.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Παρασκευή, 25 Φεβρουαρίου 2022 10:15

Yamaha - Πατέντες για υβριδικό TMAX!

Η Yamaha κατέθεσε δύο διαφορετικές πατέντες για TMAX που θα χρησιμοποιεί έναν πρωτοποριακό υβριδικό κινητήρα.

Η μία πατέντα αφορά σε υβριδική μετάδοση απευθείας στον στρόφαλο, και η άλλη στην μετάδοση του scooter.

Στο παρελθόν είχαμε δει ανάλογες πατέντες για υβριδικά δίκυκλα από τη Yamaha, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η ιαπωνική εταιρεία κυκλοφορεί ήδη μικρά υβριδικά scooter στις αγορές της Ασίας.

Η πρώτη πατέντα δείχνει άμεση σύνδεση μεταξύ του βενζινοκινητήρα και του ηλεκτροκινητήρα, με το ηλεκτρικό μοτέρ να συνεισφέρει τη δύναμη του απευθείας στον στρόφαλο. Τα πλεονεκτήματα αυτής της πατέντας είναι πως υπάρχει μόνο μία σύνδεση μεταξύ των 2 μοτέρ, και το σημαντικότερο αυτή βρίσκεται στην πηγή της απόδοσης του κινητήρα. Επιπλέον έτσι μπορεί να χρησιμοποιηθεί συμβατική μετάδοση, κάτι που θα μειώσει το κόστος εξέλιξης και παραγωγής, ενώ τέλος αφού οι 2 κινητήρες θα λειτουργούν σε αρμονία, θα είναι ευκολότερη η διατήρηση μιας σταθερής απόδοσης ισχύς, ροπής και RPM.

Στη δεύτερη πατέντα βλέπουμε το υβριδικό σύστημα να παρακάμπτει τον βενζινοκινητήρα, με το ηλεκτρικό μοτέρ να τοποθετείται στο ψαλίδι και στο σύστημα μετάδοσης. Σε αυτή την περίπτωση η Yamaha δεν τροποποιεί τον βενζινοκινητήρα, όμως πρέπει να αλλάξει σημαντικά τη μετάδοση και το ψαλίδι. Έτσι βέβαια ίσως θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ένα modular (σπονδυλωτό) σύστημα μετάδοσης που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί με κάποιες μετατροπές σε διαφορετικά μοντέλα. Παρόλα αυτά η λύση αυτή είναι η πιο πολύπλοκη εκ των δύο, ενώ σε αυτή η μετάδοση πρέπει να ρυθμιστεί για την αρμονική συνεργασία των 2 μοτέρ.

Θα δούμε άραγε κάποια στιγμή το σύστημα να περνά στην παραγωγή σε ένα υβριδικό ΤΜΑΧ; Γιατί όχι, όταν η αρχή έχει γίνει με τα Fazzio, Nozza Grande και Grand Filano αλλά και με το Honda PCX Hybrid;

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Έκθεση εικόνων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon