.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου 2022 16:01

Piaggio Group - Εξελίσσει Radar για scooter και μοτοσυκλέτες

Πατέντες που δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο, δείχνουν το Piaggio Group να εξελίσσει ένα ενεργό Radar για τα δίτροχα του, που θα τα κάνει πιο εύκολα ορατά στα ραντάρ αυτοκινήτων.

Το 2016 μια έρευνα της Dynamic Research Inc. έδειξε πως ο εντοπισμός δικύκλων από τα ραντάρ αυτοκινήτων ήταν προβληματικός στο 40% των δοκιμών. Η έρευνα αυτή μεταξύ άλλων έπαιξε κομβικό ρόλο στο να εξελίξει και εφαρμόσει ο Euro NCAP ειδικές δοκιμές στα αυτοκίνητα για να διακρίνει το πόσο καλά μπορούν τα συστήματα προηγμένης βοήθειας οδηγού (Advanced driver assistance systems ή ADAS) να εντοπίζουν τα δίκυκλα.

Μια από τις μεθόδους των κατασκευαστών δικύκλων ώστε να κάνουν τα δίκυκλα τους περισσότερο ορατά στα ραντάρ αυτοκινήτων είναι τα παθητικού τύπου συστήματα, που αποτελούνται από μικρές πολυεδρικές σφαίρες που αντανακλούν τα σήματα ραντάρ των αυτοκινήτων. Οι BMW & Suzuki έχουν καταθέσει πατέντες για ανάλογα συστήματα, όμως οι σφαίρες αυτές είναι αρκετά άσχημες όσον αφορά στην αισθητική τους.

Πρόσφατα, η Piaggio κατέθεσε δικές της πατέντες, για ένα ενεργό ραντάρ δικύκλων, εξοπλισμένο με το δικό της πομπό βραχείας απόστασης, που θα λαμβάνει τα σήματα των ραντάρ αυτοκινήτων και θα τα επιστρέφει ενισχυμένα, έχοντας τη δυνατότητα ακόμα και να προσθέσει περαιτέρω πληροφορίες, κατανοητές από τα ADAS! Πληροφορίες όπως την ταχύτητα του οχήματος, την κατεύθυνση του, το αν φρενάρει ή επιταχύνει, κ.α.

Τα δυνατά σημεία του εν λόγω ραντάρ είναι το χαμηλό του κόστος, το γεγονός πως μπορεί να “κρυφτεί” και να μην ενοχλεί αισθητικά, και φυσικά η δυνατότητα του να προσφέρει έξτρα ασφάλεια στους αναβάτες δικύκλων.

Πέρα από την παραπάνω πατέντα που θα δούμε στο μέλλον, το Piaggio Group αναμένεται να βγάλει στην παραγωγή τα πρώτα του δίκυκλα εξοπλισμένα με συστήματα ραντάρ που θα τους χαρίζει χαρακτηριστικά Adaptive Cruise Control μέσα στο 2022, σε συνεργασία με την ισραηλινή εταιρεία Vayyar. Η τελευταία μάλιστα διατείνεται πως το “4D” ραντάρ της είναι πιο “έξυπνο” από το ανταγωνιστικό σύστημα της Bosch που εξοπλίζει μοτοσυκλέτες όπως οι Ducati Multistrada V4 S, BMW R 1250 RT, και KTM 1290 Super Adventure S.

Το σύστημα της Vayyar μπορεί να ανιχνεύσει την ταχύτητα και τροχιά των παρακείμενων οχημάτων, χαρίζοντας κάλυψη 360 μοιρών με τη βοήθεια 2 αισθητήρων.

Ακόμα δεν γνωρίζουμε σε ποια μάρκα του Piaggio Group θα φορεθεί πρώτα το ραντάρ, όμως το σύστημα της Vayyar αναμένεται να είναι αρκετά οικονομικό ώστε να μπορεί να μπει τόσο σε μοτοσυκλέτες όσο και σε scooter.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon