.
Κατηγορία Moto Guzzi
Πέμπτη, 09 Νοεμβρίου 2023 15:47

EICMA 2023 - Moto Guzzi Stelvio 2024

Όλα τα επίσημα δεδομένα για την νέα Adventure/Touring μοτοσυκλέτα της Moto Guzzi, που φέρνει ένα ιστορικό όνομα, στα δεδομένα τεχνολογίας του σήμερα.

Μπορεί να είχαμε ρίξει σύντομη ματιά στο Stelvio, πριν από κάποιες ημέρες, όμως η Moto Guzzi μας επιφύλασσε το φουλ «πακέτο» στοιχείων του μοντέλου, για το σαλόνι του Μιλάνου. Η Moto Guzzi Stelvio αποτελεί μία «άσκηση μοναδικότητας» στην κατηγορία της, καθώς είναι η μοναδική μοτοσυκλέτα αυτής, με εγκάρσιο V2 κινητήρα και την συγκεκριμένη διάταξη άξονα. Η αεροδυναμική έχει πέξει σημαντικό ρόλο στην σχεδίαση της μοτοσυκλέτας, με την Moto Guzzi να δηλώνει ότι έχουν δαπανηθεί «άπειρες ώρες» στην αεροδυναμική σήραγγα, ώστε ο τελικός σχεδιασμός να εξασφαλίζει το μέγιστο της προστασίας αναβάτη-συνεπιβάτη από τα στοιχεία της φύσης. Η ζελατίνα είναι ηλεκτρικά ρυθμιζόμενη σε ένα εύρος 70 χιλιοστών.

Ο κινητήρας είναι η νέα μονάδα «Compact Block» της Moto Guzzi, που γνωρίσαμε και από το V100 Mandello, αλλά βελτιωμένος σε πολλά σημεία ώστε να βελτιωθεί η εμπειρία χρήστη. Μεταξύ των αλλαγών, περιλαμβάνεται ανασχεδιασμός της ελαιολεκάνης, ώστε να αυξηθεί η απόσταση από το έδαφος, αλλά και να βελτιστοποιηθεί η κυκλοφορία του λαδιού μειώνοντας την κατανάλωση. Ανασχεδιασμένο είναι και το κιβώτιο ταχυτήτων, για ομαλότερες αλλαγές και καλύτερη αίσθηση, ενώ άλλαξε και η στρατηγική λειτουργίας του Quickshifter. Επιπλέον, έχει ενισχυθεί ο άξονας μετάδοσσης, που παίζει και τον ρόλο του ψαλιδιού της πίσω ανάρτησης, ώστε να αντέχει την εκτός δρόμου χρήση. Η απόδοση του μοτέρ αγγίζει τους 115 ίππους και 10,7 Kgm ροπής, από τα οποία το 82% (περίπου τα 8,8 δηλαδή) είναι διαθέσιμα από τις 3.500 στροφές. Το μοτέρ έχει εναρμονιστεί και με τις προδιαγραφές ρύπων Euro 5+.

To πλαίσιο της Stelvio 2024 είναι νέο, από σωλήνες ατσαλιού και χρησιμοποιεί τον κινητήρα ως φέρον στοιχείο, ενώ το μπροστινό σύστημα είναι πλήρως ανασχεδιασμένο, ώστε να ανταπεξέλθει στην εκτός δρόμου χρήση. Το ύψος σέλας στα 830 χιλιοστά και το ειδικά μελετημένο κάθισμα τονίζουν την εργονομία, ενώ το τιμόνι είναι φαρδύ, αλουμινένιο και ρυθμιζόμενο, για τα βέλτιστα χαρακτηριστικά ελέγχου εντός και εκτός δρόμου. Το σύστημα εφαρμογής βαλιτσών είναι ενσωματωμένο στο μοντέλο από την αρχή, ενώ οι βαλίτσες περιλαμβάνονται στον έξτρα εξοπλισμό. Η ανάρτηση εμπρός αποτελείται από ένα ανεστραμμένο, ρυθμιζόμενο πιρούνι Sachs, στα 46 χιλιοστά, ενώ το πίσω αμορτισέρ είναι της KYB, επίσης ρυθμιζόμενο. Οι τροχοί είναι διαμέτρου 19 και 17 ιντσών, εμπρός και πίσω αντίστοιχα, ενώ τα εξαρτήματα των φρένων παρέχει η Brembo.

Στον εξτρά εξοπλισμό του μοντέλου περιλαμβάνεται σύστημα ραντάρ PFF Rider Assistance Solution, με πομποδέκτες εμπρός και πίσω, που μπορεί να προσφέρει λειτουργίες Following Cruise Control με μέτρηση απόστασης από το προπορευόμενο όχημα, σύστημα ανίχνευσης τυφλού σημείου BLIS και υποβοήθηση αλλαγής λωρίδας LCA. Κατά τα άλλα, η μοτοσυκλέτα περιλαμβάνει ένα υπερπλήρες πακέτο ηλεκτρονικών, με IMU 6 αξόνων, Cornering ABS, 5 χαρτογραφήσεις λειτουργίας, αλλά και σύστημα διασύνδεσης με κινητό τηλέφωνο μέσω της πλατφόρμας Piaggio MIA (το τελευταίο στον προαιρετικό εξοπλισμό).

Το μοντέλο θα γίνει διαθέσιμο σε 2 χρώματα, το μαύρο Nero Vulcano και το κίτρινο Giallo Savana, ενώ στα αξεσουάρ περιλαμβάνονται δεκάδες επιλογές, από βαλίτσες μέχρι θερμαινόμενα γκριπ και σέλα, κεντρικό σταντ, βοηθητικά φώτα κ.ά.  

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 09 Νοεμβρίου 2023 16:29

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon