.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Πέμπτη, 03 Νοεμβρίου 2022 07:31

Enevate και Lightning στο κυνήγι της γρήγορης φόρτισης ή των εντυπώσεων;

Ένα από τα ιερά δισκοπότηρα της ηλεκτροκίνησης και δη της δίτροχης, είναι ο χρόνος φόρτισης, με την αμερικάνικη εταιρεία επανέρχεται με φόντο υποσχέσεων.

Θυμάστε τη Lightning Motorcycles; Την εταιρεία που είναι πίσω από το LS-218, την «γρηγορότερη μοτοσυκλέτα παραγωγής»; Μπορεί να πέρασε το hype της, με τους κύκλους εργασιών να πέφτουν ενδεχομένως και λόγω του κορωνοϊου, αυτό ωστόσο δεν την εμπόδισε από το να συνεργαστεί με τη CBMM για την προσπάθεια ρεκόρ ταχύτητας εδάφους. Δεν έλειψαν και σχέδια ηλεκτρικών adventure αλλά και πλήρως κλειστών μοτοσυκλετών, με τίποτα από τα παραπάνω όμως να φαίνεται να έχει μπει σε τροχιά υλοποίησης.

Κάπου εδώ έρχεται για να βοηθήσει η εξειδικευμένη στις μπαταρίες Enevate, φέρνοντας στην αγορά ένα «ακραίο» πακέτο ισχύος μοτοσυκλέτας γρήγορης φόρτισης. Στο πλαίσιο των δοκιμών του πρωτοτύπου, η Enevate τοποθέτησε μια μπαταρία 24 kWh στο μοντέλο Strike Carbon. Στη συνέχεια, δόθηκαν 400 αμπέρ στη μονάδα, με αποτέλεσμα έναν απαιτούμενο χρόνο φόρτισης κάτω των 10 λεπτών που μεταφράστηκε σε αυτονομία 200 περίπου χιλιομέτρων.

Το πρωτότυπο δοκιμάστηκε σε 1.500χλμ και αρκετούς κύκλους επαναφόρτισης σε δημόσιους σταθμούς φόρτισης των 350 kW (Επίπεδο 3: Γρήγορη φόρτιση DC), με τις εταιρείες να φαίνονται έτοιμες να προχωρήσουν στην εμπορευματοποίηση της τεχνολογίας. «Για τον καταναλωτή, αυτό σημαίνει ότι οι αναβάτες ηλεκτρικών μοτοσυκλετών με την τεχνολογία της Enevate μπορούν πλέον να οδηγούν όλη την ημέρα δίπλα σε συμβατικές μοτοσυκλέτες χωρίς να τους αφήνουν ώρες αναμονής στον φορτιστή», ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Enevate, Robert A. Rango.

Ωστόσο, αυτό δεν είναι μόνο η εν λόγω περίπτωση έρευνας για γρήγορη φόρτιση, μιας και εδώ είχαμε δει project όπου η μπαταρία ανακτά 70 τοις εκατό χωρητικότητα σε μόλις 11 λεπτά. Εντωμεταξύ, από τον Ιούνιο του 2021, η Enevate υπέγραψε μια συμφωνία παραγωγής με τον κατασκευαστή μπαταριών ιόντων λιθίου της Νότιας Κορέας EnerTech International για την μπαταρία της XFC-Energy.

Ίσως η Lightning και η Enevate καταφέρουν να φέρουν την απαραίτητη αυτή τεχνολογία στην κατηγορία των ηλεκτρικών μοτοσυκλετών, ωστόσο η Lightning έχει δείξει σημάδια «παραγωγής». Μέχρι να δούμε την «ακραία» μπαταρία ταχείας φόρτισης στα μοντέλα παραγωγής λοιπόν, ας κρατάμε μικρό καλάθι.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Νίκος Τσαμάνδουρας

Γεννήθηκε στην Κρήτη στις αρχές της τελευταίας καλή δεκαετίας - εκείνης του ’90.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ευελπιστεί να συνδέσει κάποτε το αντικείμενο σπουδών του με το μεταπτυχιακό του πάνω στα Βιοκαύσιμα και τις Καθαρές Μορφές Ενέργειας.

Ταυτόχρονα, δεν ξέφυγε ποτέ από τους δυο τροχούς, αποτελώντας από το 2012 συντάκτης στα Cretadrive.gr, Bikeit.gr, MotoandRider.gr, Motorsite.gr, Zougla.gr και Newsauto.gr.

Ευτυχώς δεν υπήρξε αγωνιστικό ταλέντο και έτσι μπόρεσε ξένοιαστα να οδηγεί, να φωτογραφίζει, να σχεδιάζει και να γράφει για μοτοσυκλέτες.

Τέλος, κάμποσα βιογραφικά μετά, του φαίνεται ακόμα αστείο να γράφει για τον εαυτό του σε τρίτο πρόσωπο. Ποιος ξέρει;  Ίσως σοβαρευτεί στο μέλλον.

Νίκος Τσαμάνδουρας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 03 Νοεμβρίου 2022 11:05

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon