.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Πέμπτη, 03 Φεβρουαρίου 2022 13:24

Απαγόρευση off-road στην Ιταλία – Διαβούλευση και έφεση από την Ομοσπονδία

Το διάταγμα που σόκαρε τους Ιταλούς πριν λίγους μήνες έχει πλέον απέναντί του την Ιταλική Ομοσπονδία Μοτοσυκλέτας και τον εμπορικό κόσμο της χώρας.

Με μια κοινή υπουργική απόφαση τριών υπουργείων που υπογράφτηκε τον Οκτώβριο του 2021 και τέθηκε σε ισχύ τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, το Decreto Fuoristrada καθιστά παράνομη την κίνηση σε οχήματα στους δασικούς δρόμους και μονοπάτια της Ιταλίας με πλάτος μικρότερο των 2.5 μέτρων και θα επιτρέπονται μόνο οχήματα για τη συντήρηση αυτών των δρόμων (δασονομία, κ.ά.)!

Το διάταγμα αυτό ήρθε ξαφνικά και συνιστά μια τεράστια ανατροπή στην off-road αγορά της Ιταλίας, καθώς οι πρώτες προβλέψεις μιλούσαν για οικονομική ζημιά της τάξης των 140 εκατομμυρίων ευρώ και επιπτώσεις που επεκτείνονται στον μοτο-τουρισμό.

Η αντίδραση της ιταλικής ομοσπονδίας μοτοσυκλέτας, FMI, και της εμπορικής ένωσης ANCMA ήταν άμεση, καθώς ξεκίνησαν διαβουλεύσεις που αρχικά φάνηκαν να φέρνουν αποτέλεσμα. Το υπουργείο Αγροτικής Παραγωγής, Τροφής και Δασικής Πολιτικής – ένα από τα τρία συνυπογράφοντα υπουργεία στο διάταγμα – εξέδωσε μια ανακοίνωση που έμοιαζε καθησυχαστική, δηλώνοντας πως τίποτε δεν θα αλλάξει καθώς η εξουσία μεταβιβάζεται στις τοπικές αρχές για την εφαρμογή του, ωστόσο στην ουσία δεν τροποποίησε ούτε προσέθεσε κάτι στην αρχική διατύπωση που μιλά για οριζόντια απαγόρευση μηχανοκίνητων οχημάτων εκτός δρόμου.

Ως αποτέλεσμα, παρά την φαινόμενη καλή διάθεση ενός υπουργείου, οι FMI και ANCMA βλέπουν πως ένα μεγάλο κομμάτι της ιταλικής αγοράς μοτοσυκλέτας και σχετικού εξοπλισμού αντιμετωπίζει σοβαρό κίνδυνο κι έτσι προέβησαν σε έφεση κατά του διατάγματος στο Διοικητικό Δικαστήριο της περιφέρειας του Lazio.

Η δήλωση της FMI κλείνει με μια παράγραφο που εξηγεί ξεκάθαρα το ισχύον τοπίο:

“Η αντισυνταγματικότητα του διατάγματος μπορεί να επιλυθεί, με δεδομένη την ανισορροπία μεταξύ των συμφερόντων που επηρεάζονται και την ανάγκη να εγγυηθούμε το δικαίωμα της ελεύθερης κυκλοφορίας, το δικαίωμα στην ελεύθερη οικονομική πρωτοβουλία και τη συνέχιση των αθλητικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων. Ταυτόχρονα όμως, οι επίσημες συνομιλίες δεν διακόπηκαν, μα συνεχίζονται με στόχο να λάβουμε τις απαραίτητες διευκρινήσεις. Αυτές είναι κατά τη γνώμη μας απαραίτητες για να συνεχίσουμε να εγγυόμαστε τη δυνατότητα να εξασκούμε το άθλημά μας ελεύθερα, μα πάντοτε με βαθύ σεβασμό προς την εκάστοτε περιοχή.”

Αναμένουμε την εξέλιξη της υπόθεσης αυτής που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως παράδειγμα προς άλλες χώρες της Ε.Ε.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon