Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2020 11:30

Νέο παγκόσμιο ρεκόρ Guinness ταχύτητας με αναπηρικό αμαξίδιο

Ένας Άγγλος τετραπληγικός άνδρας έκανε το όνειρό του πραγματικότητα γράφοντας το όνομά του στο Βιβλίο των Ρεκόρ Guinness.

Το 2013, σε ηλικία μόλις 37 ετών ο Jason Liversidge διαγνώστηκε με μια σοβαρή νευρολογική πάθηση (motor neurone disease), συνεπεία της οποίας έμεινε τελικά παράλυτος από τον λαιμό και κάτω.

Ανίκανος πλέον να οδηγήσει αυτοκίνητο ή μοτοσυκλέτα, αναζήτησε διεξόδους από την αναπηρία του διοχετεύοντας τη δημιουργικότητά του σε πρωτότυπες δραστηριότητες, όπως λ.χ. το να εξελίξει μια συνθετική φωνή που να μιλά με την χαρακτηριστική προφορά της περιοχής του Yorkshire απ’ όπου και κατάγεται.

Το επόμενο σχέδιό του ήταν να σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας για αναπηρικό αμαξίδιο, το οποίο ήταν 99.8 km/h.

Για τον σκοπό αυτόν ξεκίνησε τη σχεδίαση ενός custom ηλεκτρικού αμαξιδίου, με το οποίο σκόπευε στις αρχές του χρόνου να ξεκινήσει δοκιμές, ωστόσο η έλευση της πανδημίας covid-19 και τα επακόλουθα lockdown έβγαλαν το όλο σχέδιο εκτός προγράμματος.

Παρόλα αυτά, μόλις επιτράπηκε να βγει από το σπίτι επέστρεψε στα σχέδιά του. Με τη βοήθεια της συζύγου του, Debbie, και του φίλου του μηχανικού Graham από την εταιρεία GSPE (που του προσέφερε μεγάλο μέρος του εξοπλισμού που απαιτήθηκε), ολοκληρώθηκαν οι δοκιμές και εξασφαλίστηκε πως το αμαξίδιο ήταν ασφαλές και ρυθμισμένο σωστά για να το χειρίζεται πλήρως με το χέρι (που διαθέτει πολύ περιορισμένη ικανότητα κίνησης).

Η συνέχεια δόθηκε πριν μερικές μέρες στο αεροδρόμιο Elvington και μια επίσημη εκδήλωση ρεκόρ ταχύτητας από τους Straightliners.

Εκεί ο Liversidge κατάφερε να γράψει ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ με τελική ταχύτητα 108 km/h, μετρημένο, πιστοποιημένο και πλέον καταχωρημένο στο Βιβλίο των Ρεκόρ Guinness.

“O Jason ήταν ανέκαθεν λίγο adrenaline junkie,” λέει η γυναίκα του Debbie. “Αγαπούσε τις γρήγορες μοτοσυκλέτες όταν ήταν καλά. Έκανε σκι σε όλη του τη ζωή. Τώρα δεν μπορεί να καβαλήσει μοτοσυκλέτα ούτε να οδηγήσει αυτοκίνητο, οπότε αυτή ήταν μια πρακτική λύση.

“Νομίζω πως τώρα αισθάνεται εκπληκτικά. Θέλουμε απλά να ευχαριστήσουμε όλους όσους βοήθησαν, ήταν μακρύς ο δρόμος αλλά φτάσαμε και όλοι έκαναν υποδειγματική δουλειά.”

Ο Jason Liversidge έχει στόχο να συγκεντρώσει χρήματα για το Motor Neurone Disease Association ως κληροδότημα για τις δύο του μικρές κόρες και μάλλον βρήκε έναν τρόπο υπέροχα αποτελεσματικό και οπωσδήποτε άξιο αμέριστου θαυμασμού.

Δείτε παρακάτω σε βίντεο την προσπάθεια του Jason Liversidge.

 

Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2020 11:33

Πολυμέσα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube