.
Κατηγορία BMW
Τρίτη, 29 Μαϊος 2018 20:50

BMW Motorrad Concept 9cento

 

Προχωρημένο Sport-Touring Adventure concept

Στο event “Concorso d’Eleganza Villa d’Este” του 2018, η BMW Motorrad παρουσίασε το πανέμορφο Concept 9cento, που φέρνει το design του S 1000 XR στο επόμενο -διαστημικό θα λέγαμε- επίπεδο.

bmw motorrad concept 9cento 3

Από τη μια το Concept 9cento (προφέρεται «Νοβετσέντο») δείχνει πολεμικότερο από stealth μαχητικό, από την άλλη η BMW δίνει έμφαση στον Adventure Sport χαρακτήρα του και στις Touring αρετές του. Περίεργο.

bmw motorrad concept 9cento 15

Ακόμα πιο περίεργη η επιλογή των Γερμανών να φορέσουν στο 9cento τον δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα του F 750 GS / F 850 GS, ένα χρηστικό μοτέρ που δεν συνάδει με το ακραίο design της μοτοσυκλέτας. Εάν το 9cento καταφέρει να διασχίσει την απόσταση που χωρίζει τα concept μοντέλα μέχρι τα παραγωγής, ίσως να το δούμε να εφοδιάζεται με διαφορετική καρδιά.

Το δελτίο τύπου των Βαυαρών κάνει λόγο για “συναίσθημα και επιδόσεις με πνεύμα περιπέτειας, ευελιξία και διασκεδαστική οδήγηση, για τη δημιουργία της ιδανικής sport touring μοτοσυκλέτας”.

bmw motorrad concept 9cento 25

Ο Edgar Heinrich, επικεφαλής του τμήματος Design της BMW Motorrad αναφέρει πως «σήμερα δεν χρειάζεται να επικεντρωνόμαστε συνεχώς στο ‘τολμηρότερα, περισσότερα και λαμπρότερα’. Αυτή η μοτοσυκλέτα εστιάζει στην αρετή της ισορροπίας».

bmw motorrad concept 9cento 18

Τι είναι το Concept 9cento για τον Heinrich; «Μια σύγχρονη all-rounder μοτοσυκλέτα για τη νέα μεσαία κατηγορία», όπου με το «νέα μεσαία κατηγορία» προφανώς αναφέρεται στα Ducati Multistrada 950, ΚΤΜ 1090 Adventure, κλπ.

«Χρηστικές παράμετροι όπως η δυνατότητα ταξιδιού, οι αποθηκευτικοί χώροι και η προστασία από τα στοιχεία του καιρού αφορούν όλους σχεδόν τους αναβάτες, όμως σπανίως λαμβάνονται υπόψη στον σχεδιασμό concept οχημάτων. Με το Concept 9cento θέλαμε να δείξουμε πως οι παραπάνω παράγοντες μπορούν να ενσωματωθούν σε ένα δυναμικό design, με το αποτέλεσμα να παράγει ενθουσιασμό και δυνατά συναισθήματα.»

bmw motorrad concept 9cento 14

Το Concept 9cento ξεχωρίζει για τη λεπτή και μαζεμένη σιλουέτα του, και φυσικά την κοντή και ανασηκωμένη ουρά του. Οι όγκοι είναι συγκεντρωμένοι μπροστά, φωνάζοντας «επίθεση», ενώ φέρινγκ, ρεζερβουάρ και πλαίσιο τονίζουν τις ταξιδιωτικές αρετές της μοτοσυκλέτας.

Η BMW αναφέρει πως οι αναρτήσεις έχουν σχεδιαστεί ώστε να είναι ιδανικές για τουριστική χρήση, με μεγάλες διαδρομές και έμφαση στην άνεση.

bmw motorrad concept 9cento 13

Το πλαίσιο της μοτοσυκλέτας είναι ενισχυμένο με CFRP (Carbon Fiber Reinforced Polymer, ήτοι ένα πολυμερές ενισχυμένο με ανθρακόνημα), γεγονός που μεταφράζεται σε μείωση του βάρους, και σε σύνδεση του μπροστινού μέρους της μοτοσυκλέτας με το αλουμινένιο υποπλαίσιο.

bmw motorrad concept 9cento 8

Ένα σημείο που ξεχωρίζει τεχνολογικά το Concept 9cento είναι οι αποσπώμενες βαλίτσες που ενσωματώνονται στη μοτοσυκλέτα με ισχυρούς ηλεκτρομαγνήτες. Επιπλέον, οι βαλίτσες μεταμορφώνουν τη μοτοσυκλέτα, καθώς προσθέτουν τα πλαϊνά τμήματα της σέλας του συνεπιβάτη! Έτσι το Novecento αποτελεί μία 2 σε 1 μοτοσυκλέτα, καθώς δίχως τις βαλίτσες είναι περισσότερο σπορ, με έμφαση στον αναβάτη, ενώ με τις βαλίτσες αποκτά τα φόντα για τουρισμό 2 ατόμων.

bmw motorrad concept 9cento 2

Τα φώτα είναι full LED, με 2 συμμετρικούς προβολείς μπροστά, και με εμβληματικά DRL φώτα σε σχήμα «U».

bmw motorrad concept 9cento 9

Στο πίσω μέρος οι 2 LED λαμπτήρες διαθέτουν το σχήμα 2 «C» τα οποία στέκονται αντικριστά.

Μαζί με το 9cento, η BMW Motorrad σχεδίασε 2 τεχνικά jacket, από δέρμα και Kevlar. Το ένα σε sport ύφος και το δεύτερο σε τουριστικό στιλ.

bmw motorrad concept 9cento 37

Ένα concept που συνδυάζει sport και χρηστικά στοιχεία με τη σφραγίδα της BMW, και που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα μοντέλο παραγωγής που να κομπλιμεντάρει το S 1000 XR.

Φωτογραφίες action & στατικές

Φωτογραφίες λεπτομερειών

Φωτογραφίες design

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 29 Μαϊος 2018 21:16

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon