.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τρίτη, 25 Μαϊος 2021 12:50

Ιταλία – Λωρίδες για ασύρματη φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων

Ίσως η απόλυτη λύση για τη φόρτιση οχημάτων να βρίσκεται στην άσφαλτο και όχι στα βενζινάδικα.

Arena del Futuro ονομάζουν οι Ιταλοί το φιλόδοξο σχέδιο που τίθεται υπό δοκιμή στη γείτονα χώρα. Η “Αρένα του Μέλλοντος” είναι στην ουσία ένα κομμάτι αυτοκινητοδρόμου μήκους οριακά πάνω από ένα χιλιόμετρο (1,035 μέτρα για την ακρίβεια) που θα κατασκευαστεί στην απόσταση μεταξύ Μιλάνου και Μπρέσια από την εταιρεία ElectReon.

Αυτό θα διαθέτει υποδομή για ασύρματη φόρτιση οχημάτων, τροφοδοτούμενο από 1 MW ισχύος.

Η ιδέα ακούγεται φυσικά μεγαλοφυής, να φορτίζεις ενόσω ταξιδεύεις, ούτε μακροχρόνιες στάσεις, ούτε άγχη και λεπτομερείς υπολογισμοί για να δούμε αν θα καταφέρουμε ποτέ να φτάσουμε στο χωριό.

Ωστόσο είναι προφανές πως έχει ακόμη δρόμο να διανύσει, καθώς η ElectReon δεν ανακοινώνει πιο συγκεκριμένα στοιχεία, όπως λ.χ. τι καταφέρνει να προσθέσει στη μπαταρία ενός ηλεκτρικού οχήματος ένα χιλιόμετρο σε αυτόν τον δρόμο; Αυτή η πληροφορία θα καθορίσει πόση απόσταση θα πρέπει κάποιος να καλύψει στη λωρίδα φόρτισης για να αποκτήσει αρκετό ζούμι για τον προορισμό του.

Επίσης δεν γίνεται κανένας λόγος για χρεώσεις. Πώς θα κοστολογείται η διέλευση από την ειδική λωρίδα, πώς θα αστυνομεύεται και πολλά άλλα ερωτήματα θα πρέπει να περιμένουν στωικά τη σειρά τους, πίσω από τα τεχνικά ζητήματα που προφανώς είναι τώρα στο προσκήνιο.

Στη συνέχεια μπορούμε να προχωρήσουμε σε πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα, όπως λ.χ. από πού θα προέρχεται όλη αυτή η ενέργεια, καθώς αντιλαμβανόμαστε πως μιλάμε δυνητικά για ένα δίκτυο χιλιάδων χιλιομέτρων αυτοκινητοδρόμων με μόνιμη παροχή υψηλής ισχύος, κάπου θα πρέπει να παράγεται αυτή η ενέργεια. Μη μου πείτε λιγνίτη, πετρέλαιο ή πυρηνική ενέργεια (το πιθανότερο σενάριο για τις περισσότερες κεντρο-ευρωπαϊκές χώρες)...

Επίσης θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τις περιβαλλοντικές προεκτάσεις του να στήσουμε άλλο ένα τόσο ισχυρό ηλεκτρομαγνητικό πεδίο μέσα στη Φύση. Θα επηρεάσει και πώς τη βιολογική ζωή στα πέριξ του; Συνυπολογίστε και τους οδηγούς οχημάτων στη βιολογική ζωή αυτή.

Όπως και να έχει, η Ιταλία εξετάζει αυτό το ζήτημα ως μια λύση για τις αυριανές υποδομές της, μαζί με άλλες προτάσεις, όπως να ανανεώσει το οδόστρωμα με άσφαλτο μικρότερου συντελεστή τριβής ώστε να καταναλώνει λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια για την κίνησή του.

Στο πείραμα αυτό συμμετέχουν οι: αυτοκινητόδρομος A35 Brebemi-Aleatica, ABB, ElectReon, FIAMM Energy Technology, IVECO, IVECO Bus, Mapei, Pizzarotti, Πολυτεχνείο του Μιλάνου, Prysmian, Stellantis, TIM, Πανεπιστήμιο Roma Tre και Πανεπιστήμιο της Πάρμα.

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon