.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2020 11:31

Honda - Ετοιμάζει μοτοσυκλέτα που θα στρίβει μόνη της

Το 2021 είναι η χρονιά που θα δούμε το σύστημα Adaptive Cruise Control να περνά στην παραγωγή, με αρκετούς κατασκευαστές να υιοθετούν το σύστημα της Bosch. Τώρα, νέες πατέντες δείχνουν τη Honda να δουλεύει πάνω στο επόμενο βήμα, με μια μοτοσυκλέτα που θα επεμβαίνει και στο τιμόνι, στρίβοντας μόνη της. Άντε και σε πλήρως αυτόνομη μοτοσυκλέτα.

Μπορεί στον χώρο του αυτοκινήτου τα πλήρως αυτόνομα οχήματα να βρίσκονται μια ανάσα μακριά, όμως στους 2 τροχούς η τεχνολογία απέχει αρκετά χρόνια από την υλοποίηση της.

Παρόλα αυτά, με την εισαγωγή του Adaptive Cruise Control, το πρώτο βήμα έχει ήδη γίνει, με τη μοτοσυκλέτα να έχει τη δυνατότητα να επέμβει στα φρένα, για να φρενάρει μόνη της αν πιστέψει πως κινδυνεύετε με σύγκρουση.

Πριν καλά-καλά αξιολογηθεί το παραπάνω σύστημα στην πραγματική ζωή, βλέπουμε τη Honda να έχει καταθέσει πατέντες για μια μοτοσυκλέτα που όχι μόνο θα φρενάρει μόνη της, αλλά θα επιταχύνει και θα… στρίβει, επεμβαίνοντας στο τιμόνι!

Οι πατέντες δείχνουν ένα σερβομοτέρ που βρίσκεται πίσω από την κεφαλή του τιμονιού, με μια αλυσίδα να το συνδέει με το πιρούνι. Υπό φυσιολογικές συνθήκες το μοτέρ θα λειτουργεί ως σταμπιλιζατέρ, αποτρέποντας κουνήματα του τιμονιού, όμως επιπρόσθετα θα μπορεί και να στρίψει τη μοτοσυκλέτα, ώστε για παράδειγμα να αλλάξετε λωρίδα, να βγει από τον αυτοκινητόδρομο, κ.α.

Θυμηθείτε πως η Honda έχει δείξει εδώ και χρόνια πρωτότυπες μοτοσυκλέτες που μπορούν να ισορροπούν μόνες τους, οπότε δεν μιλάμε για φύκια και μεταξωτές κορδέλες;, αλλά για κάτι απτό.

Η πατέντα είναι γραμμένη στα γερμανικά, και δείχνει πως η μοτοσυκλέτα θα μπορεί να παρακάμψει εμπόδια και να ακολουθήσει τις οδηγίες του GPS.

Κάπως έτσι, με τη βοήθεια του adaptive cruise control, χρησιμοποιώντας κάμερες και ραντάρ, και με την ECU της μοτοσυκλέτας να ελέγχει φρένα και γκάζι και να διατηρεί αποστάσεις από τα οχήματα γύρω σας, η αυτόνομη οδήγηση προχωρά αρκετά βήματα μπροστά.

Το σερβομοτέρ θα μπορεί επιπλέον να επενεργήσει στη μοτοσυκλέτα αυτόματα ώστε να… αντισταθεί σε απότομους πλευρικούς ανέμους, ή να βοηθήσει σε καταστάσεις ανάγκης μαζί με το Traction Control και το ABS για να αποτρέψει ατυχήματα.

Στην πατέντα φαίνεται και μια κάμερα στα όργανα, που ελέγχει το κεφάλι του αναβάτη, και άλλη μια στην ουρά που ελέγχει το σώμα του αναβάτη. Η ιδέα είναι να ελέγχει η μοτοσυκλέτα την θέση οδήγησης του αναβάτη, και να προσθέτει τα δεδομένα της στη συνταγή, βοηθώντας τη μοτοσυκλέτα να καταλάβει κατά πόσο ελέγχεις την κατάσταση και κατά πόσο οι πιέσεις σου στο τιμόνι είναι ηθελημένες ή αθέλητες!

Μαζί με τον πρωτόγνωρο έλεγχο που παραχωρείται στη μοτοσυκλέτα, έρχεται και μια πρωτόγνωρη ευθύνη στα ηλεκτρονικά της συστήματα, γεγονός που κανείς κατασκευαστής δεν μπορεί να παραβλέψει. Αν κάτι δεν πάει καλά, αν κάποια παράμετρος δεν έχει μελετηθεί επαρκώς, αν υπάρχουν κενά στην τεχνολογία, τότε αντί για μεγιστοποίηση της ασφάλειας, πιθανώς να έχουμε ατυχήματα νέου είδους, με υπαίτιο το… μυαλό της μοτοσυκλέτας. Και κανείς δεν θέλει να το δει αυτό.

Παρόλα αυτά, και παρόλο που είμαστε της παλιάς manual σχολής, η αυτόνομη οδήγηση δεν είναι πλέον ιδέα από ταινία επιστημονικής φαντασίας, και μια αυτόνομη μοτοσυκλέτα έχει νόημα, τόσο για τους κατασκευαστές, όσο και για αρκετούς από τους αναβάτες.

Φανταστείτε να γυρίζετε κουρασμένος από ταξίδι, και να στέλνετε μήνυμα στη μοτοσυκλέτα σας που βρίσκεται στο γκαράζ του σπιτιού σας να έρθει να σας πάρει από το αεροδρόμιο.

Καλό το χειροκίνητο, αλλά η η τεχνολογία είναι ασταμάτητη.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon