.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου 2022 11:39

Norton Motorcycles – Τα πλάνα της για V4, Commando, Atlas και ηλεκτρικά

Ο διευθύνων σύμβουλος της Norton μίλησε για όλα σε συνέντευξή του στον αγγλικό Τύπο.

Η απόκτηση – βλέπε διάσωση – της Norton Motorcycles από τον ινδικό όμιλο TVS τον τελευταίο χρόνο επανέφερε την ιστορική αγγλική εταιρεία από την αφάνεια στην οποία την είχε καταδικάσει η οικονομικώς κολάσιμη πρακτική του πρώην αφεντικού της Stuart Garner.

Έχοντας πλέον μια νέα παραγωγική μονάδα στην Αγγλία ήδη σε λειτουργία, η νέα διοίκηση ξεκίνησε γεμίζοντας τις τρύπες που είχε αφήσει πίσω η προηγούμενη. Όπως για παράδειγμα τις 29 παραγγελίες για Commando 961 που είχαν μείνει ανεκπλήρωτες από την προηγούμενη διοίκηση, και οι οποίες πλέον είναι έτοιμες για τους ιδιοκτήτες τους.

norton v4sv

Όπως δήλωσε ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Norton, Dr Robert Hentschel, το μόνο που απομένει είναι η τυπική διαδικασία της έγκρισης τύπου στη χώρα, κάτι που θα καθυστερήσει την έκδοση πινακίδων για τα νέα Commando για μερικούς μήνες, με την εκτίμηση πως από τον Μάρτιο 2023 οι νέοι τους ιδιοκτήτες θα μπορούν να τις κυκλοφορούν κανονικά. Το ίδιο φυσικά θα ισχύσει και για όσους αποκτήσουν μια Commando 961 και από δω και πέρα.

Όσον αφορά στη superbike V4 SV, ο Hentschel αποκάλυψε πως αντιμετώπισαν προβλήματα με την εφοδιαστική αλυσίδα, αλλά πλέον η ροή εξαρτημάτων έχει αποκατασταθεί και η παραγωγή επανεκκίνησε κανονικά. Και εδώ οι μοτοσυκλέτες θα έχουν ολοκληρώσει τις νομικές διαδικασίες έγκρισης τύπου το αργότερο σε 3 με 4 μήνες από τώρα, δηλαδή στην αρχή της Άνοιξης.

Όσον αφορά στη γυμνή cafe racer V4 CR, η περιορισμένη παραγωγής της (200 κομμάτια) φαίνεται πως θα αργήσει περισσότερο και προς το παρόν δεν υπάρχει συγκεκριμένο ανακοινώσιμο πλάνο παραγωγής.

norton v4cr

Σε ερώτηση σχετικά με την ηλεκτροκίνηση, ένα θέμα που απασχόλησε τη νέα διοίκηση της εταιρείας τον περασμένο Ιούνιο όταν και ανακοίνωσε ένα πλάνο 30 μηνών με κρατική υποστήριξη για την επένδυση σε ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες, ο Hentschel δήλωσε:

"Αν δείτε τις μοτοσυκλέτες υψηλής απόδοσης ή έστω τις στάνταρ ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες, υπάρχουν ακόμη προβλήματα με το βάρος και την αυτονομία. Πιστεύω πως στα επόμενα 10 χρόνια θα υπάρχει δυνατή ζήτηση για κινητήρες εσωτερικής καύσης. Όμως στα καθημερινά μοντέλα και εν γένει στα δίκυκλα χαμηλής απόδοσης ο εξηλεκτρισμός τρέχει με γρήγορο ρυθμό. Δεν το βλέπουμε τόσο στην Ευρώπη, όσο στην Ασία, αλλά η όλη κατάσταση θα μας επηρεάσει."

Μαζεμένος εμφανίστηκε εδώ ο Hentschel, καθώς θυμίζουμε πως πριν μερικούς μήνες η Norton ανακοίνωσε την τερματισμό του προγράμματος Atlas 650, δηλαδή της δικύλινδρης μοτοσυκλέτας που θα χρησιμοποιούσε μια κινητήρια μονάδα προερχόμενη από τους δύο μπροστινούς κυλίνδρους της V4. Τότε, ο νέος οικονομικός διευθυντής της Norton, Christian Gladwell, ήταν πιο τολμηρός στις δηλώσεις του:

“Δεν πήραμε εύκολα αυτήν την απόφαση, αλλά δεν είναι αυτό το μέλλον πραγματικά. Είναι μια σπουδαία μοτοσυκλέτα και σίγουρα θα πουλούσαμε μερικές, μα το μέλλον είναι ηλεκτρικό. Δε θέλουμε απλώς να φτιάξουμε μια ηλεκτρική μοτοσυκλέτα, μα μια εντελώς νέα εμπειρία ηλεκτροκίνησης.”

Το τι ακριβώς μπορεί να σημαίνει αυτό θα το μάθουμε προφανώς στα ερχόμενα χρόνια, καθώς τα αρχίσουν να κυκλοφορούν πληροφορίες από τα σχέδια της Norton. Προς το παρόν μένουμε στις υποσχέσεις, αλλά και την απογοήτευση από την απόσυρση του σχεδίου Atlas 650 – το οποίο πάντως φαίνεται να προχωρά στην Κίνα από τη Zongshen, η οποία είχε αγοράσει τα δικαιώματα χρήσης του δικύλινδρου κινητήρα από τη διοίκηση Garner και έχει ήδη ανακοινώνει μια adventure μοτοσυκλέτα, SR 650, με αυτόν.

Πηγή: MCN

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon