.
Κατηγορία Honda
Τετάρτη, 30 Μαϊος 2012 12:51

Honda CRF 450R 2013

 

 

Ακονισμένη λεπίδα!

 

 

Από την πρώτη μέρα παραγωγής του, το Honda CRF450R αποδείχτηκε μία κερδοφόρα μοτοσυκλέτα στα χέρια επαγγελματιών και ερασιτεχνών. Το νέο CRF450R για το 2013 προχωράει σε σημαντικές αλλαγές προκειμένου να συνεχίσει την ακλόνητη πορεία, αυτή που χάραξε το μοντέλο του 2002.

Αλλαγές στο πλαίσιο

Το αλουμινένιο περιμετρικό πλαίσιο που πρώτη η Honda έφερε στην παραγωγή στα δίχρονα CR 250R το 1997, έφτασε στην 5η του γενιά το 2009. Σε συνεργασία με τις αγωνιστικές ομάδες που συμμετέχουν στο Ιαπωνικό πρωτάθλημα, αλλά και στο παγκόσμιο, όπου γίνονται όλες οι βελτιώσεις, φτάσαμε αισίως στο πλαίσιο 6ης γενιάς. Αυτό είναι τελείως νέο σχεδιασμένο από την αρχή, και ζυγίζει μόλις 9,35 κιλά, ενώ οι μηχανικοί εστίασαν στο ζύγισμα και στο κέντρο βάρους. Ο λαιμός της μοτοσυκλέτας έχει τοποθετηθεί χαμηλότερα στους δοκούς του πλαισίου, κάτι που βοηθά στην συγκέντρωση του κέντρου βάρους χαμηλότερα, και στην πρόσφυση του μπροστινού τροχού. Επίσης, έχει βελτιωθεί σε συγκεκριμένα σημεία για καλύτερη αίσθηση από τον αναβάτη όταν προσγειώνεται από άλματα, με νέα γεωμετρία, για αύξηση της πρόσφυσης και των δύο τροχών, αλλά και ευκολότερο στρίψιμο.

Μεγάλη αλλαγή στο νέο CRF 450R αφορά η τοποθέτηση του νέου μπροστινού συστήματος της KYB που χρησιμοποιεί αέρα, το οποίο συναντήσαμε και στo νέο Kawasaki KX450F. Η Honda με το νέο μπροστινό μείωσε κατά 800 γραμμάρια το βάρος αφού πλέον δεν χρησιμοποιούνται ελατήρια. Ένα νέο έμβολο μεγαλύτερης διαμέτρου στα 32mm από 24mm που χρησιμοποιούσε το προηγούμενο μπροστινό, έχει αναλάβει την λειτουργία των αποσβέσεων. Ο συμπιεσμένος αέρας προσφέρει σημαντικότερα αυξημένη απόκριση στις ανωμαλίες που συναντά ο τροχός, ενώ ρυθμίζει πολύ πιο εύκολα στα μέτρα του αναβάτη μέσω ειδικές βαλβίδας. Η standard πίεση είναι στα 33psi, η ελάχιστη στα 32 και η μέγιστη στα 36psi. Έτσι, ο αναβάτης δεν χρειάζεται να αλλάζει ελατήρια για να έρθει το μπροστινό στα μέτρα του. Καλύτερη πρόσφυση στις στροφές, αίσθηση στην οδήγηση και πρόσφυση, είναι μερικά μόνο από τα υπέρ του. Επίσης, στην περίπτωση μεταφοράς της μοτοσυκλέτας, το CRF450R μπορεί να γονατίσει αφαιρώντας απλά τον αέρα από το μπροστινό σύστημα.

Όλα για το βάρος

Στο πίσω σύστημα, ένα νέο αμορτισέρ της KYB βρίσκεται τοποθετημένο χαμηλότερα στο πλαίσιο κατά 14.5mm (μετρημένο στην πάνω βάση) και λειτουργεί μέσω μοχλισμού Pro-Link. Το αμορτισέρ είναι μικρότερο κατά 14.5mm επίσης για να ισοσταθμίσει αυτή τη διαφορά, ενώ το σύστημα διαθέτει και νέο αλουμινένιο ψαλίδι. Όλα αυτά συμβάλλουν στην τοποθέτηση του κέντρου βάρους χαμηλότερα.

Τα ψυγεία επίσης έχουν τοποθετηθεί χαμηλότερα και είναι μικρότερα σε διαστάσεις, με λιγότερη χωρητικότητα υγρού κατά 50cc. Μικρότερα σε διαστάσεις είναι και όλα τα ηλεκτρικά της μοτοσυκλέτας, η μονάδα ECU, οι αισθητήρες, προκειμένου να συμβάλουν στην μείωση βάρους και στην βελτιστοποίηση του κέντρου βάρους.
Όσον αφορά στα περιφερειακά, αλλαγές έχει δεχθεί και το κοστούμι του CRF450R. Τα πλαστικά των ψυγείων, τα πλαϊνά number plates, η σέλα και το ρεζερβουάρ, δημιουργούν ένα λεπτό σύνολο. Επίσης, το πίσω φτερό προσφέρει τώρα χειρολαβή για σήκωμα της μοτοσυκλέτας.
Στο ρεζερβουάρ, αυξήθηκε η χωρητικότητα από τα 6, στα 6,3 λίτρα καυσίμου.
Νέας σχεδίασης είναι και το προστατευτικό του μπροστινού δίσκου του φρένου.
Τα μαρσπιέ είναι ελαφρύτερα κατά 10% ενώ βρίσκονται τοποθετημένα 5mm πιο πίσω για αύξηση της πρόσφυσης. Το νέο υποπλαίσιο είναι ελαφρύτερο κατά 100g και βρίσκεται τοποθετημένο χαμηλότερα στο κέντρο μάζας της μοτοσυκλέτας.

Βελτιώσεις στον κινητήρα

Ο κινητήρας του CRF450R παραμένει ο ίδιος, με αλλαγές για να μπει δυναμικά στην νέα χρονιά. Οι αλλαγές είχαν σαν στόχο να βελτιώσουν την απόδοση στις χαμηλές και μεσαίες στροφές περιστροφής και να αυξήσουν την ροπή, δίχως μείωση της δύναμης στις ψηλές στροφές. Επίσης, οι μηχανικοί είχαν σαν στόχο να μην χάσουν καθόλου την πρόσφυση που διακρίνει το CRF450R και την ευκολία στην οδήγηση.. Έτσι, βελτιώθηκε ο συμπλέκτης που είναι τώρα ελαφρύτερος, ενώ τοποθετήθηκαν και δύο μικρά τελικά για να μεταφέρουν το κέντρο βάρους στο κέντρο μάζας της μοτοσυκλέτας.
Η διάμετρος επί διαδρομή του κινητήρα παρέμεινε ίδια αλλά οι βαλβίδες εξαγωγής αύξησαν την διάμετρός τους στα 31mm, κατά 1 χιλιοστό για 35 μεγαλύτερη εξαγωγή καυσαερίων. Η συμπίεση επίσης αυξήθηκε στο 12.5:1 από 12.0:1 ενώ οι νέες εισαγωγές καυσίμου, επέτρεψαν 3% αύξηση της ροής. Οι βαλβίδες έχουν περισσότερη διάρκεια και προσφέρουν αύξηση της ισχύος στις ψηλές στροφές. Το αποτέλεσμα των αλλαγών είναι να αποδίδει ο κινητήρας περισσότερη ροπή κατά 10% στις χαμηλές στροφές, ενώ η καμπύλη απόδοσης παραμένει δυνατή χωρίς απώλειες και στην κορύφωσή της.

Ευστροφία και ροπή

Για ευστροφία, το βολάν είναι ελαφρύτερο κατά 11% και σε συνεργασία με τον νέο συμπλέκτη που διαθέτει τώρα έξι ελατήρια για καλύτερη εμπλοκή των δίσκων, προσφέρει ελαφρύτερη αίσθηση.
Το πεντατάχυτο κιβώτιο ταχυτήτων είναι τελείως νέο με κάθε γρανάζι και ρουλεμάν να έχει κατασκευαστεί έτσι ώστε να αντέχει την περισσότερη ροπή του κινητήρα.

Το έμβολο, διαθέτει τώρα δύο τρύπες για ψεκασμό λαδιού αν τι για μία, για αύξηση της λίπανσης, ενώ η φούστα του είναι κοντύτερη και διαθέτει και διαφορετική κορώνα για αύξηση της συμπίεσης.

Νέο είναι το φιλτροκούτι και το υλικό του φίλτρου για μέγιστη τροφοδοσία του ψεκασμού με αέρα στο άμεσο άνοιγμα του γκαζιού. Αναθεωρημένη είναι και η ηλεκτρονική ανάφλεξη για να συνεργάζεται σωστά με τα νέα χαρακτηριστικά του κινητήρα.

Επιπρόσθετα, ο αναβάτης μπορεί να χρησιμοποιήσει το ειδικό εργαλείο που προσφέρει η Honda για να ρυθμίσει τις παραμέτρους της ηλεκτρονικής και του ψεκασμού, ανάλογα με τις ανάγκες οδήγησης.

Οδηγικές φωτογραφίες


Στατικές φωτογραφίες


Φωτογραφίες λεπτομερειών


Φωτογραφίες σκίτσων


Video

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Honda CRF 250R 2013 Honda Wave 110i 2012 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon