.
Κατηγορία Benelli
Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2022 09:44

Test - Benelli TRK 251 - 2022 - Ευκολία και πρακτικότητα

Το TRK 251, το μικρό adventure της Benelli,  συνδυάζει την ευκολία μέσα στην πόλη και την πρακτικότητα σε πιο μακρινές βόλτες, και με bonus τα 3 χρόνια εργοστασιακή εγγύηση.

Του Βασίλη Κωστάκου

Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

Χτίζοντας γερές βάσεις

Εδώ και σχεδόν μια 20έτια η Benelli έχει ξεκινήσει μια νέα σελίδα στην ιστορία της και με πιο μικρά καθημερινά μοντέλα χτίζει μια γερή βάση, ώστε κάποια στιγμή να έρθουν εκείνα τα γρήγορα μοντέλα που θα ξαναδώσουν την αίγλη στο ιταλικό όνομα. Έτσι μοντέλα σαν το Benelli TRK 251 έχουν το σκοπό να κάνουν πιο γνωστό το όνομα της φίρμας αφού ουσιαστικά απευθύνονται και σε ένα μεγαλύτερο αγοραστικό κοινό. Έτσι κάτω από πασίγνωστα και καλοπουλημένα στη χώρα μας αλλά και στην Ιταλία, TRK 502 και TRK 502X, αλλά και το πρόσφατο TRK 800, ήρθε να προστεθεί και το 251, με τον αντίστοιχο χαρακτήρα και σχεδίαση.

Το 251 δεν είναι νέο, ήρθε το 2018 για να προστεθεί στην επιτυχία του 502 και να αποτελέσει την μοτοσυκλέτα που θα παίξει το ρόλο μεγάλου "παπιού" για καθημερινή adventure χρήση. Ανήκει και αυτό στα street adventure μοντέλα που χάρη στον πολυσχιδή τους χαρακτήρα -τα κάνω όλα και συμφέρω- έχουν εδώ και καιρό πρωταγωνιστικό ρόλο. Αυτό φανερώνει το μεγάλο τιμόνι, η όρθια θέση οδήγησης, το ψηλό, αλλά ενσωματωμένο στο φέρινγκ ρύγχος, καθώς και η σχεδόν σε όρθια θέση ζελατίνα. Χαρακτηριστικά που συναντάμε στα TRK 502 αλλά εδώ, σε μία πιο καλαίσθητη σχεδίαση, σε πιο καλλίγραμμη και στενή σιλουέτα, που δημιουργεί τελικά μία μαζεμένη σε διαστάσεις μοτοσυκλέτα, ιδανική για κάθε μέρα.

Ιδανικό entry-level

Το TRK 251 χρησιμοποιεί ένα μονοκύλινδρο υγρόψυκτο κινητήρα με τέσσερις βαλβίδες και δύο εκκεντροφόρους, που σε συνδυασμό με τις υπερτετράγωνες διαστάσεις (71mm Χ 61,2mm) και τη σχετικά ψηλή συμπίεση (11,2:1) στοχεύει σε δύναμη ψηλά. Φυσικά για την τροφοδοσία υπάρχει ηλεκτρονικός ψεκασμός με χαρτογράφηση της Delphi. Το κιβώτιο είναι έξι ταχυτήτων ενώ ο συμπλέκτης έχει anti-slipery λειτουργία για συμβολή στα κατεβάσματα σχέσεων και στην αποφυγή μπλοκαρίσματος του πίσω τροχού. Το πλαίσιο αποτελείται από χαλύβδινους σωλήνες και είναι περιμετρικό, αγκαλιάζοντας τον κινητήρα, αλλά και με στοιχεία χωροδικτυώματος στα πλαϊνά για τη στήριξη του κινητήρα αλλά και του μεγάλου ρεζερβουάρ των 20 λίτρων, που προσφέρει στο μικρό Benelli μια τεράστια αυτονομία. Αν και πρόκειται για οικονομικό, entry-level θα λέγαμε μοντέλο, η εταιρία δεν τσιγκουνεύτηκε όσο αφορά στον εξοπλισμό του και μπροστά συναντάμε ένα upside down πιρούνι, διαμέτρου 41 χιλιοστών και διαδρομής 135 χιλ, ενώ πίσω το αμορτισέρ έχει τοποθετηθεί με κλίση και προσφέρει 60 χιλιοστά διαδρομής (διαδρομή αμορτισέρ, όχι τροχού), και μπορεί κάποιος να ρυθμίσει την απόσβεση επαναφοράς και την προφόρτιση του ελατηρίου. Στο μπροστινό φρένο συναντάμε μια τετραπίστονη δαγκάνα και δίσκο 280 χιλιοστών και πίσω, κλασικά, η δαγκάνα είναι floating ενός εμβόλου και ο δίσκος 240 χιλιοστά. Προσοχή στη λεπτομέρεια φανερώνουν οι χυτές ζάντες με τα έξι διπλά μπράτσα αλλά και τα ελαστικά που προέρχονται από την γερμανική εταιρία Metzeler, και σίγουρα εγγυώνται ένα ανώτερο κράτημα στην ελληνική άσφαλτο, σε σχέση με ασιατικής προέλευσης ελαστικά.

Λειτουργία... ταξιδίου

Η απόδοση του κινητήρα είναι 25,4 ίπποι στις 9.250 σ.α.λ. και ροπή 2,1kg στις 8.000 σ.α.λ. αλλά ο αναβάτης όταν οδηγήσει για πρώτη φορά το TRK 251 θα νομίσει ότι το νούμερο αυτό είναι σαφώς μικρότερο καθώς χαμηλά τα νούμερα αυτά απουσιάζουν. Οι μηχανικοί της εταιρίας προτίμησαν να θυσιάσουν κομμάτι της απόδοσης χαμηλά ώστε το 250άρι Benelli να έχει αρκετή δύναμη στις μεσαίες και υψηλές στροφές ώστε να μπορεί να κινείται σε υψηλές ταχύτητες, αποδεικνύοντας ότι και με ένα 250άρι μπορεί να κάνεις μικρά ταξίδια. Απόδειξη ότι το TRK 251 μπορεί να κινείται για ώρες σε ταχύτητες 100 με 110, και εάν είχε μεγαλύτερη ζελατίνα θα λέγαμε ότι πρόκειται για ένα μικρό tourer, καθώς το μέγεθος της καλύπτει τον οδηγό αλλά όχι και το κράνος του. H τελική ταχύτητα που είδαμε στο ψηφιακό όργανο έφτασε στα 150χ.α.ω. αλλά με τη βοήθεια μιας μικρής κατηφόρας στον αυτοκινητόδρομο.

Τα ταξιδάκια και οι αποδράσεις είναι στον χαρακτήρα του TRK 251 το οποίο εκτός ότι προσφέρει την άνεση της ταχύτητας και της προστασίας από τον αέρα, διαθέτει και sport χαρακτήρα ο οποίος μπορεί να διαμορφώσει μία διασκεδαστική οδήγηση.

Η κατανάλωσή του είναι μικρή και με λογικές ταχύτητες, κοντά στα 100χ.α.ω. θα κινηθεί κοντά στα 4 λίτρα, ενώ μπορεί να πέσει και κάτω από αυτήν. Δεν πρέπει βέβαια να ξεχνάμε ότι παρά το σχετικά μεγάλο όγκο του πρόκειται για μοτοσυκλέτα του 1/4 του λίτρου οπότε έχει άλλες αρετές, όπως το μικρό βάρος που κάνει το TRK 251 ιδιαίτερα ευκίνητο όταν θα αρχίσουν τα στροφιλίκια ή όταν βρεθεί μέσα στην κίνηση της πόλης.

Ευέλικτο και εργονομικό

Σε αντίθεση με τα μεγάλα on-off το μικρό Benelli διαθέτει 17 ιντσών τροχούς οπότε έχει και σαφώς πιο γρήγορα "αντανακλαστικά" για να ελίσσεται μέσα στην πόλη, όπου κακά τα ψέματα, θα περάσει τον περισσότερο χρόνο ζωής του. Το μεγάλο over-size τιμόνι δίνει ένα πολύ καλό μοχλό στον αναβάτη, χωρίς όμως να τον περιορίζει στις "ημιπαράνομες" σφήνες. Και για την κακιά στιγμή τα φρένα του TRK 251, εφοδιασμένα και με ABS θα κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους, σε συνδυασμό με το μπροστινό upside down σύστημα ανάρτησης που προσφέρει την ακαμψία που χρειάζεσαι στο δυνατό φρενάρισμα.

Η εργονομία είναι προσεγμένη με τους διακόπτες και τα χειριστήρια να έχουν κλασική διάταξη, με έναν  ψηφιακό πίνακα οργάνων να περιλαμβάνει ταχύμετρο, στροφόμετρο, θερμοκρασία ψυκτικού υγρού, ένδειξη επιλεγμένης σχέσης στο κιβώτιο, ολικό και δύο μερικούς χιλιομετρητές. Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι το κουμπί αλλαγής του menu στην οθόνη συνεχίζει να βρίσκεται τοποθετημένο στην βάση του δεξιού καθρέπτη, αλλά τελικά δεν προβληματίζει η χρήση του με το χέρι που ουσιαστικά ρυθμίζει το άνοιγμα του γκαζιού, αφού το πατάς με τον αντίχειρα.

Μία παροχή USB, στο τμήμα του fering, για την φόρτιση κινητών, GPS και άλλων συσκευών, συμπληρώνει την εικόνα.

Γερές βάσεις στην καθημερινότητα

Με τιμή στα 4.400 ευρώ, όσο δηλαδή και ένα ακριβό scooter 125 κυβικών, το Benelli TRK 251 σίγουρα θα προτιμηθεί από αρκετούς νεοεισερχόμενους στον κόσμο της μοτοσυκλέτας που ψάχνουν ένα μοντέλο οικονομικό αλλά και με μεγάλη γκάμα δυνατοτήτων. Θα αποτελέσει επίσης εξαιρετική εναλλακτική σε όσους ψάχνουν μία μικρή μοτοσυκλέτα για καθημερινή μετακίνηση, για να αφήσουν την ''μεγάλη'' στο γκαράζ. Είπαμε, η Benelli χτίζει σε γερές βάσεις, και το TRK 251 είναι τρανή απόδειξη.

Εξοπλισμός αναβάτη: Moto Market
Κράνος: NOX N312 Crow
Jacket: Nordcode Senegal
Μπότες: Forma Adventure Low

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Κατασκευαστής Benelli
Μοντέλο TRK 251
Αντιπρόσωπος MOTOWAY ΚΑΜΠΡΑΝΗΣ ΑΕ
Τιμή 4.400
Εγγύηση 3 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος Αερόψυκτος  4-χρονος 4-βάλβιδος, 2 εκκεντροφόροι
Κυβισμός (cc) 250 cc
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 71x61,2
Λόγος Συμπίεσης 11,2:1
Χωρητικότητα Λαδιού  Δ.Α.
Τροφοδοσία  Ηλεκτρονικός ψεκασμός DELPHI MT05
Κατανάλωση καυσίμου 3,2 L / 100 Km (εργοστασίου)
Εκκίνηση Μίζα
Μπαταρία   Δ.Α.
Τύπος Συμπλέκτη Υγρός, πολύδισκος, anti-slipery
Τύπος Κιβωτίου 6 σχέσεων
Τελική σχέση Δ.Α.
   
Πλαίσιο  
Τύπος Περιμετρικό από χαλύβδινους σωλήνες
Μήκος (mm) 2.100
Πλάτος  (mm) 840
Ύψος  (mm) 1320
Μεταξόνιο  (mm) 1.380
Γωνία Κάστερ  (°) Δ.Α.
Ίχνος  (mm) Δ.Α.
Ύψος Σέλας  (mm) 835
Απόσταση από το Έδαφος  (mm) 200
Χωρητικότητα Ρεζερβουάρ (l) 20
Βάρος γεμάτο  (kg) 176
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Μπροστινό Upside down, διαμέτρου 41 χιλιοστών, διαδρομή 135mm
Πίσω Αμορτισέρ, με 60 χιλ. διαδρομή εμβόλου, ρύθμιση απόσβεσης επαναφοράς, προφόρτιση ελατηρίου
   
Τροχοί  
Μπροστά  Χυτός αλουμινένιος 17 ιντσών
Πίσω  Χυτός αλουμινένιος 17 ιντσών
   
Ελαστικά  
Μπροστά 110/70-ZR17 Metzeler Sportec M5 Interact 
Πίσω 150/60-ZR17 Metzeler Sportec M5 Interact
   
Φρένα  
Μπροστά Δαγκάνα 4 εμβόλων δίσκος 280mm με ABS 
Πίσω Floating δαγκάνα ενός εμβόλου, δίσκος 220mm με ABS
   
   
Ιπποδύναμη  
Μέγιστη Ισχύς (hp/σ.α.λ.) 25,4 / 9250
Μέγιστη Ροπή (kg/σ.α.λ.) 2,1 / 8.000
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2022 09:52

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test – Benelli TRK502X (2022) Video Test Ride - Benelli TRK 251 Euro5 - 2022 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon