.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τετάρτη, 19 Απριλίου 2023 14:03

Honda Jump Control – Πατέντα για ηλεκτρονικό έλεγχο αλμάτων

Η Honda κατέθεσε αίτηση κατοχύρωσης για ένα ηλεκτρονικό πακέτο που στοχεύει στον έλεγχο της μοτοσυκλέτας πριν και κατά τη διάρκεια άλματος.

Σε έναν σύγχρονο κόσμο που οι περισσότερες μοτοσυκλέτες διαθέτουν πια ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου για πολλές διαδικασίες – φρενάρισμα, πρόσφυση, σούζα, φρένο κινητήρα, κίνηση σε ανωφέρεια ή κατωφέρεια – η παρακάτω είδηση δε θα πρέπει να μας εκπλήσσει. Σύμφωνα με τα σχέδια πατέντας που κατέθεσε στην αρμόδια υπηρεσία πνευματικών δικαιωμάτων στην Ιαπωνία, η Honda εξετάζει ένα ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου για άλματα.

Αυτό εμφανίζεται να χρησιμοποιεί μια σειρά από αισθητήρες που καθοδηγούνται από μια αδρανειακή κεντρική μονάδα (IMU), καθώς και μια κάμερα στο μπροστινό μέρος της μοτοσυκλέτας. Η κάμερα αναλαμβάνει να διαβάζει τον δρόμο και να εντοπίζει το επερχόμενο άλμα, ενώ στη συνέχεια η IMU ενορχηστρώνει τη συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας ανάλογα με τα δεδομένα που διαβάζει από τους αισθητήρες (ταχύτητα, κλίση κ.ο.κ.).

Honda jump control patent revealed 04

Το Jump Control σύστημα ρυθμίζεται σε τρία επίπεδα, με το πρώτο (Α) ουσιαστικά να απαγορεύει το άλμα, φροντίζοντας να μετριάσει την ταχύτητα όσο χρειάζεται για να μην επέλθει απογείωση μετά την κορυφή της ανηφόρας.

Στη δεύτερη στάθμη (Β) η απόσταση που θα καλυφθεί στον αέρα είναι προρυθμισμένη, με τα ηλεκτρονικά να το φροντίζουν μέσω του περιορισμού της δύναμης για τη σωστή ταχύτητα απογείωσης, αλλά και τη χρήση του πίσω φρένου και του γκαζιού στον αέρα προκειμένου να εξασφαλιστεί πως η μοτοσυκλέτα θα προσγειωθεί και με τους δύο τροχούς.

Τέλος, η τρίτη στάθμη (C) μπορεί επίσης να κουρδιστεί για προκαθορισμένο βεληνεκές άλματος και προσφέρει περισσότερο έλεγχο στον αναβάτη, ενώ οι παρεμβάσεις σε πίσω φρένο και γκάζι αποσκοπούν στο να αποφευχθεί υπερβολική περιστροφή της μοτοσυκλέτας στον αέρα, με τελικό στόχο την προσγείωση στον πίσω τροχό.

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει από τα σχέδια αυτά είναι η χρήση μιας rally μοτοσυκλέτας στην εικονογράφηση, κάτι που θα εξηγούσε ενδεχομένως και τη στόχευση του Jump Control.

Όσο φανταζόμαστε πως θα το μισήσουν πολλοί αναβάτες motocross, ειδικά οι εμπειρότεροι, άλλο τόσο ίσως να έχει νόημα σε χρήση rally όπου τα άλματα συχνά προκύπτουν απρόοπτα και ένα ηλεκτρονικό όριο στη μοτοσυκλέτα θα μπορούσε να μεταφραστεί σε λιγότερο άγχος για τον αναβάτη στη διάρκεια μιας μακράς ειδικής διαδρομής.

Πηγή: Bike Social

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 19 Απριλίου 2023 14:12

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon