.
Κατηγορία Διάφορα
Πέμπτη, 03 Ιουνίου 2021 14:16

Zaiser Electrocycle – Ηλεκτρικό cruiser με κίνηση 2x2, επιδόσεις-φωτιά και 500 km αυτονομία!

Μια νεοσύστατη Αμερικανική εταιρεία προτίθεται να ταράξει τα νερά με την πρώτη της ηλεκτρική μοτοσυκλέτα.

Η Zaiser Motors ιδρύθηκε στο Κολοράντο των ΗΠΑ από τους Anthony Cross και Christopher Shipman, με στόχο να παράξει τη μοτοσυκλέτα που θα ήθελαν να έχουν μα δεν βρίσκουν πουθενά στην αγορά. Μιλάμε για ένα μακρύ cruiser, το οποίο βαφτίζεται Electrocycle και φιλοδοξεί να αποτελέσει μια πρωτοποριακή πρόταση όταν με το καλό φτάσει στην παραγωγή.

Για να γίνει αυτό θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί η Zaiser μέσω του κοινού της μοτοσυκλέτας, καθώς ήδη τρέχει μια καμπάνια crowdfunding στο WeFunder με σχετικά χαμηλό στόχο, μόλις 500,000 δολάρια.

Εφόσον αυτός ο στόχος καλυφθεί, θα επιτρέψει στη Zaiser να προχωρήσει στην κατασκευή του Electrocycle που υπόσχεται αρκετές πρωτοποριακές τεχνολογικές λύσεις σε τιμή που δεν θυμίζει Rolls-Royce.

Συγκεκριμένα, το πρώτο από το οποίο ξεχωρίζει η μοτοσυκλέτα είναι η χρήση δύο ηλεκτροκινητήρων στα αντίστοιχα κέντρα των δύο τροχών. Η απόδοσή τους δεν ανακοινώνεται, ωστόσο η Zaiser μιλά για τελική ταχύτητα 200 km/h και επιτάχυνση 0-100 km/h σε 3.6 δευτερόλεπτα – μάλλον δεν θα είναι για διπλώματα Α1 δηλαδή...

Όλη αυτή δύναμη απαιτεί μια καλή πηγή τροφοδοσίας με ενέργεια, η οποία στην περίπτωσή μας είναι μια μπαταρία-θρεφτάρι 17.3 kWh, η οποία θα εξοπλίζεται με ταχυφόρτιση, ενώ θα είναι και αφαιρούμενη για να φορτίζει στο σπίτι. Αυτό το τελευταίο ας το πάρουμε με λίγο αλάτι, καθώς με τέτοια χωρητικότητα θα ζυγίζει πολλές δεκάδες κιλά – εκτός αν διαθέτει και ροδάκια για να το μεταφέρεις, όπως κάνει η SEAT στο δικό της MÓ eScooter 125.

Με αυτή τη μπαταρία η ονομαστική αυτονομία του Electrocycle απλώνεται ως τα 300 μίλια, δηλαδή 480 χιλιόμετρα – ποσό σχεδόν αδιανόητο για τα σημερινά δεδομένα των μοτοσυκλετών, ηλεκτρικών και μη.

Παράλληλα, οι Αμερικανοί συνεχίζουν τις φιλόδοξες δηλώσεις που ντύνουν τη μοτοσυκλέτα τους με προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας, όπως κάμερες και ραντάρ τριγύρω της για να ειδοποιούν τον αναβάτη, την επόμενη μέρα των traction control και ABS που θα εκμεταλεύονται την κίνηση και στους δύο τροχούς για να προσφέρουν ακόμη ανώτερη προστασία.

Επιπλέον, ως κερασάκι στην τούρτα, οι ηγέτες της Zaiser υπόσχονται και μια σειρά εξοπλισμού αναβάτη με τεχνολογίες αφής (haptic), όπου δηλαδή θα δέχεται ειδοποιήσεις μέσω του εξοπλισμού του από ειδικούς αισθητήρες.

Κατά τη Zaiser ο στόχος είναι το Electrocycle να έχει παρουσιαστεί μέσα στο 2022, ώστε μια πρώτη παρτίδα 300 μοτοσυκλετών να φτάσει στους πελάτες το 2023. Στόχος τους επίσης είναι να διατηρήσουν τη λιανική τιμή κάτω από τα 25,000 δολάρια (€20,500 με ισοτιμία 3/6/21), γεγονός που ακούγεται αρκετά αισιόδοξο για τόση τεχνολογία.

Αν μη τι άλλο, έχουμε το παράδειγμα του ηλεκτρικού Arc Vector που τράβηξε όλη τη δημοσιότητα στην EICMA 2018 με τα haptic κράνη και μπουφάν που το συνόδευαν, αλλά με προτεινόμενη λιανική τιμή άνω των €100,000 δεν πρέπει να μας κάνει εντύπωση που τα οικονομικά προβλήματα άρχισαν ήδη από το 2019.

Με λιγοστές ηλεκτρικές επιλογές ακόμη στην αγορά, καμιά εξ αυτών για τα αγαπημένα των Αμερικανών cruiser, και τη Harley-Davidson να κοστολογεί το LiveWire στα 30 χιλιάρικα, το Electrocycle θα μπορούσε όντως να γεμίσει το τεράστιο κενό στην αγορά των ΗΠΑ.

Zaiser Motors / WeFunder καμπάνια

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 03 Ιουνίου 2021 14:39

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon