.
Κατηγορία BMW
Τετάρτη, 05 Αυγούστου 2020 12:33

H BMW σχεδιάζει ένα νέο, ηλεκτρικό και πολύ προηγμένο τεχνολογικά C1

Αφαιρούμενος κλωβός από ανθρακόνημα, αερόσακοι, ενεργά αεροδυναμικά βοηθήματα και ζώνες απορρόφησης κρούσης αποκαλύπτονται στα σχέδια πατέντας που κατέθεσε η BMW.

Το σκούτερ C1 που είχε κυκλοφορήσει στις αρχές της δεκαετίας του 2000 από τη BMW ήταν διαφορετικό και μοναδικό. Δεν ήταν το μόνο με σκεπή, τότε και η Benelli πουλούσε το Adiva με πτυσσόμενη πλαστική οροφή που δίπλωνε μέσα στο top case για να το μετατρέψει σε... κάμπριο.

Μόνο που το σχέδιο της BMW δεν ήταν απλά ένα σκεπαστό σκούτερ, καθώς το σκέπαστρό του ήταν στην πραγματικότητα ένας σταθερός αλουμινένιος κλωβός πιστοποιημένος για παθητική προστασία σε περίπτωση πτώσης ή σύγκρουσης.

Το τεράστιο ατού του βέβαια ήταν το ότι η BMW κατάφερε να πάρει επίσημη έγκριση ώστε το C1 να ΜΗΝ απαιτεί κράνος για την οδήγησή του. Στον αντίποδα, το μεγάλο του μειονέκτημα ήταν το βάρος της όλης κατασκευής που φάνταζε υπερβολικό για το τυπικό τετράχρονο μοτεράκι των 125 cc – και η κατάσταση δεν βελτιώθηκε δραματικά όταν αυτό μεγάλωσε στα 176 cc.

Μια πατέντα που κατέθεσε πρόσφατα η BMW στη σχετική ευρωπαϊκή υπηρεσία αποκαλύπτει πως το ξεχωριστό της σκούτερ δεν έχει ξεχαστεί, προτείνοντας ένα παρόμοιας λογικής σχέδιο προσαρμοσμένο στα δεδομένα και την τεχνολογία του σήμερα.

Αναμενόμενα, το νέο αυτό σκούτερ θα είναι ηλεκτρικό και η απλή λογική οδηγεί στη σύνδεση με το υπάρχον C Evolution που θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει τη βάση μιας τέτοιας υλοποίησης.

Από και πέρα ωστόσο συναντάμε κάποιες φρέσκιες και ενδιαφέρουσες ιδέες. Κατ΄αρχήν, το σκέπαστρο είναι ανθρακονημάτινο και αφαιρούμενο. Βιδώνει μπροστά χαμηλά στο πάτωμα του σκούτερ και πίσω στις εδράσεις του ψαλιδιού.

bmw c1 patent 21

Ο τέσσερεις παραπάνω εδράσεις είναι ταυτόχρονα και ζώνες απορρόφησης κρούσης –προσέξτε τα αντικείμενα 40 στην παραπάνω εικόνα). Αυτό σημαίνει πως λειτουργούν όπως οι ανάλογες περιοχές στα αυτοκίνητα που σχεδιάζονται για να συμπιέζονται σταδιακά αποσβαίνοντας την ενέργεια της κρούσης πριν φτάσει στην περιοχή που βρίσκονται οι επιβαίνοντες.

Οι εδράσεις αυτές μάλιστα είναι αφαιρούμενες, κάτι που σημαίνει πως το σκούτερ ενδεχομένως θα μπορεί να επισκευαστεί και να επαναχρησιμοποιηθεί σε κάποιες περιπτώσεις σύγκρουσης.

Η δυνατότητα αφαίρεσης του κουβούκλιου προσφέρει πρακτικότητα στο σκούτερ, καθώς ο αναβάτης θα μπορεί να επιλέγει ανάλογα με τις διαθέσεις του ή τις καιρικές συνθήκες αν θέλει το κουβούκλιο ή όχι. Σε κάθε περίπτωση, εκτιμάται πως η χρήση ανθρανοκήματος θα έχει ως αποτέλεσμα ένα σημαντικά ελαφρύτερο σκούτερ.

Στην πλάτη του αναβάτη συναντάμε ενδιαφέρουσες τεχνολογικές εφαρμογές. Οι ζώνες ασφαλείας είναι ένα στοιχείο που χαρακτήριζε και το C1 και φυσικά θα είναι παρόν και στον ηλεκτρικό του απόγονο.

bmw c1 patent 4

Μετά έχουμε δύο πλευρικούς αερόσακους οι οποίοι καλύπτουν ως το ύψος των αγκώνων προστατεύοντας το σώμα του αναβάτη από τις εκτεθειμένες πλευρές, στα πλαϊνά ανοίγματα του κουβούκλιου.

Επίσης, το ίδιο το κάθισμα είναι μέρος ενός ευρύτερο μηχανισμού προστασίας από συγκρούσεις από πίσω. Το κάθισμα είναι επενδυμένο με μεταλλικό σκελετό, ενώ εξοπλίζεται με μαξιλαράκια-αερόσακους που φουσκώνουν σε περίπτωση ατυχήματος για την προστασία του κορμού του αναβάτη από πίσω.

Ένα ζήτημα που ενδεχομένως να απασχολήσει αυτό το σκούτερ είναι η αεροδυναμική συμπεριφορά του κλωβού, ειδικά σε ταχύτητες άνω των 80-100 km/h που πλέον αυτές οι επιδράσεις αρχίζουν να γίνονται περισσότερο εμφανείς. Προς το παρόν δεν γίνεται λόγος για ισχύ και επιδόσεις του σκούτερ, ωστόσο αν προσομοιάζει έστω ένα τυπικό σύγχρονο 125 θα μπορεί άνετα να περάσει τα 100 km/h.

bmw c1 patent 5

Η BMW το σκέφτηκε και αυτό: η πατέντα της προβλέπει τέσσερα κινητά αεροδυναμικά φτεράκια, ανά ζεύγη μπροστά και πίσω. Συνδεδεμένα με την κεντρική ηλεκτρονική μονάδα διαχείρησης θα προσαρμόζουν τη γωνία κλίσης τους ώστε να επιτυγχάνεται η ποθητή σταθερότητα στον δρόμο.

Η εμφάνιση αυτής της πατέντας δεν συνιστά σε καμία περίπτωση βεβαιότητα για την έλευση ενός τέτοιου μοντέλου. Δείχνει όμως πως στη BMW το έχουν δουλέψει και το σκέφτονται. Είναι άλλωστε απολύτως λογικό.

Το ευρωπαϊκό ρεύμα που θέλει οδηγούς αυτοκινήτων να στρέφονται στην ευκολία και οικονομία των σκούτερ για την καθημερινή τους μετακίνηση έχει απλά ενταθεί στα 18 χρόνια που μεσολάβησαν από την εμφάνιση του αυθεντικού C1.

Η στροφή στην ηλεκτροκίνηση και οι νέες τεχνολογίες που είναι εφικτές σήμερα προσφέρουν στη BMW τη δυνατότητα να στήσει μια νέα τέτοια πλατφόρμα με πολύ πιο ρεαλιστικές βλέψεις. Αν μάλιστα καταφέρει να πάρει την ίδια έγκριση με το C1, δηλαδή να μην απαιτεί κράνος για την οδήγησή του, αρχίζει να γίνεται ακόμη πιο ελκυστικό.

Προφανώς ένα σκούτερ με όλα τα χαρακτηριστικά που αναφέραμε υπό με το έμβλημα της BMW θα είναι αναμενόμενα ακριβό – όπως άλλωστε είναι και το υπάρχον C Evolution. Πελατολόγιο για τέτοια οχήματα ωστόσο πάντα υπάρχει και, διά του λόγου το αληθές, θα θυμάστε ίσως πως αρκετά C1 κυκλοφόρησαν τότε στους δρόμους της Ελλάδας.

Πηγή: Cycle World

bmw c1 patent 6

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 05 Αυγούστου 2020 12:54

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon