.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τετάρτη, 04 Ιανουαρίου 2023 10:33

Πρώτη επίσημη αποκάλυψη για τον νέο LC8c 990 της KTM

Η έλευσή του φημολογείται καιρό τώρα, μα αυτή είναι η πρώτη επιβεβαίωση της ύπαρξής του.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022 μια σειρά από φωτογραφίες μελλοντικών μοτοσυκλετών της ΚΤΜ σε δοκιμές στον δρόμο μας έχει προσφέρει ματιές στα επόμενα βήματα της εταιρείας – με νέα Duke, Adventure, RC, SMT.

Σε όλες τις “κατασκοπευτικές” αποκαλύψεις οι πληροφορίες ή φήμες που τις συνόδευαν μιλούσαν για έναν νέο LC8c, δηλαδή μια καινούργια έκδοση του δικύλινδρου σε σειρά που ξεκίνησε την πορεία του ως 790 (799 cc) και στη συνέχεια μεγάλωσε στα 890 (889 cc), ο οποίος φέρεται να μεγαλώνει κι άλλο φτάνοντας στα 990 cc.

Μόνο που στις εικόνες αυτό που φαινόταν καθαρά είναι μεν η ύπαρξη ενός κινητήρα με μερικές οπτικές διαφοροποιήσεις στις εξωτερικές του κάσες, ωστόσο οι αδιαμφισβήτητες αλλαγές εντοπίζονταν στη σχεδίαση – αυτό δηλαδή που πιάνει άμεσα το μάτι.

Η νέα διαρροή σχεδίων από επίσημα έγγραφα κατοχύρωσης έρχεται τώρα να μας σερβίρει την πρώτη σχεδόν επίσημη πληροφόρηση για το ποιόν του νέου μοτέρ.

KTM LC8c 990 4

Α
ριστερά ο νέος LC8c, δεξιά ο τρέχων

Παρότι δε συνοδεύεται από τεχνικά στοιχεία, η απευθείας παράθεση του νέου (990) με τον τρέχοντα (890) κινητήρα βάζει μια στέρεη βάση στη φημολογία περί νέας αύξησης κυβισμού.

Η οπτική συγγένεια των δύο μονάδων είναι οφθαλμοφανής, όπως είναι ωστόσο και κάποιες αποκαλυπτικές διαφορές στα σχέδιά τους. Συγκεκριμένα, ο νέος LC8c φαίνεται πως έχει λίγο πιο ψηλό κύλινδρο και πιο βαθιά ελαιολεκάνη στο κάτω μέρος των κάρτερ, σημάδια πως εδώ η ΚΤΜ έχει επέμβει και στη διαδρομή των εμβόλων για να πάρει τα περισσότερα κυβικά εκατοστά χωρητικότητάς του.

Αυτό συνιστά μια σαφή διαφοροποίηση από την προηγούμενη αναβάθμιση του LC8c, καθώς για τη μετάβαση από τα 799 στα 889 cc ήταν αρκετή η χρήση φαρδύτερων πιστονιών, ενώ τώρα φαίνεται πως πάμε σε μια ολική επανασχεδίαση με μεταβολή και της διαδρομής τους.

Παρά τις μεταβολές στις εξωτερικές αναλογίες κυλίνδρου και κάρτερ πάντως, συνολικά ο δικύλινδρος δεν μοιάζει να έχει μεγαλώσει σε συνολικό μέγεθος, ενώ η μεγαλύτερη εγκοπή στο κάτω μέρος του φιλοξενεί μια διαδρομή για την εξάτμιση που φέρνει τους λαιμούς της πιο μέσα στη μοτοσυκλέτα.

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με αυτά τα σχέδια του LC8c πάντως είναι η προέλευσή τους. Το αγγλικό Bike Social, απ’ όπου προέρχεται η δημοσιοποίηση των εικόνων αυτών, ενημερώνει πως η καταγωγή των σχεδίων του κινητήρα μας έρχεται από τη CFMOTO, κάτι που υπονοεί πως πιθανότατα ο κινητήρας θα κατασκευάζεται εξαρχής στην Κίνα από τη συνεργάτιδα των Αυστριακών.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 04 Ιανουαρίου 2023 10:42

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon