.
Κατηγορία Buell
Πέμπτη, 07 Δεκεμβρίου 2017 18:28

Buell XB gcode 1.2 από τον Paolo Tesio

 

Με πρόθεση να βγει και σε μορφή κιτ για όποιον ενδιαφέρεται

 

Η ιδέα γεννήθηκε στα μέσα του 2015, με τον Ιταλό designer Paolo Tesio να θέλει να ασχοληθεί με το κλασικό σχήμα του Buell XB12 Firebolt του 2006, και να το μεταλλάξει σε κάτι ακόμα πιο ακραίο και τραβηγμένο.

Buell XB gcode 1.2 97

Όπως μας λέει ο ίδιος, «για πολύ καιρό ήθελα να ασχοληθώ με το αμερικάνικο δικύλινδρο, καθώς με γοήτευε η φιγούρα του και η έντονη προσωπικότητα του. Γεμάτο από λογικές αλλά και λειτουργικές καινοτομίες από τον κατασκευαστή του, ήθελα όμως να το κάνω ακόμα πιο μοναδικό σε εμφάνιση».

Buell XB gcode 1.2 17

Η διαδικασία πήρε στον Paolo Tesio 18 μήνες σκληρής δουλειάς, με τον σχεδιαστή να εστιάζεται τους 12 από αυτούς στην εξέλιξη της αισθητικής και του design της μοτοσυκλέτας, μέσω της βοήθειας 3D λογισμικού.

Η διαδικασία της δημιουργίας pt1

Buell XB gcode 1.2 114

«Συνήθως ξεκινάς από ένα κομμάτι χαρτί, εκεί κάνεις τα πρώτα σου σκίτσα, και κατόπιν περνάς σε τρισδιάστατα μοντέλα. Δουλεύοντας σε τρεις διαστάσεις έχεις τέλειο έλεγχο των όγκων και των διαστάσεων του μοντέλου.»

«Σε μια μοτοσυκλέτα, το στιλ και η λειτουργικότητα πηγαίνουν χέρι-χέρι. Κάθε αισθητικό στοιχείο που προσθέτεις πρέπει να είναι σε τέλεια αρμονία με τα μηχανικά στοιχεία της μοτοσυκλέτας, και το αντίστροφο. Για αυτόν τον λόγο, χρειάστηκε να σαρώσω (σκανάρω) τη μοτοσυκλέτα -δυστυχώς με το χέρι- ώστε όλα τα εξαρτήματα να ταιριάζουν πάνω στη βάση μου.»

Buell XB gcode 1.2 75

«Ιδιαίτερα δύσκολο στάθηκε να μειώσω τον όγκο των ηλεκτρικών της Buell, που στην XB12R βρίσκονται στο μπροστινό μέρος.»

«Ήθελα να δημιουργήσω ένα… θρασύ μπροστινό μέρος στο πνεύμα της special μοτοσυκλέτας που είχα ήδη φτιάξει με βάση ένα Ducati Monster, αλλά το ήθελα διαφορετικό, πιο καινοτόμο. Κι έτσι μου ήρθε η ιδέα να φτιάξω ένα κάλυμμα για το τηλεσκοπικό πιρούνι!»

Buell XB gcode 1.2 22

Κάτω από το κάλυμμα αυτό, βρίσκεται μια πολύπλοκη CNC βάση που χρησιμοποιεί τις τρύπες του φτερού για στήριγμα.

Η διαδικασία της δημιουργίας pt2

Buell XB gcode 1.2 93

Ο προβολέας προέρχεται από Husqvarna (από ότι βλέπουμε ο Tesio έχει σχεδιάσει 2 παραλλαγές, μία για πολιτική και μία για αγωνιστική χρήση) ενώ βρίσκεται τοποθετημένος ιδιαίτερα χαμηλά, ακριβώς πάνω από τον μπροστινό τροχό! Έτσι του χαρίζει μια άκρως επιθετική επίθεση, ως ταύρος που έχει σκύψει, κι ετοιμάζεται να επιτεθεί!

Μέρος από το custom υποπλαίσιο παραμένει εκτεθειμένο στα πλαϊνά, κάτι που αποτελεί μέρος του design. 

Η μεγάλη συμβατική μπαταρία στο original μοντέλο έχει αντικατασταθεί από μια μικρή λιθίου, και βρίσκεται κάτω από τη σέλα, η οποία έχει κατασκευαστεί με 3D Printer. 

Buell XB gcode 1.2 21

Το original φιλτροκούτι έχει αντικατασταθεί από 3 στοιχεία που θυμίζουν… cyborg.

Οι 2 αεραγωγοί μπροστά, στα πλαινά του ρεζερβουάρ τροφοδοτούν το φίλτρο με φρέσκο αέρα, ενώ τα 2 πίσω «ρουθούνια» επιτρέπουν την απαγωγή της θερμότητας που δημιουργείται στον πίσω κύλινδρο. 

Buell XB gcode 1.2 115

Και το κάλυμμα του "ρεζερβουάρ" έχει τυπωθεί με 3D Printing, όπως και το μικρό logo μπροστά που φωτίζεται όταν η μοτοσυκλέτα κινείται!

Η διαδικασία της δημιουργίας pt3

Buell XB gcode 1.2 116

«Χρειάστηκε να επενδύσω χρήματα για αυτό το design, αγοράζοντας έναν 3D εκτυπωτή, τον Playmaker 2 της ιταλικής I3D, κάτι που μου επέτρεψε να παράγω όλα τα πλαστικά ο ίδιος! Μια τεχνολογία που με γοητεύει. Δεν υπάρχει σπατάλη υλικού, και αν έχεις κάνει καλή δουλειά στο computer, όλα παράγονται στις ιδανικές διαστάσεις, δίχως δυσάρεστες εκπλήξεις.»

Buell XB gcode 1.2 99

Όπως έγινε και με το Ducati Monster πάνω στο οποίο είχε φτιάξει μια ανάλογη special μοτοσυκλέτα ο Paolo Tesio, έτσι κι εδώ η πρόθεση του είναι να δημιουργήσει ένα κιτ, το οποίο θα μπορεί να αγοράσει ο καθένας για να μετατρέψει τη Firebolt του σε Buell XB gcode 1.2! Αν όλα πάνε καλά, το κιτ θα είναι έτοιμο τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο του 2018.

Buell XB gcode 1.2 113

Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε τη σελίδα του σχεδιαστή παρακάτω.

Paolo Tesio Texdesign.

Φωτογραφίες Buell XB gcode 1.2

Φωτογραφίες κατά τη δημιουργία του μοντέλου

Φωτογραφίες CAD

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 07 Δεκεμβρίου 2017 18:38

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon