.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Παρασκευή, 09 Σεπτεμβρίου 2022 10:50

Η πιο καθαρή dirt bike που φτιάχτηκε ποτέ ο στόχος της Σουηδικής Cake

Οι ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες είναι η νέα λύση για την κατάργηση των ρύπων, αφού δεν διαθέτουν εξάτμιση και η επιβάρυνση της ατμόσφαιρας είναι μηδενική κατά την κυκλοφορία τους.

Βέβαια πίσω από όλες τις συζητήσεις περί ηλεκτρισμού  υπάρχει το μεγάλο αλλά,  όσον αφορά την εξόρυξη σπάνιων γαιών για τη δημιουργία των μπαταριών, που όπως λέει και το όνομά τους δεν είναι απεριόριστες. Η Σουηδική εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών μοτοσυκλετών Cake το γνωρίζει και ανακοίνωσε την συνεργασία της με την εταιρεία ενέργειας Vattenfall σε μία προσπάθεια να φτιάξει την πρώτη ηλεκτρική μοτοσυκλέτα που  θα είναι πραγματικά απαλλαγμένη από τα ορυκτά. 

Ο ιδρυτής της εταιρείας Stefan Ytterborn δηλώνει «Δεν μπορούμε να πούμε με ελαφριά την καρδιά  ότι οι  μοτοσυκλέτες μας κινούνται με ρεύμα, άρα είμαστε βιώσιμοι, υπάρχουν πολλά ακόμη που μπορούμε να κάνουμε προς αυτή την  κατεύθυνση. Γι’ αυτό συνεργαζόμαστε με αυτό τον μεγάλο οργανισμό και  μοιραζόμαστε αυτή την προοπτική. Χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσε να γίνει.»
 
Το πρώτο βήμα ήταν ο υπολογισμός έκλυσης  διοξειδίου του άνθρακα από το εργοστάσιο παραγωγής της ηλεκτρικής off road Kalk  OR. Υπολογίστηκε στα 637 κυβικά μέτρα ή στους 1,2 τόνους, είναι η ίδια ρύπανση όπως μία πτήση Λονδίνο Ν. Υόρκη μετ’ επιστροφής επί δύο. Έτσι ελέγχθηκαν εξονυχιστικά όλα τα καύσιμα που χρησιμοποιούνταν για τη λειτουργία του εργοστασίου.
 
Η Isabella Pehrsson, επικεφαλής Βιωσιμότητας  και Αειφορίας και Project Leader της κατασκευής της πιο καθαρής Dirt Bikeπου έγινε ποτέ, προχωράει περισσότερο τη συζήτηση λέγοντας: «Οι πρώτες ύλες πρέπει να μην είναι ορυκτές. Πρέπει να το ξανασκεφτούμε όταν παίρνουμε από το έδαφος οποιοδήποτε υλικό για να φτιάξουμε κάτι όπως το αλουμίνιο για παράδειγμα. Πρέπει να σκεφτούμε πως παράγουμε, πως μεταφέρουμε αυτά που παράγουμε και πως τα επεξεργαζόμαστε. Για να απανθρακοποιήσουμε τη λειτουργία μας πρέπει όλα αυτά να βασίζονται στην πράσινη ενέργεια.»
 
Η Cake μελετάει τα υλικά που πρέπει να γίνουν χωρίς χρήση ορυκτών, αλουμίνιο, πλαστικό, μοτέρ, μπαταρίες, φρένα, αναρτήσεις και ηλεκτρονικά.
 
Οι συνεργάτες τους της Vattenfall έχει ήδη πιάσει δουλειά πάνω σ’ αυτό, αφού είναι η πρώτη εταιρεία στον κόσμο που δημιούργησε ατσάλι χωρίς να χρησιμοποιήσει ορυκτά και είναι από τα υλικά που θα μπουν στη νέα μοτοσυκλέτα. 
6e625f767cfa8063088a75e69688071db0e09540-4448x3096_Αντιγραφή.jpg
Βέβαια η Cake κρατάει κλειστά τα χαρτιά της όσον αφορά στον τρόπο που θα επιτύχει όλα αυτά. Για παράδειγμα αυτή τη στιγμή εξελίσσουν κυψέλες για μπαταρία, αλλά ψάχνουν συνεργάτη αφού δεν μπορούν μόνοι τους να φτάσουν τα απαιτούμενα επίπεδα παραγωγής.
 
Οι εγκαταστάσεις παραγωγής της Cake βρίσκονται έξω από την Στοκχόλμη και λειτουργούν με ηλιακή ενέργεια.
 
Η εταιρεία φιλοδοξεί να παράγει το 25% όλων των ανταλλακτικών εκεί μέχρι  το 2025, αλλά ακόμη δεν έχει αποφασιστεί ποια θα είναι αυτά. 
 
Ο  ιδρυτής της εταιρείας υποστηρίζει ότι κανείς δεν θα μπορέσει να κάνει παραγωγή με μηδενικό ρυπαντικό αποτύπωμα, αλλά υπόσχεται ότι μέχρι το 2025 η Cake θα έχει μειώσει τους ρύπους της πάρα πολύ. 
6e93044f6e88009ad8b6886c13db03afc49fafda-1600x1067_Αντιγραφή.jpg
Η Cake προσπαθεί να αντικαταστήσει τα πλαστικά μέρη της μοτοσυκλέτας με χαρτί. Γι’ αυτό συνεργάζεται με την PaperShell AB, μια επίσης σουηδική start up εταιρεία η οποία επεξεργάζεται το χαρτί με τρόπο που να μπορεί να αντικαταστήσει το πλαστικό ή τα ανθρακονήματα.
 
Το υλικό είναι αδιαπέραστο από το νερό και έχει αντοχή στη φωτιά χωρίς να χρειάζεται πρόσθετα χημικά και υπόσχεται αντοχή και τέτοια πυκνότητα υλικού ώστε να μπορεί να αντικαταστήσει ισάξια όλα τα πλαστικά μέρη. Το υλικό μπορεί να βαφεί, να μπουν πάνω του αυτοκόλλητα ή και να γίνει ματ, γυαλιστερό κ.λ.π, όπως ακριβώς το πλαστικό. Σε αντίθεση όμως με το πλαστικό είναι βιοδιασπώμενο και μπορεί να ανακυκλωθεί όπως το ξύλο.
 
Η PaperShell υποστηρίζει ότι η παραγωγή του υλικού μπορεί να γίνει εκλύοντας κλάσμα των ρύπων που θα χρειάζονταν για την παραγωγή πλαστικού και με παρόμοιο τρόπο μελετά την αντικατάσταση του αλουμινίου, μέχρι στιγμής έχει φτάσει σε υλικό το οποίο έχει τη μισή αντοχή του αλουμινίου, αλλά και το μισό βάρος κάτι που δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει περισσότερο υλικό για να αυξήσει την αντοχή του.
 
Η εταιρεία που ξεκίνησε τη λειτουργία της μόλις το 2021 θεωρεί ότι μία off-road μοτοσυκλέτα είναι η καλύτερη πλατφόρμα δοκιμών για τα νέα της υλικά που πέρα από μειωμένο βάρος και αντοχή πρέπει να είναι ανθεκτικά στα υγρά, στην ακτινοβολία και στη φωτιά.
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
ΒΙΚΕΙΤ! Γράφτηκε από
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 06 Οκτωβρίου 2022 15:26

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon