.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Παρασκευή, 25 Φεβρουαρίου 2022 11:22

H Gogoro έχει κατασκευάσει 1 εκατομμύριο ανταλλάξιμες μπαταρίες

Η εταιρεία από την Ταϊβάν έφτασε στο σημαντικό αυτό ορόσημο μέσα σε μόλις 7 χρόνια.

Το πρόγραμμα Gogoro Battery Swapping παρουσιάστηκε το 2015 ως μια καινοτόμα σκέψη που παρέκαμπτε ένα βασικό μειονέκτημα των ηλεκτρικών οχημάτων: αργή φόρτιση. Ειδικά στην περίπτωση εταιρειών όπως η Gogoro, που βασίζεται σε μικρά προσιτά σκούτερ, τα κυκλώματα ταχυφόρτισης και τα συμπαραμαρτυρούντα τους δεν αποτελούν πάντα μια βιώσιμη λύση καθώς ανεβάζουν αισθητά την τελική τιμή του δικύκλου.

Το σχέδιο ανταλλαγής μπαταριών από αυτόματους σταθμούς εξαφανίζει εντελώς τον χρόνο αναμονής – καθώς ακόμη και ο ταχύτερος φορτιστής απαιτεί πολλαπλάσιο χρόνο από τον ανεφοδιασμό βενζίνης – και βγάζει εκτός εξίσωσης τη μεταφορά των μπαταριών για φόρτιση στο σπίτι ή τη δουλειά. Απλά… ξεγνοιασιά.

Αυτή η ιδέα ενέπνευσε την παγκόσμια αγορά – βλέπε KYMCO Ionex – και έχει ανοίξει συζητήσεις για μια κοινή πλατφόρμα μπαταριών από τους κατασκευαστές ώστε να μπορούν να στηθούν δίκτυα αυτόματων μηχανημάτων στο πρότυπο της Gogoro. Ήδη τα ιαπωνικά εργοστάσια και κάποιο Ευρωπαίοι κατασκευαστές συνεργάζονται πάνω σε αυτό το σχέδιο ομογενοποίησης.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα για την ιδέα αυτή, άλλωστε, είναι το δίκτυο αυτόματων μηχανημάτων που θα πρέπει να στηθεί για να εξυπηρετήσει τη ζήτηση, κάτι που για τη μικρή Gogoro αποτελεί ένα ζήτημα έξω από τα στενά σύνορα της Ταϊβάν.

Η Gogoro έγινε πάντως το απόλυτο στάνταρ στην πατρίδα της, όπου το 95% όλων των ηλεκτρικών δικύκλων φέρει το έμβλημά της. Στο οικοσύστημα των ανταλλάξιμων μπαταριών της έχουν ήδη ενταχθεί επτά άλλοι κατασκευαστές, με αποτέλεσμα τα ηλεκτρικά τους δίκυκλα αθροιστικά να φτάνουν στο 25% των συνολικών πωλήσεων (ηλεκτρικών και συμβατικών μαζί) στην πρωτεύουσα Ταϊπέι.

“Η εκατομμυριοστή μπαταρία της Gogoro είναι απόδειξη πως ένα ανοικτό οικοσύστημα ανταλλαγής μπαταριών μπορεί να ανθίσει, διευκολύνοντας τη χρήση ηλεκτρικών οχημάτων για μια ευρεία γκάμα κατασκευαστών να αγκαλιάσουν την ηλεκτροκίνηση,” δήλωσε ο Horace Luke, ιδρυτής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Gogoro. “Από τη στιγμή που ξεκινήσαμε το 2015, η Gogoro έχει καταγράψει πάνω από 255 εκατομμύρια ανταλλαγές μπαταριών και μαζί με τους πελάτες μας έχουμε γλιτώσει 384 εκατομμύρια κιλά διοξειδίου του άνθρακα (CO2).”

Το 2021 η Guidehouse Insights αναγνώρισε το δίκτυο της Gogoro ως το κορυφαίο στον κόσμο για ελαφριά ηλεκτρικά οχήματα πόλης και οι αριθμοί φαίνεται πως στηρίζουν απόλυτα τον χαρακτηρισμό: πάνω από 450,000 αναβάτες και περισσότεροι από 10,000 σταθμοί GoStations σε τουλάχιστον 2,300 σημεία εξυπηρετούν 340,000 καθημερινές ανταλλαγές μπαταριών, φτάνοντας συνολικά σε περισσότερες από 255 εκατομμύρια ανταλλαγές στα επτά χρόνια από την έναρξη του προγράμματος.

Το Gogoro Network έχει επιδείξει με επιτυχία την προσαρμοστικότητά του, επιτρέποντας σε πολλές γενιές μπαταριών, σταθμών ανταλλαγής και οχημάτων να συνεργάζονται χωρίς πρόβλημα. Για παράδειγμα, οι πρώτες μπαταρίες της Gogoro από το 2015 λειτουργούν κανονικά στα νέα δίκυκλα και είναι συμβατές με όλες τις γενιές GoStations.

Αυτός είναι άλλωστε και ο στόχος δημιουργίας του προγράμματος Powered By Gogoro Network (PBGN), δηλαδή να επιταχύνει την εξέλιξη και ανάπτυξη του δικτύου με βάση το Gogoro Development Kit (GDK) που προσφέρει στους συνεργάτες της Gogoro απεριόριστη πρόσβαση στην έξυπνη τεχνολογία της.

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon