.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τετάρτη, 04 Νοεμβρίου 2020 10:30

Yamaha - Ενδιαφέρουσες πατέντες για νέο υβριδικό κινητήρα

Εδώ και πολλά χρόνια η Yamaha πειραματίζεται με την ιδέα της εξέλιξης ενός υβριδικού κινητήρα που θα συνδυάζει ηλεκτροκίνηση και βενζίνη. Μετά από μια σειρά πρωτότυπα μοντέλα, πρόσφατα κατέληξε στην παραγωγή 2 μικρών υβριδικών scooter στις αγορές της Ασίας, ενώ τώρα αποκαλύπτεται μια νέα ενδιαφέρουσα πατέντα για υβριδικά δίκυκλα.

Στο σαλόνι του Τόκιο το 2005, η ιαπωνική εταιρεία είχε παρουσιάσει ένα φουτουριστικό, και πανέμορφο cruiser concept με το όνομα Gen-Ryu.yamaha hybrid patents 007

Στην καρδιά του βρισκόταν ένας τετρακύλινδρος κινητήρας 600 κ.εκ., προερχόμενος από το R6, μαζί με έναν μεγάλο ηλεκτροκινητήρα, με στόχο οι 2 κινητήρες να λειτουργούν είτε αυτόνομα είτε ταυτόχρονα, και με τον βενζινοκινητήρα να φορτίζει την μπαταρία του ηλεκτρικού.

hvx

Τέσσερα χρόνια αργότερα, η τεχνολογία του concept Gen-Ryu πέρασε στο πρωτότυπο υβριδικό μοντέλο HV-X με CVT τελική μετάδοση, πρωτότυπο που δοκιμάστηκε και στον δρόμο. Ο βενζινοκινητήρας του ήταν μονοκύλινδρος τετράχρονος 250 κ.εκ. με απόδοση 20 Hp, παρέα με έναν ηλεκτροκινητήρα 15kW (20 Hp), κι όλα αυτά πάνω σε πλαίσιο από TMAX. Η μοτοσυκλέτα έδειχνε να βρίσκεται αρκετά κοντά στην παραγωγή, όμως λόγω της οικονομικής κρίσης της εποχής, το HV-X παρέμεινε… στο ράφι.

yamaha hybrid patents 002

Φτάνουμε στο 2018, όπου βλέπουμε την εταιρεία των τριών διαπασών να παρουσιάζει το πρώτο υβριδικό scooter της που φτάνει στην παραγωγή, στις ασιατικές αγορές, με το όνομα Grand Filano Hybrid.

Το scooter της Yamaha βγαίνει σε 2 εκδόσεις, με ABS ή χωρίς, ενώ κινείται με έναν μονοκύλινδρο υγρόψυκτο και τετράχρονο Blue Core κινητήρα 125 κυβικών εκατοστών.

Δίπλα στον εν λόγω κινητήρα βρίσκουμε και ένα ηλεκτρικό μοτέρ, που η Yamaha ονομάζει Smart Motor Generator, το οποίο δίνει στο Grand Filano έξτρα ηλεκτρική δύναμη σε ορισμένες συνθήκες, γλιτώνοντας και καύσιμο.

Συγκεκριμένα, το ηλεκτρικό μοτέρ βοηθάει τον αναβάτη στις εκκινήσεις και στις επιταχύνσεις, από ότι καταλάβαμε εξετάζοντας το βίντεο, λειτουργώντας όταν ο αναβάτης ανοίξει τέρμα το γκάζι. Τότε, το ηλεκτρικό μοτέρ συνεισφέρει στη δύναμη του θερμικού (βενζινοκίνητου), με μέγιστο χρόνο λειτουργίας τα 3 δευτερόλεπτα.

Μέγιστη δηλαδή επιτάχυνση, εκεί που την χρειάζεσαι, στο φανάρι, σε προσπεράσεις, κλπ., ενώ την ώρα που δεν απαιτείται η χρήση του, το σύστημα φορτίζει τη μπαταρία του scooter.

yamaha hybrid patents 008

Στα τέλη της ίδιας χρονιάς (2018), η Yamaha παρουσιάζει το ίδιο υβριδικό scooter παραγωγής με διαφορετικό όνομα (Nozza Grande), για κάποιες άλλες ασιατικές αγορές και πάλι.

yamaha hybrid patents 009

Τώρα, εμφανίστηκε στο διαδίκτυο μια σειρά από πατέντες της ίδιας εταιρείας, που μας δείχνει έναν υβριδικό κινητήρα που αποτελείται από έναν μικρό βενζινοκινητήρα κι έναν ηλεκτροκινητήρα, με τον πρώτο να χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο για την φόρτιση της μπαταρίας, με τον δεύτερο να κάνει όλη τη δουλειά!

yamaha hybrid patents 001

Κάπως έτσι η Yamaha προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα της μικρής αυτονομίας των σύγχρονων ηλεκτρικών οχημάτων, καθώς η φόρτιση της μπαταρίας από τον κινητήρα εσωτερικής καύσης θα μπορούσε να προσδώσει αρκετά ακόμα χιλιόμετρα στην αυτονομία του ηλεκτρικού της δικύκλου.

Αναμένουμε με ανυπομονησία να δούμε τα επόμενα βήματα της εταιρείας στο υβριδικό μέτωπο.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 25 Φεβρουαρίου 2022 10:20

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon