.
Κατηγορία Διάφορα
Πέμπτη, 26 Αυγούστου 2021 12:09

Ola S1 - Εντυπωσιακό ινδικό e-scooter με ασύλληπτο εξοπλισμό και κορυφαία χαρακτηριστικά

Η νεότευκτη ινδική Ola Electric είναι θυγατρική του Ola Group που μεταξύ άλλων κατέχει και την Ola Cabs, με οχήματα διανομής φαγητού και ridesharing, και αξία που υπολογίζεται στα 6.5 δις. δολάρια. Κάπως έτσι οι “διαστημικές” προδιαγραφές του πρώτου e-scooter της εταιρείας γίνονται περισσότερο πιστευτές, αν και παρόλα αυτά το project παραμένει απίστευτα φιλόδοξο. Διαβάστε και θα καταλάβετε.

Το Ola S1 ΔΕΝ είναι ένα ακόμα ηλεκτρικό scooter, αλλά -αν πιστέψουμε στο 100% τις δηλώσεις της εταιρείας- το e-scooter που θα φέρει την ηλεκτρική επανάσταση στον πλανήτη!

Πώς θα το καταφέρει αυτό; Καταρχήν με τα προηγμένα χαρακτηριστικά του, όπως την τεράστια αυτονομία και την αξιοπρεπή τελική ταχύτητα, μαζί με την κορυφαία τεχνολογία που διαθέτει, αλλά και με πολλά ακόμη Unique Sales Points.

ola electric 00007

Σε εμφάνιση το S1 δεν ενθουσιάζει, ούτε δημιουργεί επανάσταση παρόλο που η Ola Electric αναφέρει πως έχει κερδίσει βραβείο σχεδιασμού German Design Award το 2020. Παρόλα αυτά είναι όμορφο, ενώ κυκλοφορεί σε 10 διαφορετικά χρώματα, με ματ ή γυαλιστερό φινίρισμα.

Σχεδιασμένο για τη μεταφορά 2 ατόμων, με μαρσπιέ και χειρολαβές συνεπιβάτη, έρχεται με μεγάλο αποθηκευτικό χώρο 36 λίτρων κάτω από τη σέλα.

ola electric 00005

Διαθέτει LED φωτιστικά σώματα, και χαρακτηριστικό προβολέα με 2 στρογγυλά σώματα και ένα περιμετρικό οβάλ.

Ο κινητήρας του είναι φτιαγμένος in-house στο εργοστάσιο της Ola στην Ινδία, και αποδίδει 8,5 kw (11,4 hp) και 5,9 kgm ροπής!

Στις αξιοπρεπέστατες επιδόσεις του περιλαμβάνονται η επιτάχυνση 0-40 χλμ/ώρα στα 3 δευτερόλεπτα, η επιτάχυνση 0-60 χλμ/ώρα σε 5 δευτερόλεπτα και η τελική ταχύτητα των 115 χλμ/ώρα στην ακριβότερη έκδοση S1 Pro. Στη βασική έκδοση οι επιταχύνσεις είναι πιο αργές, η τελική ταχύτητα βρίσκεται στα 90 χλμ/ώρα και η αυτονομία είναι μικρότερη από του Pro στα 121 χλμ.

Η έκδοση Pro διαθέτει εντυπωσιακή αυτονομία 181 χιλιομέτρων, και με ταχυφορτιστή που χαρίζει 75 χιλιόμετρα αυτονομίας σε μόλις 18 λεπτά φόρτισης. Δυστυχώς όμως η μπαταρία ΔΕΝ αφαιρείται και στις 2 εκδόσεις.

Σημειώστε πως οι εκδόσεις ΔΕΝ έχουν διαφορά στην δύναμη του κινητήρα, με τη διαφορά στις επιδόσεις υπέρ του Pro να γίνεται λόγω του 3ου Riding Mode που ακούει στο όνομα Hyper! Μιλάμε λοιπόν για φίμωση μέσω λογισμικού στη βασική έκδοση.

ola electric 00011

Παρόλα αυτά η Ola έχει φιλόδοξα σχέδια, ανακοινώνοντας πως δημιουργεί δίκτυο ταχυφορτιστών στην Ινδία σε 400 πόλεις, με... 100 χιλιάδες θέσεις φόρτισης.

Ας περάσουμε στον εντυπωσιακό τεχνολογικό εξοπλισμό του S1, που δεν έχει προηγούμενο για μικρό αστικό e-scooter. Και όπισθεν, και Hill Hold έχουμε, και Cruise Control αλλά και Smart Key που χρησιμοποιεί το Smartphone του αναβάτη για να ξεκλειδώσει το scooter!

Το S1 διαθέτει μεγάλη TFT έγχρωμη ψηφιακή οθόνη οργάνων αφής (7 ιντσών) με πληθώρα ενδείξεων, ενώ ο αναβάτης μπορεί να αλλάξει την εμφάνιση στην απεικόνιση της οθόνης. Τα όργανα συνδέονται με το smartphone του αναβάτη παρέχοντας δυνατότητες διαδικτύου, πλοήγησης, tracking, ελέγχου του scooter από μακριά, κ.α., ενώ το S1 έχει και σύστημα ελέγχου με... φωνητικές εντολές!

ola electric 00012

Το scooter της Ola διαθέτει και σύστημα geo-fencing ενώ προειδοποιεί τον αναβάτη του αν κάποιος το κουνήσει.

Όσον αφορά στο service, η Ola διαθέτει επιλογή να γίνεται αυτό στο... σπίτι του αναβάτη!

Στην Ινδία το Ola S1 κοστίζει 99.999 ρουπίες, ήτοι 1.145 ευρώ, ενώ το S1 Pro 129.999, δηλαδή 1.488 ευρώ -αδιανόητα χαμηλές τιμές για όσα προσφέρουν.

Οι προ-παραγγελίες ξεκίνησαν ενώ οι πρώτες παραδόσεις αναμένονται τον Οκτώβριο του 2021, σύμφωνα με την Ola η οποία αναφέρει πως τα e-scooter της θα διατίθενεται και στην Ευρώπη.

ola electric 00001

Κι αν έχετε εντυπωσιαστεί με όλα τα παραπάνω που διαβάσατε, περιμένετε να ακούσετε και ένα ακόμα πιο εξωπραγματικό σχέδιο της Ola Electric, αυτό για το νέο “Futurefactory” εργοστάσιο που προτίθεται να κατασκευάσει η εταιρεία, ένα εργοστάσιο του μέλλοντος με δυνατότητα παραγωγής 10 εκατομμυρίων e-scooter σε ετήσια βάση, με 3000+ ρομπότ στις γραμμές του!

ola electric 00004

Η Ola διατείνεται πως το νέο της εργοστάσιο θα είναι το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής δικύκλων στον κόσμο, ενώ θα μπορεί να κατασκευάζει ένα e-scooter κάθε… 2 δευτερόλεπτα.

Τρέλανε μας Ola, και ελπίζουμε όλα όσα διαβάσατε να γίνουν πραγματικότητα, καθώς πολλά εξ αυτών είναι τόσο εξωπραγματικά που να φέρνουν στο μυαλό το γνωστό ρητό με τα πολλά κεράσια και το μικρό καλάθι.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 14 Σεπτεμβρίου 2021 16:38

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon