.
Κατηγορία BMW
Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2022 17:04

BMW R1300GS – Νέες πληροφορίες από τον γερμανικό Τύπο

Ήδη από το 2021 γνωρίζουμε πως η BMW ετοιμάζει την επόμενη γενιά της πιο πετυχημένης μοτοσυκλέτας της ιστορίας της.

Τον Ιούνιο του 2021 εμφανίστηκαν οι πρώτες εικόνες που έδειχναν την επόμενη μεγάλη GS σε διαδικασία εξέλιξης, ενώ τον περασμένο Μάρτιο ένα “λαθάκι” στην επίσημη ιστοσελίδα της BMW αποκάλυψε πως αυτό που έρχεται δεν είναι ένα, αλλά πιθανότατα τρία νέα μοντέλα: R1300GS, R1400GS και M1300GS.

Με τον τρόπο αυτόν επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες που συνόδευαν τις πρώτες εκείνες φωτογραφίες και ήθελαν τον κυβισμό του νέου boxer να ανεβαίνει κοντά στα 1300 cc.

BMW R 1300 GS Erlkoenig 169Gallery 24f3ad89 1935502

Το γερμανικό περιοδικό Motorrad τώρα αποκαλύπτει νέα στοιχεία, ισχυριζόμενο πως ο νέος boxer θα είναι πλήρως υγρόψυκτος και όχι εν μέρει ως ο παρών, όπου το υγρό ψύχει μόνο το κεντρικό τμήμα του κινητήρα αφήνοντας τους κυλίνδρους να εκμεταλλεύονται την προνομιούχο θέση τους κόντρα στη ροή του αέρα.

Κατά το Motorrad η έκδοση R1400GS δεν χαρακτηρίζεται πραγματικά από διαφορετικό κυβισμό, μα θα είναι η ονομασία που θα αντικαταστήσει την R1250GS Adventure. Για την Μ1300GS δεν υπάρχει κανένα απολύτως μυστήριο, όλοι μπορούμε να συμπεράνουμε πως είναι απλά η R1300GS με εξαρτήματα από τον εκλεκτό Μ-κατάλογο.

BMW R 1300 GS Erlkoenig 169Gallery 2fe51c4d 1935504

Το σύστημα μεταβλητού βυθίσματος βαλβίδων, Shift Cam, θα παραμείνει και στον νέο κινητήρα, ο οποίος θα έχει και νέο κύκλωμα λίπανσης με ημίξηρο κάρτερ, σε μια κίνηση που έχει ως στόχο να μειώσει το φαινόμενο αφρίσματος του λαδιού.

Τελικός στόχος για τη BMW είναι η αύξηση της ισχύος, καθώς οι 136 ονομαστικοί ίπποι του τρέχοντος μοντέλου μπορεί να είναι κάτι παραπάνω από μια χαρά για τις ανάγκες της μοτοσυκλέτας, όχι όμως και για τα δεδομένα της κατηγορίας που έχει φτάσει στα 170 άλογα του Multistrada. Μπορεί να είναι λίγο-πολύ “άχρηστη” όλη αυτή η δύναμη σε μια μοτοσυκλέτα φτιαγμένη για ταξίδι και κίνηση σε κάθε έδαφος, αλλά στη μάχη της βιτρίνας και του πρεστίζ η διαφορά φαντάζει μεγάλη. Οι Γερμανοί συνάδελφοι ισχυρίζονται πως περιμένουμε μιαν απόδοση που θα πλησιάζει τους 150 hp.

Επίσης, ένας από τους στόχους του νέου GS είναι να ελαφρύνει, βελτιώνοντας μεταξύ άλλων και την απόδοση μέσω του λόγου κιλών ανά ίππο, ένα στοιχείο που στον δρόμο κάνει απτή διαφορά.

BMW R 1300 GS Erlkoenig 169Gallery 24f49b56 1935506

Από πλευράς εξοπλισμού όλα δείχνουν αυτό που λογικά θα σκεφτόταν ο καθένας: θα έχει τα πάντα, συμπεριλαμβανομένου και μπροστινού (τουλάχιστον) ραντάρ που θα σκανάρει τον δρόμο και θα υπολογίζει τις αποστάσεις από τα τριγύρω εμπόδια για να προσφέρει προειδοποιήσεις και adaptive cruise control. Η τεχνολογία αυτή υπάρχει ήδη στη γκάμα της BMW, καθώς έχει φτάσει ως και στο R 18 B. Θα μας προκαλούσε έκπληξη αν δε βρει τον δρόμο του στην επόμενη γενιά R GS.

Όσο για την εμφάνιση, οι πιο πρόσφατες εικόνες που μας δείχνει το Motorrad απεικονίζουν τη μοτοσυκλέτα σε μορφή σαφώς πιο κοντά στην παραγωγή, κρίνοντας από το φινίρισμα σε όσα μέρη φαίνονται, με μια δίκαννη εξάτμιση της Akrapovic που θα μπορούσε να προσφέρεται ως έξτρα στο βασικό μοντέλο και ίσως να αποτελεί στάνταρ στοιχείο μιας ακριβότερης έκδοσης, λ.χ. της Μ.

Το μπροστινό μέρος της μοτοσυκλέτας δεν είναι ορατό στις νέες εικόνες, έτσι δε μπορούμε να γνωρίζουμε αν θα διατηρηθεί αυτή η διάταξη με το νέο ρύγχος και δύο προβολείς εκατέρωθέν του – σε στυλ Yamaha R1 – και ένα κεντρικό φωτιστικό σώμα χαμηλά που ίσως να είναι φώτα ημέρας DRL. Πάντως στη νέα εικόνα προβολάκια δε διακρίνονται.

BMW R 1300 GS Erlkoenig 169Gallery 27ae2142 1935503

Τώρα αυτό που διακρίνεται είναι ένα μεταλλικό κουτί ή καπάκι στο κάτω μέρος του ρύγχους, το οποίο ωστόσο θα μπορούσε να είναι μέρος του ραντάρ ή φώτων, ή και των δύο.

Κρίνοντας πάντως από το επίπεδο φινιρίσματος στις νέες φωτογραφίες, περιμένουμε τη νέα γενιά R1300GS να εμφανιστεί μέσα στο 2022 ως μοντέλο της ερχόμενης χρονιάς.

Πηγή: Motorrad / φωτογραφίες BMH Images

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2022 17:21

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon