.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τρίτη, 11 Ιανουαρίου 2022 14:20

R.I.P. Karl Clauss Dietel - Απεβίωσε ο σχεδιαστής των MZ και Simson

Ο Karl Clauss Dietel ήταν ένας πρωτοπόρος Γερμανός σχεδιαστής, που γεννήθηκε στις 10 Οκτωβρίου 1934 και πέθανε στις 2 Ιανουαρίου 2022. Ανάμεσα στα πολλά έργα του συμπεριλαμβάνονται και οι κλασικές δίχρονες μοτοσυκλέτες των MZ και Simson.

Ο Dietel έζησε και δημιούργησε στην Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας, γνωστή ανεπίσημα και ως Ανατολική Γερμανία, ενώ σχεδίασε πάμπολλα αυτοκίνητα, φορτηγά, μοτοσυκλέτες, ηχοσυστήματα, γραφομηχανές, αργαλειούς, κτήρια, κ.α.

Ο Γερμανός σχεδιαστής σπούδασε μηχανικός μεταξύ 1953-1956 και στο Πανεπιστήμιο Καλών Τεχνών του Βερολίνου μεταξύ 1956-1961.

Κατόπιν δούλεψε ως σχεδιαστής οχημάτων μέχρι το 1963, ενώ στη διπλωματική του τόλμησε να κατηγορήσει το design των ανατολικογερμανικών οχημάτων ως “μη υπάρχων”. Θεωρήθηκε ως ο πρώτος και πιο γνωστός designer της Ανατολικής Γερμανίας.

Το 1962 σχεδίασε το Wartburg 353, ενώ από το 1963 και μετά εργάστηκε ως freelance designer.

Μέχρι το 1984 ο Dietel σχεδίασε 7 από τους διαδόχους του θρυλικού αυτοκινήτου Trabant, ενώ αρκετά από τα σχέδια του δεν είδαν ποτέ το φως της παραγωγής.

Ο Dietel δούλεψε και ως (βραβευμένος) αρχιτέκτονας αλλά και ως καθηγητής, ενώ συνέχισε να δουλεύει ως καθηγητής ακόμα και μετά την ένωση της Γερμανίας.

Μεταξύ των αρχών που ακολούθησε στον σχεδιασμό οχημάτων, ο Dietel έδινε ιδιαίτερη σημασία σε σχέδια που επέτρεπαν εύκολη πρόσβαση για τις ανάγκες συντήρησης και επισκευών.

Η παραπάνω αρετή του Dietel ήταν εμφανής και στα πιο γνωστά του σχέδια όσον αφορά στις μοτοσυκλέτες, που ήταν η σειρά ETZ 125/150/250/251/300 της MZ, και αρκετά δίκυκλα της Simson με αποκορύφωμα τα S50 & S51.

Το 2014 ο Dietel βραβεύτηκε από το γερμανικό κράτος με το μεγαλύτερο βραβείο σχεδιασμού για τα επιτεύγματα της ζωής του.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon