, από 124 ίππους στην επιλογή Sport, 122 στην Touring, και 91 με μικρή απόκλιση στις Urban και Enduro. Αυτό που δεν φαίνεται είναι η απόκριση στο άνοιγμα του γκαζιού που για κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και ανάλογη της επιλογής

Η δυναμομέτρηση έγινε στο Power House, 210-9701840

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Ducati
Μοντέλο Multistrada 1200 MTS
Αντιπρόσωπος Kosmocar A.E.
Εγγύηση 2 χρόνια
Τιμή 20.950euro
Κινητήρας
Τύπος 4Τ, 2Κ, Υ/Ψ, V90, L, 2ΕΕΚ, 4Β/Κ
Κυβισμός (c.c.) 1198,4
Διάμετρος x Διαδρομή (mm) 106x67.9mm
Συμπίεση (:1) 11,5
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικός ψεκασμός   Mitsubishi - Ride by Wire
Σύστημα εξαγωγής 2 σε 1 σε 2
Λίπανση υγρό κάρτερ αντλία λαδιού
Εκκίνηση Μίζα
Συμπλέκτης Υγρός πολύδισκος
Μετάδοση 6 σχέσεων με αλυσίδα
Πρωτεύουσα μετάδοση 1,77
1η σχέση 37/15 (2.466)
2η σχέση 30/17 (1.764)
3η σχέση 27/20 (1.35)
4η σχέση 24/22 (1.090)
5η σχέση 23/24 (0.958)
6η σχέση 22/25 (0.88)
Τελική μετάδοση 15/40 (2.666)
Πλαίσιο
Τύπος Ατσάλινο δικτυωτό τύπου Trellis
Κάστερ (°) 25
Ίχνος (mmλ) 110
Πλάτος (mm) 945
Μήκος (mm) 2200
Μεταξόνιο (mm) 1.530
Ύψος (mm) 1310 - 1420 - 1455
Ύψος σέλας (mm) 850
Βάρος (kg) 206 (άδειο) / 234 (γεμάτο)
Ρεζερβουάρ/ Ρεζέρβα (lt) 20
Αναρτήσεις
Μπροστά Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα Sachs διαμέτρου 48mm, διαδρομή 170mm, πλήρως ρυθμιζόμενο. Σύστημα ημιενεργητικής ανάρτησης SkyHook DSS (Ducati SkyHook System)
Πίσω Mονό αμορτισέρ Ohlins, πλήρως ρυθμιζόμενο . Διαδρομή 170mm. Σύστημα ημιενεργητικής ανάρτησης SkyHook DSS (Ducati SkyHook System)
Ελαστικά
Μπροστά 120/70-ZR17 σε τροχό με δέκα ακτίνες
Πίσω 190/55-ZR17 σε τροχό με δέκα ακτίνες
Φρένα
Μπροστά Δίσκοι διαμέτρου 320mm με ακτινικής τοποθέτησης δαγκάνες monoblock της Brembo και ABS
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 245mm με δαγκάνα δύο εμβόλων της Brembo και ABS
Επιδόσεις
Ισχύς εργοστασίου (ίπποι/σαλ) 150/9250
Ροπή εργοστασίου (χλγμρ/σαλ) 12,1/7.500
 Ισχύς πραγματική (hp/rpm)  124 / -
Ροπή πραγματική (kgm/r.p.m.) Δ.Α.
Εξοπλισμός
Oθόνη TFT με ενδείξεις για ηλεκτρονικό στροφόμετρο και κοντέρ, ενδείξεις για φώτα, φλας, λάδι, ψεκασμό, ABS, ημιενεργητικό σύστημα αναρτήσεων DSS, DTC, Riding Modes, ABS

Φωτογραφίες οδήγησης

Στατικές φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 19 Οκτωβρίου 2014 20:21

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon