.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου 2020 15:03

700,000 ανασφάλιστα οχήματα κυκλοφορούν στην Ελλάδα

Σχεδόν τριπλασιάστηκε ο αριθμός των οχημάτων που κυκλοφορούν δίχως ασφαλιστική κάλυψη.

Με ανακοίνωσή του το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΕΑ) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στην κυβέρνηση σχετικά με τα ανασφάλιστα ΙΧ οχήματα.

Μετά τις αλλεπάλληλες εξαγγελίες και απειλές προστίμων που ακούγονται διαρκώς τα τελευταία 3 χρόνια ο αριθμός τους είχε πέσει γύρω στα 250,000 οχήματα, ωστόσο τα τελευταία στοιχεία δείχνουν πως τραβά ξανά την ανηφόρα και εκτιμάται πως πλέον βρίσκεται κάπου γύρω στα 700,000 οχήματα.

Υπενθυμίζουμε πως με τις τελευταίες τροποποιήσεις τα σχετικά πρόστιμα ορίζονται ως εξής:

Δίκυκλα ως 250 cc - €100
Δίκυκλα άνω των 251 cc - €150
Αυτοκίνητα ως 1000 cc - €200
Αυτοκίνητα άνω των 1001 cc - €250

Εφόσον οι ηλεκτρονικές διασταυρώσεις των αρχών εντοπίσουν ανασφάλιστο όχημα, τότε αποστέλλεται ειδοποιητήριο που καλεί τον ιδιοκτήτη να πληρώσει το αναλογούν πρόστιμο και να ασφαλίσει το όχημά του. Αν αυτό δεν συμβεί, έπονται μεγαλύτερα πρόστιμα (που δεν σβήνουν, αφού καταχωρούνται στην ΑΑΔΕ) και οι ποινές φτάνουν ως και αφαίρεση πινακίδων.

Η ασφάλιση είναι υποχρεωτική για κάθε ΙΧ όχημα που φέρει άδεια και πινακίδες, ασχέτως αν αυτό είναι σε κυκλοφορία ή όχι.

Εκτός των προστίμων αυτών που επιβάλλονται μέσω της διαδικασίας ηλεκτρονικής διασταύρωσης στοιχείων του υπουργείου Μεταφορών με τις ασφαλιστικές εταιρείες, υπάρχουν και οι κυρώσεις που επιβάλλει η Αστυνομία όταν ένα όχημα εντοπιστεί ανασφάλιστο.

Αυτές ξεκινούν από χρηματικά πρόστιμα €250 (μοτοσυκλέτα), €500 (ΙΧ επιβατικά) και €1000 (λεωφορεία και φορτηγά ΔΧ), ενώ φτάνουν ως και αφαίρεση άδειας κυκλοφορίας, διπλώματος οδήγησης και πινακίδων για 6 μήνες.

Επιπλέον, το πράγμα σοβαρεύει πολύ αν το ανασφάλιστο όχημα εμπλακεί σε ατύχημα, καθώς τότε οι ποινές ξεκινούν από αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας για 2 χρόνια (3 αν είναι υπότροπος) και φτάνουν ως φυλάκιση 1 έτους.

Πηγή

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon