.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2020 12:03

Harley-Davidson – Επέτειος 50 χρόνων για το θρυλικό XR750

Η μοτοσυκλέτα του Evel Knievel και πολυνίκης της AMA Pro Racing συμπλήρωσε μισό αιώνα ζωής.

Γεννήθηκε το 1970, πνευματικό τέκνο του αγωνιστικού διευθυντή της εταιρείας, Dick O’Brian, και της ομάδας του ενόψει των νέων κανονισμών που είχε εισάγει εκείνη τη χρονιά η AMA Racing, αντικαθιστώντας στις πίστες του flat track μιαν άλλη εξόχως πετυχημένη αγωνιστική μοτοσυκλέτα, KR750.

Το XR750 βασιζόταν στον κινητήρα των Harley-Davidson Sportster, φορούσε τροποποιημένες χυτές ατσάλινες κεφαλές και κυλίνδρους και βελτιωμένο κύκλωμα λίπανσης, ενώ από το 1972 απέκτησε έναν νέο, πιο δυνατό, αλουμινένιο κινητήρα.

Στην ολοκληρωμένη της μορφή αυτή η μοτοσυκλέτα κυριάρχησε στους αγώνες flat track για δεκαετίες: από το 1972 ως το 2008 κατέκτησε 28 από τα 37 πρωταθλήματα AMA Grand National, καθώς στην πορεία μάζεψε περισσότερες νίκες από κάθε άλλη στην ιστορία των Αμερικανικών αγώνων (επί ΑΜΑ) και χαρακτηρίστηκε ως “η πιο πετυχημένη αγωνιστική μοτοσυκλέτα όλων των εποχών”.

Επιπλέον, το στάτους του XR750 ανυψώθηκε σε θρυλικά επίπεδα χάρη στον Evel Knievel, ο οποίος εκτέλεσε τα ιστορικά του άλματα από το 1970 ως το 1976 πάνω σε διάφορες εκδόσεις XR750.

Το 2020, με τη συμπλήρωση 50 ετών από την παρουσίαση της μοτοσυκλέτας, η εργοστασιακή ομάδα Flat Track της Harley-Davidson συνεχίζει να αγωνίζεται με μοτοσυκλέτες που βασίζονται σε μοντέλα παραγωγής. Το ανανεωμένο Harley-Davidson XG750R κινείται από τον υγρόψυκτο, ψεκαστό και αγωνιστικά ρυθμισμένο κινητήρα 750 cc Revolution X V-Twin, ο οποίος με τη σειρά του έχει εξελιχθεί πάνω στον κινητήρα που αρχικά σχεδιάστηκε για το Harley-Davidson Street 750.

Η Harley-Davidson Factory Flat Track Team θα συμμετάσχει σε ολόκληρο το πρόγραμμα 18 αγώνων του AFT SuperTwins 2020, με τον πρώτο αγώνα στις 14 Μαρτίου στα πλαίσια του Daytona TT, στην πίστα Daytona International Speedway.

 

 


Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon