.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 2022 15:39

QJ Motor / Benelli – Ποια η σχέση του νέου της δικύλινδρου 799 με την ΚΤΜ;

Η QJ Motor ετοιμάζει έναν νέο δικύλινδρο σε σειρά κινητήρα 799 cc με αρκετή περισσότερη δύναμη από τον υπάρχοντα των 754 cc, αλλά τα σχέδια που συνοδεύουν τα χαρτιά κατοχύρωσής του στην Κίνα αφήνουν πιπεράτες υπόνοιες.

Αυτή τη στιγμή η Benelli διαθέτει στη γκάμα της τρία μοντέλα που κινούνται με τον δικύλινδρο σε σειρά κινητήρα των 754 cc: 752S, Leoncino 800 και TRK800. Σύντομα αυτό μπορεί να αλλάξει, καθώς στα τέλη Αυγούστου έγινε γνωστό πως η μητρική της εταιρεία, QJ Motor, εμφάνισε έναν νέο δικύλινδρο σε σειρά κινητήρα με χωρητικότητα 799 cc και σημαντικά αυξημένη απόδοση.

Μάλιστα οι φήμες μιλούν για ντεμπούτο του σε μια νέα μοτοσυκλέτα 802S, η οποία έρχεται ως εξέλιξη, της γνωστής μας και στην Ελλάδα, 752S, και στην οποία τα κέρδη δε θα αφορούν μόνο την αύξηση ισχύος κατά σχεδόν 20 άλογα, αλλά και τη μείωση βάρους σε εξίσου εντυπωσιακό μέγεθος, κατά 18 κιλά.

Τώρα το γερμανικό περιοδικό Motorrad ανασύρει δύο σχέδια του νέου κινητήρα που φέρονται να προέρχονται από τα επίσημα έγγραφα της QJ Motor για την αρμόδια κινέζικη υπηρεσία πνευματικών δικαιωμάτων, μέσω των οποίων επιβεβαιώνεται η χωρητικότητα των 799 cc και πως η απόδοσή του θα φτάνει στους 95 ίππους. Το δε ΤnT στην κεφαλή μας δείχει μια από τις πρώτες του εφαρμογές ίσως;

Ως εδώ όλα καλά, μέχρι που αρχίζουμε να προσέχουμε ακριβέστερα τα σχέδια του κινητήρα. Εκεί λοιπόν παρατηρούμε πως εξωτερικά δε δείχνει να έχει την παραμικρή σχέση με τον υπάρχοντα δικύλινδρο 754 cc, γεγονός που δε θα πρέπει να μας ξενίζει, καθώς θα ήταν αφύσικα μεγάλο ένα άλμα 20 ίππων (από τους 75 στους 95 ίππους) απλώς με αύξηση χωρητικότητας κατά 45 cc.

Benelli new twin 799 1

Αυτό μάλλον κλείνει το ενδεχόμενο ο νέος δικύλινδρος να έχει προκύψει από υπερκυβισμό του υπάρχοντα, και στο επόμενο βήμα παρατηρούμε πως τα νέα ψηφιακά σχέδια δείχνουν υπόπτως ίδια με την εξωτερική εμφάνιση του κινητήρα της KTM από τα 790 – o οποίος μετρά ακριβώς 799 κυβικά εκατοστά και απόδοση γύρω στους 100 ίππους.

Δεν αποκλείεται λοιπόν να έχουμε διάδοση των κινητήρων της ΚΤΜ και σε άλλες εταιρίες πλην της βασικής της συνεργάτιδας, CFMOTO, προφανώς χρησιμοποιώντας αυτούς που κατασκευάζει στην Κίνα η τελευταία με άδεια από τους Αυστριακούς.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε δραστηριότητα της QJ που να σχετίζεται με την KTM, καθώς πριν μερικούς μήνες είχαμε ξαναδεί το σχέδιο του δικύλινδρου 799, παρέα με έναν μεγάλο V2 που επίσης μοιάζει να βασίζεται στον LC8 της ΚΤΜ, αμφότεροι πατενταρισμένοι στην Κίνα από την QJ Motor.

Εν ολίγοις, δεν αποκλείεται σύντομα να δούμε στις ευρωπαϊκές αγορές κι άλλες μοτοσυκλέτες με κινητήρες ΚΤΜ 790 εκτός των CFMOTO 800MT (ή το επερχόμενο γυμνό ΝΚ800), αρχικά μέσω των μοντέλων της Benelli, αλλά και αργότερα ως QJ Motor – μιας και οι Κινέζοι επισημοποίησαν στην περσινή έκθεση EICMA την πρόθεσή τους να επεκταθούν στην Ευρώπη με τη γκάμα τους, κάτι που έχει ήδη ξεκινήσει από τη Γερμανία.

Πηγή: Motorrad

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 2022 15:56

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon