.
Κατηγορία Yamaha
Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου 2024 14:43

Yamaha Serow - Στα σκαριά η επιστροφή του

Ο ιαπωνικός Τύπος κρίνει πως η επιστροφή του θρυλικού on-of Yamaha XT225 Serow είναι πολύ κοντά.

Το Serow εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1985 με αερόψυκτο μονοκύλινδρο κινητήρα 223 cc και μέγιστη απόδοση 20 ίππων ως μέλος της οικογένειας ΧΤ. Χάρη στην αποτελεσματική, οικονομική και αξιόπιστη απλότητά του πέτυχε σε πολλές αγορές του κόσμου, μεταξύ αυτών και στην Ελλάδα που για πολλά χρόνια γέμιζε τους δρόμους εξυπηρετώντας πολύπλευρα τους ιδιοκτήτες τους.

Έχοντας περάσει από διάφορες φάσεις ανανέωσης που το μεγάλωσαν στα 250 cc και αντικατέστησαν το καρμπυρατέρ του με ψεκασμό, το τέλος της ζωής του ήρθε 35 χρόνια αργότερα καθώς το 2020 η Yamaha ανακοίνωσε τη λήξη παραγωγής του παρουσιάζοντας τη Final Edition.

yamaha xt225 Serow
Yamaha XT225 Serow, το αυθεντικό

Αυτό βέβαια στην Ιαπωνία, καθώς στις ΗΠΑ (και ενδεχομένως και σε άλλες αγορές) συνεχίζει να επιβιώνει ως ΧΤ250, ενώ ουσιαστικά πρόκειται για την ίδια ιαπωνική Final Edition.

Η φημολογία περί επιστροφής του στη γκάμα της Yamaha βασίστηκε σε πληροφορίες του ιαπωνικού Τύπου, αλλά η φωτιά ταΐστηκε με καύσιμο που προσφέρθηκε από δύο στελέχη της Yamaha.

yamaha serow final edition
Yamaha XT250 Serow Final Edition (Ιαπωνία)

Το Καλοκαίρι του 2023 σε συνέντευξή του στο περιοδικό Young Machine ο Daiji Matsuoka, πρόεδρος της Yamaha Motor Sales, ήταν πολύ ξεκάθαρος όταν ρωτήθηκε σχετικά με τη διακοπή παραγωγής του Serow και το ενδεχόμενο επιστροφής του: "Αυτό το μοντέλο θα αντικαταστήσει το Serow που συνέβαλλε πολύ στην εικόνα της Yamaha. Είναι απαραίτητο. Είμαστε πολύ απογοητευμένοι που χάθηκε και πιστεύουμε πως κάτι πρέπει να κάνουμε γι' αυτό. Εξετάζουμε το πώς θα το κάνουμε με τους περιορισμένους πόρους που έχουμε στη διάθεσή μας."

Επιπλέον, τον περασμένο μήνα (Ιανουάριος 2024) ο γενικός διευθυντής του τμήματος ανάπτυξης οχημάτων της Yamaha, Toyoshi Nishida, σε συνέντευξη στο ίδιο περιοδικό δήλωσε: "Όταν κοίταξα τη γκάμα στην Ιαπωνία και στο εξωτερικό διαπίστωσα με έκπληξη πως υπήρχε ένα μοντέλο σαν το Serow βασισμένο σε υπάρχουσα πλατφόρμα. Είναι εφικτό να δημιουργήσουμε μια μοτοσυκλέτα που να μπορεί να κινηθεί και εκτός δρόμου. Αυτή είναι μια λύση."

yamaha fzs25
Yamaha FZS25 (Ινδία)

Οι συνάδελφοι του Young Machine μάλιστα μας υπενθυμίζουν πως, όχι απλώς η βάση του Serow κυκλοφορεί ακόμη στις ΗΠΑ ως ΧΤ250 μα, ακόμα καλύτερα, ο κινητήρας του επιβιώνει και στην Ινδία στην καρδιά ενός μοντέλου δρόμου, FZS25, ικανοποιώντας τις προδιαγραφές BS6 που είναι πολύ κοντά στις Euro 5.

Θα μπορούσε δηλαδή η Yamaha να επαναφέρει στη ζωή το Serow χωρίς να χρειαστεί καν ν' ασχοληθεί με εξέλιξη από λευκό χαρτί και τα εμπλεκόμενα υψηλότατα κόστη, με έναν αερόψυκτο μονοκύλινδρο κινητήρα που στην ινδική του εκδοχή αποδίδει 20.5 ίππους. Φανταστείτε να ασχοληθεί και σοβαρά με το θέμα τι θα μπορούσε να καταφέρει.

23 XT250 Radical Gray Action 4051
Yamaha XΤ250 (ΗΠΑ)

Η ουσία είναι πως εδώ δεν έχουμε απλώς φήμες και ευσεβείς δημοσιογραφικούς πόθους, αλλά πραγματικούς λόγους αισιοδοξίας με τη δεδηλωμένη πρόθεση της Yamaha τουλάχιστον να το ψάξει, αλλά και ένα ευρύτερο ρεύμα για τα παλιά, καλά, ορθόδοξα on-off που δεν κοστίζουν όσο ένα αυτοκίνητο. Στο ίδιο μήκος κύματος άλλωστε το Suzuki DR-Z 400 επίσης έχει επανέλθει στην επικαιρότητα ως υποψήφιο για αναβίωση.

Γιατί εδώ που τα λέμε, αν δεν το κάνουν οι Ιάπωνες, θα το κάνουν οι Κινέζοι.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου 2024 14:58

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon