.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2022 07:08

Ηλεκτροκίνηση – Έρχεται η φόρτιση στο δεκάλεπτο;

Για πολύ κόσμο εκεί έξω, η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση είναι δύσκολη αν όχι αδύνατη, είτε για «συναισθηματικούς» λόγους, είτε για πιο πρακτικούς, όπως το που αλλά και πόσο χρόνο απαιτεί μια πλήρης φόρτιση, ανεξαρτήτως οχήματος.

Κάπου εδώ όμως έρχεται η τεχνολογία που σχετίζεται με τις μπαταρίες και εφόσον θεωρείται το μέλλον, πέφτουν σε αυτή τρελά ποσά και από πολλές μεριές. Έτσι, επιταχύνεται με καταιγιστικό ρυθμό, με μεγάλο μέρος αυτής της τεχνολογίας να λαμβάνει χώρα σε κολέγια και πανεπιστήμια εστιάζοντας στην ανάπτυξη της μελλοντικής τεχνολογίας. Για παράδειγμα, στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, οι επιστήμονες έχουν πιέσει το θέμα των μπαταριών εδώ και αρκετά χρόνια και φαίνεται ότι πέτυχαν μια σημαντική ανακάλυψη πρόσφατα φτάνοντας το χρόνο φόρτισης στα δέκα λεπτά.

Η ανάπτυξη προέρχεται από μια ομάδα μηχανικών με επικεφαλής τον Chao-Yang Wang που έχουν κάνει κάποια σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια. Το 2016, η ομάδα ανέπτυξε ένα αυτορυθμιζόμενο σύστημα θερμοκρασίας για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της κακής απόδοσης των μπαταριών λιθίου σε ψυχρά κλίματα. Αυτό βασίζεται σε ένα φύλλο νικελίου που θερμαίνει γρήγορα την μπαταρία σε εξαιρετικά κρύες συνθήκες, επιτρέποντάς της να συνεχίσει να λειτουργεί σωστά.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν αυτή τη μέθοδο το 2019 για να φορτίσουν ένα πρωτότυπο μπαταρίας λιθίου σε υψηλές θερμοκρασίες, κάτι που συνήθως θα της προκαλούσε φθορά. Αυτή τη φορά, η μπαταρία θερμάνθηκε γρήγορα - σε μόλις 30 δευτερόλεπτα - με τη χρήση ενός λεπτού φύλλου νικελίου μέσα από το οποίο περνούν τα ηλεκτρόνια πριν ψυχθούν ξανά αμέσως. Αυτό έγινε με μια μέθοδο που δεν προκάλεσε φθορά της μπαταρίας ενώ της επέτρεψε να επωφεληθεί από την ταχύτερη φόρτιση που παρέχεται από τις υψηλές θερμοκρασίες. Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη, μια μπαταρία ηλεκτρικού οχήματος μπορεί να φορτιστεί πλήρως σε λιγότερο από 10 λεπτά, δίνοντάς της αυτονομία έως και 500 χιλιομέτρων.

Σε σχετική μελέτη που κυκλοφόρησε πρόσφατα, οι επιστήμονες που εργάζονται σε αυτήν την τεχνολογία συνδύασαν το χρόνο γρήγορης φόρτισης μιας νέας πρωτότυπης μπαταρίας με αυξημένη ενεργειακή πυκνότητα. Το θερμαντικό στοιχείο του νικελίου χρησιμοποιείται και πάλι για να διευκολύνει ταχύτερους χρόνους φόρτισης και η πιο πρόσφατη έκδοση έχει ενεργειακή πυκνότητα 265 Wh/kg, μια βελτίωση σε σχέση με τα 209 Wh/kg της προηγούμενης δοκιμής. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτή η ενεργειακή πυκνότητα και ο χρόνος γρήγορης φόρτισης είναι ένας συνδυασμός ρεκόρ που μπορεί να παρουσιάσει μερικές ενδιαφέρουσες σχεδιαστικές ευκαιρίες για ηλεκτρικά οχήματα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό ισοδυναμεί με περίπου 1.000.000 χιλιόμετρα γρήγορης φόρτισης, καθώς οι μπαταρίες μπορούν να φορτιστούν στο 70% σε μόλις 11 λεπτά, για συνολικά 2.000 κύκλους, κάτι που θα άνοιγε το δρόμο για λιγότερο ακριβά, πιο συμπαγή και ενεργειακά πυκνά πακέτα μπαταριών που μπορούν να επαναφορτιστούν γρήγορα για να διατηρηθούν τα ηλεκτρικά οχήματα στο δρόμο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Φυσικά, καθώς αυτή η τεχνολογία βρίσκεται στο στάδιο ανάπτυξης, θα πρέπει να περιμένουμε χρόνια ακόμη πριν αρχίσουμε να την βλέπουμε να κυκλοφορεί στο δρόμο, ωστόσο φαίνεται πως ο κόσμος –ή έστω οι εταιρείες- έχει διαλέξει την κατεύθυνση του.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon