.
Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2019 13:28

Kawasaki X99 - Η ιστορία πίσω από τον ιστορικό Wankel πρωτότυπο κινητήρα που δεν βγήκε ποτέ στην παραγωγή

X99 ονομαζόταν ο πρωτότυπος περιστροφικός (Wankel) κινητήρας της Kawasaki, κινητήρας που ξεκίνησε να εξελίσσεται το 1974, όμως δεν βρήκε ποτέ τον δρόμο του προς την παραγωγή. Τώρα, η εταιρεία του Akashi έδωσε στη δημοσιότητα ένα άκρως ενδιαφέρον βίντεο με τον project leader του X99, Tsugio Takarabe.

Δεν πρόλαβε να ξεκινήσει το project -που εμπνεύστηκε από τον Wankel κινητήρα της Mazda-, και στα μέσα της κρίσης του πετρελαίου του 1975, η εξέλιξη σταμάτησε. Ο κινητήρας των 896.8κ.εκ. ήταν υγρόψυκτος, είχε 2 ρότορες, cross-port εισαγωγή καυσίμου και κιβώτιο 5 σχέσεων. Όταν το project σταμάτησε, ο κινητήρας είχε μετρηθεί στους 86,56hp με μέγιστη ροπή τα 10.78kgm!kawasaki x99 wankel 3

Η εισαγωγή στον κινητήρα γινόταν ως εξής: μια πλαϊνή θύρα ήταν η κύρια θύρα εισαγωγής, και μια περιφερειακή θύρα ήταν η δευτερεύουσα θύρα. Η συγκεκριμένη διάταξη παρείχε σταθερότητα στο ρελαντί και στις χαμηλές στροφές. Στις ψηλές στροφές για τις αυξημένες απαιτήσεις του κινητήρα άνοιγε με ντίζα και η περιφερειακή θύρα.

Η Kawasaki σημειώνει πως η μοναδική μοτοσυκλέτα παραγωγής με Wankel κινητήρα, η Suzuki RE-5 είχε περιφερειακές θύρες τόσο στην εισαγωγή όσο και στην εξαγωγή. Να διορθώσουμε όμως εδώ τον συντάκτη του κειμένου της Kawasaki, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε πως και οι Norton, Hercules / DKW και Van Veen είχαν κυκλοφορήσει μοτοσυκλέτες με περιστροφικό κινητήρα. Πιθανώς όμως να εννοούν τη μοναδική ΙΑΠΩΝΙΚΗ μοτοσυκλέτα παραγωγής με Wankel.kawasaki x99 wankel 1

Μετά τη δυναμομέτρηση του κινητήρα, ο Χ99 τοποθετήθηκε στο πλαίσιο μιας Kawasaki Z1 και έγιναν οι πρώτες δοκιμές στο Yatabe. Η ομαλή παροχή ισχύος και οι μειωμένοι κραδασμοί ήταν εμφανή πλεονεκτήματα από την αρχή, όμως παράλληλα στις δοκιμές έκαναν την εμφάνιση τους μηχανικοί θόρυβοι στις χαμηλές στροφές, ισχνό φρένο κινητήρα και υπερβολική παραγωγή θερμότητας μεταξύ άλλων. Τέλος, η κατανάλωση καυσίμου ήταν πολύ χειρότερη από την αναμενόμενη. Κάπως έτσι, ήρθε η πετρελαϊκή κρίση του 1975 και αποτελείωσε άδοξα το project.

Στη συνέντευξη θα δείτε τον αειθαλή κ. Takarabe να μιλάει για τα προβλήματα της εξέλιξης του X99, καταλήγοντας στο ότι δεν είχαν προλάβει καν να ξεκινήσουν να τα λύνουν, όταν η απόφαση ελήφθη για εγκατάλειψη του project.kawasaki x99 wankel 2

Αν δεν είχαμε την πετρελαϊκή κρίση, ίσως ο Χ99 να είχε, με λυμένα τα προβλήματα του, βρει τον δρόμο προς την παραγωγή. Όπως και να έχει όμως, ήταν ένα ιδιαίτερο και ενδιαφέρον project, που σταμάτησε στα σπάργανα του.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2019 13:31

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon