.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2020 13:03

Η Honda θα δοκιμάσει ηλεκτρικό σκούτερ στην Ινδία

Από το επισήμως δεν ασχολούμαστε ακόμη, στο επισήμως προετοιμαζόμαστε.

Όπως ανακοίνωσε η Honda Motorcycle and Scooter India (HMSI), σε μερικούς μήνες θα ξεκινήσει ένα πρόγραμμα δοκιμών ηλεκτρικού σκούτερ στην Ινδία. Ας δούμε πρώτα τι είπε ο αντιπρόεδρος της HMSI, Yadvinder Singh Guleria:

“Φέρνουμε ένα από τα ηλεκτρικά μας σκούτερ στην Ινδία, όπου βασικά θα χρησιμοποιηθεί για μελέτη. Θα κάνουμε μια έρευνα αγοράς και θα εξερευνήσουμε τη βιωσιμότητά του, για να αποφασίσουμε τον οδικό χάρτη των μελλοντικών ηλεκτρικών οχημάτων της Honda στην Ινδία. Είναι πολύ δύσκολο να φανταστούμε μια μελλοντική γκάμα μοντέλων, πάντως η έρευνά μας θα ξεκινήσει σε 3-4 μήνες.”

Ως τώρα η Honda δεν είχε παρουσιάσει κανένα επίσημο πλάνο για την ηλεκτροκίνηση στη μοτοσυκλέτα, μια βιομηχανία που ακόμη βρίσκεται στα σπάργανα. Ωστόσο το μέλλον είναι ήδη προδιαγεγραμμένο και πολλές κυβερνήσεις ανά τον κόσμο – μεταξύ αυτών και η Ινδία – έχουν αγκαλιάσει τα ηλεκτρικά οχήματα με ποικίλους τρόπους, από οικονομικά κίνητρα, ως πιέσεις προς τη βιομηχανία.

Επισήμως η Honda ανήκει στον σκληρό πυρήνα των κατασκευαστών μοτοσυκλέτας που αναγνωρίζει πως το ηλεκτρικό δίκυκλο απέχει ακόμη αρκετά απ’ το να γίνει ανταγωνιστικό, ενώ σε πολλές χώρες του κόσμου δεν υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές για τη μετάβαση. Έτσι αντιμετωπίζει την ηλεκτροκίνηση της μοτοσυκλέτας ως κάτι που θα έρθει, μα προς το παρόν πορευόμαστε ως έχουμε.

Αυτό που αλλάζει στην Ινδία είναι ο ανταγωνισμός της Honda, η οποία ως HMSI κρατά τη δεύτερη θέση στη μεγαλύτερη αγορά μοτοσυκλετών του πλανήτη.

Ήδη έχουμε δει μικρά και προσιτά ηλεκτρικά σκούτερ από τις TVS (iQube), Bajaj (Chetak), ενώ μόλις αποκαλύφθηκε και η πρόθεση της πρώτης σε μέγεθος εταιρείας της Ινδίας, Hero MotoCorp, να παρουσιάσει σύντομα το δικό της μοντέλο, eMaestro, ενώ είναι ήδη πολύ δραστήρια στον χώρο της ηλεκτροκίνησης με τη θυγατρική της, Hero Electric.

Μοιραία, η Honda δεν έχει άλλες επιλογές, ούτε μπορεί πια να αρκείται στο να κρατά το οχυρό της βενζίνης με τους άλλους τρεις Ιάπωνες και τους Ευρωπαίους, καθώς ο ανταγωνισμός της στην Ινδία έχει ήδη έτοιμα ηλεκτρικά μοντέλα στις βιτρίνες.

Εμμέσως δε αυτή η ιστορία έχει ενδιαφέρον και για τις δυτικές αγορές. Προσέξτε τα λόγια του Guleria, “φέρνουμε ένα από τα ηλεκτρικά μας σκούτερ στην Ινδία” είπε αποκαλύπτοντας ουσιαστικά πως η Honda έχει ήδη πρωτότυπα υπό εξέλιξη στην Ιαπωνία και ένα από αυτά λογικά πάει για δοκιμές στην Ινδία.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να θεωρήσουμε πως τα μεθαυριανά ηλεκτρικά σκούτερ που θα έρθουν στα μέρη μας θα είναι διαφορετικά από αυτά των Ασιατικών αγορών. Ειδικά αυτά που προσδοκούν μαζικές πωλήσεις, τα οικονομικά προσιτά.

Προς το παρόν η Honda διαθέτει μόνο το PCX σε εκδόσεις Elecric και Hybrid, ενώ από αυτόν τον μήνα το νέο επαγγελματικό ηλεκτρικό σκούτερ Benly-e θα αναλάβει δράση στα Ιαπωνικά ταχυδρομεία.

images

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2020 13:13

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon