.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2022 15:51

Moto Morini – Μεγαλεπίβολα σχέδια με νέους κινητήρες

Ο γενικός διευθυντής της ιταλικής εταιρείας που ανήκει σε κινεζικό όμιλο παρουσιάζει ένα πολύ φιλόδοξο πλάνο για την εταιρεία του.

Εξαγορασμένη – βλέπε σωσμένη – από τον κινεζικό όμιλο Zhongneng Vehicle Group Co. το 2018, η Moto Morini ομολογουμένως βλέπει πια πολύ πιο αισιόδοξα τα μέλλον. Ήδη έχει κάνει μια δυναμική αρχή με το X-Cape, το οποίο φορά τον ίδιο δικύλινδρο σε σειρά κινητήρα 650 cc που γνωρίζουμε από τη CFMOTΟ (ΜΤ, ΝΚ) – και αποτελεί κλώνο των προηγούμενης γενιάς Kawasaki ER6, Versys κλπ.

Ο γενικός διευθυντής της Moto Morini, Alberto Monni, σε συνέντευξη αποκαλύπτει τα επόμενα βήματα της εταιρείας. Κι αν τα δύο πρώτα ήταν τόσο εύκολα να προβλεφθούν που θα τα έλεγε κανείς και αυτονόητα, η συνέχεια έχει πολύ ενδιαφέρον.

Το επόμενο μοντέλο που θα βγει από τις γραμμές παραγωγής της Moto Morini στην Ιταλία (Πάβια) θα είναι το Seiemezzo, δηλαδή το 6 ½ όπως αναγράφεται στη μοτοσυκλέτα. Πρόκειται για μια έκδοση δρόμου με τον ίδιο δικύλινδρο σε σειρά κινητήρα που θα κυκλοφορήσει σε δύο εκδόσεις: το roadster STR και το scrambler SCR.

moto morini sei e mezzo 2022 00002
Moto Morini Seiemezzo STR

Μετά θα πάρουν σειρά οι μεγάλες μοτοσυκλέτες, δηλαδή τα δικύλινδρα V 1200cc που πιθανότατα θα ντεμπουτάρουν με την επιστροφή της adventure Granpasso. Λογικά σε αυτή τη γκάμα θα δούμε και άλλα γνωστά ονόματα από το πρόσφατο παρελθόν της εταιρείας, όπως λ.χ. τα γυμνά Corsaro, καθώς ο Monni γίνεται συγκεκριμένος μιλώντας για μια γκάμα τριών μοντέλων, το Granpasso και άλλα δύο.

Εδώ δεν είναι ακριβώς σαφές αν θα προσαρμοστεί στις Euro 5 ο προϋπάρχων V2 κινητήρας που είχε σχεδιάσει στα τέλη της δεκαετίας του 2000 ο σπουδαίος Ιταλός μηχανικός Franco Lambertini – υπεύθυνος για τους μικρούς V2 αξέχαστων μοτοσυκλετών του ένδοξου παρελθόντος της Moto Morini, όπως το 3 ½.

moto morini sei e mezzo 2022 00010
Moto Morini Seiemezzo SCR

Από τα λεγόμενα του Ιταλού διευθυντή φαίνεται πολύ πιθανό να παρουσιαστεί ένας νέος V2 1200 cc προδιαγραφών Euro 5, αλλά το πόσο νέος θα είναι αυτός θα το μάθουμε στα τέλη του 2023, όταν και αναμένεται η επίσημη αποκάλυψη.

Και μετά έρχονται τα πραγματικά νέα, καθώς η Moto Morini έχει στο πρόγραμμα νέες πλατφόρμες κινητήρων 700 και 900 κυβικών εκατοστών. Ο Monni δε δίνει συγκεκριμένες λεπτομέρειες γι’ αυτούς – αριθμό κυλίνδρων, διάταξη κλπ – ωστόσο εξηγεί πως κάθε ένας από αυτούς τους κινητήρες θα στηρίξει μια γκάμα τριών μοντέλων.

Αυτά ωστόσο θα έρθουν αρκετά αργότερα, καθώς όπως φαίνεται τα 6 ½ θα είναι μοντέλα 2023, τα 1200άρια θα αρχίσουν από το 2024 και μετά θα φτάσει η ώρα των νέων κινητήρων. Άρα μιλάμε τουλάχιστον για το 2025 και πέρα.

Αν κάτι προκύπτει ως συνολικό συμπέρασμα από τα παραπάνω, είναι ότι η Moto Morini πλέον θέτει υψηλότερους στόχους από το πρόσφατο παρελθόν της, όταν ήταν μια μπουτίκ ιταλική εταιρεία με μια γκάμα 3-4 ακριβών μοτοσυκλετών γύρω από έναν κινητήρα.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2022 16:03

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon