.
Κατηγορία KTM
Τρίτη, 21 Μαρτίου 2023 14:14

Η KTM ετοιμάζει τη νέα της πλατφόρμα δικύλινδρων 690

Αποκαλυπτικός ο ισχυρός άνδρας της ΚΤΜ, Stefan Pierer, σε συνέντευξή του.

Μέχρι και σχεδόν το τέλος του 2022 θεωρούσαμε βέβαιο πως η ΚΤΜ ετοίμαζε σε συνεργασία με τη Bajaj στην Ινδία να βγάλει στην αγορά μια σειρά δικύλινδρων 490 με τα όλα της (Duke, Adventure, RC κ.ο.κ.) και μάλιστα η αρχική είδηση είχε επιβεβαιωθεί με εικόνες που διέρρευσαν από συνέδριο συνεργατών της ΚΤΜ όπου είχε παρουσιαστεί το σχετικό χρονοδιάγραμμα.

Στην πορεία ωστόσο το πράγμα άλλαξε αρκετά, καθώς η νέα συνέργεια με τη CFMOTO μπήκε στο παιχνίδι και πλέον η εικόνα έχει γίνει πιο μπλεγμένη. Ευτυχώς ο ίδιος ο Stefan Pierer ανέλυσε την κατάσταση σε συνέντευξη που δημοσιεύει το αμερικανικό Motorcycle.com.

Εκεί λοιπόν ο ιδιοκτήτης της Pierer Industries – δηλαδή της εταιρείας-ομπρέλας που περιλαμβάνει KTM, Husqvarna, GASGAS και αρκετές ακόμη εταιρείες – εξήγησε πως το αρχικό του σχέδιο ήταν να κατασκευάζονται τα μικρά μονοκύλινδρα (125 ως 390) στην Ινδία από τη Bajaj και τα μεσαία δικύλινδρα να φτιάχνονται από τη CFMOTO στην Κίνα.

Ωστόσο η πραγματικότητα της αγοράς αναγκάζει αλλαγές στα πλάνα, καθώς συνειδητοποίησε πως μια σειρά από κινέζικης προέλευσης δικύλινδρα δε θα έχουν καμιά ελπίδα στην ινδική αγορά, έτσι πλέον η Bajaj θα φτιάχνει και αυτή μεσαίου κυβισμού δικύλινδρα, με πρωταρχικό στόχο να καλύπτει την εγχώρια αγορά της, καθώς και μερικές ακόμη όπου οι διακρατικές εμπορικές σχέσεις ευνοούν: Αυστραλία, Σρι Λάνκα, Ινδονησία και Νεπάλ.

Όσον αφορά στο νέο εργοστάσιο που έχει στηθεί στην Κίνα με τη CFMOTO, αυτό αποτελεί μέρος μιας νέας κοινής εταιρείας KTM-CFMOTO, στην οποία η ΚΤΜ κατέχει το 49% και οι Κινέζοι το 51%. Αυτή θα κατασκευάζει όλα τα δικύλινδρα μεσαίου κυβισμού, αφήνοντας μόνο τις μεγάλες μοτοσυκλέτες (τις οποίες περιγράφει ως “premium” ο κ. Pierer) στη γραμμή παραγωγής του Mattighofen.

Έτσι η ΚΤΜ θα έχει τη δυνατότητα να φέρνει στις δυτικές αγορές πιο προσιτές μοτοσυκλέτες απ’ ότι αν συνέχιζαν να κατασκευάζονται επί ευρωπαϊκού εδάφους.

Στο σημείο αυτό μπήκε στη συζήτηση η επόμενη πλατφόρμα κινητήρων, τα περίφημα 490 που τα περιμένουμε τρία σχεδόν χρόνια, αλλά μάλλον δε θα τα δούμε ποτέ. Αυτό που είχε ήδη γίνει γνωστό από δημοσίευμα του ινδικού Autocar τον Γενάρη, ο Pierer το επιβεβαίωσε: οριστικά τέλος για το σχέδιο 490, δίνοντας τη θέση του σε δικύλινδρα με κυβισμό από 650 ως 790 cc.

Εδώ τα λεγόμενα του αφεντικού δείχνουν πως αυτό το πλάνο δεν έχει κατασταλάξει ακόμη στο οριστικό του σχήμα, καθώς άφησε να εννοηθεί πως θα μπορούσαν να είναι 790 που απλώς ονομάζονται 690 (αναφέροντας την ανάλογη τακτική της BMW με τα μεσαία GS), ή να υποκυβιστεί αυτός ο κινητήρας στα 690 ή ακόμη και τα 650 cc.

Η ουσία είναι πως η επόμενη νέα οικογένεια μοντέλων της ΚΤΜ θα παίζει σε αυτό το επίπεδο κυβισμού, έξω δηλαδή από τα όρια της ευρωπαϊκής Α2 και σχεδόν σίγουρα θα σχετίζεται σε μεγάλο ή απόλυτο βαθμό στον δικύλινδρο σε σειρά LC8c των 790 cc που κατασκευάζει η CFMOTO στην Κίνα.

>>> Η κεντρική φωτογραφία είναι προϊόν ψηφιακής επεξεργασίας. Πηγή: Rushlane.com

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon