.
Κατηγορία Διάφορα
Δευτέρα, 01 Νοεμβρίου 2021 16:41

Crighton CR700W - Με wankel κινητήρα, 220 hp & 129.5 στεγνά κιλά!

Ο Brian Crighton είναι ο ιδιοφυής μηχανικός πίσω από τις εμβληματικές αγωνιστικές Norton RCW588 με τον περιστροφικό κινητήρα που είχαν πολλές νίκες στις δεκαετίες του 1980 και του 1990. Τώρα, μας παρουσιάζει αυτό που ο ίδιος θεωρεί ως την κορυφή των επιτυχιών της καριέρας του, μια χειροποίητη ονειρική σύγχρονη μοτοσυκλέτα πίστας με Wankel κινητήρα και συγκλονιστικές MotoGP επιδόσεις.

Ο Crighton ήταν τρεις φορές Πρωταθλητής Βρετανίας σε αγώνες μοτοσυκλέτες, και βοήθησε τη Norton να πάρει πολλές νίκες με τις RCW588 με τον περιστροφικό κινητήρα, κερδίζοντας τόσο τις κατηγορίες 750cc Supercup Championship όσο και την βρετανική F1 το 1989, κατακτώντας πολλά ρεκόρ πίστας, και το 1994 κερδίζοντας το BSB στα χέρια του Ian Simpson.

Τελικά οι κανονισμοί απαγόρευσαν τη συμμετοχή μοτοσυκλετών με Wankel κινητήρα στους αγώνες, αλλά ο Crighton συνέχισε να εξελίσσει τη δική του μοτοσυκλέτα με περιστροφικό κινητήρα, και το 2009 σε συνεργασία με την Rotron Power Ltd που δραστηριοποιείται σε περιστροφικούς κινητήρες για την αεροπλοΐα, ίδρυσε την Crighton Motorcycles. Έκτοτε δουλεύει ασταμάτητα πάνω στην CR700W.

Τώρα, ο 73χρονος Crighton θα συναρμολογήσει ο ίδιος κάθε μία από τις 25 CR700W που θα κατασκευαστούν για το κοινό, στο εργοστάσιο της Rotron Power στο Wiltshire! Κι έτσι το όνειρο του Βρετανού εφευρέτη για τη δημιουργία μιας καθαρόαιμης μοτοσυκλέτας πίστας με συγκλονιστικές MotoGP επιδόσεις για ιδιώτες γίνεται πραγματικότητα.

Γιατί Wankel;

crighton cr700w 00006

Ο κινητήρας του CR700W περιέχει μόλις 3 κινούμενα μέρη, έχει διαστάσεις 240 mm σε μήκος και 240 mm σε διάμετρο, ενώ ζυγίζει 24 κιλά. Με το 6τάχυτο κιβώτιο και τον μονόδρομο συμπλέκτη, σχεδιασμένο και κατασκευασμένο από την βραβευμένη Nova Transmissions Ltd, η συνολική μονάδα ζυγίζει μόλις 43 κιλά. Κάθε ρότορας παράγει 200 μοίρες διαδρομής σε κάθε περιστροφή, χαρίζοντας κορυφαίες επιδόσεις.

Ο κινητήρας του CR700W εξελίχθηκε και δοκιμάστηκε από τον Crighton τα τελευταία 12 χρόνια, σε συνεργασία με την Rotron Power Ltd. Τα δομικά εξαρτήματα του είναι από LM24 αλουμίνιο, κατασκευασμένα in house. Όλα τα σημεία τριβής έχουν επίστρωση μολυβδένιου και nikasil για χαμηλότερο βάρος, χαμηλές τριβές και υψηλή αντοχή.

Ο κύριος έκκεντρος στρόφαλος κατασκευάζεται από EN36 κράμα ατσαλιού, ενώ για πρώτη φορά σε μοτοσυκλέτα το CR700W διαθέτει ένα εσωτερικό κανάλι ψύξης, δημιουργημένο με τη μέθοδο διάβρωσης σπινθήρα στον πυρήνα των ρουλεμάν του κύριου ρότορα. Τα κανάλια αυτά ψύχονται με υγρόψυξη, μέσω μιας ενσωματωμένης αντλίας που παίρνει κίνηση από τον στρόφαλο.

Με λύσεις σαν την παραπάνω, το CR700W παράγει κορυφαία απόδοση τόσο σε σύγκριση με συμβατικούς όσο και με περιστροφικούς κινητήρες.

Ο θάλαμος καύσης σφραγίζει με κεραμικές φλάντζες νιτριδίου πυριτίου, ενώ τα μπεκ του ψεκασμού είναι από τιτάνιο και inconel.

Η μοτοσυκλέτα

crighton cr700w 00024

Η Crighton Motorcycles και η Rotron Power Ltd παρουσίασαν επίσημα μια έκδοση περιορισμένης παραγωγής της υπέρ-εξελιγμένης Wankel μοτοσυκλέτας CR700W, που διαθέτει έναν από τους πιο δυνατούς ατμοσφαιρικούς κινητήρες που έχουν φτιαχτεί ποτέ, πάντα σε σχέση με τον κυβισμό του.

Μόλις 25 CR700W θα κατασκευαστούν δια χειρός Brian Crighton, εξολοκλήρου στη Βρετανία, με τιμή που θα ξεκινά από τις 85.000 λίρες Αγγλίας, ήτοι 100.425 ευρώ.

Η μοτοσυκλέτα αποδίδει 220 hp / 10.500 rpm, από τον ψεκαστό περιστροφικό κινητήρα με τους 2 ρότορες, απόδοση δηλαδή 319 hp ανά λίτρο! Συγκριτικά, ο πιο δυνατός κινητήρας Formula 1, αυτός της Ferrari F2004 αποδίδει 309 hp ανά λίτρο στις πολύ υψηλές 18.500 rpm, ενώ οι τελευταίας γενιάς κινητήρες MotoGP αποδίδουν 300 hp ανά λίτρο!

Η ροπή ανακοινώνεται στα 14,5 kgm / 9.500 rpm, μεγαλύτερη από εκείνη των Aprilia RSV4 και Suzuki Hayabusa. Επιπλέον, σύμφωνα με τον κατασκευαστή, ο κινητήρας του CR700W ξεχωρίζει και για την εξαιρετικά χρησιμοποιήσιμη και γραμμική απόδοση του, αλλά και για την απουσία κραδασμών του. Η συνταγή ολοκληρώνεται από τον υπέροχο ήχο που βγαίνει από την εξάτμιση και προκαλεί ανατριχίλες σε όποιον τον ακούει.

Μιλάμε για απόδοση 1.68 hp ανά κιλό, μεγαλύτερη από οποιαδήποτε Superbike παραγωγής, χάρη στο απίστευτα χαμηλό βάρος του CR700W, που βρίσκεται στα στεγνά 129.5 κιλά.

Για να έχετε μέτρο σύγκρισης, τα αγωνιστικά Superbike μοντέλα μοτοσυκλέτας έχουν απόδοση 1.5 hp ανά κιλό, ενώ τα εργοστασιακά MotoGP μοντέλα αποδίδουν 1.65 hp – 1.78 hp ανά κιλό.

Το ιδιαίτερα χαμηλό κέντρο βάρους της μοτοσυκλέτας, μαζί με το μικρό της βάρος, χαρίζουν στο CR700W ευέλικτη συμπεριφορά, ενώ στο αποτέλεσμα συνηγορούν το αλουμινένιο πλαίσιο μαζί με το αλουμινένιο ψαλίδι, αλλά και οι Dymag τροχοί από carbon! Στα φρένα υπεύθυνη είναι η Brembo, ενώ οι αγοραστές μπορούν να επιλέξουν μεταξύ Ohlins και Bitubo για τις αναρτήσεις.

Μεταξύ άλλων, ο Alex Head, CEO της Rotron αναφέρει πως παρά την τρομερή απόδοση του κινητήρα, δεν μιλάμε για ένα σπρωγμένο στα άκρα αγωνιστικό μοτέρ που να θέλει rebuild κάθε σαββατοκύριακο. Αντίθετα, οι ανάγκες συντήρησης ανακοινώνονται επίσημα στο ένα service κάθε σεζόν.

Ο Brian Crighton δήλωσε: “Το CR700W αποτελεί το απαύγασμα των επιτυχιών ολόκληρης της καριέρας μου. Εξελιγμένο σε συνεργασία με τον φανταστικό αρχιμηχανικό μου Shamoon Qurashi, αποτελεί την απόλυτη κορυφή της μηχανολογικής μου σοφίας. Και πιστεύω πως το αποτέλεσμα είναι η υπέρτατη μοτοσυκλέτας για πίστα και αγώνες.

Ο Test Rider και πρώην Πρωταθλητής Superstock 600 στο BSB, Mason Law δήλωσε: “Η οδήγηση της μοτοσυκλέτας του Crighton ήταν μια απίστευτη εμπειρία. Η ωμή ταχύτητα του CR700W είναι συγκλονιστική. Αισθανόμουν λες και ήμουν στο κόκπιτ ενός F-35, κατά την απογείωση! Και μαζί με το χαμηλό βάρος, σου δίνει την αναλογία κιλών ανά ίππο μιας MotoGP μοτοσυκλέτας, με κουβάδες από ροπή.

Δείτε παρακάτω το επίσημο βίντεο, ενώ για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τη σελίδα της μοτοσυκλέτας, ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 01 Νοεμβρίου 2021 16:43

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon