.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τρίτη, 25 Μαϊος 2021 11:04

Τρελή πατέντα για ζώνη ασφαλείας σε μοτοσυκλέτα!

Η Italdesign καταχώρησε μια ιδιαίτερη πατέντα, σύμφωνα με την οποία ο αναβάτης ενός scooter ή μιας μοτοσυκλέτας θα δένεται πάνω στο «άτι» του με ζώνες ασφαλείας, με έναν αλγόριθμο να αποφασίζει σε ποιο ατύχημα θα σε ελευθερώνει, και σε ποιο θα σε συγκρατεί πάνω στο δίκυκλο!

Γράφω αυτό το άρθρο, γελώντας και φρικάροντας ταυτόχρονα, αναλογιζόμενος σφάλμα του αλγόριθμου που θα έχει ως αποτέλεσμα να παίρνεις διαδοχικές τούμπες δεμένος για τα καλά στη μοτοσυκλέτα σου. Να μη σου συμβεί.

Ναι, μπορεί καβάλα στη μοτοσυκλέτα να μην έχουμε την παθητική ασφάλεια ενός αυτοκινήτου, όμως σε αντάλλαγμα μπορούμε να επιλέξουμε διαφορετική πορεία από το δίκυκλο μας σε περίπτωση ατυχήματος. Ακόμα κι αν δεν την επιλέξουμε, και… μας επιλέξει, συνήθως αυτό έχει ευεργετικά αποτελέσματα. Συνήθως, αλλά όχι πάντα.

Κάπως έτσι ίσως σκέφτηκε και η Italdesign, η διάσημη ιταλική σχεδιαστική φίρμα που ίδρυσε ο θρυλικός Giorgetto Giugiaro, να συνδυάσει τα πλεονεκτήματα αυτοκινήτου και μοτοσυκλέτας με ένα σύστημα που θα αποφασίζει εκείνο το πότε να σε αφήσει να έχεις χωριστή πορεία με το δίκυκλο σου, και πότε όχι.

Στην πατέντα βλέπουμε ένα άκαμπτο πλαίσιο / κέλυφος, σαν πλάτη, στο οποίο δένεται ο αναβάτης, με ζώνες που πιάνουν πάνω από τους ώμους, και με μία ακόμη στη μέση. Η πλάτη δεν είναι στερεωμένη στο δίκυκλο, επιτρέποντας κάποιες κινήσεις στον αναβάτη, ενώ υπάρχει και σύστημα quick-release για γρήγορη απελευθέρωση.

Αν ο αναβάτης χάσει τον μπροστινό τροχό και πέσει, το σύστημα τον απελευθερώνει, ενώ αν εμβολίσει αυτοκίνητο που κάνει αναστροφή, τον συγκρατεί στη θέση του, για να μην εκτοξευτεί από πάνω.

Το σύστημα απευθύνεται κυρίως σε αστικούς αναβάτες, σε αναβάτες scooter ή ίσως και σε αναβάτες που κάνουν τουρισμό. Σίγουρα δεν απευθύνεται σε αναβάτες sport μοτοσυκλετών που βγαίνουν από τη σέλα στις στροφές, ενώ με αυτό δεν μπορείς ούτε να σταθείς όρθιος στα μαρσπιέ.

Αν θυμάστε καλά η BMW ήταν η μόνη εταιρεία που είχε βάλει ζώνη ασφαλείας σε δίκυκλο της, στο scooter C1, που έκλεινε τον αναβάτη μέσα σε σιδερένιο κλωβό, αναζητώντας την παθητική ασφάλεια που λείπει στα δίκυκλα. Εν τέλει όμως, το C1 με το ψηλό κέντρο βάρους του, τους μικρούς τροχούς του και τον αδύναμο κινητήρα του έπασχε εν γένει στο θέμα της ασφάλειας, ενώ η ζώνη ασφαλείας και το παρμπρίζ δεν κατάφεραν να πείσουν τους αναβάτες να το αγοράσουν, με τους Βαυαρούς να το εγκαταλείπουν το 2002, 2 μόλις χρόνια μετά την πρώτη του παρουσίαση.

Προσωπικά, δεν θα ήθελα με τίποτα να με δέσουν στη μοτοσυκλέτα μου, αλλά ίσως κάποιοι άλλοι αναβάτες να έχουν διαφορετική άποψη.

Αναμένουμε να δούμε αν θα… περπατήσει η πατέντα, κι αν θα βρει τον δρόμο της προς την παραγωγή, ή αν θα παραμείνει ένα φιλόδοξο σχέδιο σε κάποιον ξεχασμένο σκληρό δίσκο. 

By the way... χαζέψτε λίγο το σκίτσο που προσπαθεί να περάσει για scooter στην πατέντα... αξίζει.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 25 Μαϊος 2021 11:11

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon