.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τετάρτη, 13 Απριλίου 2022 14:04

H QJ Motor πατεντάρισε δύο νέους κινητήρες που θυμίζουν έντονα ΚΤΜ

Ένα δικύλινδρο σε σειρά κι ένα V2 έχουν πατεντάρει οι Κινέζοι σε διάστημα μερικών μηνών και αμφότεροι οι κινητήρες μοιάζουν πολύ με ανάλογες μονάδες της ΚΤΜ.

Τον Ιανουάριο η QJ Motor κατέθεσε αίτηση για πατέντα σχετικά με έναν νέο κινητήρα, δικύλινδρο σε σειρά, ο οποίος χαρακτηριζόταν από τον κωδικό QJ288MW, ο οποίος ερμηνεύεται ως QJ (κατασκευαστής), 2 (κύλινδροι), 88 (διάμετρος εμβόλου) και τρία γράμματα που δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς κωδικοποιούν.

Όσοι παρατήρησαν πως εμφανισιακά η μονάδα αυτή είναι πρακτικά ολόιδια με τον δικύλινδρο LC8c της ΚΤΜ, στη συνέχεια ενίσχυσαν την άποψή τους με το γεγονός πως η διάμετρος των 88 χιλιοστών χαρακτηρίζει και τον δικύλινδρο 790 της ΚΤΜ.

qj 2il

Τώρα αποκαλύπτεται μια ακόμη αίτηση πατέντας των Κινέζων, αυτή τη φορά για έναν δικύλινδρο V που επίσης μοιάζει με φωτοτυπία του μεγάλου δικύλινδρου 1290 των Αυστριακών, και ξανά η κωδικοποίηση της πατέντας φωτογραφίζει το ίδιο πράγμα: QJ2V108MYL, δηλαδή δικύλινδρος V με διάμετρο πιστονιού 108 χιλιοστά – όλως τυχαίως, όσο και ο αυστριακός 1290.

Θα μπορούσε ίσως κανείς να μιλήσει για απόπειρα αντιγραφής ή κάτι άλλο ανάλογα ποταπό, ωστόσο με δεδομένη την απόφαση της QJ Motor να δραστηριοποιηθεί στην Ευρώπη μέσα στο 2022 με όλη της την ισχύ, αλλά και το γεγονός πως έχει ήδη γνωρίσει άφθονη επιτυχία στα μέρη μας με τις μοτοσυκλέτες της (δικής της) Benelli, θα έκανε το εγχείρημα να φαντάζει τουλάχιστον ανόητο.

qj v2 2

Από τη μια δεν υπάρχει καμιά επίσημη εξαγγελία περί συνεργασίας QJ-KTM (η οποία διατηρεί ήδη εξαιρετικά στενή σχέση με τη CFMOTO), μα από την άλλη δεν παραγνωρίζουμε το γεγονός πως φέτος στη Moto3 η ομάδα της Avintia έχει φορέσει τα χρώματα της QJ Motor σε μια μοτοσυκλέτα της ΚΤΜ. Η συνεργασία δηλαδή υπάρχει ήδη σε κάποιον βαθμό, κι ας μην εξέδωσαν δελτίο Τύπου για να το ανακοινώσουν.

Έτσι οδηγούμαστε στο αναπόφευκτο συμπέρασμα πως η ΚΤΜ έχει αδειοδοτήσει την QJ Motor να εξελίξει δικά της αντίγραφα τουλάχιστον δύο κινητήρων της, του “παλιού” 790 και του τρέχοντος 1290, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν σε μοτοσυκλέτες των QJ και Benelli.

Τα σχέδια πατέντας του μικρότερου κινητήρα έχουν ζωγραφισμένο το λογότυπο του TnT στα καπάκια της κεφαλής, υποδεικνύοντας αμέσως τον πρώτο του προορισμό, ενώ για το δεύτερο οι προοπτικές είναι ορθάνοικτες – TRK1300 κανείς;

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon