.
Κατηγορία Yamaha
Παρασκευή, 19 Απριλίου 2019 13:21

Yamaha MT-07 2020 - Έρχεται με turbo;

Πατέντες αποκαλύπτουν τις σκέψεις των Ιαπώνων

Το ΜΤ-07 βρίσκεται στην αγορά δίχως σημαντικές αλλαγές από το 2015, οπότε θα έλεγε κανείς πως δεν αργεί η ώρα της ανανέωσης. Σαφείς πληροφορίες για το πότε θα συμβεί κάτι τέτοιο δεν υπάρχουν και είναι δεδομένο πως η Yamaha απολαμβάνει άφθονη επιτυχία με το οικονομικότατο μεσαίο της δικύλινδρο, τόσο στη γυμνή του έκδοση, όσο και στο αντίστοιχο Tracer.

2019 Yamaha MT07 small800
Yamaha MT-07 2019

Ωστόσο, ανεξαρτήτως της εμπορικής του πορείας, η αμείλικτη πραγματικότητα λέει πως από του χρόνου αρχίζουμε να μπαίνουμε στην εποχή των προδιαγραφών Euro 5, οι οποίες σε εκπομπές ρύπων αναμένονται πιο σφικτές κι απ' την τσέπη τραπεζίτη.

Ενόψει αυτών λοιπόν, ακούγεται συχνά πως μια ενδεχόμενη λύση στην οποία μπορεί να στραφεί η βιομηχανία μοτοσυκλετών είναι η χρήση μορφών εξαναγκασμένης τροφοδοσίας (τούρμπο, υπερσυμπιεστές), όχι τόσο για να προσφέρουν τρελά γκάζια, αλλά για να τονώσουν την απόδοση στις χαμηλομεσαίες στροφές, εκεί δηλαδή που μετρούνται οι εκπομπές ρύπων και θορύβου.

Πρόσφατα λοιπόν αρκετά Ασιατικά μέσα του ηλεκτρονικού και έντυπου Τύπου δημοσίευσαν εικόνες μιας πατέντας που φέρεται να έχει καταθέσει η Yamaha και στην οποία εμφανίζεται μια μοτοσυκλέτα που μοιάζει διαβολεμένα με το ΜΤ-07 με έναν κινητήρα εξοπλισμένο με τούρμπο.

2020 Yamaha MT 07 Turbo 1
Στα σχέδια της πατέντας της Yamaha το τούρμπο ανεβαίνει από την αριστερή πλευρά του κινητήρα

Προς το παρόν και κατά τα εν λόγω δημοσιεύματα, δεν είναι σαφές αν αυτό το σύστημα προορίζεται για άμεση παραγωγή ή αν πρόκειται να μπει στη συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα, ωστόσο η "συναστρία" των επερχόμενων προδιαγραφών με τη λογική πως αργά ή γρήγορα θα πρέπει να έρθει και η ανανέωση του ΜΤ-07, βγάζει ένα νόημα που μας ωθεί στη συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Άλλωστε, οι Ιάπωνες έχουν προ πολλού δείξει ένα ενδιαφέρον σε τέτοια συστήματα εξαναγκασμένης τροφοδοσίας και πρώτη η Kawasaki μας έδειξε πως μια τέτοια διάταξη μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για πρακτικούς και οικονομικούς λόγους - τροποποιώντας τον υπερσυμπιεστή του H2 για να βγάλει καλύτερες μεσαίες και οικονομία καυσίμου στο sport touring H2 SX.

suzuki-recursion-concept.jpg" data-mediabox="1">suzuki-recursion-concept.jpg" alt="suzuki recursion concept" width="570" height="328" />
Suzuki Recursion concept

Θυμόμαστε δε πως και η Suzuki έχει δείξει ένα τούρμπο σε μεσαίο δικύλινδρο κινητήρα, με το πρωτότυπο Recursion. Αν και έχουν περάσει κάμποσα χρόνια από την εμφάνισή του ως πρωτότυπο στο Tokyo Motor Show, επιμένει να ξαναφέρνει τον τουρμπάτο κινητήρα σε κάθε Ιαπωνική έκθεση σε μια σιωπηρή προθήκη χωρίς συγκεκριμένες πληροφορίες, την ώρα που ο παγκόσμιος Τύπος βουίζει πως αργά ή γρήγορα αυτό θα είναι το επόμενο SV650.

Για μια φορά ακόμη, φαίνεται πως το πέρασμα από τις προδιαγραφές Euro 4 σε 5 θα είναι το κλειδί.

Πηγή

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 19 Απριλίου 2019 13:22

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon