.
Κατηγορία Benelli
Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2022 20:38

Test – Benelli TRK502X (2022)

Ξαναγνωριζόμαστε με μια αναγνωρισμένη αξία της ελληνικής αγοράς, τη Euro 5 έκδοση του Benelli TRK502X.

Είναι μια από τις μοτοσυκλέτες που επιμένουν να φιγουράρουν σταθερά ψηλά στις πωλήσεις της κατηγορίας τους και αυτό το γεγονός είναι αδιάψευστος μάρτυρας της αξίας της. Η μεσαίου κυβισμού adventure της Benelli έχει πιάσει για τα καλά τον παλμό της ευρωπαϊκής αγοράς (και όχι μόνο), προσφέροντας ένα λειτουργικό και ειλικρινές πακέτο στη σωστή τιμή.

Η έκδοση TRK502X που δοκιμάζουμε εδώ είναι αυτή που τονίζει λίγο περισσότερο τον διττό χαρακτήρα της, όπως αυτός εκφράζεται πρωτίστως από τον μεγαλύτερο μπροστινό τροχό των 19 ιντσών, έναντι του 17άρη του έτερου αδελφού TRK502.

A15A6607 web

Αυτή η αλλαγή συνοδεύεται από τη χρήση ακτινωτών ζαντών, αντί χυτών, στο 502Χ, ενώ και η σέλα βάζει τον αναβάτη λίγο ψηλότερα, στα 860 mm, δηλαδή 25 παραπάνω.

Η απαίτηση για καλύτερη συμπεριφορά στο χώμα έφερε μια ακόμη σημαντική αλλαγή με την προσθήκη του Χ στο όνομα, καθώς οι ακτινικές τετραπίστονες δαγκάνες μπροστά αντικαταστάθηκαν από δύο διπίστονες με συμβατική έδραση.

Στο ίδιο πνεύμα, η εξάτμιση εδώ επιστρέφει σε μια πιο παραδοσιακή θέση ψηλά, καθώς το τελικό του TRK502 κάτω από τον κινητήρα παραείναι εκτεθειμένο για μια χρήση όπου η μεγάλη απόσταση από το έδαφος είναι πρακτικό προσόν.

Η Benelli τοποθετεί ένα πλήρως ρυθμιζόμενο αμορτισέρ πίσω – δηλαδή προσθέτει και ρύθμιση απόσβεσης συμπίεσης – ενώ το πιρούνι παραμένει ίδιο και άνευ ρυθμίσεων και στις δύο εκδόσεις.

A15A6573 web

Αν και γενικά οι δύο Benelli TRK502 και Χ δεν έχουν αλλάξει ιδιαίτερα από τότε που παρουσιάστηκαν στην αγορά, η Euro 5 ανανέωσή τους το 2021 περιλαμβάνει λίγη φροντίδα.

Ο δικύλινδρος σε σειρά κινητήρας δεν έχει επισή,ως κάποια ουσιαστική αλλαγή στα σωθικά του, με απόδοση που κορυφώνεται στα γνωστά 47 άλογα ισχύος και 4.7 χιλιογραμμόμετρα ροπής, όπως και πριν, ενώ η βελτίωση στις εκπομπές καυσαερίων επιτεύχθηκε κυρίως με μια μικρή τροποποίηση εσωτερικά στην εξάτμιση.

Παράλληλα η κεντρική μονάδα ελέγχου του κινητήρα ενημερώθηκε αρμοδίως για τις νέες προδιαγραφές, υποσχόμενη επιπλέον και ομαλότερη απόκριση γκαζιού.

Ένα στοιχείο που προσέξαμε συγκριτικά με την τελευταία φορά που δοκιμάσαμε το TRK502X, το 2018, είναι πως στη Euro 5 γενιά έχει αφαιρεθεί το κουμπί απενεργοποίησης του ABS, με την περιγραφή της μοτοσυκλέτας να αναφέρει πως το σύστημα της Bosch έχει “ειδικό προσανατολισμό λειτουργίας και για διαδρομές εκτός ασφάλτου”. Νέο προγραμματισμό, με λίγα λόγια.

A15A6475 web

Οδηγικώς το TRK502X χαρακτηρίζεται από τη βασιλική θέση οδήγησης, με εξαιρετική προστασία από τον αέρα σε όλο το σώμα. Ο δικύλινδρος κινητήρας των 47 ίππων είναι ελαστικός, γραμμικός και χαρίζει καλές επιταχύνσεις με το γκάζι γενναία ανοικτό. Ως έχει, βρίσκεται στο άνω όριο της κατηγορίας διπλωμάτων Α2 που αποτελεί και έναν βασικό στόχο της συγκεκριμένης ευρύτερης αγοράς με τα πολλά δικύλινδρα 500άρια και αποδίδει τα αναμενόμενα.

Είναι ευέλικτο και σβέλτο μέσα στην κίνηση, με ακαριαίες επιταχύνσεις όταν χρειάζεται και καλή διάρκεια σε όλο το εύρος λειτουργίας του κινητήρα, μπορεί να ταξιδεύει όλη μέρα με ταχύτητες γύρω στα 140 km/h, ενώ η τελική του φτάνει ως τα 180 km/h – περίπου δηλαδή εκεί που φτάνει και ο ανταγωνισμός του.

Το καταφέρνει δε χωρίς να καίει πολύ καύσιμο, ένα θέμα που αποτελεί παράσημο για μια εν γένει βαριά μοτοσυκλέτα. Με μεγάλη χαρά διαπιστώσαμε πως, όπως και το 2018 στην πρώτη δοκιμή του 502Χ, ο δικύλινδρος δύσκολα θα ξεπεράσει τα 5.5 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα, με πιο συνήθη επίδοση στα χαμηλά 5.

A15A6488 web

Στην καθημερινότητα της πόλης είναι πολύ καλό, κρύβοντας τα κιλά του με σωστό ζύγισμα της κατανομής τους στο κορμί του, ενώ οι αναρτήσεις δείχνουν τον ποιοτικό τους χαρακτήρα. Αν και χωρίς ρυθμίσεις, το μπροστινό είναι καλά στημένο για άσφαλτο, με μια δόση ενδοτικότητας στις αποσβέσεις ως αντανάκλαση του σκονισμένου δεύτερου εαυτού του, βρίσκοντας αποδοτική ισορροπία μεταξύ άνεσης και σωστής δυναμικής συμπεριφοράς.

Το δε πίσω μπορεί να προσαρμοστεί καλύτερα με τις διαθέσιμες ρυθμίσεις του, κάτι που για τη Benelli είναι ένα σημαντικό ζητούμενο για την τουριστική προσαρμογή υπό φορτίο, αλλά λειτουργεί ευεργετικά και στις αθλητικότερες ορέξεις επί ασφάλτου.

Το TRK502X μπαίνει οικειοθελώς και αβίαστα στην είσοδο της στροφής, με την όποια μικρή επιπλέον ασάφεια ενδεχομένως να εισάγει στο σύστημα η μεγαλύτερη μπροστινή ρόδα, αλλά πάντα γεννώντας εμπιστοσύνη στην αναβάτη του. Η αίσθηση αλλάζει ελαφρώς, καθώς τα λάστιχα είναι μια διάσταση πιο στενά τόσο μπροστά όσο και πίσω, ενώ η μεταφορά πληροφορίας είναι αρκετή για να αντιλαμβάνεσαι πού βρίσκεται το όριο και να φροντίζεις να μένεις πάντα από τη σωστή πλευρά του, σε μια διαδικασία που απαιτεί και τη συνεργασία των ελαστικών. Η ύπαρξη των Metzeler Tourance σαφώς και λειτουργεί θετικότατα στην εξίσωση αυτή.

Στον αντίποδα, η προτίμηση σε ένα πιο ήπιο πακέτο μπροστινού φρένου λειτουργεί λίγο αντίστροφα, καθώς η δύναμη δε λείπει μεν, αλλά απαιτεί σαφώς περισσότερη πίεση στη μανέτα για να βγει στη δισκόπλακα, αφού τα φρένα του είναι εστιασμένα στην off road χρήση. Σύντομα αντιλαμβάνεσαι πως το Χ δεν προσφέρεται για να πειραματιστείς με το πόσο βαθιά μπορείς να φρενάρεις πριν μπεις στη στροφή, καθώς αυτό θα το κάνεις καλύτερα με τις τετραπίστονες του TRK502.

Ούτως ή άλλως όμως, αυτή η οδήγηση βρίσκεται έξω και μακριά από την adventure λογική, υπάρχουν καταλληλότερες μοτοσυκλέτες δρόμου στη γκάμα της Benelli για τέτοια γούστα.

A15A6477 web

Το ταξίδι είναι το ιδανικότερο πεδίο και για αυτή την έκδοση TRK502X. Εκεί η μεγάλη μάζα του μετατρέπεται σε πλεονέκτημα σταθερότητας, ο κινητήρας του προσφέρεται για λογικές μέσες ταχύτητες ταξιδίου με οικονομία καυσίμου, ενώ η αεροδυναμική προστασία είναι κορυφαία.

Ο μεγάλος ανεμοθώρακας με τους πλευρικούς ανακλαστήρες στον βασικό εξοπλισμό κάνουν άριστη δουλειά και από πρότερη εμπειρία γνωρίζω πως το πρόσθετο τύπου vario που εικονίζεται στις φωτογραφίες της δοκιμής στο πάνω μέρος της ζελατίνας – και δεν περιλαμβάνεται στο βασικό πακέτο – δεν είναι καν απαραίτητο για τα 182 εκατοστά μου. Μπορώ να οδηγώ εντελώς όρθιος και το κράνος μου καλύπτεται άριστα στις ταχύτητες αυτού του Benelli.

A15A6530 web

Η κίνηση εκτός δρόμου αποτελεί το άλλο διαθέσιμο πιάτο στο μενού του TRK502X, μετά τα πάσης φύσεως ασφάλτινα. Εδώ η εικόνα είναι λίγο βελτιωμένη ως προς το TRK502, όπως προφανώς υπονοεί η αλλαγή του μπροστινού τροχού.

Πίσω από αυτόν, η χωμάτινη προσαρμογή δεν έχει περιλάβει τις αναρτήσεις που είναι λίγο-πολύ ίδιες μεταξύ των δύο εκδόσεων, με μόνη διαφορά τη ρύθμιση απόσβεσης συμπίεσης πίσω στο Χ. Είναι ένα μικρό δωράκι που προσθέτει σε ευχρηστία μέσω προσαρμοστικότητας, αλλά υπάρχουν αρκετές άλλες παράμετροι που δεν επιτρέπουν να το εκμεταλλευτείς σε μεγάλο βαθμό.

Οι διαδρομές των αναρτήσεων στα 140 χιλιοστά είναι απλά ελαφρώς μεγαλύτερες από αυτές μιας σπορ μοτοσυκλέτας δρόμου, λειτουργώντας ευεργετικά στην καθημερινότητα καθώς δίνουν μια νότα προοδευτικότητας στις δυσάρεστες εκπλήξεις (λακκούβες, γλιστρήματα), αλλά εξίσου εύκολα τα βρίσκουν δύσκολα αν πιεστούν σε πολύ ανώμαλο έδαφος.

Τα κιλά επίσης είναι ένα στοιχείο που δεν αλλάζει ούτε με διαδρομές ούτε με ρυθμίσεις αναρτήσεων. Ό,τι και να κάνεις θα πρέπει να το επιβάλεις σε μια μάζα 235 κιλών, με το πλεονέκτημα πως δεν έχει το τρελό γκάζι να σε τρομάξει από μια άγαρμπη περιστροφή του δεξιού καρπού, ωστόσο η αίσθηση πως παλεύεις εναντίον της όσο ανεβαίνει ο ρυθμός ορίζει και το όριο με το οποίο θα κινηθείς στο χώμα.

Αφήνουμε πίσω τα εντουράδικα παιχνίδια λοιπόν, και καλωσορίζουμε μια μοτοσυκλέτα ευχάριστη σε περιηγητικό ρόλο εκτός δρόμου. Με χαλαρό, προσεκτικό ρυθμό το TRK502X μπορεί να σε πάει μακριά στην καρδιά του βουνού, ακόμη και φορτωμένο, με το πραγματικό όριο να τίθεται πρώτα από την εμπειρία του αναβάτη και έπειτα από τα λάστιχα που φορά. Τα πολύ απαιτητικά τερέν πάντως δεν είναι στη λίστα με τα γούστα του.

Σημαντικό εφόδιο στη χωμάτινη εξόρμηση είναι η προστασία που σοφά έχει συμπεριλάβει ως στάνταρ η Benelli στο TRK. Τα κάγκελα που παίρνεις αγοράζοντας τη μοτοσυκλέτα κάνουν πολύ καλή δουλειά στις χαζοπτώσεις που πάντα είναι στο μενού όταν εκδράμεις και είναι πολύ ευχάριστη ανακούφιση η ενσωμάτωσή τους στην αρχική τιμή.

A15A6522 web

Αρκεί μια βόλτα με το TRK502, σκέτο ή Χ, για ν’ αντιληφθεί κανείς γιατί είναι τόσο δημοφιλές. Πρόκειται για μια μοτοσυκλέτα όμορφη, προσεγμένη ποιοτικά και καλά εξοπλισμένη σε πρακτικό και λειτουργικό επίπεδο.

Δεν έχει τα έξυπνα ηλεκτρονικά και τις φανταχτερές οθόνες, μα ό,τι έχει δουλεύει σωστά, με πολλές βολικές πινελιές όπως οι φωτιζόμενοι διακόπτες στα όργανα και γεμάτο στάνταρ εξοπλισμό με στοιχεία υψηλής πρακτικής αξίας, όπως το κεντρικό σταντ και τα προστατευτικά κάγκελα.

Είναι μια μοτοσυκλέτα που έχει μελετήσει πολύ καλά το εγχειρίδιο του σωστού πολυεργαλείου, της μιας για όλες τις δουλειές που θα εξυπηρετήσει από επαρκώς ως απολαυστικά σε πληθώρα συνθηκών.

Πάνω απ’ όλα όμως, το μεγάλο προσόν των TRK502 είναι ο όγκος τους, η εικόνα πολύ μεγαλύτερης μοτοσυκλέτας που αποπνέουν τόσο στον εξωτερικό παρατηρητή, όσο και στους επιβαίνοντες. Αυτό πιστεύω πως είναι ένα πολύ σημαντικό ατού για τη Benelli που λειτουργεί θετικότατα στην εμπορική πορεία της μεσαίας της adventure.

Στα €7,000 που κοστίζει το TRK502X στέκεται στη μέση της κλίμακας ως ακριβότερη των περισσότερων ανταγωνιστών κινέζικης προέλευσης, αλλά και σχετικά κοντά σε δυνατούς αντιπάλους, διαθέτοντας σε αυτή την τιμή και πολύ πλούσιο εξοπλισμό, όπως κάγκελα, ποδιά, κ.α.

Ως έχει το TRK502X μπορεί να συνεχίσει να πουλά ζεστά στην αγορά, διαθέτοντας ώς ισχυρά προσόντα τόσο τον ταξιδιωτικό χαρακτήρα, την ευκολία στην καθημερινή χρήση, αλλά και φυσικά τις δυνατότητες οδήγησης εκτός δρόμου. 

A15A6602 web

Εξοπλισμός αναβάτη: Moto Market
Κράνος: NOX N312 Crow
Jacket: Nordcode Senegal
Μπότες: Forma Adventure Low

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Κατασκευαστής / Μοντέλο Benelli TRK502X (2022)
Αντιπρόσωπος Motoway
Τιμή (€) 7,000
Εγγύηση 3 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4T, 2K σε σειρά, υγρόψυκτος, 2ΕΕΚ, 8 βαλβίδες
Κυβισμός (cc) 499
Συμπίεση 11.5:1
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 69 x 66.8
Τροφοδοσία Ψεκασμός, σώματα 37 mm
Σύστημα εκκίνησης Μίζα
Λίπανση Υγρό κάρτερ
Συμπλέκτης Υγρός πολύδισκος
Κιβώτιο ταχυτήτων 6 σχέσεων
Μετάδοση Αλυσίδα
   
Πλαίσιο  
Τύπος  Ατσάλινο
Κάστερ (°) Δ.Α.
Ίχνος (mm) Δ.Α.
Μήκος x Πλάτος x Ύψος (mm) 2,220 x 915 x 1,480
Μεταξόνιο (mm) 1,505
Ύψος σέλας (mm) 860
Απόσταση εδάφους (mm) 210
Βάρος (kg) 235 (γεμάτο)
Ρεζερβουάρ (l) 20 (ρεζέρβα: 3)
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι 50 mm, διαδρομή 140 mm
Πίσω Ένα αμορτισέρ, πλήρως ρυθμιζόμενο
   
Ελαστικά Metzeler Tourance
Mπροστά 110/80-19 (59V)
Πίσω 150/70-17 (69V)
   
Φρένα  
Μπροστά Δύο δίσκοι 320 mm, δαγκάνες 2 εμβόλων, Bosch ABS
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 260 mm, δαγκάνα 1 εμβόλου, Bosch ABS
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp / rpm) 47 / 8,500
Ροπή εργοστασίου (kg.m / rpm) 4.7 / 6,000 
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 08 Δεκεμβρίου 2022 13:15

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon